Още рецепти » Есенни грижи за ягодите

 Есенни грижи за ягодите

Искаме ли през май и юни да берем хубави ягоди, не трябва да подценяваме октомврийските грижи за тях. Основната, ако не и единствена за сезона е обработката на почвата. Тя е малко по-различна от обработките през лятото. Ако тогава дълбочината на окопаването в междуредията е достигала 4-5 см, а в близост до растенията и по-малко, сега трябва да е съответно 10-11, а близо до растенията не бива да надминава 4-5 см. Есенното окопаване се придружава и от загърляне на растенията. Загърлянето увеличава много шансовете срещу измръзването на корените. Останали без по-солидна покривка, те понякога се изтеглят на повърхността в резултат от температурните колебания на почвата през зимата и измръзват. По-дълбоката обработка на почвата в междуредията пък ще съдейства за поемане на повече влага от есенно-зимните валежи.
Ако сте пропуснали да торите с фосфорни и калиеви торове през лятото, направете го сега. По-добре късно, отколкото хич. По 30-40 г суперфосфат и 10-15 г калиев тор на квадратен метър ще е достатъчно. Най-добре е тези минерални торове да ги размесите с 5-10 пъти повече прегорял оборски тор и сместа да разхвърлите в междуредията преди окопаването.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Покривът е короната на къщата

Покривът е един от най-важните и значими елементи за завършеността на сградата и нейния силует. Той е „кулминацията“ на дизайна на зданието, венецът на строителната и архитектурната „творба“. Важна ча...

Дъската за гладене - дама с мек характер

Без нея трудно може да изгладиш каквото и да било – панталони, блузи, дори и чаршафи… Ще го потвърди всяка домакиня. Затова тя трябва да присъства във всеки приличен дом. Ах, вие сте изключение? Тогав...

Таблетките: За и Против

Хапчета за главоболие и зъбобол, за простуда, улесняващи храносмилането, за по-добро настроение... Ние ги приемаме, без да се замислим. Всяка година ние купуваме все повече и повече лекарства, и това ...

Лесни кексове

Двуцветен кекс Прoдукти: 5 яйца, 150 г захар, 150 г брашно, 1/2 к.ч. олио, 1/2 к.ч. вода, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 2 с.л. какао, пудра захар за поръсване. Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъ...

Начало