Още рецепти » Бугенвилея краси терасата

 Бугенвилея краси терасата

Това прекрасно градинско растение носи името на френския мореплавател Бугенвил живял през 18 век. Известни са около 18 вида бугенвилеи - трънливи дървета, храсти и лиани, вечно зелени или листопадни, достигащи от 1 до 12 м. Растенията имат последователни листа, снабдени с дръжки, а петурата е овална, кръгла, елептична или ланцетна. Истинските цветове са дребни и без украсно значение. Всеки цвят е придружен от един голям прицветник, обагрен в розово, лилаво, синьо, червено, оранжево, жълто и бяло. Понякога наричат растението - Хартиено цвете, заради тънките прицветници /бракти/.

От какво се нуждае бугенвилеята

• Изисква минимум 5 часа ярко слънце, шарената сянка или по-малко слънце се отразяват веднага на обема на цветовете - растенията нарастват предимно на листна маса.
• Не цъфти добре в затворени помещения, нуждае се от проветряване, мястото й е на балкона, а не на вътрешния перваз.
• Нуждае се също така от висока влажност, точно преди цъфтене, веднъж щом започне да цъфти влажността може да се намали.
• По време на вегетативния цикъл на растеж е необходима обилна светлина, за се формират цветните пъпки - в противен случай растението развива само листна маса.
• Продължителността на цъфтежния цикъл зависи от общото състояние на растението – колкото по-добро и силно е растението, толкова по-продължително време се задържат прицветниците. При високи температури и условия на дългия ден цъфтежът е по-слаб. Идеалното време за цъфтеж е пролет и есен, когато дните са къси.
• След всеки цъфтежен цикъл растенията могат да се подрежат, за да се контролира размера им.
• Съдовете в които се отглежда, не е необходимо да са много големи.
• Цъфти по-добре, когато кореновата система плътно обхваща съда, може дори да е леко притисната. Не бива да се присажда.
• Нуждае се от редовно подхранване, особено в активния сезон. За целта може да се използват както разтворими, така и бавно действащи торове , които са за предпочитане. По време на дългите дни и активния сезон, се тори веднъж седмично. По време на късия ден – веднъж на 4-6 седмици. Препоръчителната формула е 15 части азот, 5 части фосфор и 15 части калий, като задължително освен 3 основни съставки, трябва да съдържа и желязо, магнезий и калций.
• Бугенвилеите не издържат на ниски температури. Затова след първото застудяване се внасят в хладни цветарници - с температура 6-8°С. Там те се поливат рядко, за да прекарат необходимата им почивка, която привършва в началото на февруари. От тогава растенията са готови за нова вегетация и може да се използват за ранно пролетно цъфтене. За тази цел те се внасят в топъл цветарник и започват да се поливат редовно. Цветовете се появяват наскоро и цъфтенето продължава непрекъснато и изобилно до късна есен.

Как се хваща

Размножаването става през февруари-март с полузрели стъблени резници. Те се вкореняват при температура около 20 градуса, а след това се засаждат поеденично в саксийки, които се пълнят със смес от равни части торф, парникова пръст, чимовка, към които се прибавя и малко пясък.. Паралелно с нарастването растенията се местят в по-големи саксии, пълни със същата почвена смес. През лятото се изнасят на открито /може и в лехи/ заедно със саксиите и се подхранват с торови разтвори. Наред с това през вегетацията растенията се пензират на 4-5 седмици, за да се получи хубава компактна, добре разклонена в основата си бугенвилея. При резитбата /пензирането/ трябва да се има предвид, че бугенвилеите се разклоняват само под мястото на отреза – ако отрежете едно клонче на 30 см над саксията, ново ще започне растеж от там. Такава лека резитба се препоръчва когато трябва да се получи определена форма. В обикновен случай най-добре е възрастните растения да се орязват на няколко сантиметра над почвата или съответното стъблено разклонение.

Подходящата почва

Почвата, в която са засадени бугенвилеите, трябва да бъде отцедлива, но да съдържа достатъчно влага. Обикновенната градинска черноземна почва не е подходяща за тях. Тя е твърде тежка. Идеалната почвена смес съдържа торф, перлит, стерилизирана почва и пясък, като може да се добави и овлажняващ агент за задържане на повече влага.

Примерна формула:

- една част градинска почва, неглинеста
- една част промит пясък или перлит
- една част градински торф, не кисел
- костно брашно
- вар (зависи от РН на разтвора)

Автор: Ландш.арх. Стоил Стоилов

Представяме Ви:

Основни методи за присаждане на овошки

Присаждането е основният начин за размножаване и единственият начин за облагородяване и преоблагородяване на дървесните овощни видове. При размножаването най-често се използва присаждането на спяща п...

Пълнени тиквички

Тиквички с плънка от лук и сирене Прoдукти: 4 тиквички, 1 по-голяма глава лук, 200 г сирене, 3 яйца, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, магданоз, сол. Нaчин на приготвян...

Злоядото дете

Детето вижда в чинията парче морков и се мръщи, като че ли са му предложили горчиво лекарство. Отказва да яде. Нито дългите уговорки, нито разказите за това колко е полезен този зеленчук не действат...

Роди се дете! Какво да правим?

Японският инженер и бизнесмен Масару Ибука, един от основателите на известната в цял свят корпорация „Сони”, е бил още и педагог - самоучител, чиито идеи и досега са актуални. В своята книга „След три...

Начало