Още рецепти » Коледният кактус цъфти по КОЛЕДА

 Коледният кактус цъфти по КОЛЕДА

Коледният кактус (Zygocactus или Schlumbergera) е от семейство кактусови. Роден е в Бразилия, около Рио де Жанейро. Листатата му приличат на омари, те са зелени, сочни и назъбени. Цъфти с красиви червени или обагрени в преливащо се розово към циклама цветове. Срещат се и растения с бял цвят, които също изглеждат прелестни.

Грижите

Името коледен кактус не е някаква приумица. Както казват, цветето си е дошло с името, защото цъфти именно в дните около Коледа. Но не мислете, че ще му се радвате само около празника. Грижите ли се добре за него, кактусът ще ви радва с цветове и почти през цялата година. Да цъфти три пъти в годината е напълно по силите на този необикновен кактус.

Най-подходящото място

Дръжте го на северен или източен прозорец, далече от студено течение и висока температура. Всъщност идеалният вариант е на шарена сянка, при която светлите петна са повече от тъмните. През топлите месеци е добре да извадите саксията на открито, за да диша.

Оптимални температури

Този кактус се чувства добре и при парно отопление. Внимавайте обаче температурата в помещението, където е саксията, да не надхвърли 20 градуса. Най-добре за него е да се постави в помещение, където температурата е между 10 и 18 градуса. Дръжте цветето далече от течения, климатици и камини. Отстранете умрелите цветове, като ги откъснете в основата при листата.

Поливане

През лятото и когато не цъфти, коледният кактус се полива редовно с мека вода, най-добре престояла 24 часа открито. Но щом се появят цветовете, трябва да намалите количествата течност. Поливайте само тогава, когато на пипане пръстта е идеално суха. Преполиването ще доведе до окапване на цветовете. След като прецъфти, не се полива около месец. А по време на самия цъфтеж е добре да се увеличи водата.

Торене

Както повечето растения, и кактусът има нужда от торене - тори се през цялата година на по-големи интервали със специален тор, предназначена за кактуси. След падането на цвета или завяхването му обаче растението не се тори в продължение на месец. Не местете саксията, ако вече са се появили цветни пъпки!

Автор: Юлиана Димитрова

Представяме Ви:

Десерти със сливи

Торта със сини сливи Прoдукти: 500 г сини сливи, 175 г краве масло, 3 с.л. кристална захар, 1 яйце, 1 к.ч. смлени бадеми, 250 г брашно, 1 ч.ч. пудра захар, 4 белтъка, 1 ч.л. счукан сухар, 2 ч.л. ...

10 тайни от магията на фън-шуй

Замисляли ли сте се кое е най-важното в дома? Уют и красота? Съчетанието на цветове и предмети? Комфорт и ергономика? Това, разбира се, е много ценно. Но може би най-ценното е хармонията. Между всички...

Камелията – тази капризна красавица

Камелията произхожда от земите на Япония, Индия и Китай и е известна като най-капризната сред цветята. Начинаещите любители не само у нас, но и в Европа от много любов я поставят в топли помещения, ко...

Как се прави гулаш

Гулаш от телешко месо Прoдукти: 600 г телешко месо, 30 г краве масло, 1 ч.л. брашно, 2 с.л. доматено пюре, 2 глави лук, 2 дафинови листа, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Измиваме месото ...

Начало