Още рецепти » Аристократичният блясък на Будапеща

 Аристократичният блясък на Будапеща

Следите на този изумителен град се губят в дълбоката древност, но съвременният му блясък очарова туристи от целия свят. Неслучайно много обекти в града са включени от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство: Крепостният квартал с хълма Гелерт, Парламентът, центърът на града с мостовете над Дунав, остров Маргит, улица Андраши с Площада на героите и Градският парк.

БУДА

Хълмът Гелерт

От 1816 г на този хълм сред цветя и лозя се издигала Обсерваторията, докато през 1849 г след разгрома на освободителното движение маршал Хайнау не заповядал да бъде построена крепост, където през 1854 г бил настанен австрийският гарнизон. Дължината на крепостта била 220 м, а ширината – между 45 и 60 м. Стените достигали височина 16 м, а на тях били изградени бойници, гледащи към Дунав и Двореца на съседния хълм.
В началото на 60-те години крепостта била преустроена в туристическа забележителност. Зад дебелите й стени днес са се приютили винарска изба, ресторант и панорамна площадка, от която се открива най-красивата гледка към града.

Кралският Дворец

През 1242 г., след татарското нашествие, крал Бела IV започва строителство на крепост в Буда на хълма над Дунав. През втората половина на XIV в. крал Над Лайош премества тук своя двор и оттогава това място става постоянна резеденция на унгарските крале.
През 1686 г крепостта е напълно разрушена от турците, но впоследствие в средата на XVIII в. по заповед на Мария Терезия е възстановен дворец в бароков стил. Сегашният си вид дворецът придобива по време на управлението на император Франц Йосиф.
Дворецът е пострадал силно по време на Втората световна война, но след това е възстановен и днес в него се помещават Музеят на историята на Будапеща, Художествената галерия и Националната библиотека.

Църквата на Матияш

Църквата Св.Богородица е най-значимата църква в Будапеща. Строена е от XIII до XV в. в готически стил. Популярното днес име Църквата на Матияш произлиза от времето, когато крал Матияш щедро финансирал строителните работи.
Най-характерната част на църквата е южната кула Матияш, висока 72 м. Стенописите в храма са дело на Фридеш Шулек, а стъклописите – на Барталан Секей и Карой Лотц. Заради прекрасната акустика и великолепния орган в наши дни в църквата се провеждат значителни музикални събития.

Рибарските кули

В периода между 1895 и 1902 г на източния склон на Крепостния хълм на мястото на средновековна крепостна стена по проект на Шулек Фридеш бил построен укрепен комплекс, включващ няколко кули. През средните векове на това място е имало рибен пазар и рибарите защитавали тази част от градските стени. Оттук идва и името на съоръжението. Нощем комплексът и живописно осветен и представлява необикновена гледка от отсрещия бряг на реката. От терасите на Рибарския бастион пък се открива великолепна панорама на Будапеща.

ПЕЩА

Парламентът

Сградата на Парламента е най-известната и импозантна постройка в Будапеща. Тя е символът на унгарската столица. Строена е от 1885 до 1904 г. по проект на Имре Щейндол. Първото заседание на Държавното събрание се провежда тук на 8 юни 1886 г. по повод на 1000 годишнината от създаването на Унгария. Над Парламента се издигат 365 кули отговарящи на дните на годината. Сградата е украсена с 233 статуи, а вътре има 29 стълбища, 10 двора и 691 стаи. Общата дължина на стълбищата е 20 км. На фасадата откъм Дунав са статуите на кралете и седемте вожда-основатели, а откъм площад Лайош Кошут – трансилванските князе и великете пълководци.

Улица Ваци

Улицата започва от площад Вьорьошмарти и покрай моста на Елисавета стига до Централния пазар. Тя е пешеходна и е най-популярното място за разходка и шопинг. По протежение на цялата улица има и множество уютни кафета и ресторанчета – любимо място на многобройните туристи.

Площадът на героите

Площадът е известен с Мемориалния паметник, посветен на 1000 годишнината от създаването на Унгария. Мемориалът се намира в центъра на площада и е строен от 1886 до 1929 г. Представлява 85 метрова открита колонада, състояща се от 2 части, разположени в полукръг, а между тях се издига 36 метров стълб, върху който е разположена величествената статуя на архангел Гавраил, разперил своите крила и символизиращ победата.

Автор: Катя Игнатова

Представяме Ви:

Градината – коридор

Както се досещате, тя определено е по-дълга отколкото широка и нейната ширина кореспондира с фасадата на къщата. Често в нея намираме подобие с извънградска зона, в която пространството между къщите с...

Изкуството на букета

Полските цветя изглеждат чудесно в обикновено глинено гърне, изящните рози - във ваза от кристал, а цветовете на слънчогледа не се нуждаят от специално аранжиране - може да плуват в широк стъклен съд....

Домашни халви и локуми

Бяла халва Прoдукти: 1 кг захар, 500 г гликоза, 200 мл вода, 5 белтъка, 2 ч.ч. смлени орехи Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от захарта, гликозата и водата, така че капната част от ...

Карамфилът – знак за обич и вярност

Карамфилът е от цветята, които не се нуждаят от описание. От хилядолетия той е неизменен спътник на хората в радост и мъка. Древните гърци приписвали появата му на разгневената от неуспешен лов богиня...

Начало