Още рецепти » ВЕРСАЙ – какво да видите за 2 часа

 ВЕРСАЙ – какво да видите за 2 часа

Построен през втората половина на XVII в. от Краля Слънце - Луи XIV, Версай се е превърнал в символ на френското величие, в апотеоз на разточителството и разкоша. Дворецът е включен в програмата на всички туристи – гости на Париж, но обикновено времето, което се отделя за разглеждането му е твърде малко. Ето защо ще ви набележим основните забележителности, които си струва да се видят.
Версай се състои от три основни туристически обекта:

Дворецът

Обиколката на Двореца винаги започва от

Кралския параклис
Намира се вдясно от главния вход и представлява двуетажен неф, в който най-интересни са стенописите на купола, отразяващи приемствеността между Стария и Новия завет.
Маршрутът продължава в

Големите покои на краля
Тук кралят е устройвал три пъти в седмицата приеми за най-приближените от свитата си. Покоите включват Салона на Херкулес с картината на Веронезе „Пир в дома на Симон Фарисей”; Салона на Изобилието, където кралят е излагал голямо количество редки скъпоценности, за да впечатли посетителите; Салона на Венера – в овалния плафон е изобразена Венера, която подчинява под своята власт боговете и природните сили; Салона на Диана – обърнете внимание на 2 картини: „Жертвоприношението на Ифигения” и „Диана, охраняваща съня на Ендимион”; Салона на Марс – „Мистичното бракосъчетание на св.Екатерина” от Веронезе и 2 парадни портрета – на Луи XV и на Мария Лещинска.
Следват двата най-разкошни салона във Версай: Салонът на Меркурий – „Меркурий на колесница, теглена от петли”, „Давид, свирещ на арфа”, „Александър Македонски и Птоломей II Филаделфийски, обкръжени от учени и философи”; и Салонът на Аполон – „Аполон на своята колесница”.

Голямата галерия
Включва Салонът на войната, посветен на победата на Луи XIV над съседните държави в Холандската война; Огледалната зала, където се провеждали кралските балове и тържества; Салонът на мира – „Луи XV поднася на Европа маслинено клонче”.
От Огледалната зала можете да влезете в

Апартаментите на краля
И да преминете през Приемната с овалния прозорец, Спалнята на краля и Залата на съвета.
Следват

Големите покои на кралицата
Следвайки симетричността на Версай, те имат същия брой стаи и същата украса както кралските апартаменти. Разликата е в това, че в кралските апартаменти са изобразени мъжки фигури, а в покоите на кралицата – женски.
Накрая стигате до

Историческите галерии
Те включват Залата на коронацията с картината на Давид „Провъзгласяването на Наполеон за император и коронацията на Жозефина в Парижката Света Богородица” и Галерията за батална живопис.

Градините

Те заемат огромно пространство зад двореца и са безплатни за посещение. Централната алея започва с двете езера на Водния партер, продължава с фонтаните на Латона и Аполон и завършва с Големия канал. Вдясно се намират фонтанът Пирамида, бесейните на Дракона и на Нептун, а вляво са Оранжерията и Швейцарският басейн. От двете страни на централната алея са разположени симетрично фонтаните Церера или Лято (вдясно), Флора или Пролет (вдясно), Бакхус или Есен (вляво) и Сатурн или Зима (вляво).

Трианоните

Намират се доста далеч от Двореца – вдясно от Големия канал, затова трябва да се подготвите да вървите дълго време пеша или да използвате алтернативните варианти: влакчето, което периодично обикаля градините, или количките, които се дават под наем зад Двореца.
Големият Трианон е построен още от Луи XIV и е използван за резиденция от всички монарси чак до падането на Втората империя през 1870 г. Малкият павилион е построен от Луи XVI като подарък за Мария Антоанета – тук се намира най-известният портрет на кралицата „Мария-Антоанета с роза”. Комплексът Трианони включва и Фермата на кралицата, с която Мария-Антоанета много се гордеела.

Полезна информация

За пътуващите с обществен транспорт е направен билетен център съвсем близо до гарата, а пристигащите със собствен транспорт могат да използват обширния паркинг пред Двореца и да си закупят билети от пристройката вляво от главния вход. И на двете места можете да се включите в групите за посещения, които периодично се организират. Предимството е, че ще влезете през входа за групи, където опашката е много по-малка. Няма разлика в цените на билетите.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Атон – раят, забранен за жени

Близо дo Солун се простира загадъчен полуостров, на който времето сякаш е спряло. Широк десет и дълъг петдесет километра, Атон е кътче от земния рай, приютило двайсет манастира, кацнали върху надвесен...

Гарнирани пити (пици)

Пица “Маргарита” Прoдукти: 500 г готово тесто, 360 г домати, 2 скилидки чесън, 12 листенца пресен босилек, 180 г сирене “Моцарела”, 120 мл зехтин, захар, черен пипер, сол Нaчин на приготвян...

Време е да приберем саксиите

Не е възможно да се каже точна дата, на която трябва саксийните растения да се преместят в помещенията: по отношение на времето годините не са съвсем еднакви, а и климатичните особености на различните...

Есенни яхнии

Зеленчукова яхния Продукти за 4 порции: 3-4 моркова, половин алабаш, 1 ч.ч. грах, 1 малка глава карфиол, 3 с.л. олио, 2 ч.л. брашно, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни к...

Начало