Още рецепти » Градината – коридор

 Градината – коридор

Както се досещате, тя определено е по-дълга отколкото широка и нейната ширина кореспондира с фасадата на къщата. Често в нея намираме подобие с извънградска зона, в която пространството между къщите се ограничава до алея, позволяваща паркирането на кола. Подреждането на такъв терен представлява истинско предизвикателство. Все пак, няколко хитрости предразполагат да не се чувствате много натясно, когато крачите из градината-коридор, и създават игра с дълбочината на пространството, за да придадат усещане за простор.

Ключови места на градината

• Оригинален план, в който са включени тераса и криволичеща алея.
• Плътни лехи, които следват кривите на алеята, смекчавайки стриктната геометрия на този дълъг правоъгълник.
• Декоративни елементи по цялата дължина на алеята, за да привличат непрестанно интереса на разхождащия се.
• Ритмична последователност от арки, които правят алеята да изглежда по-дълга.
• Дървета и високи храсти, разграничаващи пространството без да го задръстват.

План на градината
1. Лехи
2. Арки
3. Храсти или масиви от храсти
4. Павирана алея
5. Пълзящи растения
6. Тераса
7. Градински мебели
8. Амфора
9. Дърво
10. Беседка, покрита със зеленина
11. Басейн
12. Скулптури на гъби от дърво

Размери на градината

Приблизително 5 х 11 м

Поглед отблизо

Алеята

За да не бъде алеята просто място за минаване, а „гръбначният стълб” на вашата градина, изследвайте внимателно нейните извивки – като на змия, ограничавайки специфичните места (масиви, декорации, малък фонтан и т.н.). Тя ще оживи градината, уголемявайки я.

Плочникът

Внесете заблуда, използвайки мотивът на плочките, за да разширите визуално градината. Тук ще редуваме червени тухли с бели плочи, за да създадем райета, които издължават пространството. По принцип, да се създаде плочник с линии, бягащи във всички посоки, създава усещане за перспектива и съответно за пространство.

Беседката

За малка градина изберете изчистен стил и дизайн, които ще допринесат да изпъкнат растенията. Скрита в дъното на градината, беседката ще ви осигури уединен много приятен и спокоен кът. Можете да я ориентирате така, че да се възползвате от слънцето или да посадите пълзящи растенията, за да си осигурите сянка.

Подреждането на градина-коридор

Една малка и тясна градина е истинско предизвикателство. За да смекчите този „коридорен ефект”, ето няколко съвета и хитрости, достатъчно лесни с изненадващи резултати.

Разграничаване на собствеността

Стените, оградите и неестетичните парапети създават перспектива и така подчертават още повече дължината на терена. Решението е просто да ги скриете. Посадете няколко храста за да смекчите твърде правилната им форма. Съгласувайки със съседите, можете да покриете грозната грапава мазилка с пълзящи растения. Някои се закрепят към стените без да ги рушат, други имат нужда да се подпират върху решетка. Ако изберете бръшлян (Hedera helix), ще се налага неизбежно да го оформяте периодично, за да контролирате развитието му и да се уверите, че корените му не атакуват стената.

Разделяне
на пространството


Обособете две или три пространства, добре отграничени от решетка, арка или растителна преграда. Избягвайте плетовете от иглолистни растения, които са твърде гъсти и ще подчертаят нищожността на пространството. Избягвайте също и тежките структури като стените, които не можете да преместите, ако желаете да промените подредбата на градината си. Предвидете алея или тревна площ, за да свържете тези различни пространства.

Teрасата

Ако желаете да конструирате тераса, възползвайте се от повърхността на почвата, за да създадете вътрешни езерца или мотиви с камъни с различни цветове и с разнообразен строеж. Ако имате възможност да покриете с плочи кръгово пространство в завоя на алеята, разположете ги така, че да подчертаете радиуса на кръга. Избягвайте да разделяте пространството с прави линии, тъй като те ще подчертаят теснотата на терена. Предпочетете кривите и за тревните площи, които също ще бъдат ограничени.

Алеите

Поради същата причина не правете терена пресечен от алеи в права линия. Създайте криви, зигзагообразни форми или други ъгловати форми. Дали ще са покрити с плочи, пръст или трева, използвайте ги за преход между пространствата. Направете леха, посадете храст или малко иглолистно растение във всеки завой, или маркирайте с лека арка. Вашата градина ще ви изглежда почти голяма…

Фокус върху…

Разположете декоративни елементи, за да привлечете вниманието. Не смятайте, че това непременно означава „малки предмети”, и не ги разполагайте на принципа независимо къде. Опитайте се да създадете визуална прогресия - красив подрязан храст, скулптура, фонтан, „захвърлена” делва в почвата, пълна с пръст и израснали в нея цветя ) … Така ще възникне усещането за чувствително разстояние до дъното на градината.
Растителност

Посочените тук растения са подбрани според техните особеностите на видовите и сортовите характеристики: храстите разделят пространството и пречупват хоризонталните линии, пълзящите екземпляри покриват стените и парапетите, оживявайки и смекчавайки тяхната повърхност, а вечнозелените „обличат” почвата между по-големите и растения и други свободни пространства. Всичко това създава пищен и приятен ефект.

Схема на растенията

1. Cistus x purpureus
2. Aster novae-angliae „Purple Dome”
3. Rosa „Leverkusen”
4. Ballota pseudodictamnus
5. Potentilla fruticosa „Elisabeth”
6. Rosa „Meg”
7. Ilex aquifolium „Silver Queen”
8. Hydrangea paniculata „Kyushu”
9. Clematis x diversifolia „Hedersonii”
10. Clematis Montana var. Rubens „Tetrarose”
11. Astilbe „Elisabeth Bloom”
12. Cornus florida f. Rubra
13. Viburnum sargentii „Onodaga”
14. Phormium tenax „Variegatum”
15. Rosa „Madame Alice Garnier”
16. Hebe „Purple Queen”
17. Geum „Lionel Cox”
18. Geranium phaeum var. Phaeum „Samobor”
19. Ligustrum „Vicaryi”
20. Polygonatum multiflorum
21. Viburnum tinus „Purpureum”
22. Lonicera japonica „Halliana”
23. Aruncus dioicus
24. Lythrum virgatum ‘The Rocket’
25. Weigela subsessilis ‘Victoria’
26. Arundo donax
27. Hypericum „Hidcote”
28. Clematis flammula
29. Hibiscus syriacus „Oiseau Bleu”
30. Campanula takesimana
31. Lotus hirsutus
32. Crocosmia „Spitfire”
33. Corylus maxima „Purpurea”
34. Miscanthus sinensis „Undine”
35. Rosa „Frehlingsmorgen”
36. Dicentra „Pearl Drops”
37. Berberis x ottawensis „Silver Miles”
38. Spiraea thunbergii
39. Echinacea purpurea „Rubinstern”
40. Solanum laxum „Album Variegatum”
41. Caryopteris x clandonensis „Worcester Gold”
42. Azara microphyllaИдеалните растения

В една малка градина ограниченията и бордюрите няма голяма важност. Няколко вечнозелени растения могат идеално да разделят пространството на няколко зони, без да пречат на гледката.

Храстите

• Aronia melanocarpa
• Berberis temolaica
• Camellia x williamsii „Donation”
• Viburnum sargentii „Onondaga”
• Cornus kousa var. chinensis
• Cotoneaster simonsii
• Enkianthus campanulatus
• Ilex aquifolium „Golden van Tol”
• Pittosporum tenifolium „Purpureum”
• Rubus thibetanus
• Trachycarpus fortunei


Вечнозелените растения

• Fargesia nitida cvs.
• Alcea rosea
• Miscanthus sinensis „Silberfeder”
• Delphinium cvs.
• Fargesia murielae cvs.
• Eupatorium purpureum
• Arundo donax var. versicolor
• Macleaya microcarpa „Kelway`s Coral Plume”
• Miscanthus sinensis „Malepartus”
• Crambe cordifolia
• Sidalcea „Rose Queen”
• Verbena bonariensisор

Автор: Ирина Калоянова

Представяме Ви:

Аспиринът предпазва от диабетни усложнения

Диабетът е самостоятелен рисков фактор за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Но има възможност да се направи профилактика на типичните диабетни усложнения, които увеличават многократно инвалид...

Лечебни рецепти с невен

Невенът е едногодишно светлозелено тревисто растение с ярък оранжев цвят. Стъблото е 30-50 см високо, изправено. Някои цветове са по-слабо оранжеви и по-рехави, други – със силен и богат цвят. Листата...

Пирожки

Пирожки с извара Прoдукти: 500 г брашно, 20 г мая за хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 ч.л. захар, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г извара, 2 жълтъка; мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне...

Как да живеем без щитовидна жлеза?

Премахването на щитовидната жлеза не е свързано с продължителност на живота, ако жената получава адекватно лечение. Обикновено то е свързано с приема на хормони. Следоперационната терапия се контролир...

Начало