Още рецепти » Зеленчукови кюфтета

 Зеленчукови кюфтета

Магданозени кюфтета

Прoдукти: 2 по-големи връзки магданоз, 4-5 стръка зелен лук, 2-3 яйца, 1 к.ч. настъргано сирене, 3 с.л. брашно, 2-3 с.л. олио, сол, мазнина за пържене, кисело мляко за гарнитура.
Нaчин на приготвяне: Измиваме магданоза и лука, нарязваме ги на ситно и ги задушаваме в сгорещеното олио. Изчакваме да поизстинат и ги смесваме с брашното, яйцата и настърганото сирене. Посоляваме на вкус и разбъркваме. С помощта на лъжица оформяме малки кюфтенца и ги пържим в силно сгорещена мазнина. Поднасяме кюфтетата с кисело мляко.

Доматени кюфтенца

Прoдукти: 2 кг зрели домати, 1 кг брашно, 2 глави лук, джоджен, черен пипер, захар, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите, обелваме ги, нарязваме ги на ситно и леко ги изстискваме. В дълбок съд смесваме ситно нарязания лук, доматите, брашното, ситно нарязан джоджен, захар, сол и черен пипер. Разбъркваме добре, за да получим еднородна маса. Сгорещяваме мазнината в тиган, вземаме с лъжица от приготвената смес, оформяме кюфтенца и ги изпържваме от двете страни.

Копривени кюфтета

Прoдукти: 500 г коприва, 3-4 сварени и размачкани с вилица картофа, 2 яйца, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Скълцваме ситно и попарваме копривата с подсолена кипяща вода, докато омекне. Отцеждаме я и прибавяме намачканите картофи, разбитите яйца и черния пипер. Посоляваме и разбъркваме. Със супена лъжица загребваме от сместа и пущаме във сгорещената мазнина.

Кюфтета от грах

Прoдукти: 500 г сварени картофи, 500 г сварен грах, 3 яйца, 2 филии сух хляб /без кората/, черен пипер, сол, брашно за овалване, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Пресоваме сварените картофи и ги смесваме с целите зърна сварен грах. Прибавяме накиснатия и изстискан хляб, 2 яйца, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре и оформяме от сместа кюфтенца. Овалваме ги в брашното, потапяме ги в разбитото яйце и пържим в сгорещената мазнина.

Кюфтета от гъби

Прoдукти: 800 г пресни гъби, 1 филия хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 2 яйца, 3-4 с.л. брашно, 1 к.ч. разтопено краве масло, магданоз/, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъбите в подсолена вода. Нарязваме ги на дребно. Прибавяме накиснатия в млякото и изстискан хляб, 2 яйца, сол, нарязан на дребно магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме тесто, от което правим кюфтета. Панираме ги в брашно и яйце, и ги пържим в сгорещена мазнина.

Кюфтета от гъби и спанак

Прoдукти: 400 г пресни гъби, 200 г спанак, 4 големи картофа, 4 яйца, 3 с.л. брашно, сушена мащерка, сол, брашно за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Почистените гъби сваряваме в малко вода до омекване, отцеждаме и ги нарязваме на ситно. Задушаваме спанака в подсолена вода, отцеждаме го и нарязваме на ситно. Сварените и намачкани картофи смесваме с гъбите и спанака. Прибавяме 2 яйца, 1 щипка сушена мащерка, брашно и сол на вкус. Разбиваме добре сместа и от нея оформяме кюфтета. Панираме ги последователно в брашно и останалите яйца и пържим до златисто.

Кюфтета от зеле

Прoдукти: 1 зелка, 1 глава лук, 1-2 с.л. брашно, 1-2 с.л. олио, галета, 3-4 с.л. прясно мляко, 1-2 яйца, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно зелето, сваряваме го в подсолена вода и отцеждаме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио.Поръсваме брашното и също го позапържваме. Разреждаме с млякото до гладка кашица. Прибавяме зелето, яйцата и малко галета, за да се получим гъстота. Оформяме кюфтета, овалваме ги в галета и пържим в сгорещена мазнина.

Кюфтета от зеле с ориз

Прoдукти: 1 зелка, 1 ч.ч. олио, 2 глави лук, 3-4 с.л. ориз, 1 к.ч. брашно, 5-6 с.л. галета, 60 г краве масло, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, магданоз, черен пипер, сол; зa панировката: 1-2 яйца, брашно и галета.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ситно и го задушаваме до омекване в 1-2 с.л. олио и малко подсолена вода. Сваряваме ориза в малко подсолена вода и го смесваме със задушеното зеле. Прибавяме гъст сос Бешамел, приготвен от брашното, маслото и млякото. Прибавяме също така ситно нарязания и запържен лук, разбитите яйца, ситно нарязан магданоз, смлян черен пипер и сол на вкус. Ако сместа рядка, прибавяме и малко галета. Оформяме кюфтета, панираме ги в разбитите яйца, брашното и галетата и ги пържим в сгорещена мазнина.

Кюфтета от зелен фасул

Прoдукти: 1 кг зелен фасул, 1 глава лук, 3 яйца, магданоз, 2 с.л. брашно, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. сухар, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме нарязания на парченца фасул в подсолена вода, отцеждаме го и го смесваме с настъргания на ренде лук, 2 яйца, ситно нарязания магданоз, счукания сухар, солта и черния пипер. От сместа оформяме кюфтета, които овалваме в брашно, потапяме ги в разбитото яйце и ги изпържваме във врящата мазнина.

Кюфтета от зеленчуци и ядки

Прoдукти: 2 ч. ч. настъргани тиквички, 1 ч. ч. настъргани моркови, 1 ч. ч. настъргана тиква, 3 яйца, 100 г смлени бадеми, магданоз, мащерка, сол, черен пипер, брашно, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Смесваме насърганите тиквички, морковите, тиквата и бадемите. Разбиваме яйцата със солта, черния пипер и зелените подправки. Прибавяме ги към зеленчуците и разбъркваме всичко добре. От сместа оформяме топчета, които овалваме в брашно и леко сплескваме. Пържим ги от двете страни в обилно количество олио на слаб до умерен огън.

Кюфтета от картофи и спанак

Прoдукти: 500 г картофи, 1 кг спанак, 150 г сирене, 150 мл олио, 100 г лук, 4 яйца, 50 г брашно, 70 г галета, 250 г кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме спанака с малко вода, докато омекне и водата се изпари. Сваряваме картофите, обелваме ги и ги настъргваме на ситно ренде. Прибавяме настъргания спанак, ситно нарязания лук, сиренето, 1 яйце, 1 с.л. галета и останалите подправки. Правим кюфтета от омесената смес, които овалваме в брашно, галета и яйца и пържим в гореща мазнина.

Кюфтета от ориз и спанак

Прoдукти: 250 г ориз, 500 г спанак, 2-3 яйца, 1 ч.ч. галета, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в 3 ч.ч. подсолена вода и го отцеждаме. Нарязваме спанака на ситно и го варим, докато омекне. Отцеждамеи го смесваме с ориза. Прибавяме яйцата, галетата, черен пипер и сол на вкус. Омесваме и оформяме кюфтенца, които пържим в сгорещено олио на умерен огън.

Кюфтета от патладжани

Прoдукти: 1 кг патладжани, 1-2 глави лук, 7-8 скилидки чесън, магданоз, 2 яйца, 50 г галета, сол, черен пипер, брашно, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните, нарязваме ги на кръгчета и ги оставяме да престоят в подсолена вода, за да си пуснат сока. Отцеждаме и ги смиламе с машинка за месо. Прибавяме настъргания лук, счукания чесън, разбитите яйца, ситно нарязан магданоз, галетата, сол и черен пипер на вкус. Смесваме всичко много добре. Взимаме от сместа с чаена лъжичка и пържим в загрятото олио.

Кюфтета от печени патладжани

Прoдукти: 3 големи патладжана, 1 главичка лук, 2 с.л.брашно, 2-3 с.л. олио, 1 яйце, черенпипер, сол, брашно за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Опичаме патладжаните, обелваме ги и ги счукваме със сол. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Поръсваме брашното, сваляме от огъня и смесваме с патладжаните, като прибавяме яйцето, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме много добре и оставяме сместа да престои 1-2 часа. После оформяме кюфтета, които овалваме в брашно и пържим във вряло олио.

Кюфтета от печени чушки

Прoдукти: 1 кг червени чушки, 2 яйца, 2 глави лук, 1-2 к.ч. галета, чубрица, сол, брашно за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка. Отцеждаме отделения сок и ги смесваме с настъргания лук, яйцата, чубрица и сол на вкус. Сипваме толкова галета, че да получим тесто за кюфтета. Оформяме кюфтетата, овалваме ги в брашно и пържим в сгорещеното олио.

Кюфтета от праз

Прoдукти: 1 кг праз, 300 г картофи, 50 г кашкавал, 2 яйца, 2-3 с.л. галета, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме праза в олиото. Правим пюре от сварените картофи, смесваме ги с праза, яйцата, настъргания кашкавал, черния пипер и солта. Омесваме добре, ако е необходимо добавяме галета. Оформяме кюфтета, овалваме ги в галета и ги пържим в гореща мазнина.

Кюфтета от праз и орехи

Прoдукти: 7-8 стръка праз, 5-6 картофа, 3-4 яйца, 3 к.ч. счукани орехи, 1-2 с.л. галета, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на парчета, които сваряваме в подсолена вода. Отделно сваряваме обелените картофи. Прекарваме изцедените зеленчуци през месомелачка и омесваме от тях кайма, като добавяме яйцата, едро счуканите орехи, галетата, сол и черен пипер на вкус. Оформяме с мокри ръце кюфтета, които овалваме в брашно и пържим в горещо олио.

Кюфтета от репички

Прoдукти: 3 връзки репички, 1 яйце, 1 1/2 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 1 малка глава лук, джоджен, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме репичките, посоляваме и ги смесваме със ситно нарязаните джоджен и лук. Прибавяме разбитото яйце и брашното. Омесваме и оформяме малки топчета. Овалваме топчетата в брашно и ги пържим в силно сгорещена мазнина, докато хванат златиста коричка. Поднасяме ги, поръсени със смес от сол и черен пипер.

Кюфтета от ряпа

Прoдукти: 500 г ряпа, 2 глави лук, 2-3 с.л. галета, 2 яйца, 20 г краве масло, олио за пържене, кимион, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ряпата, настъргваме я на едро ренде и я сваряваме на пара. Нарязваме лука на ситно и заедно с яйцата, разтопеното масло и подправките го добавяме към ряпата. Омесваме, като сипваме от галетата, докато се получи необходимата гъстота. Оформяме кюфтета, овалваме ги в галета и пържим в гореща мазнина.

Кюфтета от смесени зеленчуци

Прoдукти: 4-5 картофа, 100 г гъби, 150 г грах, 150 г олио, 50 г ориз, 1 моркови, 1 глава лук, 1 парче целина, 50 г галета, 50 г брашно, 3 яйца, 1 ч.ч. гъст бешамел, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на дребно и ги задушаваме последователно според твърдостта им. След като омекнат, прибавяме сварения ориз, 1 яйце, подправките и бешамеловия сос. Оформяме кюфтета от добре разбърканата смес, потапяме ги в брашно, галета и яйца и ги пържим в гореща мазнина.

Кюфтета от спанак и овесени ядки

Прoдукти: 1 кг спанак, 100 г овесени ядки, 1 малка връзка зелен лук или 1 глава стар лук, 2 яйца, 3 с.л. галета, джоджен, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и спанака и ги задушаваме до омекване. Отстраняваме от огъня и добавяме овесените ядки. След като сместа престои 30 мин, добавяме яйцата, джоджен и сол на вкус. Омесваме, ако е необходимо да сгъстим, добавяме брашно. Оформяме кюфтета, овалваме ги в галета и пържим в сгорещената мазнина.

Кюфтета от сух хляб и тиквички

Прoдукти: 300 г сух хляб, 300 г тиквички, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 100 г кашкавал, 50 г сирене, 1 с.л. ракия, 70 г брашно, магданоз, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме нарязаните на дребно тиквички в прясното мляко. Намачкваме ги след като изстинат. Прибавяме хляба, натрошен съвсем на дребно, яйцата, настърганите кашкавал и сирене, ракията, ситно нарязан магданоз,черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме сместа, докато стане еднородна. С лъжица гребваме от сместа и я овалваме в брашното, като оформяме кръгло кюфте. Пържим в малко мазнина от двете страни до светлокафяв цвят.

Кюфтета от тиквички и картофи

Прoдукти: 600 г картофи, 500 г тиквички, 3 яйца, половин връзка магданоз, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме картофите. Обелваме тиквичките, настъргваме ги и ги прибавяме към картофите. Добавяме ситно нарязания магданоз, 2 яйца, черен пипер и сол на вкус. Оформяме кюфтета, които овалваме в брашното, потапяме в разбитото яйце и изпържваме в загрятата мазнина.

Кюфтета от тиквички и моркови

Прoдукти: 2 средно големи тиквички, 1-2 моркова, 1 скилидка чесън, 1-2 яйца,1 к. ч. настърган кашкавал, 1 непълна ч. ч. брашно, магданоз, сол, черен пипер, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и леко ги изцеждаме. Смесваме ги с настърганите моркови, счукания чесън, ситно нарязания магданоз, кашкавала, черния пипер, солта и яйцата. Накрая добавяме брашното и разбъркваме много добре. Взимаме по 1 с.л. от сместа и оформяме малки кюфтенца. Изпържваме ги от двете страни в сгорещена мазнина.

Кюфтета от тиквички и патладжани

Прoдукти: 2 големи патладжана, 2 тиквички, 1-2 глави лук, 1 к.ч. ситно натрошено краве сирене, 1 с.л. брашно, 2-3 яйца, магданоз, черен пипер и сол на вкус, брашно за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Обелваме и сваряваме патладжаните. Оставяме ги да се отцедят добре и ги накълцваме на ситно. Остъргваме тиквичките, скълцваме ги и ги прибавяме към патладжаните. Разбъркваме заедно с настъргания лук, нарязания магданоз, натрошеното сирене и брашното. Прибавяме яйцата и посипваме със смлян черен пипер. Измесваме добре, оформяме кюфтенца, овалваме ги в брашно и пържим във врящо олио.

Кюфтета от цвеклови листа

Прoдукти: 30-40 млади листа от цвекло, 4 картофа, 1 връзка магданоз, 2 с.л. галета, 2 яйца, 3 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме листата, отцеждаме и ги накълцваме. Стриваме сварените и обелени картофи, наситняваме лука, прибавяме подправките, яйцата, солта. Омесваме добре зеленчуковата каша и я оставяме да престои 10 минути. Правим кюфтета, овалваме ги в галета и пържим в силно сгорещена мазнина.

Кюфтета от целина

Прoдукти: 1 голяма глава целина, 1 ч.ч. ориз, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. месен или зеленчуков бульон, 2 яйца, 1 к.ч. галета, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме целината и оставяме да се поотцеди. Сгорещяваме маслото, разреждаме с бульона, сипваме целината и задушаваме 15 мин. Прибавяме ориза и задушаваме, докато поеме соса. Щом сместа изстине и прибавяме жълтъците и малко галета, за да получим достатъчно гъста смес. Оформяме кюфтета, потапяме ги в разбитите белтъци, овалваме ги в галета и пържим в сгорещено олио

Кюфтета от чушки и грах

Прoдукти: 3 ч.ч. грах, 1 кг чушки, 2 глави лук, 3 яйца, 3-4 с.л. галета, сол, брашно за овалване, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме граха и го пасираме. Опичаме чушките и ги прекарваме през месомелачка. Оставяме да се отцедят и ги смесваме с граховото пюре. Прибавяме настъргания лук, яйцата, галетата и сол на вкус. Омесваме добре и оформяме от сместа кюфтета, които овалваме в брашното и пържим в сгорещената мазнина.

Кюфтета от чушки и картофи

Прoдукти: 1 кг червени чушки, 500 г картофи, 1 глава лук, 2-3 яйца, галета, магданоз, чубрица, черен пипер, сол; зa панировката: яйца, брашно, галета, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка. Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Смесваме ги с чушките. Добавяме настъргания лук, яйцата, сол, чубрица, черен пипер, малко дребно нарязан магданоз, и ако е необходимо галета, за да се подсуши сместа. Омесваме добре и оформяме кюфтета, които панираме в брашно, разбити яйца и галета. Пържим във вряща мазнина.

Кюфтета от чушки, моркови и картофи

Прoдукти: 500 г чушки, 3-4 моркова, 2-3 пресни картофа, 3 с.л. кисело мляко, 3-4 с.л. брашно, 100 г кашкавал, 4 яйца, 1/2 връзка магданоз, сол, галета за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките и ги нарязваме много ситно. Обелваме морковите и картофите и ги сваряваме. Смачкваме ги на пюре и прибавяме към тях чушките, киселото мляко, брашното, настъргания кашкавал и 2 яйца. Омесваме всичко много добре и подправяме със ситно нарязания магданоз и сол. От сместа оформяме кюфтета и ги панираме последователно с галета, яйца и отново галета. Изпържваме кюфтетата в гореща мазнина.

Кюфтета от чушки и патладжани

Прoдукти: 1 кг червени чушки, 3 големи патладжана, 1 глава лук, 1-2 с.л. олио, 3 с.л.брашно, 2-3 яйца, 2-3 с.л.галета, чубрица, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка заедно с опечените патладжани. Запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио, добавяме брашното и също го позапържваме. Изчакваме запръжката да поизстине и я сипваме при чушките и патладжаните. Добавяме яйцата, сол, чубрица, черен пипер и толкова галета, че да се получи тесто за кюфтета. Омесваме добре и оформяме кюфтенца, които потапяме в брашно и пържим във вряло олио.

Кюфтета от чушки по Пазарджишки

Прoдукти: 1 кг чушки, 1 ч. ч. настъргано сирене, 1 яйце, 1 жълтък, магданоз, черен пипер, брашно (колкото е необходимо да се получи смес за кюфтета), 2 яйца за панировка, 2 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Опичаме чушките, почистваме ги и ги нарязваме много ситно. Прибавяме настърганото сирене, едното яйце и жълтъка, ситно нарязания магданоз, сол и черен пипер на вкус и брашно. Омесваме сместа и с мокри ръце оформяме кюфтета, които овалваме в брашно, след това в разбитите яйца и пържим в сгорещеното олио.

Пролетни кюфтенца

Прoдукти: 250 г коприва, 300 г лапад, 150 г магданоз, 3 яйца, 20 г брашно, 150 г сирене, 150 мл олио.
Нaчин на приготвяне: Заливаме копривата и лапада ги с вряла вода и ги оставяме да кипнат. Изваждаме ги и ги нарязваме на ситно. Добавяме ситно нарязания магданоз, яйцата, брашното и натрошеното сирене. Омесваме всичко много добре и оформяме кюфтета, които изпържваме в сгорещено олио.

Олимпийски кюфтета

Прoдукти: 1 кг картофи, 600 г целина (глави), 600 г моркови, 200 г масло, 100 г лук, 150 г ориз, 10 яйца, 100 г брашно, 250 г мляко, сол, черен пипер, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на кубчета и ги пържим, като най-напред слагаме морковите, после целината и накрая картофите. От половината брашно с част от млякото и маслото правим гъст сос бешамел, които добавяме към зеленчуците, заедно с настъргания лук. Слагаме солта, сварения ориз, част от яйцата и подправките. От полученото тесто правим кюфтета, които панираме в брашно и яйца. Пържим в гореща мазнина.

Странджански кюфтета от зеле

Прoдукти: 1,5 кг зеле, 1 ч.ч. мазнина, 2 яйца, 3 с.л. брашно, 2 с.л. галета, 1 глава лук, сол, магданоз, чубрица.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на тънко, варим го до омекване и го изстискваме. Прибавяме настъргания лук, заедно с белия сос, приготвен от брашното, сока от зелето и мазнината. Подправяме с магданоз, чубрица и сол. Прибавяме яйцата и омесваме всичко. От полученото тесто правим елипсовидни кюфтета, които панираме в брашно, яйце и в галета. Пържим ги в гореща мазнина.


Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Трапезата на БЪДНИ ВЕЧЕР

Бъдник с тиква Прoдукти: 500 г брашно, мая, колкото орех, 1 щипка сол; зa плънката: 700 г тиква, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч. едро счукани орехи, канела. Нaчин на приготвяне: Заме...

НИШ – близък и непознат

Ниш е чист и подреден съвременен град, кацнал върху двата бряга на р. Нишава. Въпреки че е само на 150 км от София, градът рядко влиза в маршрутите на българските туристи. Ако все пак решите да посети...

Поставете сами фототапет

За да се насладите на красотата на необикновени морски брегове, високи скали, водопади, да се любувате на екзотични растения и животни, не е задължително да пътувате “през девет планини в десета”. ...

Ястия с праз

Кюфтета от праз Продукти за 4 порции:1 кг праз, 300 г картофи, 50 г кашкавал, 2 яйца, 2-3 с.л. галета, черен пипер, сол, олио за пържене. Нaчин на приготвяне: Задушаваме праза в олиото. Прав...

Начало