Още рецепти » Малко нежност за ходилата

 Малко нежност за ходилата

Вместо да се оплаквате от болки в краката, най-онеправданата част от тялото, по-добре се погрижете за ходилата си. Разбира се, със своите 28 костици, 21 мускула и 31 ставни връзки те изглеждат подготвени за голямо натоварване, но малко от нас знаят, че трябва да издържат 120% от теглото ни по време на ходене и два-три пъти повече при бягане. Студът, горещината, влагата и неудобните обувки само допринасят за дискомфорта в долните ни крайници.

ПРОБЛЕМНИТЕ СТЪПАЛА

Много чувствителни

В тези случаи при най-малкото усещане за студ капилярите се свиват, най-вече в областта на пръстите. Избягвайте тесните обувки и високите токове (над 5 см), които събуждат болката. Ако сте привърженици на маратонките, внимавайте да не се заразите с гъбички.

Грижите
Режете ноктите си късо и на черта, за да не се впиват в кожата.
Носете чорапогащи или чорапи с шевове, които не минават през пръстите.
Винаги имайте на разположение два чифта обувки: едните удобни и ниски - за ходене, другите - леки, с малко токче, за службата. Смяната на обувките облекчава и подобрява кръвообращението.

Сухи

Стъпалата имат по-дебела кожа от тази на лицето, но са с лошо кръвообращение, а епидермисът им бързо се изсушава и напуква. Тесните обувки помагат за появата на мазоли по пръстите.

Грижите
Премахвайте мъртвите клетки два-три пъти седмично с помощта на пемза или ексфолииращ сапун. Потопете краката във вода, за да омекне кожата, след това ги изтъркайте, но не грубо, като обърнете по-голямо внимание на петата и свода. Мажете ги два пъти седмично с хидратиращ крем за сухи крака, включително и между пръстите. Носете памучни или вълнени чорапи.

Винаги студени

Това неудобство, причинено от „мързеливото" кръвообращение, засяга всеки втори човек. Когато към студа се прибави и влага, кожата на краката лесно се напуква и може да се покрие с виолетови петна. При по-тежките случаи се стига до нечувствителност на един или няколко пръста.

Грижите
Два пъти дневно нанасяйте мазен крем на краката, като масажирате основно.
Носете обувки с дебели подметки, за да се изолирате от студа.
Върху чорапогащника обуйте къси памучни, а през студените дни - и фини вълнени чорапи.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Гозби с маслини

Манастирска яхния с маслини Продукти за 4 порции: 80 г маслини, 80 г лук, 250 г картофи, 60 г моркови, 40 г целина, 200 г дребни лукчета /арпаджик/, 150 г пресни гъби, 50 г ориз, 120 г домати, 8...

Вълшебството на ароматите

Всеизвестно е, че ароматите влияят на настроението, на здравословното състояние и на душевното равновесие. А това, че всеки мирис има свое място в дома, който му подхожда повече от всичко, се знае твъ...

Направете си градинка в стаята

Много хора мечтаят за собствена градина, за която да се грижат с любов. За съжаление повечето от жителите на градовете никога не могат да постигнат мечтата си. За тях, както и за всички, които имат ну...

Коя бенка се изражда в рак?

Според поверието бенките носят късмет, но според медицината те могат да означават сериозно заболяване. За опасните бенки разговаряме с д-р Мариета Петрова. - Д-р Петрова,всяка бенка ли може да с...

Начало