Още рецепти » Десерти с ориз

 Десерти с ориз

Крем от ориз и сметана

Прoдукти: 100 г ориз, 250 г захар, 500 мл прясно мляко, 5 яйца, 25 г желатин, 300 г сметана, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Заливаме почистения и измит ориз с 1 ч.ч. вода и варим до омекване, след което го прекарваме през сито. Кипваме млякото и прибавяме към него захарта. В отделен съд разбиваме жълтъците и ги съединяваме с млякото. Прибавяме желатина и продължаваме да бъркаме. Отстраняваме съда от огъня и поистудяваме крема с леко бъркате. Отделно разбиваме добре сметаната и след това я съединяваме с крема. Прибавяме пасирания ориз, ароматизираме с ванилията и изсипваме крема в намокрена форма, която слагаме в хладилника да се охлади. Преди сервиране потапяме формата за миг в гореща вода и обръщаме крема в чинията. Поднасяме го студен.

Пиринч халва

Прoдукти: 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. захар + 1 1/2 к.ч. захар за сиропа, 1 пакетче краве масло, 500 мл вода, 1 кофичка прясна сметана.
Нaчин на приготвяне: Счукваме ориза в хаванче и го изсипваме в разлата тенджера. Прибавяме захарта, маслото и водата слагаме да се вари на не много силен огън. Варим при непрекъснато бъркане докато сместа се сгъсти и маслото започне да се отделя наоколо. След това изсипваме сместа в добре намаслена тава така, че да се получи пласт дебел не повече от 2 см. Печем в умерена фурна до леко зачервяване и докато се получи карамелен дъх. След като извадим халвата от фурната, заливаме я с хладък сироп, приготвен от захарта и 1 1/2 ч.ч. вода, който постепенно попива в халвата. Когато изстине нарязваме на парчета и украсяваме с разбитата сметана.

Пържени топчета с ориз

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 100 г брашно, 100 г ориз, 50 г стафиди, 150 г бадеми, 3 жълтъка, 30 г краве масло, 1 с.л. ром, настърганата кора от половин лимон, 30 г мая, 1 щипка сол, олио за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята и 40 г брашно в 1 к.ч. прясно мляко и оставяме да престои около 30 мин. След това замесваме от маята, останалото тесто, солта и малко мляко средно твърдо тесто. Оформяме тестото на питка, слагаме го в съд, на дъното на който сме сипали малко мляко, и го оставяме да втасва на топло около 30 мин. Отделно сваряваме ориза в останалото мляко, като бъркаме непрекъснато, докато получим гъста каша. Отстраняваме ориза от огъня и след като се охлади го смесваме с тестото, разбитите жълтъци, смлените бадеми, рома, настърганата лимонова кора и маслото, размекнато до стайна температура. Омесваме добре, прибавяме стафидите, които предварително сме накиснали във вода, и оформяме тестото на топка, която завиваме с кърпа и оставяме на топло. Когато тестото втаса, с помощта на лъжица оформяме топчета и ги пържим на маслена баня. Изваждаме ги с решетеста лъжица, оставяме ги да поизстинат и след това ги поръсваме с пудра захар.

Лимонов ориз

Прoдукти: 300 г ориз, 250 мл прясно мляко, 250 мл вода, 250 г пудра захар, 1 лимон, плодове от сладко.
Нaчин на приготвяне: Измиваме ориза няколко пъти, заливаме го с вряла вода и го варим 5 мин. След това го отцеждаме, заливаме го със смес от млякото и водата и го доваряваме на тих огън. Изсипваме омекналия ориз в дълбок съд и го оставяме да изстине. След това прибавяме лимоновия сок, настърганата лимонова кора и пудрата захар. /По желание прибавяме 2 с.л. ром или ликьор./ Разбъркваме добре сместа и я изсипваме в намаслена форма. Поднасяме десерта охладен и украсен с отцедени плодове от сладко.

Мляко с оризово брашно

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 120 г оризово брашно, 250 г захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в кипящото мляко. Отделно при непрекъснато бъркане сипваме оризовото брашно в 1 ч.ч. вода. След това сипваме брашното при млякото и оставяме да заври. Отстраняваме от огъня и когато поизстине, ароматизираме с ванилията и разсипваме в купички за сервиране. Поднасяме десерта топъл или студен. По желание можем да го полеем с плодов сироп.

Оризов крем със захаросани плодове

Прoдукти: 750 мл прясно мляко, 250 г ориз, 300 г захар, 500 г каймак, 15 г желатин, 1 ванилия, 200 г захаросани плодове, 25 мл /2 с.л./ коняк или ром, 50 г бадеми, 250 мл сироп от вишни.
Нaчин на приготвяне: Изчистения и измит ориз варим в 300 мл леко подсолена вода, докато поомекне. Наливаме постепенно млякото, като бъркаме, докато получим гъста каша. Накрая прибавяме 200 г захар, ванилията и предварително накиснатия в малко хладка вода желатин. Оставяме сместа да изстине. Нарязаните на ситно захаросани плодове поръсваме с коняка и смесваме с изстиналата смес. Разбиваме каймака с останалата захар. От него отделяме 100 г за гарниране, а останалия прибавяме към оризовата смес. Предварително кипваме и обелваме бадемите. Печем ги до слабо зачервяване, накълцваме ги на ситно и ги разстиламе по дъната на купичките, в които ще сервираме крема. След това разсипваме самия крем и слагаме купичките в хладилник. Преди сервиране гарнираме с разбития каймак и заливаме с вишневия сироп.

Ориз с компот от праскови

Прoдукти: 1 к.ч. ориз, 1 л прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 1 жълтък, 1 ч.л. краве масло, 1 ванилия, 1 компот от праскови, 1 1/2 с.л. нишесте.
Нaчин на приготвяне: От ориза, млякото и захарта сваряваме гъста каша. Щом отстраним от огъня, подправяме с жълтъка, разбит с маслото и ванилията. Изсипваме сместа в къдрава форма, изплакната със студена вода, и оставяме да замръзне. Обръщаме в подходяща чиния, и отгоре нареждаме отцедени и нарязани на филийки праскови от компота. В основата на сладкиша също нареждаме половинки праскови. Отделяме 1 1/2 ч.ч. сок от компота, размиваме в него нишестето и сваряваме крем. Бъркаме крема, докато се охлади, и заливаме с него ориза и плодовете.

Сладка оризова каша

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. сметана, 25 г краве масло, 1 с.л. захар, 1 ванилия, сладко, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме ориза, измиваме го и го слагаме в тенджера под налягане, заливаме със сметаната, разредена с 1 ч.ч. вода, прибавяме маслото, захарта, ванилията и щипка сол. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 10 мин. Поднасяме готовия ориз със сладко от вишни, дюли или сливи.

Сладки оризови топки

Прoдукти: 200-250 г ориз, 500 мл прясно мляко, 1 ванилия, 4 с.л. разтопено краве масло, 2 с.л. какао, 1 к.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме ориза. Сваряваме го в прясното мляко, към което сме прибавили 3-4 с.л. захар, ванилията и половината от разтопеното масло. Разсипваме сварения ориз в чашки и го оставяме да изстине. След това обръщаме чашките в стъклени чинийки. Отделно приготвяме на огъня глазура от какаото, останалото масло, 2-3 с.л. захар и 1-2 с.л. прясно мляко. Заливаме оризовите топки с горещата глазура и ги поднасяме, гарнирани с пресни плодове, шоколадов крем или различни ядки. По желание към глазурата можем да прибавим смлени орехи и бадеми. Можем също така да поръсим върху топките шоколадови или захарни пръчици.

Боровинки с ориз

Прoдукти: 500 г боровинки, 250 г варен ориз, 20 г желатин, 2 с.л. ром или коняк, 750 мл сок от боровинки.
Нaчин на приготвяне: Слагаме желатина в рома, докато бухне. Кипваме сока, добавяме в него желатина, сварения ориз и плодовете. Изсипваме във форма, която предварително сме намазали с олио. Изстудяваме. Сервираме към сок или прясно мляко.

Дюли с ориз

Прoдукти: 2-3 средно големи дюли, 1 ч.ч. ориз, 2 1/2ч.ч. прясно мляко, 3 белтъка, 1 ч.ч. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Измиваме дюлите и ги нарязваме на парчета, като отстраняваме семената. Варим ги на умерен огън, докато поомекнат. Отделно сваряваме в прясното мляко почистения и измит ориз. Изсипваме го в намаслена тавичка и отгоре нареждаме полу сварените дюли. Разбиваме на пяна белтъците заедно със захарта. Заливаме сладкиша с разбитите белтъци и печем в умерено загрята фурна, докато заливката порозовее. При сервиране гарнираме със сладко, пресни плодове или сметана.

Печена тиква

Прoдукти: 1 тиква, 1-2 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. захар, 2-3 ч.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и я нарязваме на тънки филийки. Покриваме дъното на тавичка с филийки от тиквата и поръсваме отгоре със суров ориз и захар. Отново нареждаме тиква и отново поръсваме ориз и захар. Продължаваме така, докато свършат продуктите. Най-отгоре покриваме с филийки от тиквата. Заливаме с прясно мляко, така че млякото да покрие тиквата с около 1 см слой. Печем в умерено загрята фурна.

Плодов десерт

Прoдукти: 1 1/2 к.ч. ориз, 3 ч.ч. прясно мляко, 8 ябълки, 2 жълтъка, 2 ванилии, конфитюр, захар, ванилов сос.
Нaчин на приготвяне: Заливаме почистения ориз с 300 мл вода и варим до полусваряване. Прибавяме млякото и захар на вкус и продължаваме да варим, докато оризът омекне и сместа се сгъсти. Преди да отстраним от огъня подправяме с добре разбитите жълтъци, а след като отстраним ароматизираме с ванилията. Избираме средно големи ябълки, обелваме ги, издълбаваме ги и ги полусваряваме в рядък захарен сироп, като внимаваме да не омекнат и да не се разкъсат. Изсипваме изстиналия ориз в голяма чиния, заглаждаме го и с лъжица оформяме вдлъбнатини за ябълките. Нареждаме ябълките и ги пълним с плодове от сладко или конфитюр. /Особено подходящо е сладкото от кайсии./ Заливаме десерта с ванилов сос.

Пълнена тиква по арменски

Прoдукти: 2,5 кг тиква (цяла), 100 г ориз, 1 пакетче краве масло, 50 г стафиди, 250 г ябълки, 100 г захар, 2 г канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре тиквата. Отрязваме капаче от страната на дръжката. Изваждаме семките, влакнестата част и издълбаваме тиквата от месото. Нарязваме изваденото месо на ситно. Прибавяме сварения в подсолена вода ориз, стафидите, нарязаните на резенчета и почистени ябълки, смляната канела и част от разтопеното прясно масло. Разбъркваме получената плънка и напълваме с нея тиквата. Покриваме с отрязаната горна част, поставяме я в намазаната с част от прясното масло тава и печем в умерена фурна. Поръсваме готовата тиква с разтопено масло.

Сутляш с ябълки

Прoдукти: 11/2 к.ч. ориз, 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 4 малки ябълки, 2 жълтъка, 2 ванилии, щипка сол, конфитюр от ягоди или вишни; зa соса: 3 жълтъка, 1 к.ч. захар, 2 1/2 ч.ч. прясно мляко, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Заливаме ориза с 1 1/2 ч.ч. вода и го варим, докато изври водата. Наливаме след това млякото и прибавяме половината от захарта и солта и варим на тих огън. Преди да свалим от огъня прибавяме постепенно добре разбитите жълтъци, а след като се охлади, добавяме ванилията. Обелваме ябълките, издълбаваме ги и ги слагаме да се варят в сироп, приготвен от останалата захар и 2 ч.ч. вода. Внимаваме ябълките да останат цели. След като се сварят, изваждаме ги от сиропа и ги оставяме да се оцедят и изстинат. Разбиваме жълтъците за соса със захарта. Прибавяме постепенно прясното мляко и бъркаме на тих огън, докато заври. След това отстраняваме от огъня, ароматизираме с ванилията и продължаваме да бъркаме, докато сосът изстине. Изсипваме в подходяща чиния охладения сутляш. Оформяме го добре и с лъжица правим малки вдлъбнатини, в които слагаме ябълките. Във всяка ябълка слагаме плодчета от конфитюра. Отделно сервираме приготвения сос.

Лешников пудинг

Прoдукти: 100 г ориз, 3 ч.ч. прясно мляко, 100 г пудра захар, 50 г краве масло, 2 шепи стафиди, 4 яйца, 2 с.л. галета, 50 г лешници, 1 ванилия, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме ориза с вода, кипваме и варим 2-3 мин след кипването. Прецеждаме, заливаме с млякото, добавяме солта и варим още 30 минути на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. Преди да снемем от огъня, добавяме маслото и захарта. Когато сместа поизстине, добавяме ванилията, стафидите, 1 разбито цяло яйце и три разбити жълтъка. Разбиваме двата белтъка на сняг, и добавяме към сместа, като разбъркваме внимателно. С другия белтък разтриваме предварително опечените и счукани лешници и изсипваме към останалите продукти. Намазваме тавичката с масло и посипваме с галета. Изсипваме пудинга и печем на водна баня 35-40 минути. Сервираме с крем от лешници.

Оризов сладкиш

Прoдукти: 1 к.ч. ориз, 3 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. захар, 400 г готово бутер тесто, 250 г кокосово брашно, 5 с.л. светъл ром, 1-2 с.л. пудра захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме леко прясното мляко, прибавяме почистения и измит ориз и сваряваме до омекване, след което подслаждаме. Оформяме тестото на кръг и го разстиламе на дъното на формата, което сме поръсили с накиснатото в рома кокосово брашно. Върху тестото разстиламе сварения ориз и печем сладкиша в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме с пудра захар.

Оризов сладкиш с праскови

Прoдукти: 300 г праскови, 1 ч.ч. ориз, 1 л прясно мляко, 1 бурканче сладко от праскови, 1 ч.ч. орехи.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме прясното мляко с ориза. Измиваме прасковите, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. В тава, предварително намазана с масло, разстиламе половината от сварения ориз, върху него разпределяме равномерно парчетата от прасковите, половината от конфитюра и поръсваме с орехите, нарязани на ситно. Покриваме сладкиша с останалата част от ориза и сладкото. Така приготвения десерт печем в силна фурна около 10 мин.

Оризово сладко

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 100 г ориз, 130 г захар, 1 белтък, 2 с.л. мармелад, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза с млякото и 2 с.л. захар. Изсипваме в тавичка и оставяме да поизстине. Разбъркваме мармелада с останалата захар, ванилията и разбития на сняг белтък. Разстиламе сместа върху ориза и запичаме на фурна около 10 мин.

Ориз с конфитюр от малини

Прoдукти: 100 г ориз, 500 мл прясно мляко, 2 с.л. ром, 4 яйца, 40 г захар, 6 с.л. конфитюр.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза с млякото и подслаждаме. Прибавяме рома и добре разбитите жълтъци. Намазваме тавичката с олио и разстиламе сместа. С част от захарта разбиваме белтъците и постепенно прибавяме конфитюра, като бъркаме леко. Намазваме с тази смес ориза. Слагаме във фурната за 15 минути. Сервираме десерта топъл.

Оризова торта

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 1 1/2 к.ч. захар, 1 л прясно мляко, 3 яйца, 1 ванилия, настъргана лимонова кора, сол, плодов сироп за поливане, краве масло за намазване на формата, захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: В 3-4 ч.ч. вряща вода изсипваме ориза и варим 3 мин, като разбъркваме. Прецеждаме и го обливаме със студена вода. Загряваме до кипване млякото, в което сме добавили настърганата лимонова кора и ванилията. Отделяме 2 ч.ч., а в съда с останалото мляко сипваме изцедения ориз. Добавяме захарта и щипка сол. Варим на слаб огън около 50 мин, като от време на време доливаме по малко от отделеното мляко, което трябва да държим горещо. Отстраняваме от огъня и оставяме сместа да изстине. Загряваме фурната до 250°С. Отделяме жълтъците от белтъците и разбиваме белтъците на гъст сняг, разбъркваме жълтъците с ориза и внимателно прибавяме при непрекъснато бъркане разбитите белтъци към сместа. Изсипваме в намазана с масло и поръсена със захар форма. Поставяме формата в по-голям съд с вода и печем около 50 мин или докато се зачерви добре в предварително загрятата силна фурна. Тортата е готова, когато притиснатата с пръст повърхност се връща обратно. Сервираме тортата студена във формата, в която сме я пекли, а отделно сервираме купичка с горещ плодов сироп за поливане.

Пилаф с плодове

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 300 г тиква, 6 ябълки /около 600 г/, 1 дюля, четвърт пакетче краве масло, 1 с.л. стафиди, 1 к.ч. захар, плодов сироп, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, ябълките и дюлята, почистваме ги от семената и ги нарязваме на малки кубчета. Накисваме стафидите за 10 мин в гореща вода, след което ги прецеждаме през гевгир. Почистваме ориза и го запържваме в разтопеното масло, докато зърната му станат полупрозрачни. Изсипваме половината от ориза в тенджера под налягане. Отгоре разстиламе тиквата, дюлята, ябълките и стафидите, покриваме с останалия ориз, заливаме с 1 ½ ч.ч. гореща вода, в която сме разтворили захарта и щипка сол. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 6 мин. Преди поднасяме поливаме готовия пилаф с плодов сироп.

Ориз с плодове /Китай/

Прoдукти: 3-4 ч.ч. сварен рохкав ориз, 2 с.л. захар, 1 с.л. накълцана говежда лой /или краве масло/, плодове по желание /пресни или сушени/.
Нaчин на приготвяне: Смесваме ориза със захарта и говеждата мазнина и разбъркваме. В намаслена форма за пудинг разстиламе пласт от ориза. Отгоре разпределяме част от плодовете и покриваме с нов пласт ориз. Продължаваме така, докато се изчерпят продуктите. Завършваме с пласт от ориз. Варим 30 мин на водна баня. Отстраняваме от огъня, изчакваме малко течността да се поизпари, изсипваме в подходящ съд и поднасяме ориза топъл.

Оризов пудинг с крем

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 200 г ориз, 150 г захар, 100 г стафиди, сол, настъргана кора от 1 лимон; зa крема: 1 л прясно мляко, 6 жълтъка, 150 г захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Изсипваме ориза във врящото мляко подсладено с половината захар и 1 щипка сол. След като се свари, добавяме жълтъците, кората от лимона, стафидите и разбитите на сняг белтъци. Изсипваме във форма и покриваме с останалата захар – карамелизирана. Печем 20 минути в гореща фурна.
След като изстине поставяме в тортена чиния и заливаме с крем приготвен по следния начин: Сваряваме млякото заедно със захарта и прибавяме един по един жълтъците. След като се сгъсти добавяме и ванилията.

Оризов пудинг със стафиди

Прoдукти: 2 ч.ч. ориз, 1 л прясно мляко, 1 к.ч. стафиди, 2-3 с.л.захар.
Нaчин на приготвяне: Сипваме ориза в малко количество вряща вода и варим, докато набъбне. Прибавяме подсладеното горещо мляко и продължаваме да варим до готовност. След това смесваме със стафидите, изсипваме в намаслена тавичка и запичаме в умерено загрята фурна. Сервираме пудинга със сметана.

Оризов пудинг с ябълки

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 80 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 4-5 ябълки, 1 к.ч. захар, канела, щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме кравето масло и изсипваме в него почистения и измит ориз. Като се запържи добавяме 2 и 1/2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и варим до набъбване. В намазана с краве масло тавичка разстиламе половината от ориза. Върху него слагаме плънката от обелените и настръгани ябълки, смесени със захарта и канелата. Покриваме с останалия ориз и заливаме с разбитите яйца, прясното мляко и 2 с.л. захар. Запичаме във фурната докато порозовее.

Оризов сладкиш с плодове

Прoдукти: 300 г ориз, 4 ч.ч. прясно мляко, 2 белтъка, 100 г захар, 600 г нарязани пресни плодове, сол, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Попарваме ориза във вряща вода и го отцеждаме. Загряваме леко подсоленото мляко, изсипваме в него ориза и сваряваме гъста каша. Изчакваме кашата да изстине и я съединяваме с разбитите белтъци. Застиламе дъното на намаслена тавичка с оризова каша. Отгоре нареждаме плодове, отново разстиламе каша и отново нареждаме плодове. Завършваме с пласт оризова каша и запичаме в умерено загрята фурна. Поръсваме готовия сладкиш с пудра захар.

Оризово суфле

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 400 г ориз, 1 ванилия, сокът от половин лимон, 200 г захар, 80 г краве масло, 7 яйца, 50 г стафиди, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в млякото заедно с маслото, ванилията и солта. Охлаждаме, разтваряме по-голямата част от захарта и при непрекъснато бъркане прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме на твърд сняг белтъците с останалата захар и лимоновия сок. Внимателно съединяваме с оризовия крем, прибавяме стафидите и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена форма и изпичаме в умерено загрята фурна.

Оризови трохи

Прoдукти: 1 непълна ч.ч. ориз, 500 мл прясно мляко, 1 к.ч. захар, 2 яйца, 2-3 с.л. стафиди, 2-3 ванилии, 1/2ч.л. бакпулвер, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в прясното мляко заедно със захарта и го оставяме да изстине. През това време отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме. Когато оризът изстине прибавяме последователно разбитите жълтъци, стафидите, 1-2 ванилии, разбитите на гъст сняг белтъци и бакпулвера. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и печем в предварително загрята умерена фурна до златисто оцветяване. Когато сладкиша изстине, го нарязваме много ситно /като трохи/ и го поръсваме с пудра захар, размесена с ванилия.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Китайското зеле ще стане и в твоята градина

Китайското зеле (или по-точно китайските видове зеле) се появи по нашите пазари, макар и ограничено. Естествено като вносен артикул. У нас не се произвежда, макар да не липсват условия. Липсват познан...

Какво представлява венецианската мазилка?

Историята разкрива, че корените на венецианската мазилка съвсем не са във Венеция, както би следвало от нейното наименование. Нейният състав и техника идват от древния Рим, където мраморът е бил един ...

Как да премахнем лошия дъх в устата

Лошият дъх от устата се среща често сред хората и се появява при почти всички заболявания и възпаления на гърлото, устата, носа, белия дроб, при стомашно-чревни заболявания, чернодробни, бъбречни, диа...

Лакиране на паркета – основни правила

Целта на лакирането е тройна – защита против повреждане, почистване от замърсяванията и придаване на добър външен вид. В предишните години лакирането ставаше чрез смес от синтетична смола и втвърдител...

Начало