Вкусни гозби с маруля
Сарми от маруля
Прoдукти: 1-2 марули (салати), 250 г ориз, олио, 1 глава лук или 2 връзки пресен лук, черен пипер, магданоз, сол, 150 г гъби (по желание).
Нaчин на приготвяне: Избираме по-едрите марулени листа и ги попарваме с вряла подсолена вода. В сгорещеното олио задушаваме ситно нарязания лук, прибавяме измития ориз, изчакваме да се задуши, наливаме топла вода и оставяме сместа да се вари, докато оризът поомекне. Ако слагаме гъби, след ориза прибавяме сварените и ситно нарязани гъби. Заливаме с бульона, в който са варени гъбите. Подправяме сместа с черен пипер, сол и ситно нарязан магданоз. Разбъркваме и оставяме да изстине. Свиваме сармички в марулените листа и ги нареждаме в тенджера, притискаме ги с чиния и заливаме с вода или бульон. Оставяме сармите да врят на умерен огън.
Баница с маруля
Прoдукти: 250 г готови кори за баница, 1 ч.ч. разтопено краве масло /или олио/, 4-5 външни листа от маруля, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. олио /за плънката/, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме ориза. Сваряваме го в 1 ч.ч. вода и го отцеждаме. Смесваме го със съвсем ситно нарязаните листа от маруля. Поръсваме 1 с.л. олио и посоляваме на вкус. В намаслена тавичка нареждаме пласт от готовите кори. Напръскваме го обилно с мазнина и нареждаме отгоре втори пласт кори. Отново напръскваме с мазнина и след това разстиламе част от плънката. Продължаваме да нареждаме корите, като пръскаме с мазнина и разстиламе плънката. Завършваме с пласт от кори, поръсваме обилно с мазнина и печем в умерено загрята фурна, докато баницата порозовее отгоре.
Пълнени марули
Прoдукти: 4 марули, 800 г агнешко месо, 3 стръка зелен лук, 4 с.л. масло, 3 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме марулите от повяхналите външни листа и ги измиваме добре. Пускаме ги за 7-8 мин във вряща подсолена вода. Веднага след това ги обливаме със студена вода. Смиламе месото. Подправяме го със ситно нарязания лук, магданоза, черен пипер и сол на вкус и омесваме каймата добре. Разлистваме марулите до сърцевината. Разпределяме каймата. Събираме листата на марулите и ги превързваме с дебел конец. Нареждаме ги в тава. Нарязваме отгоре им и отстрани парченца масло. Наливаме малко гореща вода. Покриваме тавата с алуминиево фолио. Слагаме пълнените марули да се пекат в умерена фурна около 1 час.
Мусака с маруля
Прoдукти: 1-2 марули, 4 яйца, 2-3 с.л. галета, 100 мл олио, 150 г ориз, 150 г сирене, 1 с.л. масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме марулените листа и ги накълцваме на дребно. Задушаваме ги в част от олиото, прибавяме и галетата. Махаме сместа от огъня и, когато се поохлади, прибавяме 2 разбити яйца, черен пипер, сол и разтрошеното сирене. Отделно в останалото олио задушаваме почистения и измит ориз, заливаме го с топла вода в съотношение 1:3 и поръсваме със сол. Когато оризът се посвари, го отстраняваме от огъня, оставяме да се поохлади и му добавяме 1 разбито яйце. Намазваме тавичката с олио и изсипваме половината марулена смес. Върху нея разстиламе ориза, а отгоре останалата марулена смес. Поръсваме с кипящо масло и заливаме с другото яйце. Печем в умерена фурна до зачервяване. Поднасяме мусаката с кисело мляко.
Равиоли с маруля
Прoдукти: 4 ч.ч. брашно, 4 яйца; зa плънката: средата на 1 къдрава маруля, 250 г извара, 1 с.л. зехтин, 1 яйце, 4-5 с.л. настърган пармезан, 60 г краве масло, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното със 1 щипка сол. Правим в средата “кладенче” и изливаме вътре леко разбитите яйца. Прибавяме много малко топла вода и месим 15 мин - до получаването на гладко тесто. Нарязваме марулята на тънки ивички, посоляваме и задушаваме в зехтина, докато омекне. Сваляме от огъня и оставяме да изстине. Прибавяме изварата и подправяме с черен пипер. Разточваме тестото на тънка кора и изрязваме квадратчета или кръгове. Пълним ги с плънката, прегъваме краищата, прищипваме хубаво и ги намазваме с яйце, за да не се разтворят по време на варенето. Възвираме голямо количество подсолена вода, пускаме равиолите и ги варим, докато изплуват. Заливаме ги с разтопеното масло и ги поръсваме с настъргания пармезан.
Пълнена маруля
Прoдукти: 1 голяма маруля, 1-2 моркова, 2-3 домата, 1-2 зелени чушки, 150 г сирене, 2 скилидки чесън, 1-2 пера зелен лук, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме марулята, като внимаваме да не се отделят листата й от кочана. Настъргваме морковите, пресоваме чесъна. Лука, чушките и доматите нарязваме на ситно. Всички зеленчуци разбъркваме с настърганото сирене и подправяме с черен пипер и сол на вкус. С тази смес пълним марулята, като слагаме внимателно и между листата й. Цялата напълнена маруля завиваме с домакинско фолио и оставяме в хладилника. Сервираме, нарязвайки я на парчета като диня.
Грах с марули
Прoдукти: 500 г грах, 3-4 големи марули, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 2 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме граха в подсолена вода. Избираме хубавите листа и сърцевината на марулите, нарязваме ги на парчета и ги варим 10-15 мин. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом стане златист, поръсваме брашното, подправяме с черен пипер и сол и наливаме малко вода, колкото да се образува рядка кашица. Прибавяме сварения грах и марулите и варим още 10-15 мин.
Кремсупа от маруля
Прoдукти: 2-3 марули, 3 с.л. брашно, 3-4 с.л. краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 2 жълтъка, 1 ч.л. краве масло за застройката, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме горните листа на марулите, нарязваме ги на едро и ги варим 10 мин в подсолена вода. Отцеждаме и ги пасираме. Запържваме брашното в сгорещеното масло, прибавяме пасираната маруля, разреждаме с отварата и оставяме супата да ври 5-6 мин. Прибавяме прясното мляко и само възвираме супата. Разбиваме яйцата с маслото за застройката и ги сипваме в супата.
Супа от маруля
Прoдукти: 2 големи марули, 2 с.л. олио, 1 с.б. брашно, 2 с.л. настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме марулите, нарязваме ги на тънки ивички и ги запържваме в олиото. Поръсваме с брашното, наливаме малко вода и задушаваме 4-5 минути. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и наливаме още топла вода. Добавяме и кашкавала. Оставяме супата да поври още 2-3 мин. Поднасяме я с изпържените в масло хлебни кубчета.
Млечна супа от маруля
Прoдукти: 2 марули, 80 г краве масло, 50 г брашно, 4 ч.ч. прясно мляко, 1 щипка захар, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме марулите 1 мин във вряща подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме ги на ивички и ги изпържваме в 30 г разтопено масло. Отделно приготвяме бешамел от останалото разтопено масло, брашното, 1 ч.ч. мляко, захарта и сол на вкус. Заливаме изпържената маруля със соса, захлупваме и варим на тих огън. Когато марулята омекне, пресоваме, наливаме останалото мляко и притопляме на огъня. Непосредствено преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Супа от маруля с бяло вино
Прoдукти: 1 маруля, 1 стрък зелен лук, 2 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 3 ч.ч. зеленчуков бульон, 2 с.л. магданоз, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме марулята и лука, измиваме ги добре и нарязваме лука на ситно, а марулените листа на по-едри ивици. В тенджерка сгорещяваме олиото и запържваме лука. Прибавяме брашното и запържваме до златисто. Разреждаме запръжката с виното. Сипваме бульона, добавяме нарязаната маруля и оставяме 5 минути да ври. Разбъркваме, за да не се получат топчици от брашното. Махаме супата от огъня и я подправяме с лимонов сок, черен пипер и сол на вкус. Наръсваме с магданоза.
Супа от маруля с ориз
Прoдукти: 2 средно големи марули, 1 връзка зелен лук, 4 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 4 с.л. олио, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме марулите 10 мин в леко подсолена вода. Измиваме и ги нарязваме на ивички. Сгорещяваме олиото и задушаваме 5 мин ситно нарязания. Прибавяме нарязаните марули и задушаваме още 10 мин. Заливаме зеленчуците с 6 ч.ч. вряла вода, посоляваме и варим 30 мин. Прибавяме ориза и варим още 15 мин. Преди да отстраним от огъня прибавяме размитото с малко вода брашно. При поднасянето подправяме с лимонов сок, поръсваме с черен пипер и наситнени магданоз и копър.
Пастет от маруля
Прoдукти: 2-3 марули, 3-4 с.л. масло, 1 с.л. брашно, 2-3 с.л. сметана, 2 разбити яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме марулите и ги сваряваме в подсолена вода. Пасираме ги добре и смесваме с изброените продукти. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и варим пастета на водна баня около 1 час.
Селска пролетна чорба
Прoдукти: 500 г киселец, 1-2 марули, листата от 1-2 глави целина, 2-3 листа от калофер, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 2-3 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно киселеца, марулята, калофера и целината и ги задушаваме в сгорещената мазнина. Когато позавяхнат, наливаме 1,5 л топла вода, посоляваме на вкус и варим 45 мин на умерен огън. Накрая застройваме с яйцата, които сме разбили с прясното мляко, и отдръпваме тенджерата от огъня.
Пюре от маруля
Прoдукти: 2-3 марули, 2 ч.ч. прясно мляко, 4 яйца, 2 с.л. масло, магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим марулите и няколко стръка магданоз в подсолена вода до омекване. Отцеждаме и ги пасираме на пюре. Разреждаме с прясното мляко и оставяме на огъня да поври 10 минути. Отделно сваряваме яйцата и отделяме жълтъците от белтъците. Жълтъците намачкваме с размекнатото масло и ги прибавяме към пюрето. Всичко объркваме добре. Подправяме със сол, черен пипер и лимонов сок. Изсипваме в подходяща чиния и украсяваме с белтъците. Ако желаем, можем да нарежем белтъците на много ситно и да ги разбъркаме с пюрето.
Маруля с булгур на фурна
Прoдукти: 200 г булгур, 1 зелена салата (маруля), бялата част на 1 стрък праз, магданоз, джоджен и мента по няколко стръкчета, 1 к.ч. зехтин, 1-2 домата, лимонов сок, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме булгура с вода и го оставяме да престои 1 час, за да омекне. Загряваме 4-5 с.л. зехтин и задушаваме в него ситно нарязания праз и наситнената маруля. Добавяме малко вода, подправяме със сол. Отцеждаме булгура и го изсипваме към праза, наливаме вода и задушаваме. Когато ястието е почти готово, прибавяме ситно нарязаните подправки, разбъркваме и изсипваме цялата смес в тавичка. Поливаме с лимонов сок, а отгоре разпределяме нарязаните на колелца домати, посоляваме, поръсваме с останалия зехтин и запичаме в силна фурна.
Зелена супа
Прoдукти: 200 г спанак, 2 марули, 100 г грах, 3 големи картофа, 1 глава лук, 60 г краве масло, 30 г брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. костен бульон, 1-2 щипки захар, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от маслото. Попарваме марулята, отцеждаме и я нарязваме на ситно. Прибавяме я към лука заедно с отцедения грах и задушаваме. Правим светла запръжка от брашното и останалото масло, разреждаме с малко костен бульон и задушаваме. Отделно сваряваме картофите и ги обелваме. Попарваме спанака и го пресоваме заедно с картофите и останалите зеленчуци. Прибавяме запръжката, млякото и бульона. Подправяме с черен пипер, индийско орехче, захар и сол. Кипваме супата и поднасяме с изпържени хлебни кубчета.
Автор: recepty.bg