Още рецепти » Как се присажда лимоново дръвче

 Как се присажда лимоново дръвче

Лимоновото дръвче, като всяко друго дървесно растение, може да бъде облагородено по който и да е от всеки познат и овладян начин на присаждане.
Най-достъпно и често практикувано е окулирането, по-известно като присаждане „на пъпка”, „на листо”, „на око”. Ако отново се връщаме към запознаване с този шаблонен метод, то е защото има някои тънкости, които повишават процента на прихващане и развитие на присадника.

Условията на успеха

Първо, избора на подложка. Продължителната практика показва, че най-подходящи подложки за присаждане на цитрусовите са лимонът, грейпфрутът и бигарадията, известен още като горчив портокал. От семената на лимона и грейпфрута израстват и бързо се развиват семеначета с гладко, цилиндрично стъбло, с относително удължени междувъзлия. Те са най-подходящи, защото семеначетата от портокал и мандарина се развиват бавно. Когато първото присаждане на такава подложка не е успешно, по-нататък тази подложка рядко може да има успешно срастване.
Успешно срастване може да има само при подложка, която в момента на присаждане има нормален до силен растеж. Това е величина, строго зависима от своевременното, но никога прекомерно напояване, от подходящото наторяване и благоприятната температура – не по-ниска от 18°С, но не над 28°С, защото при 30-32°С физиологичните процеси падат до много ниско ниво. Включително и най-важното за присаждането – сокодвижението.
Затова, няколко дни преди присаждането се полива. Веднага след самото присаждане също се полива, но само ако повърхността на почвата има засъхване .

Как да го направим

Присажда се на сянка, на защитено от вятъра място. От определеното дърво се избира добре развито едногодишно клонче с дебелина 5-7 мм. Веднага се отрязват всички листа заедно с половината от листната дръжка. Калемчето се запазва във влажна кърпа или памук. Най-благоприятна дебелина на стъблото на подложката на височина 5-10 см от основата е колкото молив – до около 10 мм диаметър.
С остро ножче се прави „Т”-образен пререз. По-правилно срастване става, ако напречният пререз е с дъговидна форма, като плоскостта на ножчето се държи под наклон около 45° спрямо оста на стъблото. С върха на ножчето се отваря горният край на разреза. Ако сокодвижението е добро, не е нужно да се отваря разреза до основата му – по-добре е това да стане после с прибутване на щитчето надолу. От калема се отрязва щитче с дължина 3 см като се започва на около 1 см под пъпката. То се отрязва с много тънка пластинка от дървесината. В никакъв случай да не се отлепва тази дървесна пластинка от кората на щитчето.
Добре е, когато присаждачът още с отрязването успее да „доведе” щитчето до върха на ножчето и така да подпъхне долния връх на щитчето в леко отворения разрез на подложката. Едва след това то се притиска с пръсти надолу докато се скрие цялото щитче под кората. Превръзва се плътно с поливинилхлоридна лентичка. Да не се използва сизал или черен изолирбанд. Няма нужда да се замазва с овощарски мехлем.
Дали пъпката е прихваната се познава след около една седмица. При леко побутване остатъкът от листната дръжка трябва да се отрони, дори и да е леко свежа. Ако не падне и особено пък ако е полусуха и не пада, присаждането трябва да се повтори, но на противоположната страна на стъблото.
Късото прерязване на стъблото на подложката веднага след присаждането оказва положителен ефект – пренасочва хранителните сокове към присадената пъпка. В такъв случай се следи да се оронват новопоявилите се леторасти на подложката над присадката. Благородният летораст се пензира на височина 15 до 30 см според предпочитанието на домакина.

Всичко за лимоните

Автор: Симеон Симеонов

Представяме Ви:

35 вкусни БАНИЦИ

Вита баница с мая Прoдукти: 1 кг брашно, 1 кубче мая, колкото локум, 250 мл лимонада, 2-3 яйца, 250 г мас, 1 ч.л. сол, 300 г сирене за плънката. Нaчин на приготвяне: Разбъркваме маята в 50 м...

Рози огряват балкона

Роза в саксии! Мечта или реалност? Освен да украсява паркове, градини и арки, да цъфти в крайпътни алеи и масиви, да я произвеждат за рязан цвят и розово масло, царицата на цветята вече се налага и ка...

ПРАЗНИЧНА ТРАПЕЗА

Бъдни вечер Салата от зрял фасул с лютеница и праз Прoдукти: 1-2 ч.ч. сварен зрял фасул, 1 к.ч. лютеница, 1 стрък праз, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. маслини, 3 с.л. олио, 3 с.л. оцет, сол. Н...

Практични рецепти със сух хляб

Баница със сух хляб Прoдукти: половин сух хляб, нарязан на тънки филийки, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 200 г натрошено сирене, 1 пакетче краве масло, 1 бутилка газирана вода. Нaчин на приготвяне:...

Начало