Още рецепти » Масичката за списания

 Масичката за списания

Първото, на което си струва да се обърне внимание при избора на масичка – това е външният й вид. По принцип най-често се купуват универсални, стандартни правоъгълни ПДЧ масички, които лесно се вписват във всяко помещение. Забравете за тях. Ваша задача е да подберете именно тази масичка, която най-добре ще украси вашата гостна. Няма нито един стил, в който не би могла да бъде изработена малка ажурна масичка: класика, хай-тек, модернизъм, етно и т. н.
Размерите и формите на масичката са отделна тема. С всяка година дизайнерите се стараят да удивят купувачите със своите причудливи идеи. Резултатът са десетки оригинални масички, а изборът за вас се превръща в истинско художествено изследване.
Станалите популярни напоследък стъклени плотове раждат все по-нови идеи за основа на такива масички - големи еленови рога, бронзови делфини, мечки и русалки от дърво, растения, хора, както и други художествени елементи. Някои нови модни явления са: истински аквариум в основата на масичката; масичка в етностил във вид на стилизирани африкански барабани, ладии, източни рисувани ковчежета, масички с уникални рисунки или фотоплотове, носталгични във вид на голямо кубче на Рубик или романтични с форма на красив свещник.

Структура

Масичките за списания се изработват от дърво, стъкло, бронз, алуминии, пластмаса, ракита, мрамор и това далеч не са всички материали от които може да се измайстори тя днес. Обсъждането на личността на този или онзи вариант трябва да се прави в зависимост от конкретния случай.
От гледна точка на екологичността, дървените масички държат първенството, но затова пък стъклените визуално няма да отнемат излишно пространство. Масички от ракита или с бронзови елементи са много ефектни, но са доста по-скъпи от останалите. Мраморът пък в умелите ръце на професионалист може да се превърне в акцент на всяко помещение.

Функционалност

По принцип функционалността на журналната масичка е по-скоро приятно допълнение, а не основна характеристика. Идеята е такава масичка да бъде използвана като поставка за дребни предмети: списания, книги, купа с плодове, ваза с цветя, пулт за дистанционно управление на техника, телефони и др. В много случаи такива млаки масички се използват за сервиране на кафе – но като цяло това са стандартните особености на всички малки масички.
Масичката за списания също така може да има няколко полички под плота, чекмеджета или дори отварящ се плот под който се съхраняват списания, игри и всякакви дреболии.
Някои фирми предлагат оригинални модели с истински часовник под прозрачен плот, монтирани монитори, табли за игри, дори осветление за създаване на допълнителен уют вечерно време.

Къде да се постави

Почти всяко помещение в дома може да се допълни с малка масичка за кафе. Освен обичайното разположение в хола, зимната градина или лоджията тя ще изглежда напълно добре и в спалнята в ролята на нощно шкафче, в кухнята, като количка за сервиране, в кабинета или библиотектата – за спокойно сутрешно кафе с вестник, дори в банята ще се намери място за нея.
В офиса масичката за списания се поставя в приемната, в заседателната зала, а също и в стаята за отдих на персонала.

Цените са различни

Много условно всички журнални масички може да се разделят на три ценови нива. Най-евтините са класическите правоъгълни масички от ПДЧ и шперплат. Тях ще ги срещнете практически във всеки мебелен магазин. Надали точно тях ще наречем произведение на изкуството, но те изпълняват “съвестно” своята елементарна функция в стандартната гостна. Малко по-скъпи са съвременните модели от стомана със стъклен плот.
Най-скъпият сегмент са масички от авторските модели. Те имат друг имидж. Дори само една оригинална масичка за списания е способна да украси интериора, внасяйки в него подчертана индивидуалност. Ако обиколите художествени салони или мебелни изложения може да се натъкнете на оригинален модел с напълно достъпна за вас цена.

Автор: Атанас Желязов

Представяме Ви:

От какво се нуждаят хризантемите

Очарователните и пищни хризантеми украсяват градините от юли до късна есен, когато повечето растения отдавна са завършили своя цъфтеж и вече се готвят за следващия сезон. Независимо от дъждовете, ветр...

Островът на Афродита

Кипър не е голям – за 2-3 часа островът може да бъде обходен от единия край до другия. И независимо, че забележителностите му са във всички краища, да се видят изобщо не е сложно. Плажът, където от мо...

Сенната хрема и народната медицина

Сенната хрема е едно от най-честите заболявания на дихателните пътища. Явява се през пролетта и лятото и причинител е прашецът от цветята и дърветата, попаднал в носа. Значение имат и вдишването на пр...

Да се съобразим с природния ритъм

Смята се, че е най-добре да започнем училище на 6 години. Че сексуалната активност на нашия партньор достига своя връх в 7 часа сутринта. Че луковиците на лалетата се садят през септември, и всичко т...

Начало