Още рецепти » Децата под слънцето

 Децата под слънцето

Неговите лъчи могат да бъдат много полезни, но могат и да навредят сериозно на нежната детска кожа. Помнете: слънцето е светлина и живот, то дава енергия и помага за лечението на някои кожни заболявания. Но само при условие, че не се прекалява с престоя на плажа.

Благотворните лъчи

Екзема
Тя засяга между 5 и 11% от хлапетата и кърмачетата. Проявява се със зачервявания, покрити с корички, които се разполагат най-често по лицето и в сгъвките на ставите. Предизвиква неприятен сърбеж, понякога и болка. Развива се стихийно и изчезва спонтанно, най-късно през пубертета. Ултравиолетовите лъчи със сигурност успокояват възпалението и заздравяват епидермиса, превръщайки го в надеждна защитна бариера.

Псориазис
Заболяването се предава по наследство и не е заразно. Издават го червените плаки с плътни струпеи, които обсипват предимно лактите, коленете, кръста и кожата на главата. При около 80% от случаите се стига до подобрение след умерени слънчеви бани в продължение на 2 седмици.

Забавен растеж
Витамин D е жизненонеобходим за децата - той допринася за усвояването на калция и предпазва от рахит. От него зависи до голяма степен и какъв ръст ще достигне хлапето ви. Витаминът се произвежда от самия организъм под влиянието на ултравиолетовите лъчи, като за целта е достатъчно малчуганите да прекарват на слънце по половин час два пъти седмично.

Проблемите

Топлинен удар
До две-три годинки детският организъм не умее да регулира самостоятелно телесната температура. Така че кърмачетата и най-малките са особено уязвими - температурата им се покачва рязко, а потенето не може да изиграе ролята на неин регулатор.
Нашият съвет: не завивайте бебето и не го обличайте в стегнати дрехи. Не позволявайте на малчуганите да играят на слънце в обедните часове. Ако вдигнат температура, погрижете се за тях, преди да е дошъл лекарят, потопете ги във вана с хладка вода и им дайте да пият много течности - студени, но не и ледени.

Рак на кожата
Докато са на открито, хлапетата са изложени директно на въздействието на ултравиоле-
товите лъчи, затова и годишно те получават три пъти повече слънчево облъчване от възрастните. При най-малките, особено при кърмачетата, производството на меланин, отговорен за пигментацията на кожата, е ограничено, т. е. те не могат да хващат тен, който представлява своеобразна защитна реакция на организма спрямо слънцето. Последиците? Вследствие на неразумното поведение на плажа слънчевият ни капитал се оказва наполовина изчерпан още на 20 години и рискът за епидермиса нараства значително. В 95% става дума за невинни образувания, които се появяват най-вече при хора със светла кожа. В 5% обаче се констатират доста опасни меланоми. Макар и да се проявяват по-късно, те често са резултат от слънчево изгаряне преди 15-годишна възраст.

Как да пазим наследниците си?

• Избягвайте да ги показвате на слънце между 12 и 16 ч.
• Не правете слънчеви бани на хлапе под 3 години.
• На плажа им слагайте тишърт, по възможност с дълги ръкави, и шапка с широка периферия.
• Детето трябва да носи слънчеви очила, за да не се стигне до преждевременно състаряване на очните му лещи.
• На всеки два часа и след всяко къпане в морето го мажете с противослънчев продукт с предпазен фактор 30.
• Всяка вечер нанасяйте по цялото тяло на хлапето хидратантен крем или мляко - така ще овлажните и успокоите кожата му.

Автор: д-р Весела Пенева

Представяме Ви:

Разнообразете градината с редки овошки

Освен традиционните за нашата страна овощни видове, в много райони условията позволяват отглеждането и на някои субтропични, южни култури. Такива са смокинята, райската ябълка, нарът, дафинът и др. По...

Победете остеопорозата

Една на всеки три жени е изложена на съвсем реалния риск с напредването на възрастта да развие остеопороза. Ако обаче отрано започнем да се грижим за костната си система, като ядем полезни за нея хран...

Как да свалим кръвното налягане

Натискът, упражняван от кръвта върху стените на артериите, се нарича кръвно налягане. Когато излезе извън нормите, и то за постоянно, заболяването може да се превърне в сериозна заплаха за организма. ...

Защо е нужен велотестът?

Велоергометричната проба е полезно и информативно функционално безкръвно изследване при боледуващите от исхемична болест на сърцето (стенокардия и инфаркт). Има широко приложение и в спортната медицин...

Начало