Още рецепти » Островът на Афродита

 Островът на Афродита

Кипър не е голям – за 2-3 часа островът може да бъде обходен от единия край до другия. И независимо, че забележителностите му са във всички краища, да се видят изобщо не е сложно. Плажът, където от морската пяна се е появила Афродита, се намира близо до Лимасол. Банята на богинята е неголямо природно езеро с водопад близо до селището Лачи, на 3 км западно от град Полис. Местните жители упорито разправят, че водата помага да се продължи младостта и красотата. Но да се провери това е невъзможно.

Пътуване във времето

Кипър е изключително богат на исторически забележителности. Интересно е да видите истински гръцки амфитеатър, който е сред развалините на древния град Курион, близо до Лимасол. Полукръгла пейка от варовик е на крайбрежна тераса, от която се вижда най-синьото море на света. Интерес предизвикват Гробниците на Кралете, християнските базилики, древните езически храмове, укрепленията и неолитните поселища, разкопките на комплекс древни вили.
Посетете рицарския замък Колоси, където според легендата Ричард Лъвското Сърце се е оженил за местна хубавица. Замъкът е блестящ пример за военна архитектура, като се предполага, че е построен от френски военни през 1210 година. Но в днешния си вид е от 1454 г. по заповед на тамплиера Луи де Магнак.
Почти от 30 години островът е разделен със Зелена линия на Южен (гръцки) и Северен (турски). След войната през 1974 г. много от антиките са останали в северната част и на практика не са били достъпни за туристите.

Столицата Никозия

Разположена е на река Педиео, в древността е известен с името Лидра и става столица през 11 век. Международното летище Никозия не работи от 1974 г., използва се това в Ларнака.
В столицата се намира Кипърският музей, който разполага с една от най-добрите археологически колекции в Близкия Изток и Средиземноморието, където могат да се видят много шедьоври. Интересни за посещения са Музеят на византийското изкуство, Музеят на народното творчество, Венецианската порта, Музеят на национално-освободителното движение, джамията „Селими”, банята „Буюк хамам”.
В близост до града се намират няколко интересни византийски манастири и църкви – Агиос Ираклидис, Махера, Арахангелос Михаил Тамасийски, Панагия Хрисопилотиса.

Планината Тродос

Тя е най-високата част на острова, а връх Олимп е 1952 м надморска височина. Тук най-известен е манастирът Кикос, основан през ХІ век. В местните ресторанти ще ви приготвят вкусна прясна риба, залята с пикантен сос или запечена във фолио. Зимата работят много лифтове, а през лятото планината е отлично спасение от жегата. В Тродос кипърците не живеят и можете да се движите часове наред без да срещнете автомобил. Не пропускайте Ставрос-тис-Псокас – неголямо селище, където се намира центърът за развъждане на муфлони (диви овце), които са символите на острова. Те живеят в специални ограждения и се чувстват свободни - затова са интересни за наблюдение. В планинските села се продават оригинални сувенири – бродерия и сребро.

Полуостров Акамас

На полуостров Акамас – западната част на Кипър, започват многобройни пешеходни пътеки. За да се защитят последните девствени късчета природа, правителството е взело под свой контрол резервата. Полуостровът е почти закрит за туристи, а по върховете, покрити с бор и хвойна, са построени специални площадки за почивка.

За кулинарите

В магазините може да намерите абсолютно всичко, но само в Кипър имате възможност да опитате сладкиша судзуку, приготвен от гроздова патока и бадеми. На острова се произвежда халуми – разновидност на кашкавала, и ракията зивания. Известна е лефкарийската салфетка и десертното вино Kommandaria. Има голямо разнообразие при предлагане на риба и морски дарове – те никога не са замразени, но не са и много евтини. Зехтинът и чесънът не се икономисват.
Местните жители никога не се отказват от десерта. Много собственици на заведения черпят гостите си с различни сладости дори безплатно. Рачелът, приготвен от кори от портокал, е любим. Няма как да се мине и без сладката баклава с много орехи и бадеми, а изобилието от ориенталски сладкиши е впечатляващо.

Мезе за скъпи гости

Да си тръгнете от Кипър без да сте опитали мезето, е немислимо. В местните ресторанти то се поднася на компания от минимум шест души. Разбира се, на туристите се предлага отстъпка и при поръчка за двама. Рибното мезе е малко по-скъпо, но доста по-здравословно за храносмилателната система.
Едно мезе съдържа около 15-20 предястия – студени и топли закуски, както и някои салати и сосове. Поднасят се постепенно, като се започва с нещо по-леко и се завършва с калмари и сьомга. Неопитните гости се наяждат с първите порции, а към края на обяда или вечерята, за рибата място не остава.
Много е приятно да си поръчате мезе в заведенията на крайбрежните булеварди. Трапезата се превръща в дълъг процес и между порциите може да пиете кафе или дори да се разходите.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Пълнени патладжани

Имамбаялдъ Прoдукти: 3-4 патлажана, 3-4 домата, 2-3 чушки, 2-3 моркова, 2-3 парчета керевиз, 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 100 мл олио, сухар, доматено пюре, сол, червен пипер, лимон, захар,...

Консервиране на гъби

Туршия от гъби Прoдукти: 2 кг гъби от един сорт, 2 ч.л. захар, 2 ч.л. сол, 300 мл вода, 250 мл оцет, 1 с.л. горчица, 10 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 5 зърна бахар, олио Нaчин на приготв...

Дворната оранжерия

Оранжерията e винаги желаният помощник на всеки който има дворно място или извънградска вила виладжия, мечтаещ да прибере по-рано екологично чиста и богата на витамини реколта. Оранжерията е продъл...

Пъпешовото дърво е роднина на домата

Пъпешовото дърво (Solanum muricatum), известно под звучното име пепино, е една новост за нас, въпреки че по света отдавна се отглежда в промишлени мащаби. Произхожда от Южна Америка, където прадедит...

Начало