Още рецепти » Куба - дъх на пури и ром

 Куба - дъх на пури и ром

През ХV век испанските конквистадори стъпват на този неголям участък земя. Само за няколко десетилетия нашествениците отсекли хиляди дръвчета и практически унищожили местното население. Главен виновник за това било златото, което търсели чуждоземците. Те установили, че на острова няма от благородния метал, но затова пък в изобилие расте захарната тръстика. За обработката й от Африка били докарани десетки хиляди чернокожи работници.
През ХVІІ век пристигнали и французите, заели нишата за производството на кафе и значително променили външния вид на градовете. След тях пристигнали китайците, емигрантите от Латинска Америка, Холандия, Ямайка и други страни. Сливането на африканския характер с европейската (с преимущество на испанската) култура, с културата Вуду и карибската страст, дала на света горещ коктейл – държавата Куба.

Мода, музика, танци...

Почивката на Острова на свободата, както популярно наричат Куба, може да бъде осъществена през всяко годишно време, като се съчетае полезното с приятното. Ако искате, наслаждавайте се на разкошните плажове или се възхищавайте на старинните градове, на местния колорит и уникалната природа. Но виж, магазините ще ви бъдат по-малко любопитни. Разбира се, младите кубинки се стараят да не изостават от модата, като внимателно следят европейските и американските тенденции.
Местното население е много музикално, навсякъде звучи „гуан-та-на-мера”, кубинците обожават да танцуват по всеки повод.

Хавана – сърцето на Острова

В миналото столицата на Куба е била известна като Сан Кристобал де ла Абана. Тя е най-големият град в страната и на Карибите, една от 14-те провинции и е наричана Сиудад де ла Абана. Още през 16 век се прочува като голям търговски център в Новия свят. Градът е разделен на две части – стар и нов. Независимо, че има много сгради, които плачат за основен ремонт, нищо не може да скрие красотата на града. Ритъмът му може лесно да се почувства, като се тръгне по булевард Пасео дел Прадо, който води до Централния градски парк, след това по Пласа Вехо до катедралата. На площада веднага ще бъдете обградени от трио китаристи. Песните няма да секнат, докато музикантите не получат по някое песо. В Стария град има малки обущарници и магазини за ръчно изработени дрехи, но с всяка година броят им силно намалява. Главният бизнесквартал на града е Ведадо, където са небостъргачите, високите жилищни комплекси, университетът, хотелите, казината, ресторантите. Най-добре е закуската и обядът да стават в малките ресторантчета. Храната в тях е много вкусна.
В Хавана се намира и най-голямото училище по балет с около 4500 ученици, като всяка година на кастинг тук пристигат над 50 000, желаещи слава. Спортът е толериран от правителството, градът разполага и с два бейзболни стадиона, безброй други спортни обекти, на които се провеждат много вътрешни и международни състезания, повечето пъти достъпът до тях е безплатен.

Гостоприемният Варадеро

Варадеро е плажната столица на Куба, на 140 км източно от столицата Хавана, на полуостров Икакос. Преди много години най-дългогодишният ръководител на кубинците Фидел Кастро обещал да „надминат янките” що се касае до възможностите за туризъм и отдих. Може да се каже, че обещанието е изпълнено, защото плажовете (ивицата е над 20 км) са идеални, хотелите великолепни. Нощни клубове, дискотеки, голф игрища, хотели за шумни младежки компании и тихи за семейна почивка – във Варадеро има всичко. Безопасността на гостите се подсигурява от полиция, а на местните жители се позволява да влизат в курорта, само ако работят в него. Край Варадеро е второто по големина международно летище в Куба – „Хуан Гуалберто Гомес”.

Касичка за впечатления

Ако искате да поразите всички като се върнете в България – запишете се за уроци по танци. Кубинският стил се различава по движението на бедрата. Касичката с впечатления може да попълните с посещения на крепостта Ел Моро, построена през ХVІ век. Тя е наричана Ла Кабаня, а понякога и Сан Карлос де ла Кабаня. Крепостта е комплекс от постройки от ХVІІІ век, разположени на възвишенията на източния бряг на входа на пристанището в Хавана. Вечер в Ла Кабаня има своеобразно представление – маршируващи войници и стрелби. Преди много години вечерните изстрели били знак за затваряне на градските врати. И до днес тази красива церемония е запазена.

Културното богатство на Куба е специфична комбинация от испански и африкански традиции, с осезаемо латиноамериканско влияние. Най-популярният музикален стил е Сон кубано (1930 г.), най-специфичните инструменти за изпълняването му са тромпетът, китарата и контрабасът, плюс различни видове перкусионни инструменти. Сон кубано е с най-силно влияние върху салсата, румбата и мамбото.
Намерете време да посетите Центъра за съвременно изкуство „Вилфредо Лам”, който се помещава в някогашната резиденция на графовете Пенялвер. Тук, на Хаванското бианале, пристигат художници от цял свят. Не пропускайте да видите Наполеоновия музей, Музея за колониално изкуство и, разбира се, Музея на революцията. Той е разположен в бившия президентски дворец, откъдето за Испания е избягал диктаторът Батиста в навечерието на победата на революцията. В специален стъклен павилион ще видите как е увековечен десантът на Че Гевара, Фидел и още 80 революционери. На 2 декември 1956 г. те пристигат от Мексико и в планината Сиера Маестра се слага началото на партизанската война. Не може да не ви впечатли и Площадът на революцията, внушаващата респект статуя на Хосе Марти, която показва с точност най-високата точка на града – 138 м над морското равнище.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Каквo се дава на децата при треска?

Треска означава жар, горещина. Тя е своего рода защитна реакция, която възниква в отговор на въздействието върху детския организъм на вируси, бактерии, токсини. Треската винаги се съпровожда с повишав...

Избрано от турската кухня

Супа от маруля с ориз Прoдукти: 2 средно големи марули, 1 връзка зелен лук, 4 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 4 с.л. олио, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Накисва...

Шпионката – окото на дома

Шпионката е устройство с помощта на което може да огледаш стълбищната площадка, преди да отвориш входната врата. Вратата сама по себе си трябва да защитава дома от неканени гости, но е хубаво да се...

Лечебната сила на пчелното млечице

Пчелното млечице е биологичноактивен продукт и има най-голяма хранителна стойност от пчелните продукти. От древни времена и сега този продукт се слави с чудодейните си качества. Добиването му е много ...

Начало