Още рецепти » От какво се нуждае вашето дете?

 От какво се нуждае вашето дете?

Обръщате ли достатъчно внимание на това какво ядат наследниците ви? Навярно смятате, че докато са малки, те могат да консумират всичко без ограничения. Не е така. Ако още в най-ранна възраст детето не получава необходимото количество жизненоважни витамини и минерали, недостигът може да се отрази сериозно върху здравето му в бъдеще.

Не му достига желязо

Преходът от кърмене към твърда храна е особено важен за бебето - точно тогава организмът има нужда от много желязо, но повечето родители се страхуват да включват в менюто му яйца и червено месо - основен източник на ценния микроелемент.
Защо е нужно? Желязото отговаря за пренасянето чрез кръвта на кислород от белите дробове към клетките. Дефицитът му води до анемия, а тя предизвиква понижаване на имунната защита, световъртеж, слабост и в крайна сметка влияе зле върху физическите и интелектуалните способности на малчугана.
Необходима дневна доза: Децата от 1 до 3 години имат нужда от 7 мг желязо, от 4 до 8 години - от 10 мг. В менюто им трябва да присъстват червено месо, яйца, спанак, варива, орехи, обогатени с микроелемента каши и зърнени закуски. При първите признаци на недостиг на желязо се обърнете към педиатър, който въз основа на кръвната картина ще предпише на хлапето хранителни добавки, съобразени с възрастта му.

Липса на калций

Според статистиката почти половината момчета и момичета на възраст от 6 до 11 години приемат по-малко калций от необходимото, тъй като традиционната детска напитка - млякото, вече е изместена от газираните безалкохолни питиета.
Защо е нужен? Калцият участва в изграждането на костната система, което приключва към 25 години. Ако за това време тя не стане достатъчно силна и здрава, рискът от развитие на остеопороза в зряла възраст се увеличава значително.
Необходима дневна доза: За да си я осигури, хлапето трябва да консумира по три млечни продукта. Единият може да е чаша прясно мляко, айран или 50 г кашкавал/сирене. Ако не обича обикновено мляко, дайте му плодово или шоколадово - плюсовете в този случай са повече от минусите, т. е. ползата от калция ще бъде по-голяма от вредата, нанесена от захарта. За закуска му предлагайте мюсли или корнфлейкс, обогатени с калций. Ценният микроелемент присъства и в някои зеленчуци, например броколи, но в малки количества. Трябва да знаете, че педиатрите не препоръчват консумация на повече от 50 г кашкавал дневно, тъй като съдържа много мазнини и холестерол.
Съветьт на специалистите: За да усвои калция, организмът на детето се нуждае от витамин D, Част от него то получава по естествен начин - под въздействието на слънчевите лъчи, но това не е достатъчно. Налага се да следите стриктно храната на наследника ви да включва продукти, богати на витамин D: мляко, яйца, тлъста риба, краве масло.

Дефицитен елемент: фибри

Според педиатрите децата до 6-годишна възраст приемат с храната 1/3 от полезното за организма им количество фибри, а тези до 10 - около половината. Виновни са пиците, сандвичите и баничките, нездравословни алтернативи на жизненоважните за хлапетата зеленчуци, пълни с целулоза.
Защо са нужни? Фибрите участват в преработката на въглехидратите. Те регулират метаболизма, апетита, нивото на холестерола и съответно влияят върху теглото на малчугана.
Необходима дневна доза: Наследникът ви трябва да получава фибри под различна форма - пълнозърнест или ръжен хляб, кафяв ориз, макарони от едро смляно брашно. Когато купувате хляб, четете внимателно етикета - понякога черният на вид хляб се състои от 80% пшенично брашно и оцветители и не съдържа никакви фибри, основният източник на които си остават плодовете и зеленчуците: малкият човек не бива да се лишава от тях.
Съветът на специалистите: Психолозите констатират, че децата, водени от любопитството си, консумират с по-голяма охота блюда, комбиниращи храни с различен цвят: иска им се да разберат дали имат и различен вкус. Ако вашето хлапе се мръщи на зеленчуците, изненадайте го с чиния, пълна с нарязани на парченца червена и зелена чушка, морков, краставица, домат.

Не приема достатъчно витамин Е

Организмът си го набавя от растителните мазнини, а основният му източник са различните видове ядки. Много родители обаче, страхувайки се от алергична реакция, избягват да дават на малките фъстъци, орехи, бадеми, като по този начин ги лишават от най-важния витамин.
Защо е необходим? Витамин Е нормализира дейността на нервната система, участва в профилактиката на сърдечносъдовите заболявания, играе значителна роля в изграждането на имунната защита.
Необходима дневна доза: 7 мг. Приблизително толкова се съдържат в шепа бадеми. Авокадото също е богато на витамин Е - можете да го добавяте в салати или пък да го поднасяте овкусено с лимонов сок и малко сол. Педиатрите препоръчват и витаминизираните зърнени закуски.

Липса на калий

Наследникът ви не обича плодове и зеленчуци, а за гарнитура предпочита макарони? Това означава, че се излага на неприятните последствия от дефицита на калий.
Защо е нужен? Микроелементът се грижи за цялостния тонус, за съкращаването на мускулите и за нормалната дейност на нервната система. Също така играе важна роля в регулирането на кръвното налягане.
Необходима дневна доза: Половината от всичко, което хлапето изяжда, трябва да са плодове и зеленчуци. Най-много калий съдържат бананите и печените картофи.
Съветът на специалистите: Притеснявате се, понеже през целия ден малчуганът не е сложил нищо в устата си? Ако обаче е изпил няколко чаши мляко или литър сок, става ясно защо не е гладен. Не му давайте течности час преди ядене (най-много чаша минерална вода). Обстановката, в която се храни, също има значение.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Детските страхове

С настъпването на нощта децата се потапят в свой загадъчен свят, изпълнен със странни звуци. Чудовища, скрити под леглото, призраци и огромни зверове стават причина за много безсънни нощи, но те са не...

Енергиите в нашия дом

Жилището, стига да знаем какво и как да гледаме, разкрива доста неща за своя притежател и дори интериорът му да е поверен на специалист, по цветовете, материите, подредбата на стаите, сюжета на картин...

Божествената Флоренция

Старинни улици, красиви площади, многобройни галерии, разкошни градини, възхитителни църкви – всичко това прави Флоренция най-титулования и най-посещаван град в Италия. Невъзможно е да посетиш Флоренц...

Енергията на цветята

Винаги ще имаме нужда от стайни растения и цветя около себе си - и вкъщи, и в офиса. Освен че са много красиви, те притежават и лечебни свойства, стига да се поставят на подходящото място. Ароматоте...

Начало