Още рецепти » Ниското кръвно и жегите

 Ниското кръвно и жегите

Хипотониците също имат своите летни неволи и те се понасят трудно, без да са непременно опасни. Ще припомним, кои стойности на кръвното налягане се приемат за хипотония: за хората до 30 години – под 100/ 60, за тези над 30 г – под 105/65. Това са средни стойности и търпят промени под влиянието на много фактори: физическа активност, начин на хранене, вземане на медикаменти, метереологични условия. Летните горещини са един неблагоприятен фактор за хипотониците.
Хората с хипотония (ниско кръвно налягане) не са малко – те са 5-10% от населението. Страдат предимно жени във възрастта 30-40 години. В тази статистика не се включват хората с физиологична хипотония (по време на пубертета, бързото израстване на юношите на височина (примерно високите и слаби хора, когато извършват резки движения: нарушена регулация на кръвното налягане при вегетативна дистония и др. Тези хора също страдат по време на летните горещини и трябва да спазват режима на хипотониците.
Обръщаме специално внимание на диабетиците за опасностите от рязко понижаване на кръвното налягане. Освен от въздействието на горещините, хипотонията може да се дължи на хипогликемия (спадане на кръвната захар) или комбинация от двете. Те незабавно трябва да изследват кръвната си захар и заедно с повечето вода да приемат и бързо действаща захар.

Как да се справят хипотониците с проблемите си, поради летните горещини?

• Постарайте се да не излизате навън в часовете 11 –16 часа. Избягвайте престой в затворени и задушни помещения.
• В храната ви да преобладават млечно-зеленчукови-плодови продукти. Течностите за денонощие да не спадат под 2 литра. Избягвайте газираните напитки и алкохол.
• Постарайте се в храната ви да има достатъчно витамин С, Е и от групата В (особено В5) - липсата им засилва хипотонията. Можете да си ги доставите като хапчета.
• Обсъдете с лекаря си медикаментите, които се налага да вземате и направете необходимата корекция.
• Няма по-добро средство за подобряване на съдовия тонус (и от това и на хипотонията) от активното движение, гимнастика, ежедневно ходене, туризъм (поне два пъти седмично, подходящ спорт.
• Добре е хипотониците да се подготвят преди настъпването на летните горещини чрез закалителни процедури, въздушни бани, обтривания на кожата с хладка вода, контрастен душ сутрин (бърза смяна на топла и студена вода, може само на краката). Направете курс от 15-20 дни с витамините С, Е, В комплекс.

Автор: Д-р Анна АТАНАСОВА

Представяме Ви:

Как да си отгледате хмел

Обикновеният хмел (Нumulus lupulus) представлява тревисто двудомно многогодишно растение с виещи се четириръбести стебла, дълги до 6 м. Листата са разположени срещуположно, долните са три или петделни...

Каменните елементи в градината

Той е красив и стабилен. Древен и неизменно актуален. Разнообразен и зареден с енергия. Той си тежи на мястото. А неговото място е в градината. Камъкът е този неодушевен предмет, който изпълва двора...

Тибетска рецепта сваля холестерола

Сред стотиците рецепти за намаляване на холестерола е и известната рецепта на тибетските монаси: Приготвя се настойка от 200 г от най-сочната част на пресен чесън в 200 мл медицински спирт. Наст...

Долмабахче – Версай край Босфора

Този дворец обикновенно остава извън стандартните маршрути на организирания туризъм в Истанбул. Долмабахче обаче превъзхожда по красота и блясък всички други обекти край Босфора и е сравним с най-пред...

Начало