Още рецепти » Домашни бонбони

 Домашни бонбони

Бонбони с кафе

Прoдукти: 125 г захар, 50 г краве масло, 1 ч.ч. прецедено силно кафе, 1 ч.ч. сметана, малко олио.
Нaчин на приготвяне: Слагаме в тенджерка на силен огън захарта и маслото и варим в продължение на 10 минути, като бъркаме непрекъснато. Прибавяме прецеденото кафе и сметаната. Бъркаме и варим още 10 минути. Пускаме няколко капки от тази смес в чаша с вода - ако капчиците се втвърдяват веднага, варенето е достатъчно, ако ли не - доваряваме. Намазваме леко тавичка с малко олио или друга растителна мазнина, изсипваме сместа в нея, изравняваме я с нож и я нарязваме на квадрати. Оставяме ги да изстинат и подреждаме в подходящ съд.

Бонбони от брашно

Прoдукти: 1 к.ч. брашно, 1 1/2 ч.ч. вода, 1 1/2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. счукани орехови ядки, 100 г шоколад, кристална захар за овалване.
Нaчин на приготвяне: Препичаме брашното до златисто. Приготвяме гъст сироп от захарта и водата. Прибавяме препеченото брашно, счуканите орехови ядки и настъргания шоколад. Бъркаме върху огъня, докато сместа се сгъсти. Сваляме я и докато е още гореща, но можем да търпим с ръцете, оформяме от нея малки топчета, които овалваме в кристалната захар.

Бонбони от моркови

Прoдукти: 250 г моркови, 250 г захар, 8-10 капки портокалова есенция, пудра захар, кокосово брашно, смлени орехи или бадеми, какао.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и настъргваме на ситно ренде морковите. Слагаме ги да врят заедно със захарта в малко вода. Оставяме ги на огъня, докато се изпари всичката вода и се получи гъста каша. След като изстине, добавяме есенцията. С навлажнени ръце оформяме топчета, колкото орех. Овалваме ги в пудра захар, кокосово брашно, смлени ядки или какао.

Бонбони от тиква

Прoдукти: 500 г тиква, 400 г захар, 400 мл вода, портокалова есенция.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквата на дребни, еднакви кубчета. Поставяме ги за няколко часа във варно мляко (на 1 л вода - 15 г чиста негасена вар), за да се втвърдят и предпазят от разкашкване. След това ги измиваме обилно с вода, за да се отстрани варното мляко. От захарта и водата сваряваме сироп, в който слагаме парченцата тиква. Варим ги на слаб огън, като бъркаме леко с дървена лъжица, за да не загорят и да не се смачкат. Когато сиропът изври напълно, сваляме бонбоните и ги поръсваме с няколко капки портокалова есенция. Овалваме ги парченце по парченце в по-едра кристална захар.

Бонбони Фондан

Прoдукти: 450 г пудра захар, 200 мл прясна сметана, 1 пакетче ванилена захар, 200 г орехи, бадеми или лешници.
Нaчин на приготвяне: С помощта на миксер разбиваме внимателно сметаната с пресятата пудра захар. Прибавяме ванилията и продължаваме да разбиваме, докато се получи гладка смес. От нея оформяме топчици, които овалваме в смлени ядки по желание. Бонбоните съхраняваме на студено.

Бразилски пралини

Прoдукти: 150 г смлени орехови ядки или обелени бадеми, 200 г шоколад, 20 мл ром, 100 мл готово кафе "еспресо", 150 г пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Печем ядките в тиган без мазнина. След като изстинат, смесваме половината със 100 г ситно нарязан шоколад. Настъргваме и останалия шоколад и го смесваме с рома, кафето, пудрата захар и останалите ядки. Ако сместа стане много гъста, добавяме малко прясно мляко. Оформяме малки топчета, които овалваме в сместа от изпечените ядки и шоколада. Оставяме пралините в хладилник да се стегнат.

Захарни бонбони

Прoдукти: 6 ч.ч. захар, 3 ч.л. лимонов сок или 1 ч.л. лимонтузу, малко масло за намазване, боя за оцветяване.
Нaчин на приготвяне: Слагаме в тенджера да ври захарта с 1,5 ч.ч. вода. Когато сиропът се сгъсти толкова, че капка, пусната в студена вода да не се разлива, прибавяме лимоновия сок. Изсипваме сгъстения сироп в тавичка, намазана с малко масло и го оставяме да позастине, като внимаваме и го бъркаме с лъжица, докато побелее и започне да става на бучки. Изсипваме го в супник и покриваме с хартия, намазана с масло, за да не хваща корица. От така приготвеното захарно тесто правим с ръка или шприц бонбони. Захарното тесто по желание може да оцветим с розова, жълта или зелена безвредна сладкарска боя. За аромат на белия фондан се слага ванилия, на розовия - розова вода, на жълтия - портокалова есенция, и на зеления - мента.

Карамел Му

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. захар, 250 мл прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато сместа стане кафеникава, постепенно наливаме предварително свареното и още горещо мляко. Продължаваме да бъркаме и когато сместа започне да се отделя от дъното на съда, изсипваме в правоъгълна тавичка, предварително намазана с масло. Изчакваме да изстине и нарязваме на парченца с форма по желание. Подреждаме ги в подходяща кутия или бонбониера.

Лешникови бонбони с какао

Прoдукти: 2 ч.ч. захар, 2 с.л. какао, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. счукани лешници, краве масло, ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разтриваме захарта и какаото, прибавяме млякото и водата. Варим, докато капка, поставена в студена вода, остава на топче. Прибавяме ванилията, маслото и лешниците. Изсипваме в намаслена тавичка. Преди да изстине, нарязваме сместа на квадрати, които потапяме в разтопен шоколад.

Лешникови бонбони с мед

Прoдукти: 1 с.л. пчелен мед, 50 г шоколад, 250 г смлени лешници, 50 мл ром, оцветена захар за украса.
Нaчин на приготвяне: Затопляме меда и шоколада заедно, прибавяме лешниците и рома, оформяме топчета и ги овалваме в захар. Нареждаме ги в метална кутия. Можем да ги съхраняваме в хладилника.

Макови бонбони

Прoдукти: 600 г обелени и изпечени бадеми, кората на 3 лимона, 120 г захар на кристали, 2 с. л. изравнени брашно, 60 г краве масло, маково или сусамено семе за овалване.
Нaчин на приготвяне: Смиламе добре бадемите. Кората на лимоните настъргваме. Смесваме ги със захарта и разтопеното масло. Прибавяме брашното, предварително леко запечено и омесваме меко тесто. От тестото оформяме топчици, големи колкото орех. Запичаме маковото семе (може да го заменим със сусамено семе или кокосови стърготини) и овалваме в него бонбоните. Оставяме ги да престоят на студено и ги сервираме с чай или кафе.

Медени бонбони

Прoдукти: 350 г кристална захар, 2 с. л. течен пчелен мед, 1 с. л. ябълков оцет, 2 с. л. вода.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме 250 г от захарта с водата, оцета и меда в малък емайлиран съд. Бъркаме непрекъснато, докато стане светлокафява. Изсипваме останалата захар в тавичка на дебел пласт. В този пласт издълбаваме с дръжката на ножа еднакви вдлъбнатини. Изсипваме във всяка вдлъбнатина от бонбонената смес. Когато тя се втвърди, изваждаме бонбоните и ги нареждаме в подходящ съд. Останалата захар може да използваме за направа на сладкиши.

Ментови бонбони

Прoдукти: 600 г захар, 100 мл вода, 7-8 капки ментова есенция.
Нaчин на приготвяне: Варим захарта и водата, докато се получи много гъст сироп. Прибавяме есенцията и бъркаме с дървена лъжица да изстине и да се сгъсти още. С чаена лъжичка гребваме от сместа и внимателно нареждаме върху пергаментова хартия, намазана с олио. Оставяме няколко дни ментовите бонбони, докато изсъхнат.

Портокалови бонбони

Прoдукти: 2 портокала, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 5-6 с.л. какао, половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. ситно нарязани орехи, кокосово брашно или смлени орехи за овалване.
Нaчин на приготвяне: Остъргваме горчивата част на портокалите, накисваме ги във вода за 12 часа и след това ги нарязваме на дребни кубчета. Смесваме всички продукти без орехите и ги слагаме в тенджерка с по-дебело дъно. Бъркаме сместа непрекъснато върху умерен огън, докато се сгъсти като мармалад. Отстраняваме от огъня, прибавяме орехите и изсипваме в плитък съд, намазан с масло. Оставяме да съхне няколко дни. Нарязваме на кубчета и оформяме малки топчета, които овалваме в кокосово брашно или смлени орехи.

Марселини

Прoдукти: 100 г шоколад, 40 г масло, 1 с.л. прецедено силно кафе, 50 г бадеми, 1 белтък, захар на пясък, какао на прах или шоко.
Нaчин на приготвяне: Стопяваме шоколада на водна баня и прибавяме маслото. Бъркаме, докато се получи еднородна смес. Прибавяме кафето, изчистените от кафявата кожица и нарязани ситно бадеми и накрая разбития на сняг белтък. Отново разбъркваме сместа добре и я оставяме да "почива" най-малко 3 часа. Поръсваме дъската за точене със захар на пясък, слагаме полученото тесто и го разточваме на кора с дебелина 1 пръст. След това я нарязваме на квадрати със страна 2 см. Поръсваме дланта си със захар и овалваме топчета, които потапяме от всички страни в какао на прах. Нареждаме марселините в подходящ съд да съхнат.

Бонбони от дюли

Прoдукти: 5 средно големи дюли, 1 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели дюли, измиваме ги и ги нарязваме на кубчета. Слагаме ги в дълбок съд заедно със семената и заливаме с вода, колкото да се покрият. Варим, докато омекнат добре, след което почистваме от семенната част и пасираме. Прибавяме захарта и продължаваме да варим на тих огън, докато получим гъста каша, която се отделя от стените на съда. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена със захар плоска тавичка. Разстиламе на слой с дебелина 1-2 см и оставяме да се суши 3-4 дни. След това нарязваме така приготвения блат на формички, които овалваме в кристална захар и подреждаме в кутия.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мозаечно пано - цвете

С какво ни привлича мозайката? Със своята дълговечност или с безкрайните възможности при избора на цветове и материали? Възможно е със създаването на мозаечно пано да чувстваме връзката с миналото или...

Аксесоари от шамот

Можете със сигурност да кажете, че и дори обикновената керамична ваза ще изглежда по-добре от пластмасова. А едва ли някой би оспорил красотата на естествения камък, дървото, метала, теракотата... И,...

Фън-Шуй в градината

Фън-Шуй е древнокитайска наука за това как да живеем в хармония със заобикалящия ни свят. В понятието Фън-Шуй се преплитат сложни и нееднозначни философски разбирания, но ако трябва съвсем простичко д...

Пелин се прави от ароматно грозде

Старобългарската напитка е преминала през вековете благодарение на постоянството на нашите винари. Някои я сравняват с италианския вермут, въпреки че думата "вермут" е немска и означава &quo...

Начало