Още рецепти » Импровизация в стил фюжън

 Импровизация в стил фюжън

Английската дума fusion се превежда като сливане или сплав. А ако говорим за стила, фюжън означава съчетание на несъчетаемото, необикновени решения, излизащи извън рамките на приетите стереотипи. И още: откриване на широк простор за творчество, което позволява да се вземат под внимание най-различни вкусове и изисквания. Именно тези качества са привлекли архитектите на жилището, което ви представяме.

Такава къща съществува

Всъщност това е дом на 35 км от столицата и отправна точка в тяхната работа са изказаните претенции на собствениците. На първо място те искат да видят своята къща като място за почивка през лятото и през почивните дни. Нещо различно от каменните грамади в града, нещо истинско... Интериорът би трябвало да отговаря на всички актуални изисквания на съвременното семейство, но и да се отличава с ярка индивидуалност, да бъде стилен. Така архитектите стигнали до идеята да слеят в проекта няколко начала: традиционните форми на селската архитектура и съвременния дизайн, изкуствените и природните материали, различните стилове.

За основата, стените и покрива

Къщата е построена на малък терен - прекрасно ъгълче от гората с високи борове и елхи. Приказка, за която градските хора може само да мечтаят.
Междуетажните покрития са от дърво. За подобряване на звукоизолацията в тях е поставен един слой пенофол. Дървеният под на първия етаж, благодарение на цокъла, е повдигат с 60 см над повърхността на земята, което подобрява топлоизолационните качества на сградата. Самият под е “стоплен” с минерална вата Isover с дебелина 100 мм.

Наистина комфорт

По отношение на архитектурния план авторите разделят дома на две части: обществена и частна за по-голямо удобство. Затова я планират под форма на буквата “Г”, като едното крило (за представителни нужди) е едноетажно, а второто (частното пространство) е триетажно.
Входната врата се отваря към неголям навес. Той предпазва жилищните помещения от проникване на хладен въздух. Зад вратата е холът, който играе ролята на своеобразна граница между обществената и частната част на къщата. Вляво от хола е входът към представителната зона, включваща гостната, трапезарията и кухнята. Две врати направо водят към спалнята на родителите и котелното помещение (в него при желание може да се влезе направо от двора. В края на хола е кабинетът на бащата. От тази стая, а също и от гостната, се излиза на терасата. На първия етаж има и санитарен възел редом с входната врата.
На втория етаж стаите са групирани около неголяма стълбищна площадка. Тук е уютната зона за почивка, кабинетът на майката, стаята на дъщерята и банята. А на третия етаж е предвидено само едно помещение - стаята на сина.

Букет от стилове

В интериора се преплитат най-различни стилове. Представителната зона напомня за театър с много сценични площадки. Това поражда усещането за игра, в която са въвлечени отделни предмети и аксесоари.
Гостната, оформена в духа на рококо, е остров на уюта и комфорта. Тук удобно е разположена мека мебел с възглавници. Платът за диваните и табуретките е от две материи. Основата е със златист оттенък с големи листа на кестен, а тъканта - компаньон е светлобежова с дребни растителни орнаменти. Това цветово съчетание е призвано да създава атмосфера на разкош. В гостната органично се вписва ъглова камина, изработена по индивидуален проект. Облицовката й е от неглазирани керамични плочки с релефни орнаменти.
Трапезарията е импровизация на тема ар дето. Главното е ефектното съчетание на различни структури: ковано желязо, прозрачно стъкло, платове. Овалният стъклен плот на масата е стъпил върху изящна кована поставка с огънати крачета. Скелетите на столовете също са ковани. Гърбът и седалките им са от плат с леопардови рисунки.
Кухнята пък е решена в духа на минимализма - в строги геометрични линии, без излишни декоративни детайли. В мебелите са заедно матово стъкло, дърво и метал. Златистият цвят на естествената дървесина свързва зоната на кухнята с гостната и трапезарията. Прекрасен фон за тази стилистична игра са светлите стени, обшити с гипсокартон и оцветени в бяло и кремаво. А за да се съхрани чувството за извънградска къща, в интериора са включени много детайли от дърво: обшивката на тавана, дървените стълби, откритите трегери на тавана, специално подчертани в различните части на къщата.

Индивидуалността наднича от всеки ъгъл

Личните покои на семейството са ярко индивидуални. Артистичността на дизайнерската импровизация присъства и тук. Кабинетът на бащата например се асоциира с Изтока. За това напомнят тапетите с цветя на нар, кафяво-оранжевият цвят на креслата и възглавниците на дивана. А стаята на майката е истинска класика: ясни линии и чистота на боите. Стаите са оцветени в светлосин цвят, използвани са мотиви на декоративни панели, имитирани с тънък релефен бордюр. В центъра на всеки “панел” се намира пано с изображението на разцъфнала роза, което прави интериора особено женствен. Спалнята на съпрузите е на първия етаж и е оформена много сдържано. Преобладават спокойните пастелни тонове в сиво-кафявата гама. От стаята се излиза на малка тераса, построена над еркера на първия етаж.
Детската на дъщерята напомня на стая за кукли. Стените й са със светли тапети с дребни цветни рисунки, които й придават очарование и свежест. Таванът в бяло е обшит с гипсокартон. Ярък акцент е наситеният син килим на пода и включените в интериора греди на тавана, тонирани под тъмния дъб.
В мансардната стая на сина се е настанил духът на съвременността: белите тавани и черният дървен под са включени в прекрасна игра на контрастите в цвят, форма и структура.
Овалното огледало в резбована рамка, разположено над камината, достойно завършва цялостната композиция в гостната. В дизайна на кухнята дървото се съчетава с хромирания метал. Всяко стъпало на стълбата, която води към мансардния етаж, е с ефектно вградено осветление. Полилеят за спалнята на родителите е избран така, че по форма да е в хармония с кования гръб на леглото.
Оригиналният абажур в стаята на сина смекчава строгостта на правите линии и острите ъгли. Върху леглото е метната покривка с чернобели вълнообразни рисунки. Ярките детайли - небрежно разхвърляните върху леглото разноцветни възглавници, оранжевата масичка за книги и преса изпълват пространството с жизнерадост и положителна енергия.

Автор: Надежда Белева

Представяме Ви:

Избрано от френската кухня

Лучена супа Прoдукти: 500 г лук, 4 филии сух хляб, 120 г швейцарско сирене, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1,5 л месен бульон, дафинов лист, копър, черен пипер. Нaчин на приготвяне: Нарязва...

Как да подхранваме мушкатото

За да се развива добре мушкатото, трябва да се грижите за него още от засаждането му. Почвената смес трябва да е богата на лесни за усвояване хранителни вещества. Затова се съставя почвена смес, в коя...

Супи с тиквички

Супа от тиквички Продукти за 4 порции: Продукти за 4 порции: 1 тиквичка, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 3 с.л. кисело мляко, 2 с.л. ориз, магданоз, червен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Обелвам...

Месни гозби с картофи

Пиле на фурна с картофи Прoдукти: 1 пиле, 500 г картофи, 30 г краве масло, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Варим пилето в подсолена вода, докато поомекне. Отцеждаме го, намазваме го с ра...

Начало