Още рецепти » Островът на Афродита

 Островът на Афродита

Кипър не е голям – за 2-3 часа островът може да бъде обходен от единия край до другия. И независимо, че забележителностите му са във всички краища, да се видят изобщо не е сложно. Плажът, където от морската пяна се е появила Афродита, се намира близо до Лимасол. Банята на богинята е неголямо природно езеро с водопад близо до селището Лачи, на 3 км западно от град Полис. Местните жители упорито разправят, че водата помага да се продължи младостта и красотата. Но да се провери това е невъзможно.

Пътуване във времето

Кипър е изключително богат на исторически забележителности. Интересно е да видите истински гръцки амфитеатър, който е сред развалините на древния град Курион, близо до Лимасол. Полукръгла пейка от варовик е на крайбрежна тераса, от която се вижда най-синьото море на света. Интерес предизвикват Гробниците на Кралете, християнските базилики, древните езически храмове, укрепленията и неолитните поселища, разкопките на комплекс древни вили.
Посетете рицарския замък Колоси, където според легендата Ричард Лъвското Сърце се е оженил за местна хубавица. Замъкът е блестящ пример за военна архитектура, като се предполага, че е построен от френски военни през 1210 година. Но в днешния си вид е от 1454 г. по заповед на тамплиера Луи де Магнак.
Почти от 30 години островът е разделен със Зелена линия на Южен (гръцки) и Северен (турски). След войната през 1974 г. много от антиките са останали в северната част и на практика не са били достъпни за туристите.

Столицата Никозия

Разположена е на река Педиео, в древността е известен с името Лидра и става столица през 11 век. Международното летище Никозия не работи от 1974 г., използва се това в Ларнака.
В столицата се намира Кипърският музей, който разполага с една от най-добрите археологически колекции в Близкия Изток и Средиземноморието, където могат да се видят много шедьоври. Интересни за посещения са Музеят на византийското изкуство, Музеят на народното творчество, Венецианската порта, Музеят на национално-освободителното движение, джамията „Селими”, банята „Буюк хамам”.
В близост до града се намират няколко интересни византийски манастири и църкви – Агиос Ираклидис, Махера, Арахангелос Михаил Тамасийски, Панагия Хрисопилотиса.

Планината Тродос

Тя е най-високата част на острова, а връх Олимп е 1952 м надморска височина. Тук най-известен е манастирът Кикос, основан през ХІ век. В местните ресторанти ще ви приготвят вкусна прясна риба, залята с пикантен сос или запечена във фолио. Зимата работят много лифтове, а през лятото планината е отлично спасение от жегата. В Тродос кипърците не живеят и можете да се движите часове наред без да срещнете автомобил. Не пропускайте Ставрос-тис-Псокас – неголямо селище, където се намира центърът за развъждане на муфлони (диви овце), които са символите на острова. Те живеят в специални ограждения и се чувстват свободни - затова са интересни за наблюдение. В планинските села се продават оригинални сувенири – бродерия и сребро.

Полуостров Акамас

На полуостров Акамас – западната част на Кипър, започват многобройни пешеходни пътеки. За да се защитят последните девствени късчета природа, правителството е взело под свой контрол резервата. Полуостровът е почти закрит за туристи, а по върховете, покрити с бор и хвойна, са построени специални площадки за почивка.

За кулинарите

В магазините може да намерите абсолютно всичко, но само в Кипър имате възможност да опитате сладкиша судзуку, приготвен от гроздова патока и бадеми. На острова се произвежда халуми – разновидност на кашкавала, и ракията зивания. Известна е лефкарийската салфетка и десертното вино Kommandaria. Има голямо разнообразие при предлагане на риба и морски дарове – те никога не са замразени, но не са и много евтини. Зехтинът и чесънът не се икономисват.
Местните жители никога не се отказват от десерта. Много собственици на заведения черпят гостите си с различни сладости дори безплатно. Рачелът, приготвен от кори от портокал, е любим. Няма как да се мине и без сладката баклава с много орехи и бадеми, а изобилието от ориенталски сладкиши е впечатляващо.

Мезе за скъпи гости

Да си тръгнете от Кипър без да сте опитали мезето, е немислимо. В местните ресторанти то се поднася на компания от минимум шест души. Разбира се, на туристите се предлага отстъпка и при поръчка за двама. Рибното мезе е малко по-скъпо, но доста по-здравословно за храносмилателната система.
Едно мезе съдържа около 15-20 предястия – студени и топли закуски, както и някои салати и сосове. Поднасят се постепенно, като се започва с нещо по-леко и се завършва с калмари и сьомга. Неопитните гости се наяждат с първите порции, а към края на обяда или вечерята, за рибата място не остава.
Много е приятно да си поръчате мезе в заведенията на крайбрежните булеварди. Трапезата се превръща в дълъг процес и между порциите може да пиете кафе или дори да се разходите.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Детето и спортът

Всеки родител знае колко е важно още в най-ранните му години у детето да се възпита любов към движенията и физическата активност. Записвайки детето си на спорт, е добре да съблюдавате поддържането н...

Божествените цветове на пасифлората

Първите мисионери, попаднали в Южна Америка, дали името на това красиво растение - пасифлора, защото видели в него черти, които символизират страданията на Христос. В превода от латински намираме техн...

Тадж Махал – една любовна история

Историята води началото си от далечната 1607, когато принцът на Махал се разхождал из пазара Меена, придружаван от свитата си. Неочаквано срещнал очарователния поглед на момиче, стрелкащ се под лъскав...

Отгледайте си петунии от семена

Трудно е да си представим какви надежди са възлагали на петунията онези изследователи и пътешественици преди два века, когато са я пренесли от Южна Америка в Европа. Днес обаче със сигурност можем да ...

Начало