Още рецепти » Фън Шуй – да хармонизираме живота си

 Фън Шуй – да хармонизираме живота си

Родено в древен Китай, Фън Шуй (буквален превод “вятър и вода”) съществува от около 5000 г., като векове наред е било тайно знание, обслужващо единствено императорите. Днес то се радва на голяма почит в Китай, Хонконг, Индия и Тайланд. Мнозина твърдят, че икономическият им растеж се дължи именно на спазването на принципите му. Домовете и офисите там се строят съобразно неговите правила, а всеки уважаващ себе си бизнесмен не подписва договор, без да се консултира със специалист по Фън Шуй. Триумфалното му шествие по света започва едва в средата на XX в.
Фън Шуй е учение за създаване на хармонична и здравословна среда за живот и работа. То съдържа строга система от основни и прости правила и принципи, съобразени с правилната циркулация на енергиите – огън, земя, метал, вода и дърво, и основани на древната китайска философия: "Взаимодействие между Ин и Ян" и "Баланс на петте елемента", "Цикъл на пораждането" и "Цикъл на разрушението". Основната му идея е, че околната среда влияе пряко на здравето и късмета. Затова човекът трябва да се научи мъдро да я моделира, извличайки полза от благоприятното и трансформирайки негативното.
Фън Шуй разглежда дома като жив организъм. Ако енергията в нашето тяло е достатъчна и се движи свободно, ние сме здрави. Ако блокира, разболяваме се. Домът ни също е изпълнен с невидима жизнена сила – Ци, която трябва да тече безпрепятствено. За да се чувстваме комфортно, да спим добре, да боледуваме по-малко, лесно да решаваме проблемите си и повече да ни върви, ни е необходима балансирана среда - храна за енергийната ни система.

Леглото – за спокоен сън

• Долният край на леглото в спалнята не бива да сочи вратата - енергията изтича от тялото, прониква бързо през краката и може да причини безсъние.
• Не поставяйте леглото под прозореца, за да не се ослушвате непрекъснато за неканени гости.
• Пространството под него трябва да е празно. Така ще се чувствате по-леко и по-спокойни.
• Затъмнената спалня причинява меланхолия и ленливост.
• Спалнята трябва да е максимално изчистена откъм мебели.
• Разположете леглото срещу стена без прозорец.
• Не се препоръчват аквариуми, фонтанчета и растения в това помещение.
• Не слагайте голям полилей над леглото.
• Поставете огледалото така, че леглото да не се отразява в него.
• Разстоянието от двете страни на леглото трябва да е едно и също, за да се гарантира равенството на двойката.

Кухнята – подреждането на уредите е изкуство

Взаимодействието между огъня и водата е неблагоприятно за енергията в дома.
Печката не трябва да е до мивката, а още по-малко срещу нея.
Миялната машина и хладилника можете да разположите в близост до печката, защото при тях водата е скрита, а за Фън Шуй това, което е скрито, не съществува.
Пълният хладилник повлича изобилието.
Наливайки чай, не носочвайте струята към вашия гост, тъй като тя разпраща отрицателна енергия, предизвикваща недоразумения.
Купата с плодове създава позитивна енергия, носи изобилие и успех.

Вратата олицетворява способността да вземате решения

Мястото на входната врата срещу стълбището е много неблагоприятно. Това разположение събира лошата енергия точно пред нея. Ако случаят във вашия дом е такъв, сложете голямо саксийно растение в основата на стълбите - то ще разсее негативната енергия.
Позитивната енергия ще прониква по-лесно в дома, ако вратите се отварят лесно и широко.
Не окачвайте предмети от вътрешната страна на вратата - така тя става по-тежка, а животът ви по-труден.
Пространството около вратата трябва да е добре осветено, тъй като тя олицетворява способността ви да вземате решения.
Когато вратите са разположени точно една срещу друга или срещу голям прозорец, положителната енергия изтича лесно от къщата. Поставете някаква мебел между тях, за да прекъснете потока.

Огледалце, огледалце... но не се оглеждайте в него много често

Огледалата се смятат за Фън Шуй-аспирин; поставени на правилното място и начин, те значително могат да увеличат потока на Чи енергията навсякъде.
Те са мощно средство за коригиране на енергетичните потоци в дома. Разширяват пространството, удвояват всичко, което се отразява в тях, затова са незаменими за тесни помещения.
Превърнете огледалото в "жива" картина, като го поставити така, че да отразява красивия пейзаж пред прозореца.
Никога не го слагайте срещу входната врата, за да не отразява влизащата в дома енергия. Това може да доведе до прекалена конфронтация и отчуждение.
Не се препоръчва дълго време да се оглеждате.
Не поставяйте огледалата едно срещу друго. Така енергията ще се върти в омагьосан кръг и няма да бъде насочена наникъде.
Огледалото в дневната символизира бъдещото удвояване на онова, което е на масата.
Поддържайте огледалата чисти. Мръсотията и прахът намаляват ефекта им.
Огледалата носят усещане за свежест и спокойствие.

Има 3 категории огледала при Фън Шуй:

Типични по форма
(овална, кръгла, квадратна) и материали на рамката (дърво, метал и т.н). Например, кръгло огледало в златна рамка с формата на листо може да бъде красив източник на енергия за богатство и изобилие. То ще действа още по-добре, ако е ситуирано в югоизточната част на пространството.
Вдлъбнати огледала най-често се ползват на открито; те предават обърнат - с главата надолу, и смален образ.
Изпъкналите огледала действат като силно и наблюдателно око. Предимно се ползват навън. Вътре в помещенията трябва да са красиво украсени.

Цветовете – трудният избор

Червеното носи късмет и символизира огън, топлина и щастие.
Използвайте светлозелено и синьо, за да създадете успокояваща енергия. Синьото е цветът на защитата.Toплите цветове като теракота и жълто създават позитивни чувства и желание за живот. . . Жълт цвят в спалнята ще подобри любовния ви живот и ще увеличи способността ви за комуникация.Златното привлича светлината и създава благочестие.Бялото подхранва творческите способности. Няма как да включим всички цветове, които обичаме, в една стая или в едно жилище. Затова се налага да изберем един-два, максимум три цвята. Но кои да са те?

Фън Шуй се намесва с прост трик

Тръгва се отляво на входната врата, като движението е в кръг по часовниковата стрелка.
Най-вляво от вратата е зоната на Знанието. За нея се избира синьо или зелено като основен цвят.
Точно по-средата на продължението вляво се намира зоната на Семейството. Тук зеленото е най-добрият избор, символ на растежа. В тази зона се поставят много растения за късмет.
Още малко напред и все така вляво - в най-левия ъгъл. Tова е зоната на Парите. Тук е царството на зеленото, пурпурното и златното.
Червеното, особено тъмночервеното, ще донесе финансова стабилност.
Бялото трябва да е много малко в тази част на дома.
Продължаваме надясно, вече сме в центъра - в най-отдалечената му част от входната врата. Това е зоната на Славата.Червеното е най-добрият избор тук. Може и светлочервено с оттенъци на жълто и оранжево. Забрана за черното в тази зона.
Още няколко крачки и... това е най-десният ъгъл на дома - зоната на Брака. Подходящо място за розово, червено или бяло - цветовете на свети Валентин.
Продължава въртенето по часовниковата стрелка. Вече сме в дясната част на къщата, по средата. Това е зоната на Децата и Творчеството. Тук е мястото на всички оттенъци на бялото и кремавото. Светлокафяво, бронзово, бледожълто или нежносиво - те също могат да са тук като интересен акцент. Единствено червеното и наситено оранжевото не са препоръчителни.
Най-вдясно от врата е зоната на Наставниците и Пътуванията. Изборът е бяло и сиво като основни цветове в декора, а малки цветни акценти ще са сувенири от пътуванията ви.
Ето я и входната врата.Това е зоната на Кариерата. Черното тук е идеалният избор, със сиви метални отблясъци. Освен жълто всички неутрални цветове могат да допълнят цветния декор.
И най-накрая - центърът на дома - зоната на Здравето. Жълто и земни цветове ще предадат усещане за светлина и стабилност. Всичко зелено или дървено би имало негативно влияние. Не са препоръчителни растения в зоната на Здравето.

Водата – тече и отмива

Водата и по-точно течащата вода в дома привлича позитивната енергия и парите.
Течащите кранове обаче означават изтичане на пари от къщи.
Водопадчета и фонтанчета около входа на къщата помагат позитивната енергия да влезе вътре. Важно е водата в тях да е чиста и да тече постоянно.
Аквариуми, фонтани и други символи на елемента вода в спалнята се смята за предвестник на нещастие.
Миниатюрни корабчета са много подходящ аксесоар, който активира късмета и богатството. Но... мачтата на корабчето никога не трябва да е насочена към входната врата, за да не „отплава" богатството.
Същото се отнася и за жабките - не ги обръщайте с главите към прозореца или вратата.

Цветя, растения и животни

Ваза със свежи цветя винаги привлича позитивната енергия и ще направи вас и семейството по-бодри и радостни от живота.
Не дръжте в дома си кактуси или други цветя с бодли, защото те излъчват отрицателна енергия и могат да предизвикат спорове. Ако обаче ги държите навън, те ще ви пазят от зло.
Хубаво е да имате живо цвете в спалнята си, но прекалено многото цветя в една стая, не са полезни, защото могат да изсмучат цялата положителна енергия в нея.
Добре е да поставите цвете до компютъра си - то ще абсорбира вредната енергия.
Насочените нагоре растенияа с кръгли листа увеличават кислорода в помещениято, както и позитивната енергия.
Ако нямате живи цветя в дома си, той едва ли би могъл да се нарече уютен. Във всеки дом е добре да има поне няколко саксии. При избора на стайните растения най-важна е интуицията ви. А и помислете къде ще е най-добре да ги поставите.
Зеленото островче в югозападната зона подобрява взаимоотношенията в семейството.
Кактуси и бонсай не трябва да се отглеждат вътре в дома. Те са подходящи за градините.
Птиците и рибите са идеалните домашни любимци. Те символизират богатството.
Домашните животни са особено полезни за активиране на позитивната енергия, тъй като се движат непрекъснато. Пък и на всеки му се иска, когато се прибере у дома, да попадне в свят, пълен с положителни емоции.

Намерете своята “котва”

Заобикалящите ни предмети също могат да предизвикат положителни емоции. В психологията такъм предмет се нарича Котва. Но това може да бъде също определен мирис, мелодия, съчетание на цветове... Всеки път “котвата” ни връща състоянието на удоволствие и наслада, повтаряйки момента, когато е била възприета от подсъзнанието ни. Но дори да нямате “котва” в дома си, можете да си я създадете сами.

Предмет, изработен от вас

Като източник на позитивна енергия може да служи всеки предмет, направен ръчно от естествени материали. А ако е създаден лично за вас от майстор и той е бил в добро разположение на духа, ценността й е уникална. Решите ли сама да я измайсторите, постарайте се да го направите, когато сте здрава и в настроение. Не забравяйте, че в труда си влагате не само умения, но и енергия, която придобива форма. Затова в жилища, където по-голямата част от предметите е създадена от ръцете на самите стопани, се усеща особена топлина и уют. А взаимоотношенията в такива семейства са близки до идеалните.

Снимка от стената

Използването на снимки в интериора е прекрасен начин да се подобри настроението, особено ако те отразяват щастлив момент от живота. Когато видите снимката на детето си, трудно ще сдържите усмивката си. Активизирайте фантазията си и обмислете всичко - от рамката до мястото, където ще я закачите. Ако искате да поставите снимка върху бюрото си, използвайте десния ъгъл - според Фън Шуй това е зоната на Взаимоотношенията.

Философският камък

Във всеки дом ще намерят място и кристалите. Те са уникална форма на живот, честотното им излъчване оказва влияние върху човешката енергетика и околното пространство. Използвайте само природни кристали, например нефрит. От източните народи той се почита като свещен камък. За трансформиране на енергията, влизаща в жилището през прозореца, в прозоречния отвор се окачва на шнур кварцов или планински кристал.

Произведения на изкуството

Много приятно и престижно е да имате в дома си предмет на изкуството. Картините и скулптурките в интериора ни свързват с отразяването на енергетиката от околния свят чрез възприятието на художника или скулптора. Затова е важно какви чувства и емоции предизвиква това произведение на изкуството у вас, доколко вътрешният свят на автора съответства на вашия. Обърнете внимание и на изображенията на водни пейзажи, планини, цветя - те оказват благоприятно въздействие върху енергетиката в дома.За уют и спокойствие поставете натюрморти. А за по-голяма виталност използвайте по-динамично изкуство.

И още препоръки

Бюрото
Независимо дали е у дома, или на работното място, не трябва да бъде директно срещу вратата или под висяща греда. В противен случай попадате точно под въздействието на Ша (негативната енергия. Ако разположението на стаята не позволява разместване, закачете шлифован кристал или поставете цвете в саксия пред бюрото си. Това ще отклони ша и ще й попречи да връхлети директно върху вас.

Детската стая
Слънчевите цветове тук ще поддържт активността на децата през деня, но вечерно време замъглявайте светлината или спуснете завесите. Така ще „замаскирате" светлите тонове, за да се създаде спокойна Ин обстановка, подходяща за сън.

Дървените греди
на тавана излъчват неблагоприятна енергия. Ако ги има във вашия дом, замислете се сериозно да направите ремонт. Може компромисно да ги оставите само ако гредите не се намират в стаи със северно или южно изложение. Разбира се,премахването им не е единственото решение. Има корективни техники, които отстраняват вредното им влияние. Това са бамбуковите флейти. Закачете ги да висят от гредите и те ще смекчат негативната енергия.

За всичко по малко

Според китайското учение не трябва да има остри ръбове по стените на дома, както и предмети с ъгловати форми. Таванските помещения, скосените тавани, декоративните греди също вредят на енергията. В такива случаи е по-добре да сложите окачени тавани, за да останат кривините и ъглите скрити. Ако нямате такава възможност, коригирайте - например в спалнята сложете балдахин на леглото.
Редът е много важен за доброто движение на енергията в къщата. Не се притеснявайте да изхвърляте всичко излишно.
За да отговаря холът на препоръките на учението, той трябва да е много светъл и да има хубава гледка от прозореца, разбира се, доколкото позволява местоположението на къщата или апартамента.
Диванът и фотьойлите трябва да са подредени около ниска масичка, за да може енергията да се движи свободно. Картините и малките предмети за украса трябва да са в топли цветове.
Коридорът трябва да е добре осветен. Сложете голямо огледало, но така, че да не се вижда в него входната врата.
Мокрите помещения също са много важни. Нито банята, нито тоалетната не бива да са срещу входната врата. Подходящите цветове за тези помещения са синьото и зеленото, които напомнят цвета на водата в природата.
Четният брой на предметите символизира успех, а нечетният самота.
Електромагнитното поле на телевизора сериозно руши енергията. Дръжте го в шкаф или покривайте екрана с кърпа, докато спите.
За да внесете повече яснота в живота си, поддържайте прозорците чисти
Когато избирате стара мебел или друга антика, внимавайте.Тя може да има отрицателна енергия от предишния си собственик.
За декорация можете да използвате старинни монети. Те ще стимулират благосъстоянието ви.
Висящите дранкулки, които се поставят на места, където има течение, създават музика и оживление в дома.
Флуорисцентното осветление съдържа отрицателни йони. Избягвайте го.

Автор: Емилия Методиева

Представяме Ви:

Лечение на ревматоиден артрит

Това е заболяване, което е различно от познатите ви ревматизъм и дистрофични ставни болести (артрози, шипове и др.). Засяга предимно жените (3-4 пъти по-често от мъжете) и се утвърди като едно сложно,...

Отгледайте домати без разсад и вода

Този начин е много подходящ за собствениците на вилни места, които стопанинът не винаги има възможност да посети и да полее растенията. Няма съмнение, че най-добри резултати от безразсадови домати щ...

Превръщаме тавана в мансарда

Идеята за рационалното използване на тавана е на френския архитект Франсоа Мансар (1598-1666). Неговото име се свързва със създаването на мансардата – другото име на таванска стая със скосен покрив. ...

Да не забравяме шията

Почти всяка втора жена се оплаква от болки във врата. Горната част на гръбначния стълб е изключително крехка поради голямата си подвижност. Прешлените отговарят за движенията на очите, устата и ушите....

Начало