Още рецепти » Коледният кактус цъфти по КОЛЕДА

 Коледният кактус цъфти по КОЛЕДА

Коледният кактус (Zygocactus или Schlumbergera) е от семейство кактусови. Роден е в Бразилия, около Рио де Жанейро. Листатата му приличат на омари, те са зелени, сочни и назъбени. Цъфти с красиви червени или обагрени в преливащо се розово към циклама цветове. Срещат се и растения с бял цвят, които също изглеждат прелестни.

Грижите

Името коледен кактус не е някаква приумица. Както казват, цветето си е дошло с името, защото цъфти именно в дните около Коледа. Но не мислете, че ще му се радвате само около празника. Грижите ли се добре за него, кактусът ще ви радва с цветове и почти през цялата година. Да цъфти три пъти в годината е напълно по силите на този необикновен кактус.

Най-подходящото място

Дръжте го на северен или източен прозорец, далече от студено течение и висока температура. Всъщност идеалният вариант е на шарена сянка, при която светлите петна са повече от тъмните. През топлите месеци е добре да извадите саксията на открито, за да диша.

Оптимални температури

Този кактус се чувства добре и при парно отопление. Внимавайте обаче температурата в помещението, където е саксията, да не надхвърли 20 градуса. Най-добре за него е да се постави в помещение, където температурата е между 10 и 18 градуса. Дръжте цветето далече от течения, климатици и камини. Отстранете умрелите цветове, като ги откъснете в основата при листата.

Поливане

През лятото и когато не цъфти, коледният кактус се полива редовно с мека вода, най-добре престояла 24 часа открито. Но щом се появят цветовете, трябва да намалите количествата течност. Поливайте само тогава, когато на пипане пръстта е идеално суха. Преполиването ще доведе до окапване на цветовете. След като прецъфти, не се полива около месец. А по време на самия цъфтеж е добре да се увеличи водата.

Торене

Както повечето растения, и кактусът има нужда от торене - тори се през цялата година на по-големи интервали със специален тор, предназначена за кактуси. След падането на цвета или завяхването му обаче растението не се тори в продължение на месец. Не местете саксията, ако вече са се появили цветни пъпки!

Автор: Юлиана Димитрова

Представяме Ви:

Как да сготвим заек?

Печен заек Продукти за 4-5 порции: 1 заек, 1 ч.ч. оцет, 100 г пушена сланина, 3-4 с.л. мазнина, 3 глави лук, 1 с.л. брашно, половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол Нaчин на приготвя...

Картопът – бяла приказка в градината

Дълга е поредицата от калини и твърде разнообразни по цвят и форма на листата и плодовете са те. Познати са близо сто диворастящи и култивирани вида от рода Калини (Viburnum) към семейство Caprifoliac...

Изкуството на букета

Полските цветя изглеждат чудесно в обикновено глинено гърне, изящните рози - във ваза от кристал, а цветовете на слънчогледа не се нуждаят от специално аранжиране - може да плуват в широк стъклен съд....

Адекватна бърза помощ

Уви, невинаги, когато имаме нужда от тях, лекарите могат да се озоват на секундата, затова всеки от нас трябва да се научи да оказва първа помощ на ближния си, докато не е станало непоправимо късно. К...

Начало