Още рецепти » Ястия с тиквички

 Ястия с тиквички

Котлети от тиквички

Продукти за 4-5 порции: 3-4 тиквички, 4-5 яйца, 150 г кашкавал, копър, магданоз, брашно, галета, олио за пържене, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на кръгчета, дебели около 0,5 см, посоляваме и оставяме 30-40 мин да се отцедят. Овалваме ги в брашно и запържваме съвсем леко в сгорещеното олио. Изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят от мазнината. Отделно настъргваме кашкавала и го смесваме с 2 яйца и ситно нарязани копър и магданоз. Поръсваме с малко черен пипер. С получената смес мажем тиквичките и ги слепваме две по две. Всяко котлетче потапяме веднага в брашно, в разбитите яйца и в галета. Запържваме ги до златисто.

Кюфтета от сух хляб и тиквички

Продукти за 5 порции: 300 г сух хляб, 300 г тиквички, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 100 г кашкавал, 50 г сирене, 1 с.л. ракия, 70 г брашно, магданоз, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме нарязаните на дребно тиквички в прясното мляко. Намачкваме ги след като изстинат. Прибавяме хляба, натрошен съвсем на дребно, яйцата, настърганите кашкавал и сирене, ракията, ситно нарязан магданоз,черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме сместа, докато стане еднородна. С лъжица гребваме от сместа и я овалваме в брашното, като оформяме кръгло кюфте. Пържим в малко мазнина от двете страни до светлокафяв цвят.

Кюфтета от тиквички и картофи

Продукти за 4 порции: 600 г картофи, 500 г тиквички, 3 яйца, половин връзка магданоз, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме картофите. Обелваме тиквичките, настъргваме ги и ги прибавяме към картофите. Добавяме ситно нарязания магданоз, 2 яйца, черен пипер и сол на вкус. Оформяме кюфтета, които овалваме в брашното, потапяме в разбитото яйце и изпържваме в загрятата мазнина.

Кюфтета от тиквички и моркови

Продукти за 4 порции: 2 средно големи тиквички, 1-2 моркова, 1 скилидка чесън, 1-2 яйца,1 к. ч. настърган кашкавал, 1 непълна ч. ч. брашно, магданоз, сол, черен пипер, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и леко ги изцеждаме. Смесваме ги с настърганите моркови, счукания чесън, ситно нарязания магданоз, кашкавала, черния пипер, солта и яйцата. Накрая добавяме брашното и разбъркваме много добре. Взимаме по 1 с.л. от сместа и оформяме малки кюфтенца. Изпържваме ги от двете страни в сгорещена мазнина.

Лазаня с тиквички и гъби

Прoдукти: 400 г тиквички, 200 г домати, 200 г гъби, 2 червени чушки, 250 г сирене, 200 г спанак, 250 г кашкавал, 4 ч.ч. доматен сос, 3 с.л. пресен босилек, 1 ч.л. сол, кори за лазаня.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките и чушките на кубчета, доматите - на парчета, гъбите - на лентички. Смесваме ги в тенджера, заливаме с чаша вода и ги сваряваме. Накрая добавяме босилека и махаме от котлона. Почистваме спанака, сваряваме го и отцеждаме. Смесваме го с 1 ч.ч. ситно настърган кашкавал и натрошено сирене. Формата за печене намазваме с 1 ч.ч. доматено пюре. Слагаме 1/4 от корите и разстиламе 1 ч.ч. спаначено пюре. Покриваме с още един пласт кори и с 1 ч.ч. доматен сос. Следващият ред гарнираме с гъбената смес. Редим на пластове до изчерпване на продуктите. Завършваме с кори и доматен сос. Покриваме ястието плътно с фолио и печем 45 минути. Махаме фолиото, поръсваме лазанята с останалия кашкавал и запичаме още 15 минути.

Шницели от тиквички

Продукти за 4 порции: 1 кг тиквички, 4-5 яйца, 150 г краве сирене, 2-3 с.л. галета, 3-4 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките, нарязваме ги на дълги резенчета и ги посоляваме. Оставяме ги да престоят 10 мин със солта, след което ги овалваме в брашното и ги пържим в сгорещеното олио, докато се зачервят от двете страни. Оставяме 15-20 мин да се отцедят от мазнината. Натрошаваме сиренето и го смесваме със ситно нарязания магданоз и половината от разбитите яйца. Намазваме тиквичките с тази смес и ги слепваме две по две. Внимателно ги потапяме първо - в брашното, след това - в останалите разбити яйца, накрая – в галетата. Изпържваме ги от двете страни до златисто.

Гъби с ориз и тиквички

Продукти за 4 порции: 2 средно големи тиквички, 200 г гъби, 200 г ориз, 6 с.л. разтопено краве масло, 2-3 с.л. настърган кашкавал, черен пипер, сол, 3-4 с.л., доматен сос за гарниране.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза, отцеждаме и го попарваме с половината от маслото, което леко сме запържили. Обелваме тиквичките, нарязваме ги на малки кубчета, посоляваме и ги изпържваме в сгорещеното олио. Нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в останалото масло. Смесваме ги с ориза и тиквичките. Поръсваме с черен пипер, разбъркваме леко и изсипваме в голяма чиния за сервиране. Поръсваме с настъргания кашкавал и поливаме наоколо с доматен сос.

Картофи с тиквички

Продукти за 4 порции: 6-7 картофа, 1-2 тиквички, 4-5 с.л. олио, 1 ч.ч. сметана, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките и картофите и ги нарязваме на кръгчета. Запържваме ги в олиото, което сме сгорещили в отворена тенджера под налягане. Прибавяме сметаната, посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 15 мин. Поръсваме ястието със ситно нарязани магданоз и копър.

Млечник с тиквички

Прoдукти: 1 кг тиквички, 1/2 ч. ч. олио, 4 яйца, 1/2 връзка копър, 2 ч. ч. прясно мляко, черен пипер, магданоз, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Почистваме тиквичките, нарязваме ги на кубчета, сваряваме ги в подсолена вода и отцеждаме. Разбъркваме прясното мляко с яйцата, ситно нарязания копър, черен пипер и сол на вкус. Прибавяме отцедените тиквички, заливаме с олиото и варим на тих огън, докато сосът се сгъсти. Поднасяме ястието с поръсен наситнен магданоз.

Пълнени пиперки с тиквички

Продукти за 4 порции: 12 пиперки, 500 г тиквички, 4 глави лук, 1 к.ч. ориз, 500 г домати, 1-2 връзки лозови листа, 60 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките на едро ренде и ги запържваме в половината от маслото заедно със ситно нарязания лук. Посоляваме, прибавяме ориза и също го запържваме. Заливаме с 1 к. ч. топла вода и варим на умерен огън. Щом изври водата, прибавяме ситно нарязан магданоз и малко черен пипер. Напълваме със сместа изчистените от семето пиперки. Покриваме дъното на тенджера с лозови листа, отгоре нареждаме пиперките, които също покриваме с лозови листа. Заливаме с настърганите домати и оставяме да врат на тих огън. Когато са готови, прибавяме брашното, размито в хладка вода. Оставяме пиперките да поврат с брашното 5 мин и застройваме с разбитото в киселото мляко яйце и отново слагаме за малко на огъня. Преди поднасяне попарваме с останалото сгорещено масло, зачервено с пипера.

Тиквички с домати и люти чушлета

Продукти за 4 порции: 800 г тиквички, 200 г домати, 40 г лук, 5-6 скилидки чесън, 2 люти чушлета, 60 мл олио, лимонов сок, копър, 2-3 стръка мащерка, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на кръгчета и ги оставяме 30 мин да се отцеждат. Задушаваме в олиото ситно нарязания лук, обелените и настъргани домати, нарязаните люти чушлета, счукания чесън и мащерката. Посоляваме и прибавяме отцедените тиквички. Заливаме с 1 ч.ч. вряща вода и задушаваме на слаб огън в плътно захлупена тенджера, докато омекнат тиквичките. Сервираме ястието студено, поръсено с лимонов сок и ситно нарязан копър.

Тиквички със сирене

Продукти за 4 порции: 4 по-големи тиквички, 4 яйца, 150 г сирене, 30 г краве масло, черен пипер, копър, сол
Нaчин на приготвяне: Остъргваме тиквичките и надлъжно ги разполовяваме. Внимателно издълбаваме вътрешността им и леко ги задушаваме в подсолена вода. Смесваме яйцата с натрошеното сирене, подправяме с черен пипер и ситен копър и пълним тиквичките с тази смес. Подреждаме ги в намаслена тавичка, посоляваме, поливаме с разтопеното масло и печем в умерена фурна.

Гювеч от пресни зеленчуци

Продукти за 5-6 порции: 1 кг домати, 4-5 пиперки, 2 тиквички, 4-5 картофа, 100 г зелен фасул, 200 г бамя, 3 глави лук, 1 1/2к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязан копър, 2-3 люти чушки, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пиперките, тиквичките и зеления фасул. Обелваме картофите, доматите и лука и също ги нарязваме на парчета. Почистваме бамята от дръжките и семената. Слагаме зеленчуците в пръстен съд, посоляваме и разбъркваме. Прибавяме целите люти чушки. Заливаме с олиото, посоляваме на вкус, захлупваме гювеча и печем в умерена фурна, докато зеленчуците омекнат и ястието остане на мазнина. Малко преди да извадим от фурната, поръсваме със ситно нарязаните копър и магданоз.

Гювеч с тиквички и патладжани

Продукти за 4 порции: 2 глави лук, 3 патладжана, 3 тиквички, 5-6 домата, 1 к.ч. олио, 150 г кашкавал, 2 с.л. галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните и тиквичките на кръгчета, осоляваме и оставяме да се отцедят. Съвсем леко ги изпържваме. В същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук. Когато омекне, прибавяме 4 домата, които сме обелили и нарязали на филийки. На дъното на тавичка нареждаме патладжаните, отгоре разстиламе лука с доматите. Покриваме с тиквичките и поръсваме с настъргания кашкавал. Покриваме с останалите домати, които сме нарязали на тънки кръгчета и поръсваме с галетата. Печем 30 мин в умерена фурна.

Макарони с тиквички

Продукти за 4 порции: 400 г дребни макарони, 4 малки тиквички, 3 домата, 200 г царевица от консерва, 3-4 с.л. зехтин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в голямо количество подсолена вода и ги отцеждаме. Обелваме доматите и ги нарязваме на дребно. Настъргваме тиквичките на едро ренде и ги сипваме в сгорещената мазнина. Прибавяме доматите, посоляваме и задушаваме, докато доматеният сок се поизпари. Сипваме зеленчука при макароните, прибавяме отцедената царевица, подправяме с черен пипер на вкус и разбъркваме.

Млади тиквички на фурна

Продукти за 5 порции: 1,5 кг тиквички, 1 1/2к.ч. олио, 400 г сухар, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките и ги сваряваме цели в подсолена вода. Нарязваме ги на тънки филийки и ги нареждаме в пръстен съд. Между тиквичките ръсим със ситно нарязан магданоз и черен пипер, а най-отгоре поръсваме със ситно натрошения и пресят сухар. Поливаме с олиото и запичаме до порозовяване в умерена фурна. Поднасяме тиквичките студени, подправени с лимонов сок.

Мусака от зелен фасул и тиквички

Продукти за 4-5 порции: 1 кг зелен фасул, 500 г млади тиквички, 1 връзка лук, 2-3 зелени чушки, 2-3 домата, 3-4 с.л. олио, 100 г кашкавал, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме в сгорещена мазнина, докато леко се позачерви. Прибавяме разцепения по дължина фасул, дребно нарязаните чушки и домати и ги запържваме. Поръсваме със сол и ситно нарязани магданоз и копър и разбъркваме. Отделно изпържваме тиквичките, които сме нарязали на тънки филийки по дължина и сме посолили. Нареждаме част от изпържените тиквички, върху тях разстиламе част от фасула, отново нареждаме тиквички, отново разстиламе фасул, а най-отгоре завършваме с тиквички. Между пластовете поръсваме с малко настърган кашкавал. Отгоре също поръсваме с настърган кашкавал и с малко олио, заливаме с 1 ч.ч. вода и печем в умерена фурна, докато омекне фасула.

Пирог от тиквички с картофи

Прoдукти: 2-3 с.л. олио, 1 голяма глава лук, 1 кг картофи, 2 тиквички, 1ч.л. смлян кориандър, копър, сол, черен пипер, 50 г кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и в ги настъргваме на едро ренде. Обелваме тиквичките, настъргваме и тях, леко ги изстискваме и ги смесваме с картофите. Подправяме със сол, черен пипер и зелените подправки. Сгорещяваме 1 с.л. олио и пържим до поруменяване нарязания на ситно лук. Оставяме сместа леко да изстине и я избъркваме в картофената. Загряваме останалото олио на умерен котлон в голям тиган и изсипваме зеленчуковата смес. Готвим като бъркаме леко около 5 мин., докато хване отдолу румена коричка. Прехвърляме сместа в тавичка, наръсваме с настъргания кашкавал и печем във фурната само на горен реотан, докато кашкавалът поруменее.

Пирян от тиквички

Продукти за 4-5 порции: 1 кг тиквички, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 4-5 червени домата, 1 глава чесън, магданоз, 1 с.л. оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на тънки кръгли филийки. Нареждаме ги в намаслена тава и прибавяме ориза, ситно нарязан магданоз и няколко зърна черен пипер. Нарязваме доматите на кръгли филийки и ги нареждаме върху тиквичките. Заливаме ястието с олиото и малко вода. Печем в умерена фурна. Няколко минути преди да извадим тавата от фурната, заливаме ястието със счукания чесън, разреден с оцета.

Пълнена тиквичка

Прoдукти: 1 тиквичка, 1 изцедено кисело мляко, 1/2 ч. ч. настъргано сирене, черен пипер, сол; за плънката: 2 яйца, 2 филии сух бял хляб, 200 г гъби, 3 с.л. олио, 1 к.ч. прясно мляко, черен пипер,копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Издълбаваме тиквичката и я посоляваме. Нарязваме гъбите и ги задушаваме в половината от мазнината. Смесваме ги с накиснатия в млякото и отцеден хляб, разбитите яйца, останалото олио и ситно нарязания копър. Подправяме с черен пипер и сол, разбъркваме и пълним тиквичката с тази смес. Слагаме я в намаслена тавичка и поливаме с киселото мляко, добре размесено със сиренето. Поръсваме отгоре с черен пипер и запичаме в умерена фурна до порозовяване.

Пълнени тиквички с извара

Продукти за 4 порции: 4 по-големи тиквички, 1 морков, 1-2 скилидки чесън, 1 главичка лук, 2 с.л. олио, 2 с.л. счукани лешници, 1 с.л. счукани бадеми, 100 г прясно меко сирене, 100 г извара, 3 с.л. ръжени мюсли, сол, 1 щипка къри, 1 стрък мента, 200 мл зеленчуков бульон, 1 стрък мащерка, 1 дафинов лист, 1 с.л. маргарин, 1 ч.л. брашно, магданоз, копър, сол
Нaчин на приготвяне: Разрязваме тиквичките надлъжно на две и внимателно издълбаваме сърцевината им. Нарязваме я на ситно. Счукваме чесъна с малко сол и натъркваме с него вътрешната страна на тиквичките. Сгорещяваме мазнината и задушаваме в нея нарязаните на ситно лук и моркови. Прибавяме сърцевината на тиквичките и готвим още 5 мин. Подправяме със сол и черен пипер, сваляме от котлона и оставяме сместа да изстине. Разбъркваме с натрошеното сирене, изварата, листните подправки, мюслите, ядките и кърито. Шприцоваме тази смес в тиквичките, нареждаме ги в тавичка, наливаме бульона, прибавяме мащерката и дафиновия лист, завиваме с фолио и печем 20 мин на 200°С. Изваждаме тиквичките в затоплен съд. Загряваме котлона, изливаме сока от печенето в тенджерка и прибавяме маргарина. Размиваме брашното с малко вода, сипваме го в соса и на слаб котлон с бъркане варим 5 мин. Подправяме соса с ароматните треви, оставяме да изстине и заливаме тиквичките.

Спагети с моркови и тиквички

Продукти за 4 порции: 400 г спагети, 1-2 тиквички, 3-4 моркова, 1 с.л. наситнен магданоз, 1 с.л. наситнен копър, 1 с.л. нарязан естрагон, 1 к.ч. зехтин, 2 с.л. винен оцет, 1 ч.л. горчица, 1 к.ч. месен бульон, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме тиквичките и морковите на ивички и ги задушаваме в 1-2 с.л. зехтин. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Добавяме спагетите и зелените подправки и разбъркваме. Разпределяме сместа по чиниите за сервиране. Загряваме останалия зехтин. Прибавяме оцета, бульона, горчицата и малко лимонов сок. Разбъркваме и заливаме спагетите с този сос.

Спагети с тиквички

Продукти за 5 порции: 500 г спагети, 700-800 г тиквички, 1 к.ч. зехтин, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и леко ги отцеждаме, така че по тях да остане малко вода. Нарязваме тиквичките на колелца и ги запържваме в сгорещената мазнина. След това добавяме малко гореща вода и ги задушаваме. Посоляваме на вкус и ги смесваме със сварените спагети. Разбъркваме и поръсваме с черен пипер и настърган кашкавал.

Тиквички плакия

Продукти за 5-6 порции: 1 кг пресни тиквички, 3 моркова, половин глава керевиз, 2 връзки пресен лук, 5-6 домата, 1 с.л. брашно, 15-20 маслини, черен пипер, 1 дафинов лист, 1 лимон, 1 к.ч. олио, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме керевиза и морковите на ситно и ги задушаваме до омекване с щипка сол и 3 с.л. олио, като по време на задушаването прибавяме още 2-3 с.л. мазнина. Остъргваме тиквичките, нарязваме ги на кръгчета и посоляваме. Нареждаме ги в намаслена тавичка керемидообразно - да се застъпват една друга. Върху тях слагаме задушения зеленчук, смесен със ситно нарязаните лук, копър и магданоз. Покриваме с филийки от доматите и от обеления и почистен от семената лимон. Заливаме с останалото олио и слагаме ястието за 10 мин в гореща фурна, след което заливаме с 1 к.ч. гореща вода и печем още 15 мин. Размиваме брашното в малко студена вода, след това го разреждаме с още вода, за да получим 1 ч.ч. и го сипваме в ястието. Печем още 5-6 мин

Тиквички по софийски

Продукти за 4-5 порции: 1 кг тиквички, 500 г сирене, 5 яйца, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче краве масло, магданоз, копър, сол, кисело мляко за гарнитура.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките на едро ренде и ги задушаваме с малко вода и сол на слаб огън. Когато омекнат, отстраняваме от огъня и ги отцеждаме. Разбиваме яйцата с млякото. Натрошаваме сиренето. Смесваме всички продукти, прибавяме наситнените зелении, разбъркваме добре и изсипваме в намаслена тавичка. Заливаме с разтопеното масло, посоляваме на вкус и печем в умерена фурна.

Тиквички, пълнени с пиперки

Продукти за 4 порции: 4 тиквички, 5-6 печени чушки, 50 г царевица, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 яйце, 1 с.л. заквасена сметана, 1 с.л. олио, 3-4 скилидки чесън, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките, разрязваме ги надлъжно наполовина и издълбаваме вътрешността им. Пускаме ги за 3-4 във вряща подсолена вода заедно с 2-3 стръкчета копър и 1-2 скилидки чесън. Нарязваме вътрешноста на тиквичките на кубчета, а чушките – на ивички. Смесваме ги, прибавяме отцедената царевица и останалия ситно нарязан чесън. Поръсваме 2-3 с.л. настърган кашкавал, добавяме мазнината, подправяме с наситнен копър, черен пипер и сол на вкус и разбъркваме.
Пълним тиквичките с тази смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме с яйцето, разбито със сметаната, поръсваме с останалия настърган кашкавал и печем 25-30 мин при температура 150°С.

Тиквички с гъби

Продукти за 4 порции: 1 кг съвсем млади тиквички, 300 г пресни гъби, 1 к.ч. ориз, 1 стрък чесън, 100 г краве масло, 100 г сметана, 100 г кашкавал, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на кръгчета, посоляваме оставяме да се отцедят. Нареждаме гъбите цели в намаслена тавичка и леко ги посоляваме. Върху тях нареждаме тиквичките и поръсваме ориза. Поръсваме също така ситно нарязаните магданоз и чесън и малко смлян черен пипер. Заливаме с 1 ч.ч. топла вода. Прибавяме сметаната и разтопеното масло. Печем в умерена фурна, докато ястието остане само на масло. Накрая поръсваме настъргания кашкавал и запичаме още 5-6 мин.

Тиквички с млечен сос

Продукти за 5 порции: 1 кг тиквички, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. брашно, 1 кофичка кисело мляко, 5 скилидки чесън, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на кръгчета или филийки, потапяме ги в подсоленото брашно и ги нареждаме керемидообразно в намаслена тавичка. Поливаме с мазнината и ги запичаме в умерена фурна. След като се изпекат, ги разпределяме в чиниите за сервиране, а мазнината от печенето сипваме в киселото мляко и го разбиваме. Прибавяме счукания чесън, ситно нарязания копър и сол на вкус, разбъркваме и заливаме тиквичките с така приготвения сос.

Тиквички с плънка от лук и сирене

Продукти за 5 порции: 1 тиквички, 1 по-голяма глава лук, 200 г сирене, 3 яйца, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Подбираме тиквички с еднаква големина, разрязваме ги надлъжно на две и ги издълбаваме. Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в половината от маслото.Щом поомекне, прибавяме брашното и заливаме с 1-2 с.л. горещо мляко. Смесваме с настърганото сирене и половината от разбитите яйца. Напълваме издълбаните тиквички с тази смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме с останалата част от разбитите яйца и млякото и печем във фурна до полуготовност, след което поливаме с останалата част от маслото и допичаме.

Тиквички с плънка от сирене и домати

Продукти за 5 порции: 5 тиквички, 250 г сирене, 3-4 домата, 1 пакетче краве масло, 2 яйца, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим обелените тиквички в подсолена вода, докато омекнат. Отцеждаме и като изстинат ги нарязваме напречно на две, а после ги издълбаваме. Напълваме ги със смес от ситно нарязаната издълбана вътрешност, натрошеното сирене, нарязаните на кубчета домати, дребно нарязания копър, разбитите яйца и сол. Нареждаме ги в намаслена тавичка, заливаме с разтопеното масло и малко от водата, в която са врели, и запичаме във фурната.

Яхния от тиквички с ориз

Продукти за 4 порции: 700-800 г тиквички, 1 връзка пресен лук, 1 ч.ч. ориз, 2 домата, 1 1/2к.ч. олио, копър /или магданоз/, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките, нарязваме ги на кубчета и задушаваме заедно със ситно нарязаната бяла част на лука в сгорещеното олио и малко вода. Прибавяме обелените и настъргани домати и задушаваме, докато продуктите омекнат напълно. Заливаме сместа с 2 ч.ч. гореща вода, псоляваме и оставяме да заври. Слагаме ориза и варим още 5 мин. Изсипваме ястието в тавичка, поръсваме със ситно нарязан копър /или магданоз/ и с черен пипер и запичаме във фурната.

Чопкебап

Продукти за 4-5 порции: 1 кг агнешко или телешко месо, 600 г млади тиквички, 1 ч.ч. доматен сок, копър, калофер, червен пипер, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото и го нарязваме на късове. Посоляваме го и го оставяме да престои 30 мин в доматения сок. След това го нанизваме на шишове, като между месото слагаме парчета от обелените и нарязани тиквички. Посоляваме шишовете, поръсваме ги с черен пипер и ги позапържваме в сгорещена мазнина. Изваждаме ги, потапяме за няколко минути в доматения сок и отново пържим до зачервяване. Готовите шишове поръсваме със ситно нарязан копър, калофер и черен пипер.

Агнешка яхния с тиквички

Продукти за 4 порции: 600 г агнешко месо, 1 к.ч. олио, 1 връзка пресен лук, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 300 г тиквички, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязан пресен джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, измиваме го, нарязваме го на хапки и го слагаме в предварително загрята суха тенджера. Държим на огъня, без да захлупваме, докато водата от месото се изпари. Тогава наливаме половината от олиото и като разбъркваме месото с дървена лъжица, го изпържваме. Отделно запържваме в останалата мазнина ситно нарязания лук. Прибавяме предварително препеченото брашно и също го позапържваме. Накрая поръсваме с червения пипер, посоляваме на вкус, разбъркваме добре и сипваме сместа при месото. Прибавяме обелените и нарязани на малки кубчета тиквички. Наливаме малко топла вода, захлупваме и варим на тих огън. Когато месото и тиквичките омекнат, поръсваме със ситно нарязани магданоз и пресен джоджен и отстраняваме от огъня.

Агнешко с тиквички

Продукти за 4 порции: 600 г агнешко месо, 600 г тиквички, 2 главички лук, 2 с.л. олио, 2-3 скилидки чесън, 2-3 домата, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме месото и пържим, докато поомекне. Слагаме нарязаните на четвъртинки домати, счукания чесън, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол. Захлупваме и задушаваме почти до омекване. Накрая прибавяме обелените и едро нарязани тиквички и дозадушаваме ястието.

Пълнени тиквички

Продукти за 4-5 порции: 1 кг млади тиквички, 800 г агнешко или телешко месо, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 50 г ориз, 1 жълтък, 1 лимон, джоджен, копър, червен и черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и обезкостяваме месото, скълцваме го на ситно. Обелваме тиквичките и издълбаваме вътрешността им. Нарязваме лука на дребно и заедно с издълбаната вътрешност на тиквичките запържваме до порозовяване в сгорещеното олио. Прибавяме ориза , заливаме с малко топла вода и пържим няколко минути. След това слагаме ситно нарязаните домати, а малко по-късно скълцаното месо, сол и черен пипер. Бъркаме интензивно върху огъня с дървена лъжица, докато месото побелее без да се пържи. Ако плънката стане много сбита, добавяме малко топла вода. С така приготвената плънка напълваме издълбаните тиквички и ги нареждаме в разлат съд. Поливаме с малко топла вода, захлупваме и оставяме ястието да се вари на тих огън. След като отстраним готовото ястие от огъня, поръсваме с джоджен и застройваме с яйцето, разбито в лимоновия сок. Накрая леко запържваме червения пипер и поливаме тиквичките с него.

Свинско с тиквички

Продукти за 4 порции: 700-800 г свинско месо, 500 г тиквички, 400 г картофи, 1-2 глави лук, 1 ч.ч. сухо бяло вино, половин пакетче краве масло, 1 ч.л. стрит сух джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука, измиваме го и го нарязваме на ситно. Обелваме картофите и ги нарязваме на дебели филийки. Остъргваме тиквичките и ги нарязваме на тънки кръгчета. Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на големи парчета, посоляваме го и го поръсваме с черен пипер. В отворена тенджера под налягане разтопяваме маслото и изпържваме в него месото. Прибавяме ситно нарязания лук, картофите и стрития сух джоджен. Наливаме виното и 1 ч.ч. вода, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим ястието 35 мин. След това отваряме тенджерата, прибавяме тиквичките и варим още 10 мин.

Телешко с тиквички

Продукти за 4 порции: 600 г крехко телешко месо, 4 тиквички, 2 глави лук, 1 глава чесън, 1 к.ч. олио, 2 моркова, 1 ч.л. червен пипер, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го нарязваме на дребни късчета. Изчистваме лука, морковите и чесъна и ги нарязваме на ситно. Сгорещяваме олиото и пускаме месото в него. Запържваме около 5 мин, прибавяме лука и чесъна и задушаваме. След десетина минути поръсваме червения пипер и заливаме с 2 ч.ч. гореща вода. Оставяме водата да заври и прибавяме тиквичките, които сме почистили и сме нарязали на дребно. Посоляваме на вкус и варим около 1 час на тих огън. Преди да поднесем подправяме с лимонов сок, черен пипер и ситно нарязани магданоз и копър.

Тиквички, пълнени с месо и соя

Продукти за 5 порции: 1 кг тиквички, 500 г телешка или говежда кайма, 3 глави лук, 1 ч.ч. соя, 3 с.л. олио, 2-3 домата или 1 ч.л. доматено пюре, червен пипер, копър или магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме, остъргваме и издълбаваме тиквичките.Накисваме соята в 3 ч. ч. вода за една нощ, след което изхвърляме водата и варим соята 30 мин на пара. Към каймата прибавяме ситно нарязания лук, соята, олиото, нарязаните домати или лъжичката доматено пюре, щипка червен пипер, няколко стръкчета градинска чубрица, сол и черен пипер на вкус. Всичко това смесваме много добре и с получената смес пълним тиквичките. Отвора на напълнените тиквички потапяме в брашно. Нареждаме ги в тенджера, поръсваме с малко олио и ситно нарязан копър и заливаме с топъл бульон или вода. Варим ги на умерен огън. Сервираме тиквичките със сос, приготвен от 4 с.л. препечено брашно, разредено с бульона, в който сме ги варили. По същия начин можем да пълним пиперки или да правим сарми с лозови листа.

Мусака с тиквички

Продукти за 4 порции: 400 г кайма, 5-6 тиквички, 3 стръка зелен лук, 250 мл доматен сок, 3 с.л. олио, 1 с.л. червен пипер, 1 връзка копър, 2-3 яйца, 250 г заквасена сметана, 1 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и копъра на ситно, а обелените тиквички нарязваме на кубчета. Задушаваме лука в олиото и малко вода. Последователно прибавяме каймата, тиквичките, копъра и червения пипер. Посоляваме, наливаме малко вода и задушаваме на умерен огън. Когато продуктите омекнат, прехвърляме в тавичка, заливаме с доматения сок и печем в умерена фурна, докато ястието остане на мазнина. Разбиваме яйцата със сметаната, прибавяме леко препеченото брашно, разбъркваме и заливаме мусаката с тази смес. Печем още десетина минути при температура 180°С.

Огретен с тиквички

Продукти за 4 порции: 500 г тиквички, 800 г телешка кайма, 7-8 картофа, 3-4 с.л. олио, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, черен пипер, сол; зa соса: 50 г настърган кашкавал, 40 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно чесъна и лука и ги пържим 2-3 мин на слаб огън. Прибавяме каймата и запържваме на силен огън при непрекъснато бъркане. Прибавяме подправките и оставяме на огъня още няколко минути. През това време сваряваме картофите в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. След това ги обелваме и нарязваме на кръгчета. Обелваме и измиваме тиквичките. Нарязваме ги на кръгчета и ги пържим до златисто оцветяване. Приготвяме соса като разтопяваме маслото, прибавяме брашното и леко го запържваме на слаб огън. Наливаме прясното мляко, поръсваме със сол и черен пипер и оставяме да се вари 7-8 мин. След това прибавяме настъргания кашкавал, отстраняваме от огъня и застройваме с разбитото яйце. Разстиламе запържената кайма в намаслена тавичка, покриваме с тиквичките, а върху тях нареждаме картофите. Заливаме ястието със соса и запичаме за 10 мин в умерена фурна.

Зеленчуци с шунка

Продукти за 4 порции: 500 г тиквички, 150 г пресни гъби, 1 червена пиперка, 200 г сварена или консервирана царевица, 2 глави лук, 1-2 с.л. доматено пюре, 200 г пилешка шунка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на кръгчета, гъбите – на филийки, чушките – на ивички, а лука – на дребно. Разстиламе в тавичка нарязаните зеленчуци и отцедената царевица. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и заливаме с доматеното пюре, размито в малко топла вода. Разпределяме отгоре нарязаната на кубчета шунка и печем в умерено загрята фурна, докато зеленчуците омекнат.

Мозайка с тиквички

Продукти за 4 порции: 2 тиквички, 5-6 пресни картофа, 6 яйца, 200г сирене, 150г кашкавал, 1/4кг обезкостени пушени ребра, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките и картофите на колелца и ги изпържваме, без да сме ги осолили. В тава нареждаме ред от тиквичките, ред от картофите и заливаме с половината от предварително приготвената смес от яйцата и сиренето. Поръсваме с черен пипер.Нареждаме отново ред тиквички, ред картофи и заливаме с останалата част от яйчната смес. Отгоре разстиламе месото и върху него поръсваме обилно с настърган кашкавал. Печем в умерена фурна до златисто.

Огретен с шунка

Продукти за 4 порции: 2 тиквички, 600 г картофи, 150 г гъби, 300 г шунка, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 100 г настърган кашкавал, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. галета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шунката на тънки ивички. Почистваме гъбите и ги нарязваме на парчета. Нарязваме лука на ситно. Остъргваме тиквичките и ги нарязваме на кръгчета. На слаб огън запържваме лука в част от разтопеното масло. Прибавяме гъбите, засилваме огъня и пържим при непрекъснато бъркане. В намаслен огнеупорен съд нареждаме пласт от обелените и нарязани на тънки колелца картофи. Поръсваме с черен пипер и сол. Отгоре разстиламе пласт от гъбите и лука, а след това – пласт от шунката, после – пласт от тиквичките и т.н., като завършваме с картофи. Поръсваме със счукания чесън, заливаме с млякото и покриваме с алуминиево фолио. Печем около 40 мин в слаба фурна. След това отстраняваме фолиото, поръсваме с галетата и настъргания кашкавал, заливаме с останалото разтопено масло и запичаме още 10 мин.

Пълнени тиквички с кайма

Продукти за 4 порции: 800 г тиквички, 200 г кайма, 2 глави лук, 100 г домати, 2 с.л. овесени ядки, 2 с.л. олио, 5-6 скилидки чесън, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Подбираме средно дебели тиквички. Издълбаваме ги и ги посоляваме. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото, добавяме накълцаната вътрешност на тиквичките. Когато поомекне, добавяме доматите и продължаваме задушаването, докато водата се поизпари. Слагаме каймата и предварително накиснатите в малко вода овесени ядки. Сваляме от огъня, слагаме подправките и разбъркваме добре. Пълним тиквичките и затваряме отворите с парче домат. Печем в умерена фурна.

Пиле с тиквички

Продукти за 4-5 порции: 1 пиле, 4-5 тиквички, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 3-4 домата, 3 с.л. олио, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината. Прибавяме пилето, заливаме с малко вода, посоляваме и варим, докато омекне месото. Добавяме обелените и нарязани на кубчета тиквички, доматите и накрая - размитото с малко вода брашно. Доваряваме ястието на тих огън и преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан копър.

Бяло месо на фурна

Продукти за 4 порции: 800 г бяло пилешко месо заедно с кожата, 1 к.ч. ориз, 1-2 тиквички, половин 60 г краве масло, 1 к.ч. олио, магданоз, джоджен, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото и с остър нож го нарязваме на малки парченца. Изчистваме и измиваме ориза. Обелваме тиквичката и я нарязваме на малки кубчета. Слагаме всичко в тавичка. Поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен, така че джодженът да преобладава, прибавяме разтопеното масло, посоляваме с червен пипер и сол, заливаме с 2 ч.ч. топла вода и разбъркваме. Печем 30 мин в умерена фурна, като в началото няколко пъти разбъркваме.

Мусака от пилешко месо с тиквички

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 4 тиквички, 2 глави лук, 4 домата, 60 г краве масло, 1 ч.ч. настърган кашкавал, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме пилето със студена вода и го сваряваме на тих огън. Обезкостяваме, нарязваме го на ситно и посоляваме. Запържваме в малко мазнина ситно нарязания лук и обелените и нарязани на кубчета тиквички. После сипваме малко вода и ги задушаваме. Прибавяме обелените и настъргани домати, посоляваме и задушаваме още 5 мин. Разстиламе на дъното на намаслена тавичка половината от тиквичките, върху тях разстиламе пилешкото месо и покриваме с останалите тиквички. Заливаме ястието с 1 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна, докато остане на мазнина. Към края на печенето поръсваме с настъргания кашкавал и запичаме, докато се образува розова коричка. Поднасяме мусаката, поръсена с черен пипер и ситно нарязан копър.

Пълнени тиквички с риба

Продукти за 4 порции: 4 тиквички, сол, черен пипер, 1 връзка зелен лук, 1 с.л. краве масло, 200 г рибно филе, 30 г грис, 1 с.л. ситно нарязан копър, 2 яйца, 2 домата, 4-5 с.л. зеленчуков бульон.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на малки парченца отрязаните капачета на тиквичките. Издълбаваме тиквичките и ги бланшираме 4-5 минути в подсолена вода. Оставяме да се отцедят и после поръсваме отвътре със сол и черен пипер. Нарязваме лука на пръстенчета и го задушаваме в маслото. След като изстине, го разбъркваме с накъсаната риба, гриса, яйцата, черния пипер, копъра и нарязаните на ситно домати. Пълним тиквичките със сместа. Сипваме в тавичка капачетата им, останалите домати и зеленчуковия бульон. Захлупваме и печем 30 мин при 200°С.

Охлюви със зеленчуци

Продукти за 4 порции: 20 охлюва, 5-6 червени чушки, 3 домата, 3 глави лук, 2-3 малки тиквички, 3-4 глави чесън, 4-5 с.л. олио, 2 с.л. червен пипер, 1 с.л. стрита чубрица, 2 с.л. соев сос, мащерка, кориандър, джиндифил, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Опичаме пиперките, обелваме ги и ги нарязваме на лентички. Сваряваме охлювите в подсолена вода, изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме ги на малки парченца и ги запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета тиквички и пържим още 5-6 мин. Сипваме нарязаните чушки и пържим още 5 мин. Накрая добавяме обелените и настъргани домати и варим, докато ястието остане на мазнина. Отстраняваме от огъня, посоляваме и овкусяваме с изброените подправки.

Рагу с миди

Продукти за 5-6 порции: 2 кг миди, 1 малка глава целина, 2 малки тиквички, 2 червени люти чушки, 1 кг домати, 2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 4 с.л. зехтин, 1 ч.л. смлян кимион, 2 с.л. смес от ситно нарязани зелени подправки (магданоз, босилек, копър), 2 с.л. лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отваряме мидите, изваждаме месото и го измиваме много добре. Нарязваме целината и тиквичките на кубчета, лютите чушлета – на пръстенчета, а лука и чесъна нарязваме на дребно. Обелваме доматите, почистваме ги от семената и също ги нарязваме на дребно. Сгорещяваме мазнината и запържваме лука, чесъна, целината и тиквичките. След 3-4 минути добавяме доматите и лютите чушки. Подправяме с кимион, черен пипер и сол, захлупваме и задушаваме десетина минути. След това слагаме мидите, поръсваме зелениите, захлупваме и задушаваме още 5-6 мин на силен огън, като от време на време разбъркваме. Поръсваме готовото ястие с лимоновия сок и поднасяме.

Пълнени тиквички с раци и гъби

Продукти за 5 порции: 600-700 г тиквички, 500 г раци, 250 г гъби, 2-3 червени пиперки, 2-3 стръка пресен чесън, 50 г сметана, 150 г кашкавал, 50 г доматено пюре, 75 г краве масло, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на парчета с дължина 8 см. Обелваме ги и ги издълбаваме от едната страна. Нарязваме чесъна на ситно, а гъбите - на тънки ивички. Сгорещяваме половината от маслото и в него задушаваме гъбите и лука. Настъргваме пиперките на ситно ренде и ги прибавяме към гъбите и лука. Щом зеленчуците омекнат, прибавяме раците. Отделно в останалото масло задушаваме доматеното пюре, нарязаната на дребно вътрешност на тиквичките и копъра. Прибавяме към задушените продукти сметаната и солта. Напълваме издълбаните тиквички с гъбите и раците. Изсипваме в подходяща тавичка сметановата смес, върху която подреждаме напълнените тиквички и ги задушаваме във фурна при умерена температура. Поръсваме готовото ястие с настърган кашкавал и запичаме 5-6 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кога кафето е опасно за сърцето?

Въпросите около кафето и сърцето са често коментирани - от консуматори до учени. Не е чудно, че дори научните данни са противоречиви! Но за едно има единомислие - то е, че кафето не фигурира в списъка...

Пластири вместо хапчета

Дали против болки, при болно сърце или като контрацептив, днес предписаното ви лекарство вместо да се гълта, може да се залепи върху кожата. Лекарствените пластири са много практични. Чрез тях целебно...

Биопсия при безплодие?

Кога се налага хирургична биопсия за изследване на безплодието? Това става, когато е установена пълна липса на сперматозоиди в спермата. По принцип изследванията зависят от причините за стерилитета....

Защитете бебето от слънце и студ

В зависимост от ръста главата на възрастния човек заема от 6 до 9% от общата площ на тялото. При бебето тези пропорции се колебаят между 11 и 12%. Точно затова покриващата скалпа му коса има за задача...

Начало