Още рецепти » Заградете двора с метална ограда

 Заградете двора с метална ограда

Да се пише за металните огради не е лесна работа, поради тяхното невероятно разнообразие. Благодарение на пластичността си, металът може да бъде превърнат в обикновен поцинкован лист, причудлива плетеница от ковани орнаменти, непретенциозна мрежа или високохудожествено лято изделие. Разнообразието от метални огради може да бъде употребено по различен начин, според мястото и конкретните нужди, но в лицевата страна на имота към нея се предявяват и определени естетически изисквания, като елемент от „парадната зона”.

Ажурните аристократи

Ажурната ограда от метал е класика. През нея погледът минава свободно, създават впечатление за лекота и изящество. Тя е подходяща както за малкото дворче, така и за голямата градина. Оградата не е преграда за слънчевите лъчи в двора и растенията се огряват през целия ден. Тя ви дава възможност да следите какво става на улицата, а минувачите могат да се възхитят на хубавата ви градина и красивата къща.
Теглото на металната ограда е внушително, въпреки ефирния й вид, и трябва да спазвате определени правила на изграждане. Най-отдолу е основата, вкопана в земята. Следва плътна долна част (от 30 до 100 сантиметра в зависимост от модела), върху която стъпват колони, и ажурна горна част между тях. Колоните (опорите) се изработват от метал или се изливат от стоманобетон. За горната част може да използвате готови оградни платна, каквито се предлагат в магазините за строителни материал. Това са рамки, на които е опъната метална мрежа или са заварени железа като пано. Елегантен, но скъп вариант е оградата от ковано желязо, а най-евтин – от метална мрежа. При мрежата, която е и най-лека, може да минете само с колове, бетонирани в земята.
Металните части на оградата трябва да се покрият първо с миниум и след това с блажна боя. Боята се подменя периодично през няколко години (обикновено на всеки 5 години), за да не ръждяса металът. Някои мрежи и метални профили се продават със специална обработка от защитен филм върху тях. Те са малко по-скъпи, но ще си спестите труда и средствата по поддръжката. Има покрития с бои, състарявания, имитации (на полирана стомана, бронз, мед или тъмно сребро), прахови покрития и др.

Кованата ограда

Това е най-скъпият и ефектен начин за обработка на метала. Кованите и летите огради съчетават в себе си надеждност, изящество и художествена стойност. Те радват окото и са истинско произведение на изкуството. За съжаление не всеки може да си позволи такъв разкош за градината. Но като я поставите, тя ще подскаже много за положението на домакина в обществото и за неговия усет към стила и красотата. Предлага се широка гама от продукти. При тези огради може да избирате между ръчно ковано изделие, лята ограда и машинна обработка.
Най-разпространени и най-достъпни са машинно изработените метални огради. Всяка фирма има каталог с примерни модели, от които може да си изберете. Не е проблем оградата да се направи и по модел на клиента.
Най-скъпа и трудоемка е ръчно кованата ограда. Тук всеки детайл е различен, дори при еднакъв модел. Тя е за ценители, които държат на уникалността и искат да знаят, че човек го е пипнал. Тези огради са вид художествено произведение и високите цени тук са напълно оправдани. Изработката на такава ограда е много по-сложна и тънка работа, отколкото заваряването на метални профили. Кованите плетеници се създават от метален прът с квадратно сечение с размер от 1 на 1 сантиметър до 4-5 сантиметра. Желязото се нажежава и докато е горещо се огъва, разтяга, превива, преплита. Оградата се сглобява от отделните елементи. Те се заваряват или съединяват с нитове. Видът на шева е един от признаците за качеството на кованата ограда. Те трябва прецизно да са загладени и шлифовани и на практика да са незабележими.
Не по-малко красиви са летите огради, но те са рядкост. Обикновено се отливат отделни детайли – розетки, листенца, цветчета и др., които се монтират върху оградата. Качествената отливка е с идеално гладка повърхност на метала, липсата на каквито и да било вдлъбнатини, мехурчета, неравности или дупки.

Как да поевтиним елитните огради

Кованите огради са доста скъпи и не всеки може да си ги позволи. И ако за поръчката на цялостна ограда от ръчно или машинно кован ажур нямате финансова възможност, украсете оградата с отделни ажурни елементи. Имайте пред вид, че металът прекрасно се съчетава с дървото, тухлата и камъка. Детайли от ковано желязо могат да се появят върху входната врата – достатъчно е един такъв детайл, за да се преобрази напълно видът й. С ажури може да затворите дълги и тесни шлицове, които прорязват плътната ограда.

Металната мрежа

Най-разпространеният вид метална ограда у нас е металната мрежа - поцинкована или боядисана. Продава се на килограм - рула с дължина около 10 m и височина 140 cm. Вече се предлага и вносна мрежа с пластмасово покритие, нанесено чрез прахова технология. Тя има по-голяма устойчивост срещу корозия, но е по-скъпа.
За да изглежда добре оградата, металната мрежа трябва да е идеално опъната, а не провиснала, с изкривени колове. В повечето случаи това е невъзможно, ако сами си направите колоните (метални тръби или бетонни колове), и към тях прикрепите мрежата. Има фирми, които предлагат набор от необходимите елементи, за направа на такава ограда. Системата включва в максимална степен готови елементи: метални тръбни колове, метални тръбни подпори за укрепване на крайните колове, стоманена пръчка, чрез която се фиксира и опъва мрежата, опъвачи, готови бетонни фундаментни блокчета и мрежа. Крайните колове се укрепват с наклонена подпора. Тя противодейства на силата на опън, която действа в мрежата. В единия си край подпората се бетонира в почвата, а в другия се съединява с колоната чрез метална скоба, винт и гайка. През дупките в края на мрежата се промушва стоманена пръчка, която я закрепва към колоната. Допълнителна устойчивост придава добре опънатият (със специални опъвачи) между крайните колове дебел поцинкован тел.
Коловете се поставят през разстояние около 2-2,5 м един от друг, като всеки се нивелира с отвес. Те могат да се циментират към фабрично отлят бетонен фундамент или да се бетонират на място в изкопани в земята дупки.
Металните тръби задължително за покриват със специални пластмасови тапи, за да не влиза вода в тях или се пълнят с циментов разтвор.
Има начин да „облагородите” и обикновената метална мрежа. Достатъчно е да я облечете със зелена премяна. Пищността от цветове и листа при клематиса, бръшляна, декоративния грах, телефончето или дивата лоза ще превърнат простата мрежа в красива „жива” ограда, която успешно ще конкурира инженерната конструкция.

Плътната метална ограда

Тя се използва сравнително рядко. Гладките като огледало метални листове могат да изпълняват ролята на пана, запълващи полетата на оградата. Те са подходящи за ефектни, нестандартни решения. За да е устойчива оградата от гладки метални листове, те трябва да са доста дебели. Много по-практични и евтини са листовете от гофрирана или щампована ламарина. Оребрените листове притежават по-голяма устойчивост от гладките, дори ако са 2 до 3 пъти по-тънки.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Капризният бенджамин

Фикус бенджамина (Ficus benjamina) е член на семейство Черничеви. Среща се често в тропиците, където достига размерите на дърво. У нас се отглежда в саксия на светло и топло място. Температурата не тр...

Корените – красиви или вредни?

“Погребани” под земята, невидими за света, корените на дърветата не притежават нито красотата на короната, нито изяществото на цветовете, нито сладостта на плодовете. Въпреки това от векове те предизв...

Да се научим да отказваме

Родителите често казват "не", когато детето им иска нова играчка. Какво да направим, за да разбере то правилно ограниченията, щом това се налага? Всеки човек има неосъществени мечти в детств...

Есенни яхнии

Зеленчукова яхния Продукти за 4 порции: 3-4 моркова, половин алабаш, 1 ч.ч. грах, 1 малка глава карфиол, 3 с.л. олио, 2 ч.л. брашно, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни к...

Начало