Още рецепти » Наследствен ли е ракът на гърдата?

 Наследствен ли е ракът на гърдата?

За коварната болест, ранната диагностика и успешното лечение разговаряме с д-р Евгени Василев, акушер-гинеколог с дългогодишен опит в лечението на мамологични заболявания.

- Д-р Василев, наследствен ли е ракът на гърдата?

- Да, има наследствен момент на рака на гърдата. В последните години се откриха гени, които са отговорни за развитието на този вид рак. Наричат се BRCA1 и BRCA2. В 5 % от жените се открива мутация от този тип гени и те в своя живот имат някъде около 80 % шанс да развият рак на гърдата.

- Възможно ли е заболяването да се появи преди 30-годишна възраст?

- Да, възможно е. Въпреки че е доста рядко, има случаи при които заболяването се развива между 20-та и 30-та година. Дори преди 20-годишна възраст също са описани случаи на заболяването, но те са изключително редки.

- От кога препоръчвате да се правят прегледите – след 30-40 години или след това?

- Както вече посочих, през последните години се забелязва тенденция на подмладяване на тази болест. Ще отбележа, че в млада възраст се развиват доброкачествени промени в гърдите. Така че е препоръчително всяко момиче да прави един път годишно преглед, за да се открият евентуалните изменения. За жените след 40 години препоръчвам този преглед да се прави 2 пъти годишно, защото след тази възраст рискът от рака на гърдата рязко се повишава.

- Мастопатията може ли да прерасне в рак на гърдата?

Мастопатията е хормонозависимо състояние на гърдите. Тя претърпява промени през жизнения път на всяка жена. Включва както чисто безобидни промени в тъканта на гърдите, така и хиперплазия на клетките, което в някои случаи може да е придружено с атипизъм в тях. А това е един вид предраково състояние. Така че отговарям на въпроса: да, възможно е мастопатията да прерасне в рак на гърдата.

- Кои са най-ранните симптоми, които трябва да накарат една жена да отиде на преглед и изследване?


- По принцип ракът на гърдата е заболяване, което дава сравнително късно симптоми и много рядко е съпроводено с болка. Най-честата симптоматика е опипване на уплътнения или т. нар. бучки, в даден участък от млечната жлеза. Друг признак на болестта може да бъде изтичане на кървав секрет от млечните зърна или пък поява на оток на гърдата и зачервяване на кожата, което не е съпроводено с повишаване на телесната температура. Също така, ако се опипа уплътнение или увеличен лимфен възел в подмишничната ямка, това също е абсолютна индикация да се потърси консултация с мамолог и уточняване на диагнозата. Третото, което е изключително рядко е т. нар. Болест на Пейджет, която се проявява с незарастваща раничка.

- Д-р Василев може ли да отговорите на читателски въпрос: ако кожата около зърната на гърдите от време на време се набръчква и се появяват пъпчици, това онкологичен проблем ли е или е някакъв дерматит?

- В подкожието около зърното има мускулни влакна които водят до набръчкване на кожата и при стимулация на ареолата се появява това сбръчкване. Появяват се малки пъпчици, които представляват мастни жлези. Ако няма сърбеж или язва на кожата, това не трябва да се смята за дерматит, а за нормално поведение при всяка жена. При опипване на зърната на гърдата може да се появи такова набръчкване и тези мастни жлезички изглеждат като пъпчици.

- Хормоналното лечение има ли пряка връзка с рака на гърдата?

- Да, определено има връзка. Наскоро в САЩ специалистите излязоха с едно голямо проучване, наречено “Woman health initiative“ (WHI) или “Инициатива за женско здраве”, при което са били включени за наблюдение 1 милион жени. На половината от тях е било проведено хормонално лечение, при другата не се е провеждало. На петата година проучването е било прекъснато, поради отчетливо увеличаване на рака на гърдата в групата, която е приемала хормони. Това безспорно доказва, че хормоналното лечение има пряка връзка с появата на рака на гърдата. Поради това сега препоръчваме на жените след менопауза да не се провежда хормонално-заместителна терапия на всяка цена, а само там, където е необходимо и максимум до пет години. Провеждането на терапията трябва да става при строг контрол и преглед на всеки шест месеца на млечната жлеза.

- Самата мамография вредна ли е за организма?

- Да, мамографията е рентгеново изследване и то има йонизиращ ефект върху организма. Поради тази причина мамографии се правят на две години. Вярно е, че йонизиращото лечение при тях е много слабо, но все пак има някаква вредност и затова трябва да се прави в този срок.

- Какво представлява фиброаденомът и как се лекува - само оперативно ли?

- Фиброаденомът е доброкачествено заболяване, стига да е дигностициран правилно. Появата му е характерно за младата възраст и изключително рядко може да прерасне в злокачествен процес и лечението е единствено оперативно.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Пазете гласа си

Ако някоя прекрасна сутрин се събудите и вместо да заговорите нормално, започнете да шептите, ако вечер ви се случва да боботите като оперен бас или ако изведнъж установите, че не сте в състояние да п...

Рогозката – плетеница от трева

Безспорно, приятно е да стъпваш по мек синтетичен килим, украсен с най-невъобразими шарки - ярки розови кръгове, начертани върху неоново проблясващ фон. Но понякога е полезно да се огледаш и да се взр...

Десет съвета за оформяне на градински кът

Оформянето на нашата градина не е лесна задача. Освен личните предпочитания и желанието ни да посадим едни или друго растение, е добре да се консултираме със специалисти. В случай, че искаме сами да и...

Как да сготвим пилешките гърди

Пилешки гърди по гръцки Прoдукти: 6 порции обезкостени пилешки гърди, 3с.л. олио, 5 глави лук, 4-5 домата, 500 мл пилешки бульон, 3 средно големи картофа, 2-3 скилидки чесън, лютив червен пипер, ...

Начало