Коледният кактус (Zygocactus или Schlumbergera) е от семейство кактусови. Роден е в Бразилия, около Рио де Жанейро. Листатата му приличат на омари, те са зелени, сочни и назъбени. Цъфти с красиви червени или обагрени в преливащо се розово към циклама цветове. Срещат се и растения с бял цвят, които също изглеждат прелестни.
Грижите
Името коледен кактус не е някаква приумица. Както казват, цветето си е дошло с името, защото цъфти именно в дните около Коледа. Но не мислете, че ще му се радвате само около празника. Грижите ли се добре за него, кактусът ще ви радва с цветове и почти през цялата година. Да цъфти три пъти в годината е напълно по силите на този необикновен кактус.
Най-подходящото място
Дръжте го на северен или източен прозорец, далече от студено течение и висока температура. Всъщност идеалният вариант е на шарена сянка, при която светлите петна са повече от тъмните. През топлите месеци е добре да извадите саксията на открито, за да диша.
Оптимални температури
Този кактус се чувства добре и при парно отопление. Внимавайте обаче температурата в помещението, където е саксията, да не надхвърли 20 градуса. Най-добре за него е да се постави в помещение, където температурата е между 10 и 18 градуса. Дръжте цветето далече от течения, климатици и камини. Отстранете умрелите цветове, като ги откъснете в основата при листата.
Поливане
През лятото и когато не цъфти, коледният кактус се полива редовно с мека вода, най-добре престояла 24 часа открито. Но щом се появят цветовете, трябва да намалите количествата течност. Поливайте само тогава, когато на пипане пръстта е идеално суха. Преполиването ще доведе до окапване на цветовете. След като прецъфти, не се полива около месец. А по време на самия цъфтеж е добре да се увеличи водата.
Торене
Както повечето растения, и кактусът има нужда от торене - тори се през цялата година на по-големи интервали със специален тор, предназначена за кактуси. След падането на цвета или завяхването му обаче растението не се тори в продължение на месец. Не местете саксията, ако вече са се появили цветни пъпки!
Японска супа Прoдукти: 1 краставица, 2 с.л. зелен грах, 4 ч.ч. месен бульон, 1 ч.л. соев сос, 4 яйца, оцет, сол. Нaчин на приготвяне: Обелваме краставицата и я нарязваме на тънки кръгчета. Възв...
Талантливите дизайнери признават, че често черпят вдъхновение за своите проекти от албумите по изкуство и изложбите по живопис. Идеите, които му идват тогава, се оказват печеливши. Тънкият подбор на о...
Вегетариански равиоли Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 к.ч. вода, 1 щипка червен пипер, 1 щипка сол; зa плънката: 100 г натрошено сирене, 1 яйце, 1 скилидка чесън, 1 с.л. магданоз, 1 с.л. галет...
Предварително трябва да се знае, че от 100 кг черничеви плодове могат да се получат около 70 л вино. Необходими са добре узрели черници, независимо дали са бели или черни, смачкват се в съд. Понеже съ...