Още рецепти » Време е да приберем саксиите

 Време е да приберем саксиите

Не е възможно да се каже точна дата, на която трябва саксийните растения да се преместят в помещенията: по отношение на времето годините не са съвсем еднакви, а и климатичните особености на различните региони се отличават един от друг. Но има общо правило: всички тропически растения трябва да се приберат, когато нощната температура започне да пада под 8 градуса. За болшинството видове пределна се счита нулевата температура, при по-ниски показатели водата в клетките на растенията замръзва, стеблата започват да почерняват и след затопляне не се възстановяват. Средиземноморските гости са по-издръжливи, те могат без загуби да преживеят слаби и краткотрайни студове в очакване на пренасянето им в закрито помещение. Общата картина на оптималните условия за презимуване на саксийните растения е представена в приложената таблица.
Трябва предварително да подготвите зимните жилища на балконските цветя. Една малко по-студена нощ е достатъчна, за да погуби такива екзотични растения като банан, кафеено дърво или хибискус.
Помещенията за презимуване на растенията, особено вечнозелените като цитрусите или палмите, трябва да бъдат достатъчно светли, с температура не по-висока от 10 градуса, а още по-добре – не повече от 5. Преди да внесете растението в дома или зимната градина, проверете за вредители, които да не попаднат в помещението. Махнете увехналите и най-старите листа – на тях най-често се заселват вредните насекоми и болестотворните микроорганизми.
Грижейки се за растенията, не забравяйте за себе си: пазете гърба си; за пренасянето на саксиите ползвайте специални инструменти, поставки на колелца и въжета. А ако трябва да вдигнете или да спуснете растенията по стълбите, сложете на стъпалата дъска.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Джел украсява коледната нощ

Ботаническоно име на джела е илекс (Ilex aquifolium) и идва от приликата му с каменния дъб (Quercus ilex L.), а видовото име (aquifolium) означава „островърхи листа“. Това вечнозелено растение е трад...

Да направим огретен

Огретен от картофи Прoдукти: 1200 г картофи, 120 г кашкавал, сол, черен пипер, магданоз, 1/2 ч. ч. олио, 3 яйца, 3 с. л. брашно, 1 1/2 ч. ч. прясно мляко. Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофи...

Вила Д Есте – реалност и въображение

Повече от 500 години митовете и историята не успяват да засенчат магията и мистерията около прочутата вила Д’Есте в град Тиволи (на 30 км от Рим). Не избледнява славата на известните водни и сенчести ...

Вашите рецепти с кисело зеле

ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН Мусака с кисело зеле и кайма Прoдукти: 500 г кайма (смес), 1 голяма кисела зелка, 5 с.л. мас, 2 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 1 ...

Начало