Още рецепти » Как да се грижим за кактусите

 Как да се грижим за кактусите

При отглеждането на бодливите растения често се допускат грешки, които водят до тяхната гибел.

Любителите на кактуси, които тепърва започват да създават колекцията си, се радват на бързия растеж и ярко-зеления цвят на своите питомци, на обилието от детки. В действителност това обикновено се дължи на прекомерно поливане и много хранителна почва. При тези условия растенията се деформират, а корените им загниват.

Друга грешка е, че кактусите се отглеждат целогодишно при висока температура.

Това е добре само за някои от горските кактуси, но болшинството, за да узреят и се подготвят за цъфтежа, изискват „зимен сън" при ниска температура и без поливане. През лятото е най-добре кактусите да се изнесат на двоpa или балкона. За да не се прегряват корените на растенията, посадени в глинени саксии, те се закопават в сандъче с пясък. За тези в пластмасови съдове това не е нужно.

Третата заблуда е, че кактусите почти не трябва да се поливат.

За периода на покой това е задължително, но по време на активния растеж трябва да се полива редовно с престояла хладка вода. В подложките никога не бива да се задържа вода, а до следващото поливане почвата трябва добре да просъхне. В горещините поливането е обилно, а в мрачни дни - много внимателно. Ако кактусът по някакви причини не нараства дори през лятото, поливането няма да го „разбуди", само корените ще загният, а след тях и цялото растение.

Не обичат обикновената цветарска почва

Кактусите не се отглеждат в обикновена цветарска пръст, която съдържа много азот. Тогава те се изтеглят, стават воднисти, обрастват с детки и в края на краищата губят имунитета си и стават жертва на вредители и инфекции. Най-простата и подходяща смес е от 2 части градинска пръст и 1 част пясък, може да се добавят счукани дървени въглища.

Внимание!

Не слушайте „специалистите", които ви съветват да торите кактусите с водата от измито месо, кафе или чай от цедката. Във всички цветарски магазини се продават торове за кактуси, които ще спомогнат те да се развиват добре и да цъфтят.
Когато изнасяте кактусите на открито, привиквайте ги постепенно към обилието от слънчева светлина, за да не получат изгаряния, които, освен че са грозни, могат да станат вход за инфекции.
Следете за поява на вредители и ги унищожавайте навреме, за да не загубите от небрежност своите любимци.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Картопът – бяла приказка в градината

Дълга е поредицата от калини и твърде разнообразни по цвят и форма на листата и плодовете са те. Познати са близо сто диворастящи и култивирани вида от рода Калини (Viburnum) към семейство Caprifoliac...

Аквариумът - късче синьо море в дома

Още преди нашата ера прадедите ни са отглеждали рибки. Аквариумите били от камък и нямали водни растения. Отглеждането на декоративните видове обаче започва през 13-и век в Поднебесната империя. Тук ...

Островът на Афродита

Кипър не е голям – за 2-3 часа островът може да бъде обходен от единия край до другия. И независимо, че забележителностите му са във всички краища, да се видят изобщо не е сложно. Плажът, където от мо...

ЩРУДЕЛИ

Мързелив щрудел Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кристална захар, 1 ч.ч. грис, 1 кг ябълки, 1 ч.ч. олио, 1 пакетче бакпулвер, 30 г краве масло, половин пакетче канела, 1 к.ч. счукани орехови ядки...

Начало