Още рецепти » Пресаждане на цветята - как се прави?

 Пресаждане на цветята - как се прави?

Опитните градинари нямат никакво съмнение относно факта, че пресаждането е необходимо за растенията. Как да го направите по всички правила:

В кои случаи е необходимо преместване на растенията:

• След покупката на цвете от магазина, трябва бързо да го пресадите в кашпа, тъй като пластмасовата саксия с торф е много тясна за него и бедна на хранителни вещества.
• Когато кореновата система на растението нараства до такава степен, че вече не се побира в саксията.
• Ако коренът е започнал да гние.
• В случай, че паразити са нападнали растението.
• Когато се влоши качеството на почвата (например, реакцията й е кисела от неправилното поливане). Този проблем най-често се среща в пластмасовите саксии, тъй като не пропускат въздух.
• Преместване един път в годината е правило за бързо растящите и млади растения, и веднъж на две или три години - за големите и бавно растящи.

Колкото е по-голямо растението, толкова по-рядко се пресажда. Пресаждането е необходима за растението процедура и от гледна точка на качеството на почвата, което се влошава с течение на времето поради уплътняването й и отделяне на въглероден диоксид от кореновата система. Използването на твърда вода и минерални торове води до натрупване в почвата на вредни за растенията соли на калция.

Кога се пресаждат цветята?
Цветята не трябва да се преместват през зимата, по време на цъфтежа и след обработка с химикали. Най-подходящото за това време е в началото на пролетта - от февруари до април. Засаденото през лятото растение, има време да се вкорени на новото място.

Начини за разсаждане

В зависимост от задачата, която стои пред вас, можете просто да преместите растението от една саксия в друга, заедно с буцата пръст, която се образува около корена (прехвърлянето е щадящ вариант за пресаждане на млади и здрави растения), а можете да изчистите старата почва от корена с помощта на дървена шпатула, или да го измиете бързо с вода (радикален начин за растения със засегнат корен и почвата около него). Последният вариант е твърде травмиращ за растението и ще трябва да му отделите по-голямо внимание.

Разсаждаме в подходяща кашпа

В пластмасова саксия се засаждат само бързо растящи растения, които се нуждаят от често разсаждане и тези, които се нуждаят от водонепропусклива рохкава пръст. За всички останали случаи е по-добре да изберете керамични саксии. Между другото, те са и по-красиви.
Що се отнася до големината на саксията, трябва да се ориентирате от развитата коренова система. Ниските и широки контейнери са за тези цвета, при които тя не е много развита (сукуленти, рододендрон, каменно цвете). Дълбоките и широки саксии са за растения с дебели корени (хлорофитум, фуксия). Внимателно изрежете старите и завити корени, отстранете и тези, които са загнили или не изглеждат здрави. Изберете нова, по-широка кашпа (с 3-4 см в диаметър), за да се намали рискът от запълване с корени.

Какво е нужно да направите преди пресаждането?

• В продължение на месец подхранвайте със слаб разтвор на азотен тор.
• През деня - обилно поливане, така че почвата да е влажна, но не мокра. Нека остане ронлива.

Какво ще ви трябва за преместване на цветята:

• Ръкавици.
• Градинарска ножица.
• Лейка.
• Полиетилен или хартия (вестник).
• Дървена лопатка.
• Вода със стайна температура.
• Почвена смеска. Сега не е проблем да се купи от цветарския магазин готова почвена смеска, която е подходяща за определени видове растения и е обработена срещу паразити.

Пресаждането стъпка по стъпка

Разположете всичко около работното си място, но така, че да имате свобода на действие. Обърнете саксията и внимателно извадете растението, като почуквате по дъното. След като видите буцата пръст и извитите корени, ще прецените необходимостта от нова кашпа. Ако има достатъчно пространство за корените, сменете старата пръст с нова. Ако е нужно пресаждане, изрежете изсъхналите и загнили корени. Вземете нова кашпа. Диаметърът й трябва да е по-голям от този на старата. Добавете дренаж на дъното от камъчета или натрошени керамични саксии. Добавете почвената смеска. Сложете обработеното растение в центъра и допълнете с почва. Полейте обилно с вода, докато потече отдолу.

Пресаждането на различните видове растения има своите особености:

• Увивните цветя се нуждаят от изрязване на леторастите, защото така по леко ще понесат преместването в по-голяма кашпа.
• Бързо растящите растения (аспарагус, аспидистра) могат да бъдат разделени на няколко части.
• Характерно за луковичните цветя (хипеаструм) е това, че „бебетата” се преместват в други саксии.
• Многогодишните тревисти растения като аспарагус и хлорофитум се пресаждат всяка година, защото дебелите им корени изпълват бързо саксията. Размножават се лесно - с издънки, които се отрязват от стъблата и се държат във вода докато се вкоренят. За по-големи растения може и да разделите корените.

Какво трябва да направите след преместване на цветята:

• Да полеете обилно растението. Така новата почва ще улегне.
Кашпата поставете на топло и светло място, но защитено от пряка слънчева светлина. „Капризните” цветя може да покриете с парче полиетилен, но в този случай, трябва редовно проветряване.
• В продължение на седем дни е необходимо често да оросявате растението.
• Един месец по-късно, добавете комплексен тор.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Глоксиния – как да се грижим за нея

Каменното цвете, както у нас се нарича глоксинията, е едно от най-красивите саксийни цветя. За да вникнем в тайните на отглеждането й, трябва да сме наясно с ботаническото устройство и биологичните ос...

Шенонсо – Женският замък

Шенонсо се намира на 30 км източно от град Тур на брега на р. Шер. През петвековното му съществуване в него са живели 6 знаменити френски дами – Катрин Брюсон, Диана Поатие, Катерина Медичи, Луиза Лот...

Водна градина у дома

Става дума за едно чудесно допълнение. Включването на водния елемент прави градината по-приветлива и създава отпускаща атмосфера. Въпреки, че много хора предпочитат по-мащабните по размер езерца, това...

Първа помощ за децата

Детската любознателност и енергия са направо неизчерпаеми, но за съжаление често водят до опасни инциденти. И макар бдителността да е най-важната предпазна мярка, ако лошото все пак се случи, запазете...

Начало