Още рецепти » За пръв път на детска градина

 За пръв път на детска градина

Събитието, не по-малко важно и вълнуващо от първия учебен ден, променя коренно живота на хлапетата. За мама и татко обаче то се превръща в изпитание, с което могат да се справят, стига да проявят търпение и такт.

Кога да тръгне на градина?

Най-подходящата възраст за постъпване в детска градина е 3 години. Преди това връзката на хлапето с майката е твърде силна, особено при момчетата, и адаптирането към съвършено различния начин на живот става много трудно.

Необходима е предварителна подготовка.

Подгответе предварително чедото си за това, което му предстои. Водете го от време на време до градината - нека види как децата си играят. Разказвайте му за интересните им занимания, информирайте го как протича денят им. Колкото повече знае, толкова по-бързо ще свикне.
Важно е да го научите да общува със своите връстници, затова не го изолирайте само вкъщи, а го извеждайте редовно в парка и на детските площадки.

Преди да изпратите детенцето на детска градина, трябва да го заведете при специалист за преглед и обстойно изследване. Някои родители, сигурни, че хлапето им е здраво и се развива нормално, не го правят и грешат.

Ах, тези болести

Още от първия месец детето попада в добре познатия на много родители омагьосан кръг: хрема, болки в гърлото, температура, кашлица. Следва оздравяване, но минава малко време и всичко се повтаря отново. Педиатрите са на мнение, че това е свързано до голяма степен с адаптацията на малкия човек към новия начин на живот -заради огромния стрес, на който е подложен, детският организъм става по-податлив на различни вируси и инфекции.
За съжаление много родители водят детето си на градина, когато е с хрема или дори с тем-пература, понеже няма кой да го гледа. Нещо абсолютно недопустимо. От една страна, защото хлапето може да зарази останалите в групата, а, от друга - болестта, изкарана на крак, често води до тежки усложнения.
Статистиката свидетелства, че през последните години общото здравословно състояние на децата от 3 до 5 години се влошава: констатират се все повече сериозни диагнози от рода на тежки алергични реакции, водещи до астма, увеличени сливици и синузит, рядко срещани по-рано в такава крехка възраст.

Специалистите определят първите четири седмици след постъпването в детската градина като изпитателен период. Според тях, ако вашият наследник „пипне" някой вирус още тогава, това е сигурен знак, че през цялата година организмът му ще бъде уязвим спрямо многобройните болестотворни микроби в новата среда, които предизвикват остри респираторни заболявания.

Закалете детето, за да не боледува

За да е здраво и да има защитни сили, детето трябва да играе и да се разхожда по-често на чист въздух.
През лятото малчуганът трябва да се облича съвсем леко и да прекарва повече време навън. За него е полезно да ходи с боси крака, и то не само вкъщи, а и по тревата в градината, по пясъка на плажа.
В менюто му трябва да присъстват много пресни плодове и зеленчуци, а също и достатъчно млечни продукти, пълни с необходимите му витамини и минерали.
Много важни са процедурите за закаляване на крехкия организъм. Подходящи за целта са ваните за краката с температура 32° С, която се понижава с един градус на седмица, докато стане като студената вода от чешмата. Има и друг начин: след вечерното къпане хлапето се облива за кратко с вода, която постепенно се охлажда. Накрая се разтрива енергично с хавлиена кърпа.

Първата година е най-тежка

Има и деца, които се приспособяват веднага, намират си бързо приятели, не страдат мъчително за дома и най-важното - не боледуват. Техният брой обаче е нищожен. Затова се запасете с търпение и помнете, че някои хлапета се нуждаят от доста дълъг период за адаптация - два, дори три месеца.

Няколко съвета:

• Ако имате възможност, взимайте детето на обяд - така ще свикне по-бързо и няма да боледува често.

• В първите дни е съвсем нормално хлапето да плаче и да отказва да излезе от къщи. Не му се сърдете, а му помогнете да свикне по-бързо. Обещайте да му купите някакво лакомство, ако се държи добре. И не забравяйте да го сторите, за да него разочаровате.

• Ако наследникът ви не иска да се раздели с любимата играчка, нека я вземе със себе си - така няма да се чувства напълно откъснат от дома.

• Понякога детето заявява, че се чувства зле и отказва да ходи на градина. Не, то не симулира, а просто прибягва до един вид бягство в болестта, в която търси психологическа защита. То подсъзнателно иска да си остане вкъщи и вие да се грижите за него.

• Погрижете се наследникът ви да спи достатъчно, за да възстанови изразходваната през деня енергия. Дневният му режим вкъщи трябва да е същият, като в градината. Ако малчуганът е свикнал да си ляга късно и съответно сутрин да си поспива повече, за него ранното ставане и храненето по разписание ще бъдат допълнителен стрес.

• Когато се прибира вкъщи, разпитвайте детето си как е прекарало деня, какви интересни неща са му се случили. Предразположете го да споделя совите страхове и тревоги, успокойте го.

И все пак:

Въпреки полаганите от вас усилия може да се окаже, че наследникът ви не е готов за детската градина поради индивидуалните си особености: свръхчувствителност, трудности в общуването, силна привързаност към мама и дома, обща психологическа незрялост. Няма смисъл да настоявате - детето ви преживява мъчително всеки ден в градината и наред с честите настинки може да развие сериозно заболяване на нервна почва. Ако случаят е такъв, ще трябва да почакате година-две. Запишете го в музикална или балетна школа, накарайте го да спортува. Общуването с другите деца ще му даде необходимия социален опит.

Автор: Елена Дюлгерова

Представяме Ви:

Десерти с банани

Изненада с банани Прoдукти: 400 г ванилов сладолед, 6 банана, 15 г краве масло, 50 г захар, 4 с.л. ром, настъргана лимонова кора. Нaчин на приготвяне: Обелваме бананите и ги нарязваме надлъжно ...

Евкалиптът – модерното растение за балкон

Евкалиптът - това чудо на природата, през зимния сезон ще бъде едно от модерните екзотични саксийни растения в Европа. Родът обхваща около 660 вида дървета и храсти, произхождащи от Австралия и Танзан...

Как да сготвим заек?

Печен заек Продукти за 4-5 порции: 1 заек, 1 ч.ч. оцет, 100 г пушена сланина, 3-4 с.л. мазнина, 3 глави лук, 1 с.л. брашно, половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол Нaчин на приготвя...

Рибарица - перлата на Тетевенския балкан

Тук можете да карате колело, да ловите риба, да обикаляте планината или просто да се наслаждавате на природата. Село Рибарица е сред любимите за почитателите на планината родни кътчета за почивк...

Начало