Ястия с праз
Кюфтета от праз
Продукти за 4 порции:1 кг праз, 300 г картофи, 50 г кашкавал, 2 яйца, 2-3 с.л. галета, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме праза в олиото. Правим пюре от сварените картофи, смесваме ги с праза, яйцата, настъргания кашкавал, черния пипер и солта. Омесваме добре, ако е необходимо добавяме галета. Оформяме кюфтета, овалваме ги в галета и ги пържим в гореща мазнина.
Кюфтета от праз и орехи
Продукти за 5-6 порции: 7-8 стръка праз, 5-6 картофа, 3-4 яйца, 3 к.ч. счукани орехи, 1-2 с.л. галета, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на парчета, които сваряваме в подсолена вода. Отделно сваряваме обелените картофи. Прекарваме изцедените зеленчуци през месомелачка и омесваме от тях кайма, като добавяме яйцата, едро счуканите орехи, галетата, сол и черен пипер на вкус. Оформяме с мокри ръце кюфтета, които овалваме в брашно и пържим в горещо олио.
Праз в доматен сос
Продукти за 4 порции: 4 стръка праз, 3-4 домата, 1-2 скилидки чесън, 3-4 с.л. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на тънки колелца и го изпържваме в сгорещеното олио. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, добавяме 3-4 с.л. топла вода, захлупваме и задушаваме, докато празът омекне. Попарваме доматите, обелваме ги и ги нарязваме много ситно. Изваждаме задушения праз и в същата мазнина изпържваме доматите, заедно със ситно нарязаните чесън и магданоз. Заливаме праза с полученият сос.
Задушен праз с домати
Продукти за 4 порции: 4-5 стръка праз, 2-3 домата, 3 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на ситно и го сипваме в тенджера с малко вода. Посоляваме и задушаваме, докато празът омекне. Прибавяме олиото и обелените и настъргани домати. Задушаваме 5-6 мин, наливаме малко гореща вода и варим, докато ястието остане на мазнина.
Картофена яхния с праз
Продукти за 4 порции: 2-3 стръка праз, 7-8 картофа, 4 с.л. олио, 1 ч.ч. зелев сок, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. стрита чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме праза на колелца и го задушаваме в мазнината и малко вода. Поръсваме червения пипер, посоляваме съвсем леко, наливаме 1 к.ч. топла вода и варим на умерен огън. Когато водата заври, слагаме картофите и наливаме зелевия сок. Варим, докато ястието остане на мазнина. Преди да поднесем, поръсваме със стритата суха чубрица.
Праз с чушки от туршия
Продукти за 4 порции: 3-4 стръка праз, 7-8 чушки от сурова туршия, 3-4 с.л. олио, 2 жълтъка, 1 ч.л. червен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на тънки и дълги ивички, задушаваме го леко в сгорещената мазнина и прибавяме нарязаните на широки кръгчета чушки. Продължаваме да задушаваме, докато чушките омекнат. Поръсваме със сол и червен пипер и заливаме със застройка, приготвена от разбитите с малко лимонов сок жълтъци. Разклащаме съда енергично и отстраняваме от огъня.
Праз плакия
Продукти за 5 порции: 5-6 стръка праз, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2 кисели краставички, 10-12 маслини, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме нарязания на ситно лук в 1 к.ч. вода, докато омекне. Наливаме олиото, позапържваме лука, отстраняваме тенджерата от огъня, слагаме червения пипер, разбъркваме добре, връщаме отново на огъня и слагаме праза, който сме обелили и нарязали на парчета, широки 2-3 см. Наливаме толкова гореща вода, колкото да се покрият продуктите и варим на умерен огън. Когато празът поомекне, прибавяме нарязаните на кубчета кисели краставички, маслините, черния пипер и доматеното пюре, размито с малко топла вода. Доваряваме на тих огън, докато ястието остане на мазнина.
Праз с целина
Продукти за 5 порции: 5-6 тънки стръка праз, 2 глави целина, 1 к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. брашно, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на парчета с дължина 5-6 см. Обелваме целината и я нарязваме на филийки. Нареждаме праза и целината в тенджера и ги заливаме с олиото и 2 ч.ч. вряща вода. Посоляваме на вкус и варим на тих огън. Когато зеленчуците почти се сварят прибавяме размитото в малко вода доматено пюре и препеченото брашното, което сме размили в малко хладка вода. Оставяме ястието да поври още 10 мин, отстраняваме от огъня и го подправяме с лимонов сок.
Праз в пръстен гювеч
Продукти за 4 порции: 2-3 стръка праз, 3 домата, 1 к.ч. олио, 150 г сирене, 2 яйца, 40 г краве масло, 1 люто чушле, сол.
Нaчин на приготвяне: В пръстен гювеч сипваме олиото и нарязания на кръгчета праз. Задушаваме в умерена фурна, докато празът поомекне. Добавяме обелените и настъргани домати, натрошеното сирене и лютото чушле. Посоляваме, ако сиренето не е много солено и заливаме с разбитите яйца и разтопеното масло. Запичаме във фурната, докато ястието се позачерви.
Рагу от праз
Продукти за 4 порции: 500 г праз /само бялата част на стръковете/, 30 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, чесън, магданоз, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на парченца, дълги около 3 см. Сваряваме ги в подсолена и леко подкиселена вода до омекване и отцеждаме. Правим светла запръжка от маслото и брашното, разреждаме я с бульон от праза, прибавяме размитото доматено пюре и варим 5-6 мин на умерен огън. Добавяме сол, счукан чесън, ситно нарязан магданоз и заливаме праза с така приготвения сос.
Сарми с праз
Продукти за 4 порции: 12-14 големи зелеви листа, 2-3 стръка праз, 1 к.ч. олио, 1 непълна ч.ч. ориз, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в сгорещеното олио нарязания на тънки колелца праз, без да слагаме сол. Когато празът омекне, прибавяме ориза и наливаме 1 ч.ч. зелев сок. Захлупваме и задушаваме, докато оризът набъбне, след което поръсваме с черен пипер. Оставяме сместа да изстине, а през това време изрязваме дебелите жилки от зелевите листа. Разпределяме изстиналата смес върху зелевите листа и завиваме сарми. Слагаме на дъното на тенджера чиния, обърната с дъното нагоре, и върху нея нареждаме плътно сармите и ги заливаме с равни части вода и зелев сок. Варим на тих огън, докато зелевите листа омекнат напълно.
Яхния от маслини със сушена бамя
Продукти за 4 порции: 50 г суха бамя, 100 г маслини, 2 стръка праз, 1 с.л.брашно, 1 ч.л. червен пипер, 2-3 с.л. олио, 1 ч.л. доматено пюре, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натъркваме бамята със сол, за да и падне мъха, и я киснем 1 час в студена вода. В сгорещеното олио изпържваме ситно нарязания праз. Поръсваме брашното и червения пипер и доизпържваме. Заливаме с 3 ч.ч. топла вода. Прибавяме изкиснатата бамя и маслините. Варим около 30 мин, докато бамята се свари добре. Ако е необходимо, доливаме гореща вода. Малко преди да отстраним яхнията от огъня, прибавяме доматеното пюре, размито с малко хладка вода, поръсваме със смлян черен пипер и посоляваме.
Кашник с праз
Продукти за 4 порции: 3 стръка праз, 7-8 картофа, 1 к.ч. олио, 11/2 к.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме картофите и ги сваряваме цели. Обелваме ги и ги намачкваме. Нарязваме праза на кръгчета и го размесваме с картофите. В отделен съд сгорещяваме олиото. Зачервяваме го с червения пипер и го изсипваме при картофите. Разбъркваме, разреждаме с прясното мляко и малко вода, посоляваме на вкус и запичаме в умерена фурна.
Мусака от праз и картофи
Продукти за 4 порции: 6-7 стръка праз, 750 г картофи, 4-5 с.л. краве масло, 3-4 с.л. олио, 2 ч.ч. прясно мляко, 50 г кашкавал, 2-3 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на кръгчета и го запържваме в сгорещеното олио. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги размачкваме. Прибавяме половината от прясното мляко и 1 с.л. масло. Разбиваме, докато получим еднородна смес, след което варим 4-5 мин на тих огън. Разстиламе половината от това картофено пюре на дъното на намаслена тавичка. Отгоре разстиламе на равномерен пласт запържения праз. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Покриваме с останалото картофено пюре, поръсваме с настъргания кашкавал и останалото разтопено масло. Заливаме с яйцата, които сме разбили в останалото мляко. Запичаме в силна фурна.
Срезанка
Прoдукти: 3 стръка праз, 7-8 картофа, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. царевично брашно, 3 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Размесваме ги с накълцания праз и царевичното брашно, посоляваме и изсипваме сместа в обилно намаслена тавичка. Заливаме с яйцата, разбити с олиото, и печем в умерено загрята фурна. Преди поднасяне нарязваме ястието на квадратчета.
Праз с ориз на фурна
Продукти за 4 порции: 3-4 стръка праз, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. доматен сок, 2 глави лук, 1-2 глави чесън, 2-3 моркова, 2 с.л. разтопено краве масло, 2 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1.2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на парчета с дължина около 1 см. Загряваме на огъня олиото заедно с маслото и запържваме, а после задушаваме ситно нарязаните лук и чесън. Прибавяме парчетата праз, поръсваме червения пипер и веднага наливаме 1 к.ч. топла вода, след което слагаме и нарязаните на кубчета моркови. Задушаваме 5-6 мин на умерен огън. Прибавяме ориза, наливаме 3 к.ч. топла вода, посоляваме и задушаваме на тих огън, докато оризът набъбне. Прехвърляме сместа в тавичка и печем в умерена фурна, докато оризът омекне напълно. Накрая наливаме доматения сок, поръсваме ситно нарязания магданоз и допичаме още 5-6 мин.
Праз със сирене
Продукти за 4 порции: 3-4 стръка праз, 300 г сирене, 3 домата, 4 с.л. олио, 2-3 яйца, 1-2 люти чушки, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на тънки кръгчета, слагаме го в тавичка с олиото и малко вода и задушаваме във фурната, докато омекне. Отгоре разстиламе обелените и настъргани домати и поръсваме с натрошеното сирене. Печем в умерена фурна и когато сиренето се запече, заливаме ястието с разбитите с малко сол яйца и прибавяме лютите чушки. Допичаме в умерена фурна и поръсваме с червен пипер.
Сини сливи с праз
Продукти за 4 порции: 5-6 стръка праз, 1 к.ч. доматен сок, 20-30 сухи сини сливи, 1 ч.ч ориз, 3-4 с.л. олио, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме сливите в топла вода, след което ги почистваме от костилките. Нарязваме праза на кръгчета и го задушаваме с мазнината и малко вода. Прибавяме доматения сок и ориза, поръсваме със ситно нарязан копър и смлян черен пипер. Накрая слагаме изкиснатите сливи. Заливаме с вряла вода, посоляваме, изсипваме ястието в тавичка и запичаме в умерена фурна.
Гъби с праз
Продукти за 4 порции: 500 г гъби, 2 стръка праз, 1 к.ч. ориз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на парченца и ги сваряваме в подсолена вода. Нарязваме праза на тънки кръгчета и го задушаваме в олиото и 1 к.ч. вода. Щом поомекне, прибавяме отцедените гъби и почистения и измит ориз. Наливаме от гъбения бульон, докато течността покрие продуктите. Захлупваме и варим на тих огън, докато се свари оризът, а празът омекне напълно. Накрая подправяме на вкус със сол и черен пипер.
Зрял фасул с праз и маслини
Продукти за 4 порции: 2 ч.ч. зрял фасул, 5 стръка праз, 10-15 маслини, 1ч.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме фасула за 1 нощ в студена вода. На другия ден го изплакваме и го сваряваме в подсолена вода. Нарязваме праза на ситно и го запържваме в половината олио. Щом поомекне, посоляваме и поръсваме с черен пипер. В тавичка разстиламе половината от сварения и отцеден боб. Върху него разпределяме праза, а отгоре нареждаме маслините. Покриваме с останалия боб и заливаме ястието с 1 к.ч. отвара от боба и с останалото олио, запържено с червения пипер. Печем в умерена фурна, докато остане на мазнина.
Зрял фасул с праз и моркови
Продукти за 4 порции: 500 г зрял фасул, 5 стръка праз, 3-4 моркова, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме фасула за 1 нощ в студена вода. На другия ден го изплакваме и го сваряваме в подсолена вода. Нарязваме праза на кръгчета и го задушаваме в 3-4 с.л. олио и малко вода. Подправяме със сол и черен пипер. Нарязваме морковите на кръгчета и отделно ги задушаваме в 3-4 с.л. олио и вода. Посоляваме. Изсипваме половината от сварения и отцеден боб в тавичка и разстиламе върху него първо праза, а след това – морковите. Покриваме с останалия боб и заливаме ястието с 1 к.ч. отвара от боба и с останалото олио, запържено с червения пипер. Печем в умерена фурна.
Яйца с праз
Продукти за 4 порции: 2-3 стръка праз, 2-3 домата, 2-3 яйца, 1 к.ч. олио, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме праза, нарязваме го на тънки кръгчета и го пържим в сгорещеното олио. Щом омекне напълно, сипваме обелените и настъргани домати, захлупваме и задушаваме десетина минути на умерен огън. После прибавяме яйцата, които сме разбили с 1-2 с.л. вода и малко сол. Продължаваме да готвим, при непрекъснато бъркане, докато белтъкът побелее. Накрая поръсваме с малко червен пипер.
Яйца с праз и сирене
Продукти за 4 порции: 5 яйца, 3 стръка праз, 3-4 домата /пресни или от консерва/, 1 к.ч. олио, 1 люта чушка, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза и го задушаваме в мазнината. След като омекне, прибавяме обелените и настъргани домати. Изсипваме сместа в тавичка и поръсваме с натрошеното сирене. Разбиваме яйцата, посоляваме ги, нарязваме в тях лютото чушле и ги сипваме в тавата. Поръсваме с червен пипер и запичаме ястието.
Макарони с праз
Продукти за 4 порции: 250 г макарони, 3-4 стръка праз, 200 г краве сирене, 1 ч.ч. кисело мляко, 3-4 яйца, половин пакетче краве масло, 150 г пушени гърди, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим макароните в продълженние на 15 мин в подсолена вода, след което ги отцеждаме и ги заливаме с половината от маслото. Нарязваме праза на ситно и го задушаваме в останалото масло. Щом изстине, прибавяме настърганото сирене, разбитите яйца и киселото мляко. Изсипваме в тавичка макароните, а отгоре разстиламе сместа, приготвена от праза, сиренето, яйцата и млякото. Запичаме 30 мин в предварително загрята умерена фурна, след което покриваме ястието с нарязаните на тънки филийки пушени гърди и запичаме още 15-20 мин.
Спагети, печени с праз
Продукти за 4 порции: 500 г спагети, 2 стръка праз, 250 г домати, 2 чушки, 4 яйца, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. сметана, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода. Нарязваме праза на колелца и го прибавяме към спагетите 3-4 мин преди да ги свалим от огъня. Отцеждаме. Нарязваме доматите на кубчета, чушките - на ивички, а магданоза – на ситно. Разбиваме яйцата и ги смесваме с настъргания кашкавал и сметаната. Прибавяме спагетите и зеленчука. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и разбъркваме. Изсипваме всичко в намаслена тавичка и печем 20 мин на 200°С.
Баница с праз и гъби
Прoдукти: 500 г готови кори, 250 г пресни гъби, 5-6 стръка праз, 2 яйца, 1 ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме гъбите. Нарязваме ги на филийки и ги сваряваме в подсолена вода. Почистваме праза, нарязваме го на тънки кръгчета и го запържваме в 3-4 с.л. мазнина. Прибавяме гъбите и също ги позапържваме. Отстраняваме сместа от огъня и я подправяме с черен пипер и сол. Изчакваме да изстине и прибавяме разбитите яйца. В намаслена тавичка нареждаме готовите кори като ги ръсим с олио, а през 2 кори слагаме част от плънката. Най-отгоре поръсваме баницата с останалото олио и я печем в умерено силна фурна.
Празеник
Прoдукти: 300 г брашно, 150 г краве масло, 1/2ч.л. сол, 1 яйце; зa плънката: 1 кг праз, 3 с.л. разтопено краве масло, 4 жълтъка, 2/3 ч.ч. отцедено кисело мляко.
Нaчин на приготвяне: Замесваме ронливо тесто от брашното, размекнатото масло, солта и разбитото яйце. Оставяме тестото за 20-30 мин в хладилника. После го разделяме на две части и разточваме едната част на кора, която да е с десетина сантиметра по-широка от дъното на тавата. Отделно задушаваме в мазнината ситно нарязания праз. Изчакваме да изстине и го смесваме с разбитите жълтъци и отцеденото кисело мляко. Посоляваме на вкус. Слагаме в намаслена тава разточената голяма кора и разстиламе отгоре приготвената плънка. От втората топка тесто разточваме кора с диаметъра на тавата и покриваме плънката с нея. Прегъваме краищата на долната кора и с мокри пръсти внимателно ги прищипваме към горната. В средата изрязваме кръгче с диаметър 3-4 см, за да може празеника да диша. Печем в предварително загрята умерена фурна.
Кавърма-кебап
Продукти за 5 порции: 750 г свинско месо, 1 к.ч. олио, 3 стръка праз, 3 червени чушки, 1-2 с.л. вино, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. сминдух, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и леко го запържваме леко в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания праз и нарязаните на парченца пиперки. След като позапържим и тях, прибавяме доматеното пюре, размити в 1-2 с.л. вода. Наливаме виното и малко топла вода. Посоляваме, поръсваме с чубрица, сминдух и черен пипер и задушаваме ястието на тих огън, докато остане на мазнина.
Старобългарска кавърма
Продукти за 4 порции: 650-700 г свинско филе, 7-8 стръка млад праз, 2-3 червени домата, 3-4 чушки, 4 люти чушлета, 4 яйца, червен и черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го запържваме до златисто в сгорещена мазнина. Изваждаме го и в същата мазнина задушаваме ситно нарязаните праз, чушки и домати. Връщаме месото и задушаваме всичко, докато остане на мазнина. Посоляваме, поръсваме с черен и червен пипер и разбъркваме. От яйцата приготвяме омлети - по един за всяка порция. Разпределяме кавърмата върху омлетите и ги загъваме.
Гарнирана пита с праз и сланина
Продукти за 2 пити: 150 г тесто, 100 г сланина, 2 стръка праз, 40 г настърган кашкавал, 25 г краве масло, 3 с.л. сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Намазваме с масло дъното на две малки тавички. Разделяме тестото на две части и го разточваме на кори с формата и размера на тавичките. Слагаме корите в тавичките, набождаме ги с вилица на няколко места и ги печем 15 мин в предварително загрята фурна. Нарязваме праза на ситно и го изпържваме добре в разтопеното масло. Прибавяме сланината, нарязана на тънки ивички, и пържим още 10 мин. Отстраняваме от огъня, прибавяме сметаната, поръсваме с черен пипер и сол и разбъркваме добре. Изваждаме питите от фурната, гарнираме ги с приготвената смес, поръсваме ги с настърган кашкавал и ги печем още 15-20 мин, докато се зачервят. Поднасяме ги горещи.
Свинско с праз
Продукти за 4 порции: 800 г свинско месо, 2-3 с.л. свинска мас, 1 глава лук, 3-4 стръка праз, 2-3 домата, 1 ч.л. червен пипер, 2 клонки целина, 1 с.л. брашно, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото и го почистваме от ципи и сухожилия. Измиваме го със студена течаща вода, отцеждаме го и го нарязваме на хапки. Изпържваме ги на слаб огън в сгорещената мазнина, докато се позачервят от всички страни. Изваждаме месото и в същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук и обелените и нарязани на кубчета домати. Когато сместа се позадуши, поръсваме червения пипер, наливаме 2 ч.ч. топла вода, посоляваме на вкус и прибавяме месото. Захлупваме плътно и продължаваме да задушаваме на тих огън. Когато месото омекне, прибавяме праза, който сме нарязали на парчета с дължина 2-3 см, ситно нарязаните листа от целина, лютото чушле и брашното, препечено и размито в хладка вода. Отново захлупваме плътно и задушаваме още двадесетина минути. Сервираме ястието поръсено с черен пипер и лимонов сок.
Яхния с праз
Продукти за 4 порции: 600 г обезкостено свинско месо, 1 кг праз /4-5 стръка/, 1 с.л. свинска мас, 2 ч.л. доматено пюре, 1 ч.ч. бяло вино, 1 люта чушка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късчета и леко го запържваме в силно загрятата мазнина. Прибавяме нарязания на колелца праз и задушаваме около 20 мин. Разреждаме доматеното пюре с виното и го изсипваме върху праза. Прибавяме лютата чушка, посоляваме и оставяме ястието да къкри на тих огън, докато остане на мазнина. Поръсваме готовата яхния с черен пипер и я поднасяме с прибавка от пържени или варени картофи.
Агнешко бутче със зеленчуци
Продукти за 4 порции: 500 г агнешко месо от бутчето, 1 морков, 2 праза, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 2 домата, 2 с.л. олио, 30 г краве масло, 30 г сланина, 1 връзка ароматни треви /мащерка и магданоз/, 1 ч.ч. месен бульон, 1-2 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на кубчета сланината, моркова, бялата част на праза, обелените домати, лука и чесъна. Запържваме леко лука и сланината в смес от олио и масло. Прибавяме праза и морковите и пържим до пожълтяване. Слагаме агнешкото месо и го изпържваме от всички страни. Прибавяме доматите, ароматните треви, сол и черен пипер на вкус. Наливаме бульона и възваряваме. Покриваме тавичката с фолио и печем ястието в слаба фурна до омекване. Десетина минути преди да извадим от фурната, отстраняваме фолиото поръсваме с галета и ситно нарязан магданоз и допичаме.
Свинско тепси-кебап
Продукти за 4 порции: 800 г свинско месо, 3-4 стръка праз, 200 г ориз, 100 г свинска мас, 1 глава чесън, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и обезкостяваме месото, измиваме го на течаща вода, подсушаваме го и го нарязваме на парчета. В тавичка разтопяваме маста и изпържваме в нея месото. Към края на пърженето прибавяме ситно нарязания праз, а 3-4 мин след това – почистения, измит и отцеден ориз. Посоляваме, заливаме с 2-3 ч.ч. топла вода и печем в предварително загрята умерена фурна. Поднасяме тепси-кебапа топъл, поръсен със смес от счукания чесън и оцета.
Смесени меса в глинен съд
Продукти за 8 порции: 500 г шарено свинско месо, 500 г сурова наденица, 500 г черен дроб, 1-2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, бялата част на 2-3 стръка праз, 10-12 маслини, 1-2 чушки, черен пипер на зърна, сол, червен пипер, суха чубрица, 150 мл червено вино, 2-3 с.л. олио
Нaчин на приготвяне: Нарязваме свинското и дроба на хапки, а наденицата нарязваме на по-големи парченца. Слагаме месата в глинен съд. Прибавяме нарязаните на филийки лук и чесън, нарязаната на по-големи парченца чушка и маслините, без костилките. Наливаме олиото, виното и 250 мл вода. Поръсваме подправките. Захлупваме и печем 30 мин на силна фурна. Рязко намаляваме фурната и оставяме ястието да къкри на тих огън, докато месото напълно омекне, а сосът му се сгъсти.
Кюфтета от пилешко месо с праз
Продукти за 5-6 порции: 800 г бяло пилешко месо, 2 глави лук, 3-4 стръка праз, 2-3 яйца, черенпипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Накълцваме бялото месо на ситно и го смесваме със ситно нарязания и запържен лук и ситно нарязаната бяла част от праза. Подправяме с черен пипер и сол и разбъркваме. Прибавяме яйцата и омесваме много добре. Оставяме сместа да почива 10 мин. След това с помощта на лъжица оформяме топки, които изпържваме в сгорещеното олио.
Пиле по фламандски
Продукти за 5 порции: 1 голямо пиле, 2 глави лук, 3 стръка целина, 3 стръка праз, 1 морков, 2 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, 2 карамфилчета, 1 връзка ароматни треви /дафинов лист, мащерка, магданоз/, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натриваме пилето с лимонов сок и го слагаме в подходящ съд. Прибавяме ситно нарязаната целина, праза и моркова, нарязани на колелца. Наливаме вода, която да покрие продуктите и кипваме на огъня. Прибавяме ароматните, лука, в който сме заболи карамфилчетата, виното, черен пипер и сол на вкус. Варим до омекване на месото. Изваждаме пилето, нарязваме го на порции и го разпределяме по чиниите. Прецеждаме бульона, в който сме варили пилето, и заливаме порциите с него.
Пълнено пиле с праз
Продукти за 4 порции:1 пиле, 2-3 стръка праз, 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, черен пипер, мащерка, сол.
Нaчин на приготвяне: Натриваме пилето отвътре и отвън със сол и черен пипер. Нарязваме праза на ситно и леко го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме червения пипер, доматеното пюре, размито в малко вода и ориза. Подправяме с мащерка, черен пипер и сол на вкус. Наливаме 1 к.ч. гореща вода и задушаваме, докато оризът поеме течността. Пълним пилето с тази смес и зашиваме отвора. Слагаме го в тавичка, наливаме 1 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна, като от време на време обръщаме пилето.
Кавърма от риба
Продукти за 4 порции: 1 кг по-едра риба, 1 к.ч. олио, 2 стръка праз, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.ч. червено вино, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата и костите, посоляваме и изпържваме рибата в сгорещеното олио. Нареждаме изпържените парчета на дъното на широка тенджера и отгоре слагаме клончета сушена чубрица. В същата мазнина запържваме нарязания на тънки колелца праз, поръсваме червения пипер и веднага сипваме 1 к.ч. топла вода, в която сме размили доматеното пюре. Посоляваме и наливаме виното. Разбъркваме и изсипваме сместа в тенджерата с рибата. Наливаме толкова топла вода, че да покрие продуктите. Захлупваме и задушаваме 20 мин на тих огън. Преди поднасяне поръсваме с наситнен магданоз.
Риба с праз
Продукти за 5 порции: 1 кг филе от бяла риба, 2 стръка праз, половин пакетче краве масло, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме филето на порции, посоляваме всяко парче и поръсваме с лимонов сок и черен пипер. Разпределяме върху рибата нарязания на кръгчета праз и разделеното на парченца масло. Увиваме всяка порция в алуминиево фолио и нареждаме пакетчетата в тенджера под налягане, в която предварително сме наляли 1 ч.ч. вода и сме сложили метална скара. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска намаляме огъня и варим 15 мин.
Рибен кебап в гювечета
Продукти за 4 порции: 800 г филе от риба, 1 1/2к.ч. олио, 4-5 стръка праз, 300 г домати, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 4-5 мариновани червени пиперки, 1 ч.ч. бяло вино, 50 г кашкавал, 1 лимон, 4 люти чушлета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на хапки, посоляваме и задушаваме в част от олиото. Нарязваме праза на кръгчета и го задушаваме в останалото олио.Щом омекне, прибавяме обелените и настъргани домати, ситно нарязаните пиперки, виното, ситно нарязания магданоз и няколко зрънца черен пипер. Посоляваме, разбъркваме и разпределяме сместа в гювечета. Отгоре разпределяме парчетата риба. Заливаме с яйцата, разбити с киселото мляко и поръсваме с настъргания кашкавал. Печем гювечетата в умерена фурна, докато останат на мазнина.
Черен дроб с праз
Продукти за 4 порции: 600 г черен дроб, 4 стръка праз, 1 с.л. лимонов сок, 3 с.л. олио, соев сос, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме дроба. Нарязваме го на хапки, натриваме го със содата и го оставяме да престои 15-20 мин. Почистваме праза и го нарязваме на кръгчета с дебелина около 1 см. Задушаваме го в сгорещената мазнина на слаб огън в захлупен съд. Когато поомекне, прибавяме нарязания дроб. Пържим още десетина минути на умерен огън. Малко преди да отстраним от огъня поръсваме с няколко капки соев сос. Подправяме готовото ястие с лимоновия сок, черен пипер и сол на вкус.
Задушени колбаси с праз
Продукти за 2-3 порции: 200-300 г колбаси, 1 стрък праз, 1 ч.ч. бульон, 1с.л. брашно, 2-3 с.л. мазнина, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината. Прибавяме нарязаните на парченца колбаси и задушаваме, докато омекнат. Поръсваме с брашното, заливаме с горещия бульон /или вода/, подправяме на вкус с черен пипер и сол /по желание можем да прибавим 1 ч.л. доматено пюре/, похлупваме и оставяме ястието да къкри на тих огън, докато остане на мазнина.
Каша от създърма
Продукти за 5 порции: 500 г създърма, 4 стръка праз, 4 с.л. брашно, 1 ч.ч. разтопена мазнина, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме праза, измиваме го и го нарязваме на дребно. Задушаваме го в сгорешената мазнина, докато се изпари водата, след което поръсваме с червения пипер и разбъркваме. Прибавяме брашното и запържваме. Разреждаме сместа с малко бульон /или вода/, прибавяме натрошената създърма и варим при непрекъснато бъркане, докато получим каша с желаната гъстота. След като отстраним от огъня, подправяме кашата на вкус със сол и черен пипер.
Шунка, запечена с праз
Продукти за 4 порции: 2-3 стръка праз, 600 г шунка, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. прясно мляко, половин пакетче краве масло, 100 г настърган кашкавал, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шунката на 4 дълги резена. Почистваме праза, измиваме го и го нарязваме на парчета, широки колкото резенчетата шунка. Сваряваме го в подсолена вода и го отцеждаме. Завиваме във всеки резен шунка по 2-3 парчета праз и ги нареждаме на дъното на намаслен пръстен съд. Приготвяме сос от 1 с.л. масло, млякото и брашното и заливаме ястието с него. Поръсваме с настъргания кашкавал и слагаме тук там парченца от останалото масло. Захлупваме гювеча и го слагаме в студена фурна. Постепенно загряваме фурната до 200°С и печем около 15 мин.
Дроб, пържен с праз
Продукти за 5 порции: 500 г черен дроб, 5 стръка праз, 1 с.л. лимонов сок, 3 с.л. мас, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: В тиган на слаб огън стопяваме маста и задушаваме в нея нарязания на тънки колелца праз. Поръсваме с черен пипер. Към праза прибавяме нарязания на кубчета дроб. Пържим още 7-8 мин. Накрая подправяме със сол и с лимонов сок.
Автор: recepty.bg