Още рецепти » Бугенвилея краси терасата

 Бугенвилея краси терасата

Това прекрасно градинско растение носи името на френския мореплавател Бугенвил живял през 18 век. Известни са около 18 вида бугенвилеи - трънливи дървета, храсти и лиани, вечно зелени или листопадни, достигащи от 1 до 12 м. Растенията имат последователни листа, снабдени с дръжки, а петурата е овална, кръгла, елептична или ланцетна. Истинските цветове са дребни и без украсно значение. Всеки цвят е придружен от един голям прицветник, обагрен в розово, лилаво, синьо, червено, оранжево, жълто и бяло. Понякога наричат растението - Хартиено цвете, заради тънките прицветници /бракти/.

От какво се нуждае бугенвилеята

• Изисква минимум 5 часа ярко слънце, шарената сянка или по-малко слънце се отразяват веднага на обема на цветовете - растенията нарастват предимно на листна маса.
• Не цъфти добре в затворени помещения, нуждае се от проветряване, мястото й е на балкона, а не на вътрешния перваз.
• Нуждае се също така от висока влажност, точно преди цъфтене, веднъж щом започне да цъфти влажността може да се намали.
• По време на вегетативния цикъл на растеж е необходима обилна светлина, за се формират цветните пъпки - в противен случай растението развива само листна маса.
• Продължителността на цъфтежния цикъл зависи от общото състояние на растението – колкото по-добро и силно е растението, толкова по-продължително време се задържат прицветниците. При високи температури и условия на дългия ден цъфтежът е по-слаб. Идеалното време за цъфтеж е пролет и есен, когато дните са къси.
• След всеки цъфтежен цикъл растенията могат да се подрежат, за да се контролира размера им.
• Съдовете в които се отглежда, не е необходимо да са много големи.
• Цъфти по-добре, когато кореновата система плътно обхваща съда, може дори да е леко притисната. Не бива да се присажда.
• Нуждае се от редовно подхранване, особено в активния сезон. За целта може да се използват както разтворими, така и бавно действащи торове , които са за предпочитане. По време на дългите дни и активния сезон, се тори веднъж седмично. По време на късия ден – веднъж на 4-6 седмици. Препоръчителната формула е 15 части азот, 5 части фосфор и 15 части калий, като задължително освен 3 основни съставки, трябва да съдържа и желязо, магнезий и калций.
• Бугенвилеите не издържат на ниски температури. Затова след първото застудяване се внасят в хладни цветарници - с температура 6-8°С. Там те се поливат рядко, за да прекарат необходимата им почивка, която привършва в началото на февруари. От тогава растенията са готови за нова вегетация и може да се използват за ранно пролетно цъфтене. За тази цел те се внасят в топъл цветарник и започват да се поливат редовно. Цветовете се появяват наскоро и цъфтенето продължава непрекъснато и изобилно до късна есен.

Как се хваща

Размножаването става през февруари-март с полузрели стъблени резници. Те се вкореняват при температура около 20 градуса, а след това се засаждат поеденично в саксийки, които се пълнят със смес от равни части торф, парникова пръст, чимовка, към които се прибавя и малко пясък.. Паралелно с нарастването растенията се местят в по-големи саксии, пълни със същата почвена смес. През лятото се изнасят на открито /може и в лехи/ заедно със саксиите и се подхранват с торови разтвори. Наред с това през вегетацията растенията се пензират на 4-5 седмици, за да се получи хубава компактна, добре разклонена в основата си бугенвилея. При резитбата /пензирането/ трябва да се има предвид, че бугенвилеите се разклоняват само под мястото на отреза – ако отрежете едно клонче на 30 см над саксията, ново ще започне растеж от там. Такава лека резитба се препоръчва когато трябва да се получи определена форма. В обикновен случай най-добре е възрастните растения да се орязват на няколко сантиметра над почвата или съответното стъблено разклонение.

Подходящата почва

Почвата, в която са засадени бугенвилеите, трябва да бъде отцедлива, но да съдържа достатъчно влага. Обикновенната градинска черноземна почва не е подходяща за тях. Тя е твърде тежка. Идеалната почвена смес съдържа торф, перлит, стерилизирана почва и пясък, като може да се добави и овлажняващ агент за задържане на повече влага.

Примерна формула:

- една част градинска почва, неглинеста
- една част промит пясък или перлит
- една част градински торф, не кисел
- костно брашно
- вар (зависи от РН на разтвора)

Автор: Ландш.арх. Стоил Стоилов

Представяме Ви:

Изоставане в растежа на децата

За децата, при които се забелязва изоставане в растежа разговаряме с проф. д-р Лилия Пенева. Професор Лилия Пенева е педиатър-ендокринолог с 40-годишна практика в областта на детското здравеопазване,...

Будлеята – пеперуденият храст

Будлеята (Buddleia) или летният люляк е род екзотични храсти, които обединяват повече от 100 вида, распространени предимно в тропическите и субтропическите региони на планетата. Не всички видове будле...

Сладко от зелени доматчета

За да направим това сладко, са ни необходими 1 кг дребни зелени доматчета, 1 кг захар, 1 1/2 ч.л. лимонтозу и 1 ванилия. Измиваме доматчетата и отрязваме съвсем малко от горната им страна. С помощта...

Грижим се за детската коса!

Детската коса е значително по-слаба от тази на възрастните, а кожата на главата - по-чувствителна. От една страна, не са нужни особени познания при грижата за тях - достатъчно е да се мият, решат и от...

Начало