Още рецепти » Умеем ли да разговаряме с децата си

 Умеем ли да разговаряме с децата си

Отношенията родители - деца невинаги са лесни. Повечето възрастни смятат, че малчуганите не се интересуват от мнението им и правят точно обратното на това, което се иска от тях. Наследниците им пък се чувстват неразбрани и недооценени. Те жадуват за внимание и под маската на безразличието внимателно следят реакциите на родителите си.
В много семейства диалогът между двете поколения се превръща в открита война. Положението става толкова нетърпимо, че някои родители се примиряват и вдигат ръце. Други пък отстояват непримиримо своите позиции, рискувайки пълен разрив в отношенията си с децата. В тази нелека ситуация съществува и трети вариант, при който са защитени интересите на двете страни и никой не е ощетен. За целта са нужни две неща - търпение и желание.

Научете се да отказвате

Тийнейджърите искат всичко, и то веднага. За тях няма значение, че родителите им не могат да си го позволят. А дори и да могат, това невинаги е желателно. Обикновено отказът води до мъчителни сцени, които обаче не бива да ви стресират. Вие сте длъжни да научите децата си да се съобразяват със забраните и ограниченията, а също и да бъдат търпеливи в рамките на допустимото. Така, когато пораснат, ще понасят по-лесно трудностите в работата и в отношенията си с околните, ще знаят, че не могат да имат всичко, което поискат.

Бъдете последователни

Подрастващите реагират много силно, ако забележат разминаване между думи и дела. Ето защо, обещаете ли нещо, изпълнете го. Децата ви, които изграждат характера си, имат нужда от стабилност и искат да се чувстват сигурни, дори в някои случаи да не е в техен интерес. Затова не отстъпвайте от позицията си.

Намерете вярната дистанция

Пубертетът е възраст, в която интересът към срещуположния пол нараства неимоверно, а позицията на родителите става твърде деликатна. Откажете се от ролята на надзирател. Тийнейджърите се нуждаят от повече самостоятелност и изпитват необходимост да се разграничат от своите родители. Същевременно обаче не са достатъчно подготвени за това. Без да се намесвате в интимния им свят, намерете начин да информирате полово съзрелите си наследници как да се предпазват от забременяване и от болестите, пренасяни по полов път. В най-лошия случай им набавете съответната литература.

He крийте слабостите си

Как да разгърнеш способностите си в сянката на „безгрешни” родители, които нищо не прощават и не приемат друго мнение освен своето? Юношите не се отличават с особено високо самочувствие, смятат, че са пълни с недостатъци и объркват всичко, с което се захванат. За щастие, никой не е съвършен. Признайте си, че и вие грешите и също имате своите слабости. Не им отнемайте правото да ви критикуват, без да прибягват до словесна агресия.

Говорете за всичко

За лошия успех в училище, за приятелите им, които не харесвате, за екскурзията, на която не ги пускате... все деликатни въпроси, затова не ги избягвайте. Откажете се от т. нар. „семейни съвещания” - за предпочитане е разговорът да бъде само с единия от родителите. Опитайте се да запазите спокойствие, бъдете искрени. Споделете опасенията си и се постарайте заедно да намерите разрешение на проблема.

Автор: Весела Гигова

Представяме Ви:

Райска птица в саксия

Цезалпиниите (Сaesalpinia) са род красивоцъфтящи тропически растения обхващащ около 100 вида дървета, храсти и лиани разпространени в тропическите и субтропически части на земното кълбо. Принадлежат к...

Как се отглеждат висящи ягоди

Според биологичните им особености ягодите не се разделят на висящи и невисящи. Тези понятия по-скоро са свързани с начина им на отглеждане. В същото време обаче има ягоди, които много добре са пригоде...

Безплатната вода от небето

Една от най-големите опасности, които дебнат човечеството, е нарастващия недостиг на вода. Разумното й използване днес е гаранция, че утре няма да страдаме от безводие. В търсене на ефикасни начини за...

Опънат таван-звездопад – наистина красиво

Опънатият таван е едно от най-красивите и дълготрайни видове облицовка. Неговите необичайни форми могат да преобразят пространството във всяка стая. Правилния подбор на колорита и структурата му позво...

Начало