Ягодови кремове
Винен крем с ягоди
Продукти за 3 порции: 2 ч.ч. десертно бяло вино, 8 с.л. захар, 1 с.л. нишесте, 1 жълтък, 300 г почистени, добре узрели и здрави ягоди, 1 ванилия, 3-4 с.л. сметана, 2 с.л. пудра захар за сметаната.
Нaчин на приготвяне: Загряваме виното до завиране и в него разтваряме захарта, след което прибавяме нишестето, размито в 1 к.ч. студена вода. Варим сместа 5-6 мин без да кипваме и отстраняваме от огъня. Прибавяме разбития жълтък и претритите ягоди. Разпределяме крема на порции и оставяме в хладилник да се стегне. Преди сервиране гарнираме с разбитата с пудра захар сметана. Вместо със сметана можем да гарнираме крема с разбити със захар на твърд сняг белтъци и да поръсим с ягодов сироп.
Кокосов крем с ягодов сос
Продукти за 6 порции: 150мл течна сметана, ванилия, 125г кокосови стърготини, 11г желатин, захар, сока от 1 лимон, 300мл бита сметана. Зa соса: 500г ягоди, захар.
Нaчин на приготвяне: Нагряваме сметаната заедно с ванилията, кокосовите стърготини и 200мл вода. Покриваме с капак и оставяме да поври на слаб огън ок. 10 мин. Оставяме да се охлади и пречеждаме през гевгир. Разтопяваме желатина в 6с.л. гореща вода и го прибавяме към течността с кокоса, както и лимоновият сок. Оставяме отново сместта да се охлади и сгъсти малко. Прибавяме битата сметана и поставяме съда в хладилника. Когато сместа се стегне я обръщаме върху плосък съд. Избираме 1/4от най-здравите ягоди и ги разрязваме на половина. Останалите правим на пюре, което подправяме на вкус със захар. С ягодите украсяваме кокосовата смес, а със соса заливаме отстрани.
Крем “Ванилия” с ягоди
Прoдукти: 1 чаена чаша прясно мляко, 6 жълтъка, 8-10 бучки захар, 1 прах ванилия, 500 г ягоди.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбиваме. Разтваряме захарта в млякото и прибавяме разбитите жълтъци, върху слаб огън и при непрекъснато биене, докато получим гъст крем. Сваляме от огъня, прибавяме ванилията и продължаваме да бъркаме, докато поизстине. Прибавяме разбитите на сняг белтъци. Леко разбъркваме крема и изсипваме в дълбока стъклена чиния, която сме заровили в лед. Когато застине и леко се втвърди, нареждаме отгоре ягоди и веднага заливаме с останалата част от крема. Най-отгоре украсяваме с останалите ягоди.
Ягодов крем
Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 кофичка сметана, 500 г ягоди, 3 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Слагаме киселото мляко в торба от тензух и го оставяме няколко часа да се изцеди. Разбиваме сметаната с пудрата захар и я смесваме с изцеденото кисело мляко. Приготвената смес разсипваме в чаши за шампанско, така че да напълним чашите до половината. Върху разлятата смес нареждаме с връхчетата нагоре добре измитите и отцедени ягоди. Преди сервиране поръсваме крема с пудра захар.
Автор: recepty.bg