Още рецепти » Коледният кактус цъфти по КОЛЕДА

 Коледният кактус цъфти по КОЛЕДА

Коледният кактус (Zygocactus или Schlumbergera) е от семейство кактусови. Роден е в Бразилия, около Рио де Жанейро. Листатата му приличат на омари, те са зелени, сочни и назъбени. Цъфти с красиви червени или обагрени в преливащо се розово към циклама цветове. Срещат се и растения с бял цвят, които също изглеждат прелестни.

Грижите

Името коледен кактус не е някаква приумица. Както казват, цветето си е дошло с името, защото цъфти именно в дните около Коледа. Но не мислете, че ще му се радвате само около празника. Грижите ли се добре за него, кактусът ще ви радва с цветове и почти през цялата година. Да цъфти три пъти в годината е напълно по силите на този необикновен кактус.

Най-подходящото място

Дръжте го на северен или източен прозорец, далече от студено течение и висока температура. Всъщност идеалният вариант е на шарена сянка, при която светлите петна са повече от тъмните. През топлите месеци е добре да извадите саксията на открито, за да диша.

Оптимални температури

Този кактус се чувства добре и при парно отопление. Внимавайте обаче температурата в помещението, където е саксията, да не надхвърли 20 градуса. Най-добре за него е да се постави в помещение, където температурата е между 10 и 18 градуса. Дръжте цветето далече от течения, климатици и камини. Отстранете умрелите цветове, като ги откъснете в основата при листата.

Поливане

През лятото и когато не цъфти, коледният кактус се полива редовно с мека вода, най-добре престояла 24 часа открито. Но щом се появят цветовете, трябва да намалите количествата течност. Поливайте само тогава, когато на пипане пръстта е идеално суха. Преполиването ще доведе до окапване на цветовете. След като прецъфти, не се полива около месец. А по време на самия цъфтеж е добре да се увеличи водата.

Торене

Както повечето растения, и кактусът има нужда от торене - тори се през цялата година на по-големи интервали със специален тор, предназначена за кактуси. След падането на цвета или завяхването му обаче растението не се тори в продължение на месец. Не местете саксията, ако вече са се появили цветни пъпки!

Автор: Юлиана Димитрова

Представяме Ви:

Дъската за гладене - дама с мек характер

Без нея трудно може да изгладиш каквото и да било – панталони, блузи, дори и чаршафи… Ще го потвърди всяка домакиня. Затова тя трябва да присъства във всеки приличен дом. Ах, вие сте изключение? Тогав...

Как да променим дома си?

За повечето жени - като изключим маниачките, домакинстването е тежък труд. Но все пак има ли нещо по-приятно от това да се прибере човек в една добре подредена, чиста къща, зад чиито стени грижите и п...

Направете си минипарник

Много са видове парници според конструкцията, размера и предназначението им. Някои са големи като стая и по същество се доближават до оранжерията, други са малки - преносими и сезонни. Минипарниците м...

Как да засилим действието на антибиотиците

Когато се разболеем, ние обикновено се хващаме за антибиотиците или други медикаменти, за да свалим температурата. Щом това стане, се успокояваме и смятаме, че сме оздравели. Възпалителният процес оба...

Начало