Още рецепти » Ах, този пубертет!

 Ах, този пубертет!

Този важен етап от израстването на детето е съпроводен с хормонални, физиологични и психически промени. Пубертетът (на латински думата „пубис" означава косъм) представлява бавна метаморфоза на тялото, която се осъществява в продължение на няколко години. Макар че физиологичните промени протичат еднакво за двата пола, процесът зависи и от организма на всяко дете. Той се развива с различна бързина и може да започне по-рано или по-късно (с разлика от няколко години).
Първите признаци се появяват „по заповед" на надбъбречните жлези, отговорни за окосмяването на половите органи. Истинският пубертет обаче започва благодарение на хипоталамуса, който с посредничеството на хипофизата, разположена в основата на мозъка, стимулира женските (яйчници) и мъжките (тестиси) полови жлези. Яйчниците започват да отделят женски хормони (естроген и прогестерон), а тестисите произвеждат тестостерон.

Момичетата

Довчерашните деца се превръщат в девойки между 10 и 14 години, когато хормоналната дейност на яйчниците предизвиква истинска революция в тялото им. Началото на менструалния цикъл пък показва, че момичето е достигнало сексуална зрялост.

Гърдите се развиват

Първо се подува областта около зърната и става силно чувствителна при допир. Момичето усеща не само болка, но и дискомфорт. След това гърдите започват да се оформят и увеличават обема си, ореолите (тъмните петна) също се разширяват. В края на пубертета твърди остават само зърната. Болезненото чувство постепенно изчезва.

Започва окосмяване

6 месеца след като гърдите започнат да се развиват, се наблюдава и началното окосмяване на половите органи под формата на триъгълник. Космите под мишниците порастват по-късно, а заедно с тях започват да действат и потните жлези. И накрая, мъхът по ръцете и краката се превръща в по-дълги и твърди косми.

Тялото се издължава

Под влияние на хормоните, контролиращи костната система, скелетът се удължава. Момичето може да порасне от 5 до 11 см между 10 и 14 годи ни, а общо за целия пубертет - с 15-20 см.

Силуетът се променя

Ханшът се разширява за сметка на горната част на тялото, която става по-фина. Възможно е рязко увеличаване на теглото. Мазнините започват да се разпределят по нов начин - те се натрупват върху бедрата, ханша и дупето. Най-онеправданите могат да получат целулит и стрий още в тази крехка възраст.

Полово съзряване

Едновременно с окосмяването настъпва промяна в гениталиите - размерът на яйчниците и матката се увеличава. Към края на 12-ата си година момичето може да получи леко течение - напълно нормално физиологично явление.

Менструалният цикъл

Той настъпва между 12 и 14-годишна възраст. В началото все още няма отделяне на яйцеклетки (овулация) и цикълът е нередовен. През първата година кръвотечението обикновено е през 6 седмици, понякога през 2 месеца. В повечето случаи появата му е безболезнена. До една година започва овулация, свързана с отделянето на нов хормон - прогестерон. Цикълът става по-редовен (между 28 -30 дни) и може да бъде болезнен.

Най-честите въпроси на майките

Трябва ли да се обърнете към гинеколог при появата на менструален цикъл?
Ако всичко е нормално, това не се налага. Но ако дъщеря ви има някакви притеснения, уважете желанието й.

Да се носи ли сутиен, щом гърдите растат?
Всичко зависи от момичето. Все пак трябва да му обясните, че сутиенът облекчава болките от бързата промяна в размера на гърдите и предпазва кожата от стрий.

Може ли да се забременее след първия цикъл?
Рискът е нищожен, но съществува. Случаите на забременяване още през първата година на мензиса обаче са изключително редки.

Какво представлява късният пубертет?
Той е рядко явление. Ако гърдите не са се развили до 15 години, а до 17 няма менструален цикъл, се налага консултация със специалист. Прави се изследване, за да се прецени състоянието на костите. След това обикновено се прилага лечение с естроген.

Тревожна ли е асиметрията на гърдите?
В началото едната гърда обикновено пораства по-бързо от другата. Ако асиметрията е много очевидна, може да се консултирате със специалист, но обикновено нещата се оправят от само себе си.

Трябва ли да се епилират първите косми?
Ако са много и създават комплекси, не се колебайте. Предпочитаният метод, поне в началото, е кола-маска при козметичка.

Диетите вредни ли са?
Ако момичето е склонно към напълняване, храненето му трябва да бъде добре балансирано, но в никакъв случай да не се прибягва до строги диети, които могат да нанесат непоправими увреждания в този важен етап от развитието на организма.

Момчетата

Пубертетът при тях настъпва между 11 и 16 години, като промените продължават 4-5 години, Краят му ознаменува началото на половата зрялост на младежа, физиологически готов да води сексуален живот и да стане баща.

Тестисите увеличават обема си

Един от първите признаци е промяната в размера на мъжкия полов орган и на тестисите към 11-12-годишна възраст.

Окосмяване

То се появява в областта на половия орган под формата на ромб около 13-ата година. След 14-ата се окосмяват краката, а към 15-ата - и подмишниците. Тогава започват да функционират и потните жлези. След това, към 16-17-ата година, се удебеляват и втвърдяват космите в областта на лицето (появяват се мустаци и брада). Някои момчета се окосмяват на гърдите и по-рядко на гърба.

Тялото се удължава

През пубертета момчето пораства средно с 8 см през първата година и с 6-7 - през втората. Обикновено се приема, че към 17-ата година растежът е завършен. Но всичко зависи от началото на пубертета. Ако е започнал по-късно, момчето се източва повече, докато ранният пубертет води до преждевременно спиране на растежа поради по-бързото втвърдяване на ставните връзки.

Силуетът се променя

Мускулите се развиват най-силно в горната част на тялото. Краката и торсът се удължават, но много рядко в еднаква степен. За известен период от време тялото остава непропорционално.

Гласът мутира

Процесът започва около 13 - 15-ата година и се дължи на тестостерона.

Полова зрялост

Съзнателни или не, ерекциите се появяват във всяка възраст. В периода на пубертета, след окосмяването и уголемяването на половия орган, техният брой нараства. Първата еякулация на 14-15-годишна възраст е признак на полова зрялост.

Най-честите въпроси на бащите

Какво означават подутите млечни жлези?
В началото на пубертета е възможно да се подуят ореолите и на момчетата. Явлението е неприятно и придружено с болка. Обикновено за година-две нещата се оправят сами. В противен случай се налага лека хирургическа намеса.

Кога да се започне бръсненето?
Когато космите станат видими и твърди, от естетическа гледна точка е добре да бъдат отстранени. Най-добре е да се използват меки гелове и неагресивен афтър шейв.

Младежко акне

Към 15-16 години по лицето, а често по гърба и гърдите се появяват неприятни пъпки (т. нар. младежко акне). Те са свързани с отделянето на мъжки хормони (андрогени) при момичетата и момчетата. Кожата не само се окосмява, но и започва да произвежда повече себум. При всички случаи лечението трябва да се съгласува с дерматолог.

Автор: Весела Гигова

Представяме Ви:

Вълшебните корени на блатния аир

Блатният аир (Acorus Calamus L) е многогодишно тревисто растение, познато още от древността. За медицински цели се събират коренищата. Те са хоризонтални и се вадят през есента(септември-октомври) или...

Рогозката – плетеница от трева

Безспорно, приятно е да стъпваш по мек синтетичен килим, украсен с най-невъобразими шарки - ярки розови кръгове, начертани върху неоново проблясващ фон. Но понякога е полезно да се огледаш и да се взр...

Самомасажът - 9 основни движения

Блясък, свежест, отпочинало изражение, no-малко бръчки - коя жена не мечтае за всичко това! Освен с помощта на правилно подбрана козметика красотата се постига и по други начини - чрез самомасаж напри...

Как да сготвим талиатели

Талиатели огретен Прoдукти: 250 г талиатели, 250 г кайма, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 и 1/2 к.ч. бяло вино, 250 мл заквасена сметана, 250 мл доматен сок, 2 яйца, 1 и 1/2 к.ч. зехтин, 1 ч.ч...

Начало