Още рецепти » Изола Белла искряща перла в Лаго Маджоре

 Изола Белла искряща перла в Лаго Маджоре

Ако попадаш за първи път на малкия остров сред Лаго Мажоре, сигурно ще се запиташ дали не си се озовал в приказка. Чарлз Дикенс го описал като „фантастичен и чудат”. И наистина Изола Бела, който напълно заслужено носи името си Красивия остров, изглежда по-скоро като късче от рая, отколкото като реално и осезаемо място.

Атракцията на езерото

Изола Бела е една от основните атракции на Лаго Маджоре, разположено в северната част на Италия, второто по големина подалпийско езеро след Гарда. Островът е най-популярният сред островите Боромео и най-желана туристическа дестинация измежду тях. Носи името на Изола, съпругата на Карло III Бормео, който започнал създаването на малкото чудо през 1632 г. Преди това тук живеели единствено рибари и островът се наричал Инфериоре, което означава нисък остров.
Голата скала с бедна растителност се преобразила напълно в разкошно произведение на изкуството през 1671 г. Голямата промяна била завършена от Виталиано IV Бормео. Легендите разказват, че островът е построен по молба на дамите от двора, които искали усамотено място, отдалечено от брега, за да не чуват писъците на затворниците от тъмниците на замъка на брега. Планът бил островът да приеме формата на кораб, като символ на славата на благородното семейство. И наистина, наблюдаван от въздуха, островът има формата на окъпана в зеленина и разкош яхта.
Но за да се преобрази до неузнаваемост някогашната пуста и безплодна скала, от сушата е пренесена много почва. Спазвайки бароковия вкус за вила в центъра, от който излизат множество алеи, създателите превърнали мястото в градина. В центъра на острова и в основата на архитектурния проект е голям бароков дворец. Уникалната градина е разположена на десет тераси, построени стъпаловидно една над друга. Сред тях посетителите могат да се любуват на прекрасни експонати на бароковото изкуство, на редки растителни видове, на удивителните бели пауни, които обикалят мястото като горди и достойни негови владетели.
Всъщност проектът така и не бил напълно завършен и погледнат отстрани, изглеждал повече като многоетажна торта. Но въпреки това оставал впечатляваща гледка през годините. Първоначалните градини променили вида си през времето и някогашните ливади с равно окосена трева днес са покрити с дървета.

Голямата барокова сграда е автентичен музей на уникални и безцени експонати. В нея могат да се видят картини и стенописи - най-ранните датират от XVI. Но има и експонати от XIX век. Копринени и златни гоблени увенчават стените. Неповторими скулптури, военни доспехи и оръжия представляват интерес както за историците, така и за изкуствоведите. Но най-вече на красотата им се любува обикновенният турист.
Много интересни са различните зали на двореца - Балната, Тронната, Оръжейната, Наполеоновата, кръстена на видния пълководец, който е бил няколко пъти гост на двореца. Има и шест подземни стаи, построени и стилизирани така, че да изглеждат като естествени пещери - с шуплести, варовити скали и хоросанова мазилка, която изобразява картини от подводния свят. Помещенията са украсени с изкуствени сталактити и безценни археологически находки. Из всички стаи могат да се видят платна на известни художници.

Градината - образец на италианския барок

След като разгледате двореца, е задължително да обърнете достойно внимание и на градината, считана за най-разкошен образец на италианския барок. Проектирана е от Анджело Кривели и Карло Фонтана и е построена заедно със сградата. Организирана е на десет асиметрични тераси, които оформят голяма пресечена пирамида. На върха на пирамидата се намира полукръг, наречен „Театърът” заради грандиозния си ефект. Амфитеатърът е построен на каменна основа и е украсен с герба на семейство Бормео. Сцената е доминирана от статуята на Еднорога (хералдически символ на семейство Бормео), символизиращ триумфа на фамилията. В краката му са Тичино и Тоза, два от притоците на езерото. От двете страни на Еднорога са разположени статуите на Природата и Изкуството заедно с няколко каменни фигури от древната митология.
Пред амфитеатъра се простира разкошна градина с изумителна гледка над езерото. Нимфи, митологични и алегорични статуи, обелиски и фонтани украсяват пейзажа. Ценните дървесни видове разпръскват ароматите си наоколо. Има изключителни представители на растителното братство - кедрови дървета, портокали и лимони, магнолии, лаврови храсти, камелии, азалии, рододендрони, иглолистни видове. На всяко дърво има табела, на която е отбелязано името и произходът му.

Бели пауни крачат из кадифените поляни

Красиви бели пауни са оставени да се разхождат свободно по кадифените поляни. На най-горната тераса, разположена на 37 м от нивото на езерото, се намира Цветната градина, която е в английски стил. В нея влиянието на човека е ограничено до минимум, там природата е оставена да развихря фантазията си. Лотоси, египетски папирус, японски явор и дори бананова плантация могат да се видят. Градината с азалиите пък е най-разкошна през пролетта. Градината на любовта, издържана в типичен италиански стил, напомня сложна мозаечна композиция. Зад двореца и градините са оставени следи от старо селище. Сега там могат да се открият няколко ресторанта и малки типични магазинчета.

Цял архипелаг

Изола Бела не е единствен по рода си в езерото Маджоре. В него е поместен сво-еобразен малък архипелаг, който включва също Изола Мадре и Изола деи Писка-торе. Едно е абсолютно сигурно - предприемете ли това приключение, ще остане-те замаяни от цветовете и ароматите на неповторимата средиземноморска атмос-фера.

Автор: Катя ЙОЛОВА

Представяме Ви:

Виолетовото – мистика от Ориента

Светът е шарен, светът е изпълнен с багри, които ни съпътстват от незапомнени времена. Цветен живот, розов свят на мечти – частици от хилядите асоциации, свързани с безкрайното разнообразие от тонове ...

Елегантната нолина ще преобрази хола

Нолина е интересна най-вече с формата на ствола, която е бутилкообразна и е един вид резервоар за влага през сухите периоди. В естествената си среда нолината е необикновено дърво, достигащо на височин...

Избрано от китайската кухня

Печени ребра по китайски Прoдукти: 1.4 кг предни свински ребра, 1 щипка зелен китайски чай, 500 мл кипяща вода, 50 мл соев сос, 4 скилидки чесън, 3 зърна карамфил, 1 зърно анасон, 40 г захар, 40 ...

Детето ми заеква, какво да правя?

Гостува ни доц. д-р Нели Василева, преподавател по Логопедия (диагностика и терапия на комуникативни нарушения при деца и възрастни) Катедра Специална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски”. Телефон...

Начало