Още рецепти » Сиена – бляскавата перла на Тоскана

 Сиена – бляскавата перла на Тоскана

Сиена е най-съвършенният средновековен град в Италия. В сърцето му се намира Пиаца дел Кампо – най-невероятният, изграден във формата на раковина и прочут с конните надбягвания – палио, които се провеждат ежегодно тук. Недалеч е Дуомото – една от най-красивите готически сгради в Италия. И в допълнение вълшебна плетеница от улици с приказни замъци и живописни кътчета с магнетично привличане за всеки турист.

Малко история

Според легендата Сиена е основана от Сений и Аций, синовете на Рем, които се укрили тук от чичо си Ромул. Това обяснява наличието в града на много статуи на вълчицата, кърмила Ромул и Рем – основателите на Рим.
Всъщност Сиена възниква като етруско селище, което през I в.н.е. се превръща в римската колония Сена Джулия. През средните векове градът процъфтява благодарение на банките и тъкачество, но през 1554 г. е превзет от флорентинците. Оттогава Флоренция съвсем преднамерено го потиска и постепенно Сиена се превръща в селище от дълбоко провинциален тип. Това е основната причина днес градът да изглежда толкова незамърсен и запазен.

Забележителностите

Пиаца дел Кампо

Площадът е средоточие на градския живот. От всички страни е обрамчен с дворци, над които с великолепието си изпъква Палацо Публико (Градският дворец). Построен през първата половина на XIV в., днес той е приютил в покоите си Кметството и Градския музей – хаотичен ламиринт от коридори и зали, истинска съкровищница на изкуството.
Най-посещаваните места в музея са Залата с картата на света и намиращата се в съседство Зала на мира. От двора на двореца се влиза в Камбанарията Манджа . Ако съберете сили да изкачите нейните 503 стъпала, пред вас ще се открие приказна гледка към този невероятен град.

Катедралният площад

Над целия Катедрален площад властва Дуомото – невероятна сграда, с която могат да се мерят само катедралите в Милано и Орвието. Вдъхващата страхопочитание фасада представлява плетеница от резби, колони и сложни декоративни детайли в романски и готически стил. Като цяло тя е дело на пизанския архитект Джовани Пизано.
Вътре в храма вниманието ви най-напред е привлечено от тавана със скулптурни глави – бюстове на безброй папи. Впечатляваща е също така мраморната настилка по пода, състояща се от 58 повествователни изображения – дело на някои от най-прочутите сиенски художници.

Националната художествена галерия

Най-голямата художествена галерия на Сиена – Пинакотека Национале се помещава във внушителния дворец Буонсиньори от XV в. Многобройните зали предлагат задълбочен поглед върху готическата школа в изобразителното изкуство на града. Залите и платната следват в хронологичен ред и разкриван нарастващото влияние на Флоренция върху изкуството в Сиена.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Кога кафето е опасно за сърцето?

Въпросите около кафето и сърцето са често коментирани - от консуматори до учени. Не е чудно, че дори научните данни са противоречиви! Но за едно има единомислие - то е, че кафето не фигурира в списъка...

СУРОВИ ТУРШИИ

Селска мешана туршия Прoдукти: 2 кг зелени доматчета, 2 кг пиперки от сорта Сиврия, 700 г малки морковчета, 700 г чорбаджийски чушки, 700 г краставици, 1 кг карфиол, 200 г целина листа, 1 кг...

Спаначени супи

Супа от спанак Прoдукти: 500 г спанак, 1 глава лук, 1 морков, 3 с.л. олио, 25 г краве масло, 1 к.ч. ориз, 2 домата, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, 1 с.л. брашно, 6 ч.ч. вода, джоджен, черен пипер, ...

Ландшафтният проект

На всички отдавна ни е известно как една или друга цветова гама, окръжаващата ни обстановка и стил оказват въздействие върху емоционалното ни състояние, психическото ни здраве и самочувствието ни като...

Начало