Още рецепти » Маслината ще украси двора ви

 Маслината ще украси двора ви

Маслината е едно от най-древните културни растения, с произход от Средиземноморието. Дървесината й е много цена за резбарството, поради своята твърдост и еднороден строеж. Тя е типично растение на субтропичния климат. Расте бавно, но има завидно дълголетие – над 500 години. Вегетацията й започва, когато средната температура на въздуха достигне 10С. Развива се добре при умерено влажен и сух климат. При неполивни условия се развива нормално при 600 –800 мм валежи годишно. .

Засаждането

За засаждане изисква подходящи склонове и дренирани равни места, с добра естествена или изкуствена защита от северните и североизточните студени ветрове. Сади се през първата половина на март до началото на април или през септември до 15 октомври. Тя е вечнозелено растение и не понася температури под минус 12-18С. Студоустойчивите сортове Баки зеймуни и Бузовна издържат до минус 16–18С. Ако правите насаждение, в зависимост от избрания сорт, изберете разстоянията 10х10,10х8 или 6х6 м. Във всяка дупка се поставят 8–10 кг добре разложен оборски тор, по 300 г азотни и фосфорни и 100 г калиеви торове. След засаждането растенията се поливат. Кореновата система на маслината се разполага предимно повърхностно на 50 –70 см дълбочина, главно под короната. Около стъблото се образува значително по размери коренище, наречено “мaтe”, в което се натрупват резервни хрпанителни вещества. От него израстват множество издънки. Грижите се изразяват в подхранване с минерални торове, поливане, резитба и беритба на плодовете. Подхранва се през пролетта с 4–5 г суперфосфат и 3–4 г калиева тор на кв.м.

С ножица

Всяка година се извършва резитба през март-април. Отстраняват се счупените, сухите, застарелите плодни и дългите преплитащи се в короната клони. При застарелите дървета резитбата е за подмладяване, а това става с отсраняване на една трета или една втора от скелетните клони, в продължение на 2–4 години. Резитбата се придружава с внасяне на органични и минерални торове и поливане. Маслината се размножава чрез вкореняване на пристъблени коренови издънки, вкореняване на вдървесинени и на зелени резници и присаждане.

Беритбата

Маслините се берат през цялата година в зависимост от сортовите особености, предназначението на продукцията и районите на отглеждане. Първите зелени трапезни маслини се берат към 20 август. Плодовете за непосредствена консумация се прибират, преди да достигнат пълна зрялост. Тогава тъмнозеленият цвят се променя в леко червен. Набраните плодове се третират с натриева или калиева луга, за да се отсрани горчивият им вкус. Така маслините престояват 1-3 дни, след което се измиват и просушават. Зрелите плодове се държат 2 –3 седмици в прохладно, сухо и добре проветриво помещение, растлани на тънък слой. Така те завяхват и губят по голяма част от горчивината си. След това се насипват в съдове и се осоляват. В продължение на 1–1,5 месеца се излива на 3–4 пъти отделящата се течност от тях, при което горчивината на плодовете изчезва и маслините стават годни за консумация.

Автор: Желязко Колев

Представяме Ви:

Как да сготвим котлети

Котлети с желирани лукчета Прoдукти: 60 г брашно, 1 ч.л. прясно смлян бял пипер, 6 котлета (по около 180 г всеки), 2-3 глави лук, 50 мл олио, 500 г домати от консерва, 300 мл червено вино, 200 г...

Консервиране на череши

Компот от череши Прoдукти: 1 кг череши, 2 ч.ч. вода, 200 г захар, лимон. Нaчин на приготвяне: Насипваме черешите в буркани до 2/3 от обема им. От водата, захарта и парче лимон кипваме сиро...

Агнешко печено

Агнешко с ориз на фурна Прoдукти: 1 кг обезкостено агнешко месо /цяло парче/, 3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 2-3 стръкчета пресен девисил, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряваме цялото пар...

Как се прави баклава

Домашна баклава Прoдукти: 0.5 кг фини кори за баница, 0.5 кг орехови ядки, около 400 г. масло, 1 ч.ч. захар, канела; зa сиропа: 4 ч.ч. захар, 2.5 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. мед, лимонова кора, канела,...

Начало