Още рецепти » Да направим пудинг

 Да направим пудинг

СОЛЕНИ

Пудинг с кашкавал

Прoдукти: 500 г кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 4 с.л.брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Размиваме млякото в брашното и сваряваме сместа на умерен огън. Когато поизстине, прибавяме към нея разбитите жълтъци и настъргания кашкавал. Посоляваме и внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме в намаслена и поръсена с галета тавичка и варим 30 мин на водна баня.

Картофен пудинг

Прoдукти: 1/2 кг картофи, 1/ 2 пакет краве масло, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 4 с.л. настърган кашкавал, 4 с.л. галета, 1 непълна ч.л. фина горчица, 2-3 щипки сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подселена вода и ги настъргваме на ренде. Прибавяме разбитите жълтъци,
горчицата, млякото, солта и настъргания кашкавал. Накрая слагаме разбитите белтъци и галетата. Леко разбъркваме и изсипваме в намаслена тава, а отгоре поръсваме с мазнина. Печем в умерена фурна.

Пудинг с гъби

Прoдукти: 500 г гъби, 3 равни с.л. брашно, половин пакетче краве масло, 1/2к.ч. прясно мляко, 4 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъбите в подсолена вода, отцеждаме и ги нарязваме на дребно. Приготвяме гъст бешамел от брашното и половината от маслото. Разреждаме соса с млякото и малко от гъбената отвара. Прибавяме гъбите и един по един отделените жълтъци. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и съединяваме сместа с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме в намаслена и набрашнена тавичка, разпределяме отгоре останалото масло, настъргано на люспи и печем 25 мин в силна фурна.

Пудинг от карфиол

Прoдукти: 1/2 глава карфиол, 2 моркова, краве масло, сол; зa заливката: 2 яйца, 2 с.л. настъргано краве сирене, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола и морковете в подсолена вода. Накъсваме карфиола на малки розички, а морковите нарязваме на кубчета. Разпределяме зеленчуците в 4 намаслени купички. Отделно разбиваме яйцата с прясното мляко. Прибавяме сиренето, магданоза, черен пипер и сол на вкус. С тази смес заливаме зеленчуците. Нареждаме купичките в съд с топла вода и слагаме във фурната, като внимаваме да не завира, за да не се получат шупли.

Пудинг с месо

Прoдукти: 150 г смляно телешко месо, 150 г смляно свинско месо, 150 г смляно говеждо месо, 80 г овесени ядки, прясно мляко, 1 ябълка, 4 зелени маслини, 100 г гъби, 2 яйца, сол, краве масло за намазване на формата
Нaчин на приготвяне: Накисваме овесените ядки в малко прясно мляко и щом набъбнат, ги разбъркваме със смляното месо, обелената и нарязана на ситно ябълка, почистените, измити и нарязани на ситно гъби, нарязаните на кубчета маслини и разбитите яйца. Подправяме със сол и черен пипер. Изсипваме сместа в намаслена форма за пудинг и печем в предварително загрята слаба фурна. Поднасяме с варени картофи и зеленчукова салата.

Пудинг с пиле и зеленчуци

Прoдукти: 2-3 моркова, 1 главичка карфиол, 1 тиквичка, 1 ч.ч. сварен ориз, бялото месо от 1 пиле, 3 с.л. разтопено краве масло, 2 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме в подсолена вода накъсания на розички карфиол, морковите, обелената тиквичка и птичето месо. Изваждаме сварените продукти с решетеста лъжица, отцеждаме ги и ги нарязваме на ситно. Прибавяме ориза, маслото, отделените и разбити жълтъци, черен пипер и сол на вкус. Накрая прибавяме и разбитите на сняг белтъци, като леко бъркаме. Изсипваме сместа в намаслен съд и варим 30 мин на водна баня.

Пудинг от риба

Прoдукти: 500 г едра риба, 2 яйца, 60 г краве масло, 2 яйца, 1 к.ч. бяло вино, 2-3 филии бял хляб, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата в леко подсолена вода, обезкостяваме я и накълцваме месото на ситно. Накисваме хляба във виното, към което сме прибавили 1 к.ч. вода. Изстискваме го и го смесваме с рибата. Прибавяме маслото и разбитите жълтъци. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и разбъркваме. После внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Накрая изсипваме сместа в намаслена форма и печем 30-40 мин на водна баня в силна фурна. Обръщаме готовия пудинг в широка чиния и разливаме около него майонезата.

Картофен пудинг с бекон

Прoдукти: 750 г картофи, 50 г извара, 1 яйце, 3 с.л. брашно, 1 глава лук, сол, 100 г гъби печурки, 300 г бекон, 1 печена червена чушка, 2 с.л. доматено пюре, червен пипер, босилек, 50 г кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, сваряваме ги и ги пасираме заедно с изварата. Добавяме яйцето и брашното и пак пасираме. Разточваме върху набрашнена кърпа квадрат от картофеното пюре. Нарязваме лука, чушката и гъбите на дребно, разбъркваме ги с бекона, нарязан на кубчета и изсипваме върху картофите. С помощта на кърпата завиваме руло и го поставяме в намазнена с олио тава. Печем 45 минути и малко преди да го извадим от фурната наръсваме с настърган кашкавал.

Пудинг с макарони и гъби

Прoдукти: 200-300 г варено, печено или задушено месо, шунка или остатъци от колбаси, 200 г макарони, 100 г гъби, 1 глава лук, половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1-2 с.л. сос от печено месо, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смиламе месото и го омесваме със ситно нарязания лук. Сваряваме макароните в подсолена вода. Изплакваме ги и ги отцеждаме. Нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в половината от маслото, малко вода и щипка сол. В намаслена тавичка нареждаме последователни пластове макарони, гъби, мляно месо и отново макарони. Разбиваме яйцата с млякото, сол и черен пипер. Добавяме сос от печеното. Заливаме ястието с тази смес, покриваме с люспици от останалото масло и печем 20-30 мин в силна фурна.

Йоркширски пудинг

Прoдукти: 1 ч. ч. брашно, 2 яйца, 500 мл прясно мляко, мазнина, сол
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното и солта, прибавяме разбитите яйца и млякото и бъркаме, докато се образува гладко тесто, което трябва да отлежи 1/2 час. В намазана с мазнина тава изсипваме тестото и го печем около 30 минути. Сервираме го веднага след изпичането.

Зеленчуковият пудинг на Бърнард Шоу

Прoдукти: 4 с. л. ситно нарязани зеленчуци /моркови, целина, малка глава лук, карфиол, зеле, алабаш, грах, спанак – цели листа, белени домати и др./, 2 ч. л. селим, 1 връзка магданоз, 1 ч. л. градински риган, 1 щипка кимион, 2 жълтъка, 2 с. л. мляко, сол, 3-4 с. л. масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на парченца и ги варим в подсолена вода 15 минути. Отцеждаме и ги подреждаме в намазан с масло съд за печене. Посоляваме и подправяме с ригана, кимиона, добре стрития селим и ситно нарязания магданоз. Притискаме добре сместа и върху нея шприцваме масло. Поливаме с 1/2 до 1 ч. ч. от зеленчуковата отвара, в която сме разбили жълтъците и млякото. Похлупваме съда и варим около 1 час на водна баня на 180 градуса. Поднасяме в плато.

СЛАДКИ

Пудинг с макарони

Прoдукти: 200 г макарони, 3 жълтъка, 2 с.л. кристална захар, 2 с.л. царевично нишесте, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. пудра захар, 4 с.л. ром, канела.
Нaчин на приготвяне: Размиваме нишестето в 1 ч.ч. студено мляко и внимателно прибавяме жълтъците, които сме разбили с кристалната захар. Загряваме останалото мляко и постепенно наливаме жълтъчената смес. При непрекъснато бъркане варим крема на водна баня, докато се сгъсти. Накрая намаляме огъня до минимум, захлупваме и оставяме крема да престои на водна баня още 20 мин. Отделно сваряваме макароните и ги отцеждаме. Заливаме ги последователно със сметаната, която сме разбили с пудрата захар, и с горещия крем. Изчакваме десерта да изстине, заливаме го с рома и го слагаме за 2-3 часа в хладилник. Накрая поръсваме с канела.

Пудинг с юфка

Прoдукти: 250 г юфка, 1 л прясно мляко, 4 яйца, 3 с.л. грис, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. разтопено краве масло, пудра захар за поръсване
Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката във вряща леко подсолена вода и я отцеждаме. Разстиламе я в намаслена тавичка и я запичаме до леко порозовяване. Разбиваме с миксер яйцата на пяна, смесваме ги с маслото, гриста и млякото и заливаме юфката. Печем в силна фурна до равномерно поруменяване и пълно поемане на течността. Нарязваме пудинга щом изстине и го наръсваме с пудра захар.

Пудинг с юфка и стафиди

Прoдукти: 500 г юфка, 50 г бели стафиди, 100 г масло, 4 яйца, 6 с.л. захар, 2 ванилии, 4 ч.ч. мляко, 3 с.л. канела
Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в 1,5 л подсолена вода, прехвърляме я в гевгир и я обливаме със студена вода. Прибавяме изкиснатите и подсушени стафиди, галетата, разбитите със захарта и разредени с млякото яйца, разтопеното, но не препържено масло и ванилиите. Разбъркваме сместа и я изсипваме в намаслена тавичка. Печем на водна баня, докато пудингът стегне добре.

Австралийски пудинг с ориз

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 350 мл вода, 3 с.л. стафиди, 100 г сушени смокини, 100 г фурми, 1 щипка джинджифил на прах, 2-3 с.л. захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 белтъка, пресни или консервирани плодове.
Нaчин на приготвяне: Заливаме ориза с водата и варим десетина минути на умерен огън. Прибавяме стафидите, ситно нарязаните фурми и смокини, захарта и джинджифила. Задушаваме на съвсем слаб огън. Малко преди оризът да се свари напълно, наливаме прясното мляко. Изчакваме сместа да изстине и внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Прехвърляме във форма за пудинг и оставяме на студено. Преди сервиране обръщаме в широка чиния и гарнираме с плодове според сезона.

Аржентински смокинов пудинг

Прoдукти: 2 с.л. захар, 2 яйца, 60 г краве масло, 150 г бял хляб (среда), 250 г сушени смокини, 250 мл прясно мляко, галета за поръсване на формата.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците и захарта на пяна. Прибавяме стопеното масло, накис-натия в млякото хляб (заедно с млякото) и смокините - нарязани на дребно. Смесваме всичко добре. Накрая прибавяме белтъците, разбити с малко захар на твърд сняг. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с галета пудингова форма. Варим на водна баня 2 часа.

Виенски пудинг

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 70 г галета, 1 ч.ч. ром, 30 г лешници, 30 г какао, 125 г пудра захар, 30 г стафиди, 5 яйца, 1 с.л. брашно, кората от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре маслото, за да стане на пяна, добавяме галетата (предварително накисната в рома), натрошените на ситно лешници, захарта, брашното, стафидите, настърганата лимонова кора, какаото и разбитите жълтъци. Разбъркваме сместа и внимателно съединяваме с белтъците, предварително разбити на сняг. Изсипваме сместа в намаслен съд и печем 25-30 минути на водна баня. Сервираме с червено вино.

Грис по английски

Прoдукти: 125 г пшеничен грис, 1 л прясно мляко, 125 г пудра захар, 125 г сухо грозде, 3 яйца, 2 с. л. карамелизирана захар, малко масло, 1 ванилия, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме млякото с ванилията и захарта на огъня и щом заври, сипваме гриса. Прибавяме сухото грозде и варим на слаб огън, като бъркаме непрекъснато с дървена лъжица. Щом се сгъсти, снемаме от огъня и оставяме да изстине. Прибавяме жълтъците, а след това и белтъците, разбити на гъст сняг с 1 щипка сол. Разбъркваме и изсипваме в намазана с масло и облята с карамелизирана захар форма. Печем на водна баня на 200 градуса. Оставяме сладкишът да изстине, след което го обръщаме върху чиния за сервиране.

Какаов пудинг с ядки

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 100 г шоколад, 1 ч.ч. счукани бадемови или орехови ядки, 2 с.л. царевично нишесте, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. галета, 1 ванилия; зa сиропа: 1 ч.ч. пудра захар, 1 1/2 к.ч. вода, лимонов сок.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и заедно със захарта ги разбиваме с миксер до побеляване. Прибавяме настъргания шоколад, разтопеното масло, нишестето, ванилията, счуканите ядки и галетата. С помощта на дървена лъжица внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме сместа в намаслени формички /или в намаслена и набрашнена тава/ и печем 30 мин в предварително загрята умерена фурна. Отделно сваряваме сироп от посочените продукти и заливаме с горещия сироп пудинга, който преди това сме оставили да изстине.

Козуначен пудинг с капучино

Прoдукти: 1 по-стар кръгъл козунак около 250 г, 1 ч.ч. прясно мляко, 1/2 к.ч. капучино, 1 к.ч. ром, 3 с.л. кокосова мазнина или краве масло, 125 г сварени портокалови кори, 125 г бели стафиди, сокът от 1 лимон, ванилия
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна. Затопляме млякото в малка тенджерка, ароматизираме с ванилията и като бъркаме непрекъснато, наливаме яйцата на струйка. Намазняваме кръгла тавичка или плитка тенджерка, на дъното слагаме стафиди, топим нарязания на филийки козунак в млечната смес и ги нареждаме на дъното на намасления съд. Върху пласта слагаме стафиди, парченца портокалова кора, напръскваме с капучино и с лимонов сок и покриваме с още един ред козуначени филийки, напоени с млечната смес. Заливаме с остатъка от тази смес, слагаме този съд в по-голям с вода и запичаме в умерена фурна. Изстиналия пудинг наръсваме с пудра захар.

Лек пудинг с ягоди

Прoдукти: 2 яйца, половин пакетче краве масло, 1 щипка сол, 6-7 с.л. пудра захар, 1 непълна ч.ч. брашно, 3 к.ч. прясно мляко, 2 ванилии, 200 г ягоди.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на пяна и към него прибавяме едно по едно яйцата, 1 щипка сол, 3-4 с.л. пудра захар и пресятото брашно. Разбиваме добе и изсипваме сместа в намаслена форма. Печем в умерена фурна до светлокафяво оцветяване. Пробождаме с нож на няколко места изпечения пудинг и заливаме с половината от посладеното с останалата захар мляко и отново слагаме във фурната, докато поеме млякото. Оставяме да изстине и заливаме с останалото подсладено мляко, към което сме прибавили нарязаните на парченца ягоди и ванилията.
Можем да подсилим млечния сос с ягодов сироп и да го поднесем в сосиера.

Лешников пудинг

Прoдукти: 100 г ориз, 3 ч.ч. прясно мляко, 100 г пудра захар, 50 г краве масло, 2 шепи стафиди, 4 яйца, 2 с.л. галета, 50 г лешници, 1 ванилия, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме ориза с вода, кипваме и варим 2-3 мин след кипването. Прецеждаме, заливаме с млякото, добавяме солта и варим още 30 минути на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. Преди да снемем от огъня, добавяме маслото и захарта. Когато сместа поизстине, добавяме ванилията, стафидите, 1 разбито цяло яйце и три разбити жълтъка. Разбиваме двата белтъка на сняг, и добавяме към сместа, като разбъркваме внимателно. С другия белтък разтриваме предварително опечените и счукани лешници и изсипваме към останалите продукти. Намазваме тавичката с масло и посипваме с галета. Изсипваме пудинга и печем на водна баня 35-40 минути. Сервираме с крем от лешници.

Макаронен пудинг със сини сливи

Прoдукти: 1 пакет (400 г) къси макарони, 1 л прясно мляко, 5 яйца, 300 г захар, 2 ванилии, 500 г сини сливи, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме ги и оставяме да изстинат. Разбиваме яйцата, захарта, млякото и ванилията и изсипваме при макароните. Слагаме ги в намазнена тавичка и отгоре нареждаме почистените от костилките и разрязани на половинки сливи. Печем в умерена фурна. След като извадим десерта от фурната, изчакваме да изстине и посипваме с пудра захар.

Марсилски пудинг с ягоди

Прoдукти: 4 ч.ч. прясно мляко, 4 филии сух бял хляб /без кората/, 1 щипка настъргана лимонова кора, 1 ч.ч. кристална захар, 4 яйца, 3-4 с.л. счукани орехови ядки, 1-2 с.л. стафиди, 30 г краве масло, 500 г ягоди, 1 к.ч. пудра захар, 1 ч.ч. сметана, 3 с.л. ром.
Нaчин на приготвяне: Кипваме млякото и натрошаваме в него хляба. Прибавяме кристалната захар и 1 щипка сол и като бъркаме варим, докато получим гъста кашообразна маса. Отстраняваме я от огъня и когато изстине прибавяме към нея разбитите жълтъци, а след това – разбитите на сняг белтъци. Изсипваме половината от сместа в намаслена и поръсена с галета пръстеновидна форма. Поръсваме със стафидите и счуканите орехови ядки и заливаме с останалата част от сместа. Отгоре нареждаме настърганото на люспици масло. Печем пудинга в предварително загрята силна фурна, след което го изваждаме, оставяме го да изстине и го обръщаме върху подходящ поднос. Отделно поръсваме ягодите с предвидената пудра захар и ги оставяме да пуснат сока си. След това ги нареждаме във вътрешността на пръстена. Отделения ягодов сок разбиваме със сметаната и заливаме с тази смес ягодите в пудинга. Украсяваме отгоре с няколко цели ягоди, поръсваме с ром и поднасяме.

Орехов пудинг

Прoдукти: 3 яйца, 3 белтъка, 250 г орехови ядки, 250 г пудра захар, канела, ванилия, 1 с. л. масло за намазване на формата.
Нaчин на приготвяне: Смлените орехи смесваме с подправките. Разбиваме жълтъците и захарта, прибавяме разбитите на сняг белтъци и орехите. Изсипваме сместа в намазана с масло тавичка (трябва да имаме предвид, че пудингът ще увеличи обема си), захлупваме с капак и варим на водна баня около 1 час. Отхлупваме готовия пудинг, оставяме да изстине и поднасяме с разбита сметана.

Оризов пудинг с крем

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 200 г ориз, 150 г захар, 100 г стафиди, сол, настъргана кора от 1 лимон; зa крема: 1 л прясно мляко, 6 жълтъка, 150 г захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Изсипваме ориза във врящото мляко подсладено с половината захар и 1 щипка сол. След като се свари, добавяме жълтъците, кората от лимона, стафидите и разбитите на сняг белтъци. Изсипваме във форма и покриваме с останалата захар – карамелизирана. Печем 20 минути в гореща фурна.
След като изстине поставяме в тортена чиния и заливаме с крем приготвен по следния начин: Сваряваме млякото заедно със захарта и прибавяме един по един жълтъците. След като се сгъсти добавяме и ванилията.

Оризов пудинг със стафиди

Прoдукти: 2 ч.ч. ориз, 1 л прясно мляко, 1 к.ч. стафиди, 2-3 с.л.захар.
Нaчин на приготвяне: Сипваме ориза в малко количество вряща вода и варим, докато набъбне. Прибавяме подсладеното горещо мляко и продължаваме да варим до готовност. След това смесваме със стафидите, изсипваме в намаслена тавичка и запичаме в умерено загрята фурна. Сервираме пудинга със сметана.

Оризов пудинг с ябълки

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 80 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 4-5 ябълки, 1 к.ч. захар, канела, щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме кравето масло и изсипваме в него почистения и измит ориз. Като се запържи добавяме 2 и 1/2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и варим до набъбване. В намазана с краве масло тавичка разстиламе половината от ориза. Върху него слагаме плънката от обелените и настръгани ябълки, смесени със захарта и канелата. Покриваме с останалия ориз и заливаме с разбитите яйца, прясното мляко и 2 с.л. захар. Запичаме във фурната докато порозовее.

Плодов пудинг с ванилен сос

Прoдукти: 700-800 г сладки ябълки, 1 пакетче краве масло, 1 пакетче бишкоти; зa соса: 300 мл прясно мляко, 3 жълтъка, 1 к.ч. захар, 150 мл сметана, 1-2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Обелваме измитите ябълки и ги настъргваме на ситно ренде. Настъргваме ситно и бишкотите и ги изпържваме в по-голямата част от маслото. Застиламе дъното на намаслена форма за пудинг с половината от бишкотите. Разпределяме отгоре ябълковото пюре и покриваме с останалите бишкоти. Печем пудинга около 30 мин в слаба фурна. Поднасяме го с ванилен сос, приготвен по следния начин: Разбиваме на водна баня жълтъците заедно със захарта. Прибавяме горещото мляко и бием, докато сосът се сгъсти. Оставяме готовия сос да изстине и след това прибавяме разбитата сметана и ароматизираме с ванилията.

Плодов пудинг с малинов сироп

Прoдукти: 250 г брашно, 15 г масло, 2 ябълки, 3 праскови, 3 кайсии, 5 сини сливи, 1 ч.ч. сироп от малини, 1 щипка канела, пудра захар, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме тесто с брашното, маслото, солта и 1/2 ч.ч. вода. От тестото разточваме две кори, като едната е по-голяма. Обелваме плодовете и ги нарязваме на четвъртинки, а сливите - на половинки. Наливаме към тях сиропа, добавяме канелата и захарта. Застиламе намаслена тавичка с по-голямата кора, така че да се покрият и стените на тавичката. Изсипваме сиропа с плодовете и покриваме с втората кора. Защипваме добре краищата на двете кори така, че плодовете да се покрият напълно. Печем на водна баня при умерен огън около 2 часа. Сервираме пудинга топъл, поръсен с пудра захар.

Португалски пудинг

Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 150-200 г парченца от портокал, 150 мл портокалов сок, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. захар, 1 с.л. коняк
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с по-голямата част от захарта, прибавяме киселото мляко, на части брашното и ароматизираме с коняка. На дъното на намаслена и набрашнена пудингова форма подреждаме резенчета портокал, заливаме с приготвената смес и печем в загрята на 200°С фурна. Докато пудингът е топъл, го заливаме със сироп, приготвен от подсладен портокалов сок. Изстиналия пудинг обръщаме в подходяща десертна чиния.

Празничен пудинг

Прoдукти: 300 г краве масло, 250 г галета, 140 г брашно, 200 г стафиди, 250 г почистени от кос-тилките и нарязани на ситно сушени сини сливи, 150 г обелени, почистени и нарязани на кубчета ябълки, 4 яйца, сокът и настърганата кора от 1/2 лимон, 1 ч. л. настъргано индийско орехче, 100 г пудра захар, щипка сол, 50 мл + 1 с. л. ром, 50 мл коняк, 250 мл бира, няколко бучки захар, чист спирт.
Нaчин на приготвяне: Плодовете накисваме за 1 час в смес от коняка и рома. Брашното размесва-ме с галетата, солта, захарта, нарязаното на малки парченца масло, лимоновата кора, индийското орехче и плодовете с алкохола. Яйцата разбиваме на пяна, прибавяме бирата и лимоновия сок. Двете смеси разбърк-ваме добре заедно и полученото тесто изсипваме в намаслена форма, покриваме с пергаментова хартия и съдът слагаме внимателно в голяма тенджера с топла вода (водата трябва да е до половината на формата). Печем при тихо кипене 2 часа, като от време на време доливаме вода в тенджерата. Готовия пудинг оставя-ме да изстине, изваждаме от формата и поръсваме с 1 с. л. ром. Отгоре поставяме няколко бучки захар, на-поени с чист спирт, които при поднасянето запалваме. Отделно в сосиера може да поднесем сладък сос по избор.

Пудинг от грис

Прoдукти: 180 г грис, 720 мл прясно мляко, 60 г масло, 3 яйца, 250 г захар, 30 г сухар, 60 г стафиди, озахарени плодове или сушени сини сливи.
Нaчин на приготвяне: Кипваме млякото, прибавяме гриса и по-голямата част от захарта, като бъркаме непрекъснато. Щом сместа се посгъсти, махаме от огъня и прибавяме разбитите жълтъци и маслото. Разбъркваме добре и съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме стафидите или другите плодове, оваляни в брашно, и отново разбъркваме. Обливаме формата, в която ще печем пудинга, с останалата захар, която предварително карамелизираме. Печем във фурната или на водна баня. Обръщаме опечения пудинг и го заливаме с карамела от формата.

Пудинг от дюли

Прoдукти: 3 средно големи дюли, 2-3 с.л. краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 5 с.л. счукан сухар, 4 яйца, галета за поръсване на формата.
Нaчин на приготвяне: Разделяме белтъците от жълтъците. Обелваме дюлите, настъргваме ги и ги запържваме в разтопеното масло. Оставяме ги да изстинат и след това ги смесваме със захарта, счукания сухар и добре разбитите жълтъци. Накрая прибавяме лъжица по лъжица разбитите на гъст сняг белтъци, като внимателно разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с галета форма. Печем пудинга, докато започне да се отделя от формата. Поднасяме го поръсен с пудра захар.

Пудинг от кестени

Прoдукти: 500 г кестени, 500 мл прясно мляко, 100 г захар, 2 ванилия, 3 яйца, 1 с.л. краве масло, 1 к.ч. нарязани бадеми, 4-5 с.л. мармалад, 1-2 с.л. коняк, захар с ванилия за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Обелваме кестените и ги варим до омекване. Леко обелваме вътрешната им кафява люспа, докато са още топли. Така приготвени ги сварявани с млякото, захарта и ванилията. Пресоваме ги и кипваме полученото пюре с маслото. Щом се охлади, прибавяме един по един жълтъците, а след тях и разбитите на сняг белтъци. Разбъркваме леко сместа и я изсипваме в намаслена форма. Варим пудинга на водна баня. Намазваме готовия пудинг с мармалада, разреден с коняка, поръсваме със ситно нарязаните и леко запечени бадеми и със пресята с ванилия пудра захар.

Пудинг от леща

Прoдукти: 250 г сварена леща, 2 с.л. брашно, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.ч. бели стафиди, малко ром или коняк, 1 ч.ч. захар, 4 яйца, 4 с.л. захар, 4 с.л. разтопено масло, 2 ванилии, сметана или плодов сироп.
Нaчин на приготвяне: Сварената леща разбиваме с миксер на пюре и прибавяме към него брашното, бакпулвера, смлените орехови ядки, предварително накиснатите в малко ром или коняк стафиди - отцедени, 1 ч.ч. захар, 4 жълтъка, разтопеното масло, белтъците, разбити отделно с 4 с.л. захар, и ванилиите и объркваме всичко много добре. Изсипваме сместа в тортена форма или друг съд, намаслен и посипан с галета. Печем на слаба фурна около 40 минути. Когато изстине, нарязваме пудинга на триъгълни парчета. Гарнираме го със сметана или го заливаме с плодов сироп по желание.

Пудинг от омлети

Прoдукти: 3 яйца, 300 мл прясно мляко, 90 г грис, 15 г пудра захар, 15 г краве масло, конфитюр от кайсии, черешова ракия, бадеми.
Нaчин на приготвяне: Затопляме млякото, прибавяме гриса и варим 5-6 мин на тих огън. После отстраняваме от огъня, прибавяме захарта и маслото, разбъркваме и оставяме сместа да се охлади. Прибавяме към охладена млечна каша разбитите жълтъци и след това съединяваме с белтъците, предварително разбити на сняг. Разпределяме сместа в две намаслени тавички и изпичаме в гореща фурна. Намазваме двата горещи омлета със затоплен конфитюр, подправен с черешова ракия, слепваме ги и украсяваме с попарени и обелени бадеми.

Пудинг от ябълково пюре

Прoдукти: 2 1/2 ч.ч. гъсто ябълково пюре, 120 г ситно смлени бадеми, 50 г пудра захар, 3 яйца, краве масло за намазване на формата, сметана за гарниране.
Нaчин на приготвяне: Размесваме смлените бадеми със захарта и постепенно при непрекъснато бъркане прибавяме жълтъците. Бъркаме, докато получим пухкава смес, и внимателно съединяваме с разбитите на сняг жълтъци. На дъното на намаслена форма за пудинг разстиламе ябълковото пюре, а отгоре покриваме с приготвения яйчен крем. Печем пудинга около 30 мин в слаба фурна. Поднасяме го топъл с разбита сметана.

Пудинг Пиньол

Прoдукти: 4 яйца, половин пакетче краве масло, 4 с.л. галета, 1 с.л. сметана /или прясно мляко/, 1 1/2к.ч. пудра захар, 1 ванилия, 2 1/2с.л. изцедени плодове от сладко, 2 с.л. захаросани портокалови кори, 2-3 с.л. натрошени обикновени бисквити, 2 с.л. ром.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото с жълтъците и 1 к.ч. захар. Прибавяме навлажнената със сметаната /или млякото/ галета и навлажнените с рома натрошени бисквити. Прибавяме също така ситно нарязаните плодове и портокалови кори. Накрая като внимателно бъркаме, съединяваме с белтъците, разбити на сняг с останалата захар. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с галета форма и варим на водна баня около 1 час. Поднасяме готовия пудинг със сладък яйчен сос или с плодов сироп по избор.

Пудинг с бадеми

Прoдукти: 180 г бадемови ядки, 140 г галета от кифли, 140 г краве масло, 180 г пудра захар, 6 яйца, настърганата кора и сокът от 1 лимон, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Запичаме бадемовите ядки, нарязваме ги на ситно и ги смесваме с галетата. Разбиваме размекнатото масло на пяна заедно със захарта и жълтъците. Прибавяме смесените с галетата бадемови ядки, ванилията, лимоновия сок и настърганата лимонова кора. Накрая прибавяме и разбитите на сняг белтъци. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и варим около 1 час на водна баня. Изчакваме готовия пудинг да се охлади и го обръщаме в подходящ съд за сервиране. Преди да го поднесем заливаме с плодов сироп по избор или със силно подсладено и ароматизирано с ванилия прясно мляко.

Пудинг с грозде

Прoдукти: 1 л мляко, 1 ванилия, половин лимон, 150 г захар, 3 с.л. брашно или нишесте, 2 пресни яйца, 400 г ароматно бяло грозде без семки, 25 г масло, 25 г захар, 50 мл сухо бяло вино
Нaчин на приготвяне: Възвираме 800 мл от млякото със захарта, ванилията и ситно настърганата лимонова кора. Щом кипне, намаляваме котлона и изсипваме на струйка нишестето, размито с останалото мляко на гладка кашичка. С бъркане сгъстяваме на гъст крем. Варим 5-6 мин., сваляме от котлона и оставяме крема да изстине. Разбиваме белтъците на гъст сняг и внимателно ги прибавяме в крема. Избъркваме добре. Изплакваме пудингова форма със студена вода, изсипваме крема и го оставяме за 1 час в хладилника. Сгорещяваме маслото и пържим в него захарта, докато придобие приятно кафяв цвят. Наливаме виното, разбъркваме добре и в тази смес варим оронените и измити гроздови зърна около 2 мин. Обръщаме пудинга върху десертна чиния и гарнираме с гроздовите зърна.

Пудинг с извара

Прoдукти: 300 г извара, 3 с.л. заквасена сметана, 30 г краве масло, 3 яйца, 1 с.л. пшенично брашно, 1 с.л. царевично брашно, 1 с.л. олио, галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Два-три часа преди приготвяне на пудинга слагаме изварата в тензух и затискаме между две дъсчици, за да изтече суроватката. Прекарваме изварата през гъсто сито, прибавяме 20 г масло, сметаната, жълтъците от яйцата, посоляваме и разбъркваме добре. Половин час преди поднасянето добавяме разбитите на твърд сняг белтъци, пресятите пшенично и царевично брашно и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с галета форма за пудинг. Печем в умерена фурна 20-30 мин. Проверяваме готовността на пудинга с клечка за зъби. Поднасяме го със сметана.

Пудинг с кифли

Прoдукти: 8 яйца, 2 ч.ч. захар, 1 л прясно мляко, 1 ванилия, 500 г кифли.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кифлите на кубчета. Разбиваме яйцата със захарта, разреждаме с прясното мляко и ароматизираме с ванилията. Изсипваме сместа в широка форма, сложена в тавичка с вода. Нарязваме кифлите на кубчета и ги изсипваме в млечно-яйчената смес. Печем до готовност на водна баня.

Пудинг с козуначени кифли

Прoдукти: 5 козуначени кифли или 500 г козунак, 500 г ябълки, 3 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. пудра захар, половин пакетче канела, 50 г краве масло, 3 с.л. галета, настъргана кора от лимон.
Нaчин на приготвяне: Кифлите и почистените и обелени ябълки се нарязват на тънки филийки и се нареждат на пластове в намазана с масло и поръсена с галета форма, като се ръсят с галетата, размесена с 2 с.л. пудра захар. Завършва се с пласт от кифли. Така приготвеният пудинг се залива със смес от разбитите в останалата захар яйца, млякото и настърганата лимонова кора, поръсва се с останалата галета, изпържена в масло, и се пече в умерена фурна. Пудингът се поднася поръсен със сироп или пудра захар.

Пудинг с цариградско грозде

Прoдукти: 200 г краве масло, 200 г пудра захар, 120 г брашно, 2 яйца, 1 щипка сол, 1/4 ч.л. сода бикарбонат, 500 г цариградско грозде, 30 г ситно счукани орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме половин пакетче масло в подходящ съд и прибавяме 80 г захар и счуканите орехи. Разбъркваме и прехвърляме в по-дълбок съд, който предварително сме намазали с масло. Отгоре разпределяме почистеното и измито цариградско грозде. Отделно разбиваме останалото масло на пяна заедно със 120 г пудра захар. Прибавяме разбитите яйца и брашното, пресято заедно със солта и содата. Разбъркваме добре и изсипваме сместа върху гроздето. Пече пудинга около 40 мин в слаба фурна. След това го обръщаме в чиния за сервиране, така че гроздето да остане отгоре.

Тексаски пудинг

Прoдукти: 1 кг готово тесто; зa пълнежа: 450мл обикновена сметана, индийско орехче, канела, 1 големи яйца, 2 жълтъка, 30г захар, 2ч.л. розова вода (по желание).
Нaчин на приготвяне: Разточваме тестото и го слагаме да се пече в плитка тава, от която след това ще можем лесно да го извадим. Надупчваме с вилица и печем 10-15 мин при температура 200С, докато хване лека коричка. През това време разбиваме сметаната заедно с индийското орехче и канелата, прибавяме разбитите със захарта яйца и жълтъци, разбъркваме, ароматизираме с розовата вода и изсипваме сместа върху тестото. Печем отново около 30-40 мин при температура 160С. Можем да поднесем пудинга както топъл, така и студен.

Френски пудинг „Карамел”

Прoдукти: 80 г захар, 70 г масло, 70 г брашно, 300 мл прясно мляко, 6 яйца, 1 пакетче ванилена за-хар, 200 г сметана, 2 с. л. пудра захар за украсяване.
Нaчин на приготвяне: Захарта карамелизираме в съд с по-дебело дъно и заливаме с млякото. След като карамелът се разтвори, дръпваме съда от огъня и прибавяме леко разтопеното масло, ванилената за-хар, брашното и един по един жълтъците. Накрая, без да спираме бъркането, изсипваме белтъците, разбити на твърд сняг. Тестото слагаме в по-малък съд и печем на водна баня 45 минути. Готовия пудинг охлаждаме на стайна температура и тогава изваждаме от съда. Поднасяме го полят със сметана, разбита с пудра за-хар. Можем да украсим с плодове според сезона.

Шоколадов пудинг

Прoдукти: 80 г шоколад, 80 г захар, 80 г краве масло, 100 г смлени орехови ядки, 6 яйца, 40 г галета; зa соса: 1 ч.ч. прясно мляко, 100 г шоколад, 80 г захар.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна маслото и половината захар. Прибавяме разтопения на водна баня на тих огън шоколад и един по един отделените жълтъци. Внимателно смесваме с разбитите на гъст сняг заедно с останалата захар белтъци. Разбъркваме леко и прибавяме половината орехи и галетата. Намазваме с мазнина и поръсваме със смлени орехи и галета купички за крем карамел. Разливаме в тях сместа така, че да ги напълни до 2/3 от обема им. Варим ги на водна баня в захлупен съд. Отделно варим прясното мляко за соса заедно с шоколада и захарта, докато се посгъсти. Обръщаме купичките с готовия пудинг в чинийки за сервиране и заливаме отгоре с шоколадовия сос.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Листопадът – есенна въпросителна

През есента, когато листата падат от дърветата, в градината настъпва истински безпорядък. Добрият стопанин се изправя пред трудна задача – какво да прави с огромното количество окапали листа, които за...

Салати с макарони

Салата с макарони и леблебия Прoдукти: 1 к.ч. макарони, 750 г леблебия от консерва, 1ч.ч. майонеза, 1 малка глава лук, 2 глави целина, 1с.л. маргарин, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряв...

Антуриумът – украса за всеки дом

Сред пищната зеленина на листата на дълга дръжка се разтваря червено гланцово покривало. Над него се извисява съцветието. Необичайната форма на цветовете е причина да наричат антуриума цвете на любовт...

Акация в стаята – защо не!

Акацията (Acacia) принадлежи към голямото семейство Бобови и в него влизат около 800 вечнозелени дървета и храсти. Акациите отглеждани като стайни цветя са с перести листа и топчести или класовидни съ...

Начало