Още рецепти » Погрижете се за прецъфтелите лалетата

 Погрижете се за прецъфтелите лалетата

Щом прецъфтят лалетата, веднага цветовете им трябва да се отрежат, за да не се даде възможност за образуване на семена, което силно затормозява развитието на нови луковици, а също така и възстановяването на старата луковица. При премахването на цветовете и цветните дръжки трябва да се внимава да не се повредят листата, защото след прецъфтяването с набавянето на хранителните вещества в луковиците се справят листата. На тях можете да помогнете като поливате растенията.
След цъфтеж луковиците на лалетата се изваждат всяка година от земята. Това се прави в края на юни и през юли, като изваждането на най-ранните сортове може да започне в края на май. Преди да се извадят луковиците от земята листата на лалето трябва да са пожълтели, но да са все още меки. Това означава, че луковиците са се развили напълно, възстановили са изгубените си хранителни вещества от отминалия цъфтеж и са готови за съхранение. Всяко твърде ранно изваждане е за сметка на цъфтежа през следващата година.
След изваждането луковиците се прибират веднага на сянка, а не се оставят под действието на преките слънчеви лъчи, защото това води до напукване на покривните им люспи, а понякога и до напълното им втвърдяване. Оставят се да просъхнат за около 2 часа под навес и след това се почистват от стари люспи, остатъци от корени и полепнала по тях пръст. Болните и наранени луковици се унищожават. Сортират по големина и се складират на сухо, проветриво и прохладнио място (17-20°С) до есента, когато отново се засяват. Така се отделят малките и много дребни луковици, които се оставят за отделно засяване, тъй като не са способни още да цъфтят. След една година те ще наедреят и ще станат достатъчно големи, за да започнат да цъфтят. Ако имаме лалета от дадени сортове, то луковиците от всеки сорт се прибират отделно и се етикетират, за да не стане смесване.
При благоприятни условия и необходими грижи за луковиците цъфтежът на лалетата се възобновява всяка година.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как се прави гулаш

Гулаш от телешко месо Прoдукти: 600 г телешко месо, 30 г краве масло, 1 ч.л. брашно, 2 с.л. доматено пюре, 2 глави лук, 2 дафинови листа, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Измиваме месото ...

През есента бъбреците се чистят най-добре

Есента е време за увеличена активност на бъбреците. За да си представим какво е тяхното натоварване, ще подчертаем само един факт - за 24 часа бъбреците средно 60 пъти пропускат през себе си кръвта, к...

Ямайка - страната на вечния празник

Когато слънцето свети и през прозореца влиза музиката на уличните оркестри, сърцето ти започва да бие в стил “реге”. А това вече означава, че си попаднал в Ямайка по време на празник. На какво се радв...

Незаменимата фритилария

Фритиларията (Fritilaria) е чест обитател на нашите градини. Срещат се два вида – F. imperialis и F. meleagris. По-разпространена е Fritilaria imperialis, позната като ведрица или ходжово лале. В по...

Начало