Как да сготвим калкан
Калкан плакия
Прoдукти: 1 калкан /около 1 кг/, 1 глава лук, 2 глави чесън, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 лимон, връзка магданоз, 1 с.л. галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме калкана на парчета и го измиваме. Запържваме в сгорещената мазнина до златисто ситно нарязания лук и брашното. Заливаме запръжката с 1 к.ч. топла вода и в получения сос нареждаме парчетата калкан. Прибавяме обелените и нарязани на дребно скилидки чесън. Нарязваме лимона на резенчета и ги нареждаме върху рибата. Отгоре наръсваме с галета и ситно нарязан магданоз, захлупваме и слагаме ястието да се пече в предварително загрята умерена фурна. Готовата риба разпределяме в чинии и нареждаме наоколо кръгчета домати.
Калкан с ориз
Прoдукти: 600 г калкан, 600 г домати, 300 г ориз, парченце целина, 1 морков, 1 голяма глава лук, босилек, мащерка, чесън, магданоз, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на малки парченца. Сваряваме бульон от главата, костите, целината, моркова, лука и босилека и го прецеждаме. Изпържваме рибеното месо в мазнината до пожълтяване, наливаме част от мазнината, прибавяме черен пипер, счукан чесън, ситно нарязан чесън и ситно нарязаните и изпържени в олио домати и задушаваме до омекване. Заливаме почистения, попарен и изплакнат със студена вода ориз с 500 мл рибен бульон, посоляваме и задушаваме до омекване. Преди поднасяне оформяме купчинка от ориза в средата на блюдото, а наоколо нареждаме рибата и доматите.
Калкан в масло
Прoдукти: 1 калкан /около 1 кг/, 4 картофа, 2 моркова, 1 парче целина, половин пакетче краве масло, 1 лимон, магданоз, черен пипер на зърна, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме калкана на порции, измиваме парчетата и ги слагаме в тенджера, наливаме 1 к.ч. вода и задушаваме на тих огън. След десетина минути прибавяме нарязаните на ситно картофи, моркови и целина. Слагаме черен пипер, посоляваме и варим до сваряване на рибата и изпаряване на водата. Изваждаме сварените парчета риба в чиния за сервираме, а около тях нареждаме сварените картофи, моркови и целина. Поръсваме със ситно нарязан магданоз. Сгорещяваме маслото в тиган и заливаме рибата с него. Украсяваме с нарязания на парченца лимон.
Желиран калкан
Прoдукти: 1 калкан, 1 чаена чаша желатин /аспик/ за риба, 4-5 кисели краставички, 1 лимон, четвърт връзка магданоз, 3-4 домата, маслини, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Почистената и измита риба се залива с около 3 литра вода и се вари на тих огън около 15-20 мин., след което се изважда и изцежда. Поставя се в плато, покрито с тънък слой застинал аспик. Рибата се залива с охладения аспик и се поставя в хладилник.
Поднася се гарнирана с кисели краставички, лимон, червени домати, магданоз и маслини.
Калкан със сланина и зеленчуци
Прoдукти: 1 калкан /около 1 кг/, 200 г сланина, 2-3 моркова, 1 глава лук, 100 г гъби, 1 парче целина, половин лимон, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, 1 ч.ч. сухо бяло вино, копър, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калкана. Нарязваме го на порции и го посоляваме. Нарязваме сланината на тънки филийки и покриваме с тях дъното на малка тавичка. Отгоре разстиламе ситно нарязаните лук и целина, нарязаните на парченца гъби, нарязаните на колелца моркови. Поръсваме със ситно нарязани копър и магданоз и подправяме на вкус със сол и черен пипер. Нареждаме отгоре парчетата риба. Върху рибата слагаме нарязаното на люспици масло и тънки кръгчета лимон. Заливаме с виното, захлупваме и печем 20 мин в умерена фурна. После махаме капака и допичаме още десетина минути.
Калкан на фурна
Прoдукти: 1 калкан /около 1 кг/, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме калкана. Нарязваме го на парчета, посоляваме и нареждаме парчетата в тавичка. Запържваме леко препеченото брашно в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания магданоз и също го позапържваме. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Наливаме топла вода колкото да получим възрядък сос. Подправяме соса с лимонов сок на вкус, заливаме с него рибата и я печем в предварително загрята умерена фурна. Поднасяме калкана студен.
Автор: recepty.bg