Още рецепти » Триградското ждрело

 Триградското ждрело

Намира в западната част на Родопите. Това е и най-големия карстов район в България с над 150 пещери. Ако сте любители на пещерния туризъм това е вашето място.

Приключенията започват от момента, в който разберете че в повечето пещери се влиза с водач, специална екипировка и на малки групи. Ако се престрашите наистина има какво уникално да видите, тъй като седем от пещерите са служили за жилища на праисторически хора. Много вероятно е да се натъкнете на истинска находка.
За тези от вас, които са далеч от силните усещания препоръчваме да посетите две от благоустроените и отворени за посетители пещери - пропастна пещера Дяволското гърло и Ягодинската пещера.
Ако си падате по алпинизма може с лекота да атакувате високите и отвесни скали на Триградското ждрело, ако ли не може просто да се насладите на величествената гледка.

Как да стигнем до Триградското ждрело

Забравете за автобусите и влаковете, защото до там може да стигнете единствено с кола. Живописното ждрело се намира на 1,3 км северно от с. Триград. Пътят е Девин-Триград. От Девин започвате да следвате извивките на Триградската река чак до нейните извори. Шофирането през този каньон е забележително!

Къде да отседнем

Пълноценен отдих може да ви предложи хижа „Триградски скали”, но ако условията не ви се струват подходящи просто си наемете хотел в с. Триград или пък стая в местна Къща за гости, с каквито изобилства района.

Какво интересно да посетим

Пропастна пещера Дяволското гърло

Намира се на 1,3 км северно от с. Триград. Уникалното на тази пещера е, че водите на Триградската река, чрез поредица от водопади, най-големия с височина 42 м., се вливат в най-голямата пещерна зала на Дяволското гърло. Чува се страховито бучене на водите сякаш наистина от ада. Може би, това е мястото от където Орфей се е спуснал в подземното царство на Хадес, за да спаси своята Евридика.
Изкуствено прокопания тунел с дължина 150 м, стръмните стълби и висящите мостове всъщност правят това „гърло” съвсем достъпно за всички туристи, а красотата на водопадите е неповторима.

Ягодинската пещера

Тази пещера е известна като най-дългата в Родопите разположена в Каньоновидната долина на р. Буйновска. Ще стигнете до нея, ако пътувате 2 км западно от с. Ягодина или 8 км от с. Триград.
Уникалното на тази пещера са образуванията по сводовете наречени леопардови кожи и други, които много приличат на перли. Те не могат да бъдат видени в никоя друга пещера, а единствено тук.

Местността Чаирите

Разположена e на 19 км източно от с. Триград. Мястото е изключително живописно, тук ще видите шест естествени свлачищни езера запазили се от кватернера и характеризиращи се с разнообразен растителен и животински свят.

Автор: Саша Маркова

Представяме Ви:

Предзимно засяване на зеленчуци

Нашите климатични условия позволяват предзимно засяване и засаждане на някои зеленчукови култури. Благодарение на него се получава по-ранна пролетна продукция, когато има голяма нужда от свежа зеления...

Новогодишни специалитети

Новогодишна питка Прoдукти: 800 г брашно, 2 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 3-4 с.л. олио, 3 с.л. захар, 1 изравнена ч.л. сол, 1 жълтък за намазване. Нaчин на приготвян...

Бамбукът в интериора

Бамбукът е изключително, екологично чисто растение, бързият ръст на което (90 см в денонощие) дава възможност за получаване на 25 пъти повече суровина, отколкото от обикновена дървесина. Ограниченото ...

Напълнете градината с иглики

Ако ни се иска да си направим игликина поляна както в песните и приказките, трябва да се съобразим с естествените изисквания на тези горски чеда. Въпреки че понасят все още слабото пролетно слънце, на...

Начало