Още рецепти » Десерти с ябълки

 Десерти с ябълки

Кисел от ябълки

Прoдукти: 750 г ябълки, 5 ч.ч. вода, 1 ч.ч. нишесте, 1 к.ч. захар, 1 ванилия, лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги обелваме. Почистваме ги от семенната част и ги нарязваме на резенчета. Пущаме обелките и семенната част във вряща вода и ги варим десетина минути. След това прецеждаме водата, пускаме в нея ябълковите резенчета и ги варим на силен огън, докато се разварят. После ги пасираме /или ги разбиваме с миксер/ заедно с водата, в която са врели. Кипваме повторно сместа, след което при непрекъснато бъркане прибавяме към нея нишестето, размито в 1 ч.ч. студена вода. Подправяме с ванилията и лимонена киселина на вкус и варим още няколко минути. Разсипваме готовия кисел в купички за сервиране, оставяме го 2-3 часа да се охлади и поднасяме.

Крем с целувки и ябълки

Прoдукти: 1 кофичка сметана, 6 натрошени целувки, 8 с.л. пудра захар, 5-6 ябълки, 4 бишкоти, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, почистваме ги от семената и ги настъргваме на ситно ренде и ги изстискваме от сока. Отделно разбиваме сметаната заедно със захарта и ванилията. Прибавяме настърганите и изстискани ябълки и натрошените целувки. Изсипваме крема в чаши за шампанско, украсяваме го с бишкотите и го сервираме веднага.

Ябълков крем с бадеми

Прoдукти: 500 г ябълки, 1 1/2ч.ч. пудра захар, 3 белтъка, 1 щипка сол, 2 с.л. смлени бадемови ядки, 1 ч.ч. сметана, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги почистваме от семената. Нарязваме ги на дребно и ги задушаваме в малко вода, докато се разварят. После ги претриваме през сито и ги смесваме с половината от захарта. Разбиваме белтъците на сняг заедно с 1 щипка сол и 3 с.л. захар, след което ги прибавяме към ябълковото пюре. Разбиваме сместа с миксер или с тел, докато получим кремообразна маса. Разпределяме крема в чашите за сервиране, поръсваме със смлените бадемови ядки и слагаме в хладилника. Сервираме след 2-3 часа, като непосредствено преди сервирането гарнираме със сметаната, която сме разбили с ванилията и с останалата захар.

Желиран ябълков крем

Прoдукти: 1 кг ябълки, 1 ч.ч. захар, 2 белтъка, сок от 1 лимон, 1 с.л. ситно настъргана лимонова кора, 3 ч.л. желатин; за крокана: 1 к.ч. захар, 20 г краве масло, 1 к.ч. запечени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в съвсем малко вода обелените и едро нарязани ябълки. Когато омекнат, отстраняваме от огъня и ги пасираме. Прибавяме белтъците и захарта и разбиваме с миксер, докато сместа побелее. Прибавяме сока и кората от лимона, а също така желатина, който сме киснали в 1 к.ч. студена вода, докато набъбне, а след това сме бъркали върху огън, докато се разтвори. Разбъркваме добре ябълковата смес и я изсипваме в предварително намокрена форма. Охлаждаме в хладилник и изсипваме десерта в широка стъклена чиния.
Приготвяме светъл карамел от захарта, прибавяме маслото и отстраняваме от огъня. Веднага заливаме опечените и счукани орехови ядки, които сме изсипали в намаслена чиния. Охлаждаме така приготвения крокан до вдвърдяване, счукваме го и поръсваме с него ябълковия крем.

Пълнени ябълки с лешници

Прoдукти: 10-12 кисели ябълки, 4-5 с.л. лешници, 4 с.л. пудра захар, 2 жълтъка, 1 с.л. стафиди, 3 с.л. разтопено краве масло.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и отрязваме капачета в горната им част, издълбаваме семките. Приготвяме плънка от счуканите лешници, захарта, жълтъците и стафидите. Пълним издълбаните ябълки с приготвената плънка и захлупваме с капачетата. Нареждаме ги в тавичка и ги заливаме с разтопеното масло. Печем в умерена фурна. Сервираме ябълките горещи.

Пържени ябълки

Прoдукти: 1 кг ябълки, 200 г брашно, 2 ч.ч. вода, 2 ч.л. ликьор, 1 к.ч. кристална захар, сол, 2 белтъка, пудра захар, 1 ванилия, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Избираме хубави ябълки, изваждаме сърцевината им, обелваме ги и ги нарязваме на кръгчета. Оставяме ги да престоят около 30 мин в дълбок съд със кристалната захар и 1 ч.л. ликьор. Отделто разбъркваме брашното с 2 ч.ч. вода, останалия ликьор и щипка сол, когато сме разбили добре сместа, прибавяме белтъците, които сме разбили на сняг с малко пудра захар. Потапяме всяко ябълково кръгче в сместа и пържим сгорещено олио, докато добие златист цвят. Изваждаме изпържените ябълки с решетеста лъжица и ги поръсваме с пудра захар, която сме размесили с ванилията. Сервираме ябълковите кръгчета топли.

Сутляш с ябълки

Прoдукти: 11/2 к.ч. ориз, 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 4 малки ябълки, 2 жълтъка, 2 ванилии, щипка сол, конфитюр от ягоди или вишни; зa соса: 3 жълтъка, 1 к.ч. захар, 2 1/2 ч.ч. прясно мляко, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Заливаме ориза с 1 1/2 ч.ч. вода и го варим, докато изври водата. Наливаме след това млякото и прибавяме половината от захарта и солта и варим на тих огън. Преди да свалим от огъня прибавяме постепенно добре разбитите жълтъци, а след като се охлади, добавяме ванилията. Обелваме ябълките, издълбаваме ги и ги слагаме да се варят в сироп, приготвен от останалата захар и 2 ч.ч. вода. Внимаваме ябълките да останат цели. След като се сварят, изваждаме ги от сиропа и ги оставяме да се оцедят и изстинат. Разбиваме жълтъците за соса със захарта. Прибавяме постепенно прясното мляко и бъркаме на тих огън, докато заври. След това отстраняваме от огъня, ароматизираме с ванилията и продължаваме да бъркаме, докато сосът изстине. Изсипваме в подходяща чиния охладения сутляш. Оформяме го добре и с лъжица правим малки вдлъбнатини, в които слагаме ябълките. Във всяка ябълка слагаме плодчета от конфитюра. Отделно сервираме приготвения сос.

Ябълкова пирамида

Прoдукти: 2 кг ябълки, 1 ч.ч. пудра захар, настърганата кора от 1 лимон, 7-8 белтъка.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, нарязваме ги на филийки и отстраняваме семената. Нареждаме нарязаните ябълки в тавичка и ги изпичаме. Прибавяме към изпечените ябълки захарта и настърганата лимонова кора и претриваме всичко през цедка. Бъркаме ябълковата смес, докато изстине напълно. После постепенно прибавяме белтъците. Разбиваме тази смес с миксера, докато получим пухкав крем. Нареждаме крема върху голям кръгъл поднос, така че да се оформи пирамида. Поднасяме ябълковата пирамида добре изстудена.

Ябълков десерт

Прoдукти: 300 г макарони, 500 г ябълки, 1 ч.ч. счукани орехи, 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 3 ч.ч. прясно мляко, 2-3 праха ванилия.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните и ги оцеждаме. Изсипваме половината в намаслена тавичка. Разстиламе върху тях обелените и настъргани ябълки, поръсваме с орехите и покриваме с останалата част от сварените макарони. Разбиваме яйцата със захарта, разбъркваме с млякото и ванилията и заливаме сладкиша. Запичаме в силна фурна до порозовяване.

Ябълков накип

Прoдукти: 6-7 ябълки, 70 г краве масло, 100 мл вино, ром или коняк, 5 яйца, 4 с.л. пудра захар, 100 г смлени бадеми или лешници, галета, желе или сладко за пълнеж
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, внимателно ги издълбаваме и изчистваме от семките и във всяка слагаме желе или сладко. Редим ги в намаслена тавичка, наливаме алкохола, отгоре разпределяме останалото масло и ги задушаваме в слаба фурна. В купа разбиваме на пяна жълтъците със захарта, прибавяме смлените ядки, разбитите на твърд сняг белтъци и галетата. Изсипваме тази смес върху ябълките, засилваме фурната до умерена топлина и печем до поруменяване на заливката.

Ябълково пюре със снежна глазура

Прoдукти: 1 кг кисели ябълки, 100 г пудра захар, 2 ванилии, 3 белтъка, 1 ч.ч. пудра захар за белтъците.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги почистваме от семената. Нарязваме ги на филийки заливаме ги с 1 к.ч. вода и ги задушаваме на умерен огън. Когато омекнат, ги изваждаме и ги претриваме през цедка. Прибавяме към полученото пюре пудрата захар и ванилията. Разбиваме сместа добре и я изсипваме в огнеупорен съд, като и даваме пирамидообразна форма. Разбиваме на твърд сняг белтъците заедно със захарта. Покриваме с тях ябълковата пирамида и запичаме сладкиша в умерена фурна, докато глазурата леко порозовее.

Ябълкова баклава

Прoдукти: 1 пакет точени кори, 125 г масло, 80 г стафиди, 30 мл ром, 3 ябълки, 150 г смлени орехи, 200 г захар, 1 ч. л. канела; зa сиропа: 200 мл топла вода, 1 ч. ч. мед.
Нaчин на приготвяне: Заливаме стафидите с ром. Обелваме ябълките и ги нарязваме на малки кубчета. Прибавяме към тях ореховите ядки, захарта, стафидите, канелата и разбъркваме. В предварително намаслена правоъгълна тава нареждаме 4 от корите, като всяка поръсваме с разтопено масло, отгоре слагаме половината от плънката. Покриваме с още 4 пласта кори, отгоре разпределяме останалата плънка и покриваме с последните 4 пласта кори, всяка намазана с разтопено масло. С остър нож нарязваме баклавата на квадратни парчета. Слагаме я да се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна около 30 минути. Сиропа приготвяме, като кипваме водата, добавяме меда, разбъркваме добре и както е горещ, заливаме изстиналата баклава.

Ябълков салам

Прoдукти: 1 кг ябълки, 400 г захар, сок от половин лимон, кората на 1 лимон, 1 ч.ч. орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Обелваме, почистваме и настъргваме ябълките. Смесваме ги със захарта, сока и кората на лимона. Слагаме ги на огъня и бъркаме, докато сместа се сгъсти като мармалад и почне да прави пътека. Още топла, разстиламе кашата на хартия, поръсена със захар и я оформяме на правоъгълник. В средата по дължина изсипваме ореховите ядки. Навиваме на салам. Оставяме го да престои 1 нощ в хладилника.


Крем от пасирани ябълки

Прoдукти: 500 г ябълки, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. нишесте, 500 мл прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, почистваме ги от семенната им част и ги задушаваме в малко вода. След това ги изваждаме с помощта на решетеста лъжица и ги пасираме. Кипваме млякото заедно със захарта. Прибавяме разтвореното в малко вода нишесте. Варим сместа на водна баня, докато се сгъсти. Накрая прибавяме пасираните ябълки, разпъркваме и разливаме в широки стъклени чаши. Сервираме крема добре охладен.

Крем с кисело мляко и ябълки

Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 непълна ч.ч. захар, сокът и кората от половин лимон, 2 големи ябълки, 1-2 к.ч. плодове от компот, 1 к.ч. орехови ядки, сироп от малини /или вишни/.
Нaчин на приготвяне: Сипваме киселото мляко в платнена торба и го оставяме да се отцеди. Обелваме ябълките, почистваме ги от семенната част и ги нарязваме на дребни кубчета. Смесваме ябълките с отцеденото мляко и прибавяме настърганата лимонова кора, лимоновия сок, отцедените плодчета от компот и едро нарязаните орехови ядки. Разбъркваме леко сместа и я разпределяме в подходящи чаши или чинийки. Преди поднасяне поливаме крема с малинов или вишнев сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Основни правила за резитба на прасковата

Характерна особеност на прасковата е, че всяка година залага много повече плодни пъпки и се претоварва с плодове. Това налага всяка година да се извършват много силни резитби за плододаване. Оставени ...

ЯБЪЛКОВИ ПУДИНГИ И ТОРТИ

Оризов пудинг с ябълки Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 80 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 4-5 ябълки, 1 к.ч. захар, канела, щипка сол. Нaчин на приготвяне: Разтопяваме кравето масло и из...

Леонардслий – зелен рай насред Англия

Разположени в усамотена гориста долина в западен Съсекс, градините Леонардслий са сред най-обширните по площ и сред най-пищните градини в Англия. Обхващащи живописна котловина от 240 акра земя, градин...

Постни ястия с грах

Яхния от грах Прoдукти: 1 буркан стерилизиран грах, 2 домата, 1 морков, 1 глава лук, 4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме ...

Начало