Още рецепти » Как се присажда лимоново дръвче

 Как се присажда лимоново дръвче

Лимоновото дръвче, като всяко друго дървесно растение, може да бъде облагородено по който и да е от всеки познат и овладян начин на присаждане.
Най-достъпно и често практикувано е окулирането, по-известно като присаждане „на пъпка”, „на листо”, „на око”. Ако отново се връщаме към запознаване с този шаблонен метод, то е защото има някои тънкости, които повишават процента на прихващане и развитие на присадника.

Условията на успеха

Първо, избора на подложка. Продължителната практика показва, че най-подходящи подложки за присаждане на цитрусовите са лимонът, грейпфрутът и бигарадията, известен още като горчив портокал. От семената на лимона и грейпфрута израстват и бързо се развиват семеначета с гладко, цилиндрично стъбло, с относително удължени междувъзлия. Те са най-подходящи, защото семеначетата от портокал и мандарина се развиват бавно. Когато първото присаждане на такава подложка не е успешно, по-нататък тази подложка рядко може да има успешно срастване.
Успешно срастване може да има само при подложка, която в момента на присаждане има нормален до силен растеж. Това е величина, строго зависима от своевременното, но никога прекомерно напояване, от подходящото наторяване и благоприятната температура – не по-ниска от 18°С, но не над 28°С, защото при 30-32°С физиологичните процеси падат до много ниско ниво. Включително и най-важното за присаждането – сокодвижението.
Затова, няколко дни преди присаждането се полива. Веднага след самото присаждане също се полива, но само ако повърхността на почвата има засъхване .

Как да го направим

Присажда се на сянка, на защитено от вятъра място. От определеното дърво се избира добре развито едногодишно клонче с дебелина 5-7 мм. Веднага се отрязват всички листа заедно с половината от листната дръжка. Калемчето се запазва във влажна кърпа или памук. Най-благоприятна дебелина на стъблото на подложката на височина 5-10 см от основата е колкото молив – до около 10 мм диаметър.
С остро ножче се прави „Т”-образен пререз. По-правилно срастване става, ако напречният пререз е с дъговидна форма, като плоскостта на ножчето се държи под наклон около 45° спрямо оста на стъблото. С върха на ножчето се отваря горният край на разреза. Ако сокодвижението е добро, не е нужно да се отваря разреза до основата му – по-добре е това да стане после с прибутване на щитчето надолу. От калема се отрязва щитче с дължина 3 см като се започва на около 1 см под пъпката. То се отрязва с много тънка пластинка от дървесината. В никакъв случай да не се отлепва тази дървесна пластинка от кората на щитчето.
Добре е, когато присаждачът още с отрязването успее да „доведе” щитчето до върха на ножчето и така да подпъхне долния връх на щитчето в леко отворения разрез на подложката. Едва след това то се притиска с пръсти надолу докато се скрие цялото щитче под кората. Превръзва се плътно с поливинилхлоридна лентичка. Да не се използва сизал или черен изолирбанд. Няма нужда да се замазва с овощарски мехлем.
Дали пъпката е прихваната се познава след около една седмица. При леко побутване остатъкът от листната дръжка трябва да се отрони, дори и да е леко свежа. Ако не падне и особено пък ако е полусуха и не пада, присаждането трябва да се повтори, но на противоположната страна на стъблото.
Късото прерязване на стъблото на подложката веднага след присаждането оказва положителен ефект – пренасочва хранителните сокове към присадената пъпка. В такъв случай се следи да се оронват новопоявилите се леторасти на подложката над присадката. Благородният летораст се пензира на височина 15 до 30 см според предпочитанието на домакина.

Всичко за лимоните

Автор: Симеон Симеонов

Представяме Ви:

Хомеопатията лекува човека, а не болестта

Хомеопатията като метод на лечение набира скорост в последно време и в България. И макар че вече беше отбелязана 120-годишнина от началото на нейното практикуване у нас, сега тя преживява истинско въз...

Как се прави медовина

Наричат я още медово вино, хидромел, медов квас, медок. Известен е слаб и силен хидромел. В първия случай се използват водите от промиването на съдовете при прибиране на меда и остатъците от восъка. Т...

Шоколадови сладкиши

Орехов кекс с шоколадова глазура Прoдукти: 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 ч.л. бакпулвер, 1 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.ч. счукани орехови ядки, настърга...

Вкусни месца на скара

Кебапчета по ловджийски Прoдукти: 500 г свинско месо от флейката, 200 г пушени гърди, 1 горнооряховски суджук или говежда луканка, 1 к.ч. полусухо бяло вино, 1 глава лук, 1 стрита люта чушка, чер...

Начало