Още рецепти » Време е да приберем саксиите

 Време е да приберем саксиите

Не е възможно да се каже точна дата, на която трябва саксийните растения да се преместят в помещенията: по отношение на времето годините не са съвсем еднакви, а и климатичните особености на различните региони се отличават един от друг. Но има общо правило: всички тропически растения трябва да се приберат, когато нощната температура започне да пада под 8 градуса. За болшинството видове пределна се счита нулевата температура, при по-ниски показатели водата в клетките на растенията замръзва, стеблата започват да почерняват и след затопляне не се възстановяват. Средиземноморските гости са по-издръжливи, те могат без загуби да преживеят слаби и краткотрайни студове в очакване на пренасянето им в закрито помещение. Общата картина на оптималните условия за презимуване на саксийните растения е представена в приложената таблица.
Трябва предварително да подготвите зимните жилища на балконските цветя. Една малко по-студена нощ е достатъчна, за да погуби такива екзотични растения като банан, кафеено дърво или хибискус.
Помещенията за презимуване на растенията, особено вечнозелените като цитрусите или палмите, трябва да бъдат достатъчно светли, с температура не по-висока от 10 градуса, а още по-добре – не повече от 5. Преди да внесете растението в дома или зимната градина, проверете за вредители, които да не попаднат в помещението. Махнете увехналите и най-старите листа – на тях най-често се заселват вредните насекоми и болестотворните микроорганизми.
Грижейки се за растенията, не забравяйте за себе си: пазете гърба си; за пренасянето на саксиите ползвайте специални инструменти, поставки на колелца и въжета. А ако трябва да вдигнете или да спуснете растенията по стълбите, сложете на стъпалата дъска.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Медени сладки

Меденки Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 к.ч. вода, 5 с.л. пчелен мед, 100 г краве масло, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, щипка канела, по желание смлени орехови или бадемови ядки. Нaчин на пригот...

Предястия с шунка

Мус от шунка Прoдукти: 250 г шунка, 1 пакетче краве масло, 150 г сметана, 2 с.л. коняк или ром, 1 к.ч. прясно мляко, 3 ч.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: З...

Грешат ли нашите баби?

Не пий студена вода, не чети в тъмното, не сядай на студения камък... Много често в своите постъпки ние се ръководим не от собственото си мнение или от простата логика, а от дълбоко вкоренени в съзнан...

Съкровищата на Лувъра

В Париж има над 100 музея, но Лувърът се откроява с огромната си и уникална колекция от художествени произведения, събрана от цял свят. Лувърът се появява през 1190 г., когато Филип Огюст вдига в за...

Начало