Който засади луковичните и клубенолуковичните растения през есента, той ще посрещне пролетта с ярки цветове. Почвата още няма да се е затоплила, а на повърхността й ще се появят кокичетата. По-късно в цветното хоро ще се включат минзухарите, врабчовото грозде, нарцисите и лалетата. Всички те са великолепен ескорт за ранно цъфтящите декоративни тревисти многогодишни растения – жълтите ерантиси, игликите, брунерата, медуницата.
Можете да получите още по-красив ефект, ако засадите в лехата не само по един екземпляр, а наведнъж няколко, като създадете група, например, от 15-20 нискорастящи луковични растения от един и същ сорт. Оптималното време за засаждане на много от пролетни цветя започва през втората половина на септември. Някои от тях се нуждаят от слънчево място и отцедлива почва. Ако та е глинеста и непропусклива, ще се нуждае от дренаж. Иначе ще възникне опасност от загниване на луковиците. За да направите дренаж, насипете на дъното на ямката за засаждане чакъл, пясък или керамзит на слой 2-3 см. При засаждането не трябва да торите, защото в луковиците са натрупани хранителни вещества в достатъчно количество. Това не изключва нуждата от пролетно подхранване. През вегетацията в листата ще се образуват хранителни вещества, които ще преминат в луковиците. Тъкмо затова са препоръките листата на луковичните растения да се изрязват едва когато пожълтеят и започнат да изсъхват.
На каква дълбочина се слагат луковиците
Запомнете основното правило: Луковиците и клубенолуковиците се садят на дълбочина, равна на три пъти височината им. При видове е трудно да забележите корени по клубенолуковиците. Ето защо, за да не объркате дъното с челото, можете да засадите луковиците настрани. Корените сами ще определят в каква посока да растат.
Важно: Не засаждайте луковиците прекалено дълбоко, иначе растенията трудно ще пробият земята. Нужната ви информация на каква дълбочина да садите всеки определен вид можете да прочетете на опаковката на посадъчния материал.
Ето някои луковични цветя, които се садят през есента: лалета, нарциси, зюмбюли, лилиуми, фрезии, ириси, кокиче, минзухар, фритилария, декоративен лук.
Агнешко с ориз на фурна Прoдукти: 1 кг обезкостено агнешко месо /цяло парче/, 3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 2-3 стръкчета пресен девисил, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряваме цялото пар...
Огретен от картофи Прoдукти: 1200 г картофи, 120 г кашкавал, сол, черен пипер, магданоз, 1/2 ч. ч. олио, 3 яйца, 3 с. л. брашно, 1 1/2 ч. ч. прясно мляко. Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофи...
Трявна е град, израснал сякаш от недрата на Балкана. Град граден и доизграждан от изкусни майстори строители, дърворезбари и градинари, от духовно извисени личности, разположен в средата на родината, ...
Печен заек Продукти за 4-5 порции: 1 заек, 1 ч.ч. оцет, 100 г пушена сланина, 3-4 с.л. мазнина, 3 глави лук, 1 с.л. брашно, половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол Нaчин на приготвя...