Още рецепти » Плодови напитки

 Плодови напитки

Бърз сироп от малини

Прoдукти: 1 кг малини, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Слагаме малините за варене и доливаме толкова вода, колкото да ги покрие. Варим, докато омекнат. Прецеждаме и сваряваме сока със захарта на гъст сироп. Към края на варенето прибавяме лимонената киселина. Насипваме сиропа горещ в сухи бутилки.

Грозденица

Нaчин на приготвяне: Напълваме 3-литров буркан с гроздови зърна до 2/3 от височината му. Прибавяме 12 с.л. захар, 12 разтворени аспирина, 1 щипка синап. Заливаме с вода и затваряме херметически. Всеки ден в продължение на един месец разклащаме.

Замразен сироп от малини

Прoдукти: на 500 г малини - 300г пудра захар, лимонов сок.
Нaчин на приготвяне: Пасираме плодовете и прецеждаме през гъста марля. Наръсваме със захарта и с лимонов сок на вкус. Този сироп можем да замразим във фризера и да го използваме за заливка на сладоледи, мляко с ориз, снежен крем, плодови салати и др.

Къпинов квас

Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. къпини, 5-6 с.л. захар, 10 г стафиди.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме горещ сироп от захарта и 4 ч.ч. вода. Заливаме почистените плодове. Изстудяваме, захлупваме и оставяме да престои 24 часа. Прецеждаме през двойна марля, наливаме в сухи бутилки (до 10 сантиметра под тапата) и добавяме във всяка бутилка по няколко стафиди. Затваряме добре с капачка на винт и държим на хладно 8-10 дни. Сервираме кваса студен.

Лесен вишнев сироп

Прoдукти: на 2 кг вишни - 2 кг захар, 1 ч.л. лимонтозу, 1 л вода
Нaчин на приготвяне: Изчистените от костилките здрави и добре узрели вишни намачкваме с ръка и ги оставяме да престоят 1 нощ. Прецеждаме през двоен тензух и към сока прибавяме захарта и водата. Варим сиропа на умерен котлон до нужната гъстота и към края прибавяме лимонената киселина, размита в малко топла вода. Наливаме го горещ в сухи бутилки, които запушваме добре.

Малинов сок с оцет

Прoдукти: 2 кг малини, 11/2 ч.ч. винен оцет, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Заливаме малините с оцета и оставяме да престоят едно денонощие. После изстискваме добре и изчакваме сокът да се утаи. Изсипваме внимателно само светлата течност и добавяме пудра захар в съотношение 1:1. Варим, докато престане да излиза пяна. Разливаме в бутилки и затваряме. Когато сервираме, разреждаме с газирана вода.

Натурален сок от череши

Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели череши, махаме им костилките и изстискваме сока. Слагаме го в тенджера заедно с листенца индрише за аромат и загряваме до 70-80°С. Наливаме сока в сухи бутилки, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Нектар от дюли

Нaчин на приготвяне: Нарязваме плодовете на парчета, заливаме ги с малко вода и варим, докато омекнат. Пасираме и получената хомогенна маса разреждаме със захарен сироп до желаната гъстота. За да не потъмнее, загряваме нектара до кипване и тогава го наливаме в бутилки. Стерилизираме 8-10 мин.

Нектар от кайсии

Прoдукти: добре узрели кайсии, захар, вода
Нaчин на приготвяне: Почистените от костилките кайсии прекарваме през месомелачката или през машинка, която да отделя люспите. Насипваме ги в дълбок съд, добавяме вода, за да получим желаната гъстота и захар на вкус. Наливаме нектара в бутилки, затваряме херметически и стерилизираме 5 мин.

Нектар от праскови

Прoдукти: добре узрели праскови, захар, вода
Нaчин на приготвяне: Почистваме прасковите от костилките и ги смиламе през машинка, която да отделя люспите. Изсипваме в дълбок съд и наливаме вода, докато получим желаната гъстота. На 1 л нектар сипваме 350 г захар. Разбъркваме до разтваряне на захарта, наливаме в бутилки и стерилизираме 5 мин.

Нектар от ябълки

Нaчин на приготвяне: Подбираме добре узрели ябълки, обелваме ги, отстраняваме семената и ги настъргваме на едро ренде. Заливаме ги с вода (на 1 кг ябълки – 1 ч.ч. вода), захлупваме и варим десетина минути на умерен огън. После ги претриваме през сито, докато са още горещи. Смесваме ги със захарен сироп (на 1 л вода – 250 г захар) в съотношение „eдно към едно”. Прецеждаме през марля и слагаме на огъня. Варим 3-4 минути, след като кипне. Наливаме горещия нектар в затоплени бутилки, затваряме и стерилизираме 15 мин.

Сироп от акация и бъз

Прoдукти: 4 л вода, 3 кг захар, 3 пакетчета лимонтозу, 20 цвята (целите съцветия) бъз, 20 цвята (целите съцветия) акация.
Нaчин на приготвяне: Накисваме цветовете и захарта за 24 часа във водата. Бъркаме от време на време, за да се разтопи захарта. Прецеждаме и наливаме в стъклени бутилки. Наливаме плътно до горе, за да няма въздух. Затваряме и стерилизираме.

Сироп от боровинки

Прoдукти: 2 кг боровинки, 2 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Нареждаме измитите боровинки в стъклен буркан - ред захар, ред боровинки. Най-отгоре завършваме със захарта. Завързваме буркана с марля и оставяме на хладно. След 2-3 месеца сиропът е готов. Прецеждаме в тъмни бутилки и съхраняваме на хладно място.

Сироп от боровинкови листа

Прoдукти: 1 пълна купа с листа от червена боровинка, 1 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Заливаме измитите боровинкови листа с вряла вода така, че да се покрият. Захлупваме и оставяме на топло, за да се получи хубава запарка. Прецеждаме водата, добавяме захарта и варим до сгъстяване на сиропа. Наливаме в бутилки и затваряме.

Питие от бъзов цвят

Прoдукти: 1 кг цвят от полски бъз, 6 ч. ч. захар, 3 с. л. винен оцет (бял).
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре бъзовия цвят, заливаме го с 5 л вода, към която прибавяме захарта и оцета и оставяме да кисне 4-5 денонощия, като разбъркваме по 2-3 пъти дневно. След това прецеждаме течността, наливаме я в бутилки и затваряме с капачки.

Сироп от бъзов цвят

Прoдукти: 25 съцветия от бъз, 1 л вода, 1 кг захар, 1 с.л. лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Слагаме бъзовите съцветия в съд с вода, захлупваме и оставяме да престоят 24 часа. Прецеждаме, добавяме захарта и варим до сгъстяване. 5 минути преди да свалим от огъня, слагаме лимонената киселина. Почистваме от пяната. Наливаме в бутилки и затваряме добре.

Сироп от бъзов цвят - суров

Прoдукти: на 30 съцветия бъз - 2 кг захар, 1 л вода и 1 пакетче лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Заливаме цветовете с водата и оставяме да киснат 24 часа. Прецеждаме сока и слагаме захарта и разтвореното в малко вода лимонтузу. Бъркаме течността периодично, докато захарта се разтвори. Наливаме сиропа до горе на бутилката, за да не прониква никакъв въздух и я затваряме много добре.

Сироп от вишневи листа

Прoдукти: 250 г вишневи листа, 1 кг захар, 2 ч.л. лимонена киселина, малко червена безвредна боя, 1 л вода.
Нaчин на приготвяне: Добре измитите листа заливаме с водата и варим 4-5 минути, захлупваме с капак и отдръпваме от огъня. След половин час прецеждаме отварата и заедно със захарта слагаме отново да се вари. Когато сиропът се сгъсти, добавяме лимонената киселина и боята. Пет минути след сваляне от огъня разливаме в затоплени бутилки, които съхраняваме на тъмно и хладно.

Сироп от вишни

Прoдукти: 4 кг вишни, захар, 1 щипка лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Изчистените от костилките вишни намачкваме и посипваме с 1 кг захар. След 24 часа прецеждаме сока. На всеки литър сок добавяме 1,4 кг захар. Варим сока 10 мин. След като се убедим, че сиропът е готов, добавяме лимонената киселина, размита в малко топла вода. Отстраняваме от огъня и горещ го наливаме в сухи бутилки. Затваряме ги херметически и ги съхраняваме на хладно място.

Сироп от вишни и листа

Прoдукти: 50 броя вишни с дръжките, 100 броя листа, 1 л вода, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонтозу, 1-2 листенца индрише.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме всички продукти, подправяме с лимонтозу и индрише, прецеждаме и наливаме в топли сухи бутилки, без да стерилизираме.

Сироп от вишни и ягоди

Прoдукти: равни количества вишни и ягоди, захар
Нaчин на приготвяне: Изчистваме плодовете от костилките, разбъркваме ги със захарта и оставяме да престоят 24 часа. Прецеждаме сока през марля, като мачкаме леко плодовете. Наливаме сока в бутилки, затваряме ги херметически и стерилизираме /30 мин след завирането на водата/. Сваляме съда от огъня и оставяме бутилките в него за един ден. Съхраняваме на хладно място.

Сироп от глог

Прoдукти: 1 кг глог, 1 кг захар, 1 л вода, 5 г лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Заливаме измитите глогинки с вряла вода, колкото да ги покрие, и варим до омекване. Прецеждаме сока през марля и на 1 литър сок слагаме 1 кг захар. Варим до сгъстяване. Накрая прибавяме лимонената киселина. Оставяме сиропа да изстине, като поставяме съда в друг съд със студена вода - така той ще запази цвета си.

Сироп от глухарче

Прoдукти: 5 ч. ч. цветове от глухарче, 1 кг захар, 1 л вода, 1 ч. л. лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре цветовете, накисваме ги във водата и ги оставяме да пренощуват. Прецеждаме. Добавяме захарта и варим на тих огън. Накрая, когато сиропът се сгъсти, добавяме лимонената киселина. Затваряме в сухи бутилки.

Сироп от грозде и дюли

Прoдукти: 2 кг дюли, 1 л гроздов сок, 1,5 кг захар, 1 ч.л. лимонтузу,
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дюлите на резенчета. Наливаме, че да ги покрие и варим на слаб котлон, докато дюлите омекнат. Прецеждаме сока през марля. Прибавяме гроздовия сок и захарта и варим на силен котлон, докато сиропът се сгъсти. Пет минути преди да го отстраним от огъня прибавяме разтвореното в малко топла вода лимонтузу. Наливаме горещия сироп в сухи бутилки и веднага затваряме херметически.

Сироп от диви ягоди

Прoдукти: на 2 кг ягоди - 1 кг захар и 1 ч.л. лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Поръсваме ягодите със захарта и ги оставяме да престоят 1 денонощие на хладно. Намачкваме ги и прецеждаме сока през двойна марля. Прибавяме към сока 2 ч.ч. вода и варим на силен котлон, като непрекъснато бъркаме. Малко преди да свалим от котлона прибавяме разтвореното в топла вода лимонтозу. Наливаме горещия сироп в топли бутилки. Затваряме ги добре и държим на хладно място.

Сироп от дренки

Прoдукти: 1 кг дренки, 2 кг захар, вода.
Нaчин на приготвяне: Заливаме добре узрелите дренки с вряла вода, колкото да ги покрие и варим, докато се нацепят. Прецеждаме сместа и прибавяме захарта. Варим до сгъстяване. Наливаме в топли бутилки и затваряме добре.

Сироп от дюли

Прoдукти: на 1 кг сок дюли - 2 кг захар и 1 ч.л. лимонтозу
Нaчин на приготвяне: Изцеждаме сока от дюлите със сокоизтисквачка. Прибавяме захарта и варим на силен котлон, като 5 минути преди да го свалим от огъня прибавяме размитото в малко топла вода лимонтузу. Разливаме сиропа горещ в бутилки и веднага ги затваряме.

Сироп от кайсии

Прoдукти: 2 кг кайсии, 2 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме кайсиите и изваждаме костилките. Начукваме ядките и заедно с лимонената киселина ги добавяме към кайсиите. Разбъркваме сместта и оставяме 24 часа да престои. Прецеждаме плодовете и варим сока до сгъстяване. Още горещ го наливаме в сухи бутилки.

Сироп от касис

Прoдукти: 2 кг касис, 2 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Насипваме зърната на касиса заедно със захарта в буркан така, че да запълнят 2/3 от вместимостта му. Захлупваме и държим на хладно. Щом зърната потънат в сок, отделяме го в тъмни бутилки. След това прибавяме 1 ч.ч. захар към плодовете. Отново оставяме на тъмно и хладно, докато се отдели ново количество сок. Правим така още 2-3 пъти. След четвъртия път наливаме малко вода и затваряме в бутилки.

Сироп от кисел трън

Прoдукти: 1 ч.ч. сок от кисел трън, 1 ч.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Изстискваме добре сока от плодовете, добавяме захарта и варим, докато се изчисти всичката пяна. Когато сиропът изстине, го наливаме в бутилки,. Използваме за приготвянето на пикантни сосове.

Сироп от къпини

Прoдукти: на 850 мл сок от къпини - 100 мл вода, 1 кг захар и 4 г лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Подбираме добре узрели и здрави къпини и ги пасираме. Прецеждаме сока през двоен тензух и прибавяме захарта и водата. Варим на огъня до сгъстяване, като накрая прибавяме лимонтузуто. Повторно прецеждаме през гъста марля и наливаме сиропа горещ в сухи бутилки. Затваряме ги херметически.

Сироп от малини

Прoдукти: 1 кг малини, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Смачкваме малините и ги поръсваме със захарта. Оставяме ги в емайлиран съд за 1-2 денонощия леко да ферментират. Прецеждаме два пъти през гъста марля. Към получения сок прибавяме същото количество студена вода. На 1 л сок добавяме 1 кг захар. Варим сока на силен огън до получаване на нужната гъстота. Малко преди да свалим от огъня, добавяме лимонената киселина. Сиропа наливаме горещ в сухи бутилки.

Сироп от мащерка

Прoдукти: 4 ч.ч. цвят и листа от мащерка, 1,5 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Почистваме мащерката, така че да останат само листата и цветовете. Насипваме ред мащерка, ред захар, напръскваме с малко вода, захлупваме съда и оставяме на слънце, докато захарта се стопи. Прецеждаме и изсипваме в бутилки. Затваряме добре.

Сироп от мащерка с лимонов сок

Прoдукти: 5-6 шепи добри цъфнали стръкове мащерка, 2-3 лимона, захар.
Нaчин на приготвяне: Заливаме изчистената мащерка с вода, колкото да я покрие. Оставяме да престои 24 часа. Прецеждаме. Прибавяме нарязаните на малки кубчета лимони и толкова захар, колкото е водата. Бъркаме до пълното разтваряне на захарта. След това изстискваме лимонените кубчета, прецеждаме сместа през тензух, наливаме в бутилки от тъмно стъкло, затваряме добре и държим на тъмно и хладно.

Сироп от млади шишарки

Прoдукти: за 40 млади шишарки - 1 кг захар и 1 ч.л. лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Заливаме шишарките с вода и ги варим 10 мин след като кипне водата. Изливаме я и наливаме нова и пак варим, докато шишарките омекнат и станат светлозелени. Прецеждаме водата, прибавяме захарта и варим, докато сиропът се посгъсти. Преди да свалим от котлона прибавяме лимонтузуто. Наливаме сиропа в бутилки, докато е още топъл.

Сироп от офика

Прoдукти: 100 г плодове от офика, 100 г захар, 200 мл вода.
Нaчин на приготвяне: Намачкваме добре плодовете в хаванче, заливаме ги с врящата вода и ги оставяме да киснат 4 часа. Прецеждаме и добавяме захарта. Когато тя се разтвори, наливаме в бутилки. Съхраняваме в хладилник.

Сироп от праскови

Прoдукти: 1 кг праскови, 1 кг захар, 1/2 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките на плодовете. Ако те са сладки, ги начукваме и ги прибавяме към плодовете. Наръсваме прасковите със захарта и ги оставяме да престоят 24 часа. Прецеждаме и варим сиропа на силен огън до сгъстяване. Прибавяме лимонената киселина и варим още 5 мин. Наливаме сиропа горещ в бутилки и го съхраняваме на хладно.

Сироп от рози

Прoдукти: цветовете на 12-18 ароматни рози, 1 л вода, 1 кг захар, 1 пакетче лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Посипваме цвета от розите със захарта, водата и лимонената киселина. Оставяме да престои 24 часа, като бъркаме от време на време, докато захарта се разтвори напълно. Прецеждаме и го затваряме в бутилки.

Сироп от тинтява

Прoдукти: 100 г корени от синя тинтява, 1,25 л вода, 1 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Заливаме корените на тинтявата с водата и варим 20 минути. Прецеждаме през платно. Прибавяме захарта и варим, докато се сгъсти. Този сироп е добър за анемично болни - пият се по 2 ч.ч. на ден.

Сироп от трънки

Прoдукти: на 1 кг плодове - 1 кг захар
Нaчин на приготвяне: Заливаме добре узрелите трънки с 1-2 л гореща вода и ги варим докато омекнат. Оставяме ги да престоят 1 нощ на хладно и прецеждаме. Към получения сок прибавяме захарта и варим до гъстотата на сироп. Разливаме топлия сироп в топли и сухи бутилки и затваряме веднага.

Сироп от френско грозде

Прoдукти: на 1 л сок 0,5 кг захар
Нaчин на приготвяне: Варим гроздето с много малко вода, докато се разпукат зърната. Прецеждаме сока през марля и прибавяме захарта. Варим на силен котлон 5 мин, като непрекъснато бъркаме и отпенваме. Изчакваме готовия сироп да изстине и го наливаме в тъмни бутилки. Запушваме, парафинираме гърлата и държим на хладно място.

Сироп от череши

Прoдукти: 3 кг череши, 2 л вода, 10 аспирина, 3 пакетчета лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Измиваме черешите, почистваме ги от костилките и ги заливаме с водата, в която са разтворени аспирина и лимонената киселина. Оставяме да престоят 48 часа, прецеждаме и на 1 л сироп слагаме 1,5 кг захар. Периодично разбъркваме в продължение на няколко дни - до пълното разтваряне на захарта. Наливаме готовия сироп в бутилки. Не го варим.

Сироп от ягоди

Прoдукти: 2 кг ягоди, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Почистените ягоди посипваме със захар на пластове. След 3 часа ги слагаме в марля над тенджера, за да се отцеди сокът. Прецедения сок варим 15 минути, добавяме лимонената киселина и наливаме в бутилки, които стерилизираме 15 минути.

Сок от боровинки

Прoдукти: на 350 мл боровинков сок - 150 мл вода, 800 г захар, 4 г лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели боровинки и ги намачкваме. Наръсваме със захар, захлупваме и оставяме да престоят 1 нощ. Прецеждаме през марля, подслаждаме с посоченото количество захар, разреждаме с вода, разбъркваме сока и слагаме на силен котлон да заври. Прибавяме размитото в малко топла вода лимонтузу, варим още 3-4 мин и сваляме от котлона. Повторно прецеждаме сока през гъста марля, наливаме го горещ в сухи и топли бутилки и затваряме много добре. Държим на тъмно и хладно място.

Сок от бъзов цвят

Прoдукти: 3 кг цвят от бъз, 7-8 литра вода, 1 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Заливаме цветовете с водата и оставяме да престоят 24 часа. Прецеждаме течността. Прибавяме захарта. Наливаме в дамаджана и държим на хладно място. По същия начин можем да приготвим сок и от сух цвят.

Сок от бъзов плод

Прoдукти: 1 кг добре узрели плодове от бъз, 1 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Измиваме чепките с узрели плодове. Оронваме зърната с вилица, насипваме в буркани и поръсваме ги със захарта. Оставяме на хладно място, докато се отдели сок. Отливаме сока в бутилки, затваряме ги добре и съхраняваме на хладно място.

Сок от дренки

Прoдукти: 2 кг дренки, 300 г захар.
Нaчин на приготвяне: Заливаме узрелите дренки с вода, колкото да ги покрие. Оставяме ги да престоят 24 часа. След това отстраняваме костилките, пресоваме почистените плодове, прибавяме захарта, наливаме сока в бутилки и стерилизираме на водна баня 15 минути след завирането.

Сок от дюли

Прoдукти: на 1 л сок от дюли - 650 г захар
Нaчин на приготвяне: Подбираме здрави, сочни и добре узрели дюли и ги нарязваме на парченца заедно с кората. Отстраняваме семената и наливаме толкова вода, че да ги покрие с 1 см. Варим докато омекнат. Отцеждаме сока, прибавяме захарта и варим още 5-6 мим, като периодично отстраняваме пяната. Изстиналия сок наливаме в бутилки, затваряме херметически и стерилизираме 15 мин.

Сок от касис

Прoдукти: 1 кг касис, 1 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Оронваме зърната на добре измития касис и ги заливаме с водата. Слагаме зърната в топла водна баня на слаб огън за около 6 часа. Прецеждаме отделения сок без изстискване и наливаме в бутилки. Запечатваме и държим на тъмно и хладно. Внимаваме температурата на водната баня да не надвишава 50°С, защото сокът добива вкус на компот.

Сок от лимони

Прoдукти: на 3 кг лимони - 3 л вода, 1.5 кг захар, 1 пакетче лимонтозу
Нaчин на приготвяне: Подбираме тънкокори и здрави лимони, нарязваме ги заедно с корите на кубчета, махаме семките и ги заливаме с вода. Оставяме да престоят 24 часа, отцеждаме ги от водата, но не я изхвърляме. Прекарваме ги през месомелачка и ги връщаме пак във водата. Оставяме да престоят още 24 часа. На третия ден ги прецеждаме през гъста марля, подслаждаме със захарта, прибавяме размитото в малко вода лимонтузу и бъркаме, докато захарта се разтвори. Наливаме сока в чисти бутилки, които запушваме много добре.

Сок от офика

Прoдукти: 1 кг плодове от офика, 150 г захар.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и раздробяваме добре узрелите плодове. Слагаме ги в паров сокоотделител заедно със захарта. Наливаме получения сок още горещ в затоплени бутилки. Затваряме добре. Съхраняваме на тъмно и хладно място.

Студен сироп от малини

Прoдукти: 1 кг малини, , 1 кг захар, 700 мл вода, 2 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Заливаме малините с водата и оставяме да престоят 24 часа заедно с лимонената киселина. Няколко пъти ги разбъркваме. Прецеждаме през двоен тензух, без да мачкаме плодовете. Към получения сок прибавяме захарта и бъркаме до пълното й разтопяване. Наливаме сиропа в бутилки и затваряме с капачки. Добре е да залеем капачките с парафин.

Суров вишнев сироп

Прoдукти: на 5 кг вишни - 800 мл вода, на 1 л вишнев сок - 2 кг захар и 2 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Избираме здрави и узрели вишни, изчистваме ги от костилките и ги намачкваме. Прецеждаме сока през марля и наливаме вода в посочената пропорция. Разбъркваме и повторно прецеждаме. На всеки литър сок слагаме 2 кг захар и 2 ч.л. лимонтозу. Бъркаме до пълното разтваряне на захарта. Отново прецеждаме сиропа през марля, наливаме го в тъмни бутилки, запушваме, парафинираме тапите и държим сиропа на тъмно и хладно място.

Суров сироп от ягоди

Прoдукти: 3 кг ягоди, 2 л вода, 1 ч.ч. лимонена киселина, захар
Нaчин на приготвяне: Посипваме ягодите с 1 кг захар, наливаме водата и ги оставяме да престоят 48 часа. Прецеждаме ягодите през ситна марля. На 1 л сок добавяме 1,2 кг захар. Прибавяме и лимонената киселина и оставяме да престоят 24 часа. Отстраняваме пяната и наливаме сиропа в бутилки. Съхраняваме го на хладно.

Шипков квас

Прoдукти: 1 кг шипки, 1 кг захар, 6-7 л вода, 1 ч.л. винена киселина.
Нaчин на приготвяне: Слагаме шипките в дамаджана, насипваме захарта и доливаме с вода. Прибавяме винената киселина. Оставяме съда на стайна температура. След няколко дни сместа започва да шуми, а на повърхността се образува пяна. Прецеждаме и наливаме в бутилки, затваряме плътно и съхраняваме на хладно място. Питието добива приятно резлив вкус.

Ябълков квас

Прoдукти: 5 кг диви ябълки, стафиди.
Нaчин на приготвяне: Слагаме ябълките в голям буркан. Наливаме преварена вода. Държим на прохладно място, докато започне да шуми. Прецеждаме. Наливаме в бутилки. Във всяка бутилка слагаме по 5-6 стафиди. Затваряме бутилките плътно и оставяме квасът отново да зашуми. Прецеждаме. Утайката в съда можем да залеем с вода и да получим още квас.

Ябълков сайдер

Прoдукти: 5 кг ябълки.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме ябълките на дребно, прекарваме през преса. Наливаме сока в голям буркан, затваряме и държим на хладно. След 5 дни сайдерът втасва. Прецеждаме и наливаме в бутилки, затваряме херметически и пазим на хладно.

Ябълков сок

Нaчин на приготвяне: Подбираме здрави и сладки ябърки, които обелваме и нарязваме на парченца. Варим ги с малко вода, за да омекнат. Пасираме ги през сито и прецеждаме сока. Наливаме го в бутилки, които затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Ябълкова вода

Прoдукти: 1 кг диви ябълки, кората на два лимона, захар на вкус.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме ябълките на тънко. Настъргваме лимоновите кори и ги прибавяме към ябълките. Поръсваме със захар на вкус и заливаме с вряла вода. Покриваме съда и оставяме плодовете да престоят 3 часа, след което прецеждаме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Десерти с крокан

Парфе с крокан Прoдукти: 12 бишкоти, 1-2 с.л. ром, 5 яйца, 150 г захар, 2 с.л. нишесте, 500 мл прясно мляко, 35 г желатин, 2-3 с.л. крокан с ядки. Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците, смес...

Как да сготвим калмари

Панирани калмари Прoдукти: 8 калмара, 4 с.л. галета, 2 яйца, 1/2 ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Нарязваме ги на парчета, които потапяме последователно в галет...

Глицинията - водопад в лилаво

Украсете градината си с едно от най-декоративните увивни растения - глицинията. Тя е високо ценена както поради обилния продължителен цъфтеж, така и заради свежата тъмно зелена листна маса. Измежду ли...

Как се гледа палма в стая

Във връзка с южния произход на палмите техните изисквания към факторите на околната среда са високи и съществува пряка зависимост между тях. Така например при повишаване количеството на светлината, ес...

Начало