В последно време зъбите ми започнаха да реагират болезнено на сладко, кисело, горещо, студено. Казват, че това става при изтъняване на емайла. Доколко това личи на зъбите и как може да се възстанови?
Какво представлява емайлът?
Емайлът е най-твърдата тъкан на зъба, която го предпазва от механични увреждания, изолира топлинните и вкусови въздействия. Ако емайлът по някаква причина изтънее, се подлага на ерозии, много по-меката и пронизана от нервни окончания вътрешната част на зъба (дентина), започва да реагира на всяко външно въздействие. В този случай зъбът (по правило неголям участък от него в самата основа ) пожълтява – това е прозиращият дентин. Причините за ерозията на емайла могат да бъдат най-различни – и твърда зъбна четка, и нарушена обмяна на веществата в организма. Обвиняват даже портокаловия сок: учени са дошли до извода, че при хора, които пият често и по много от него, емайлът като че ли се разтваря.
Как да се възстанови?
Самостоятелно това може да стане само в началния стадий на ерозията, когато зъбите са леко пожълтели. За щастие емайлът има свойството с времето да се възстановява. За да стае това по-бързо, включете в менюто си достатъчно продукти, съдържащи калций. Редовно (2- 3 пъти на ден) правете масаж на венците: с чисти пръсти масажирайте всеки венец с леки кръгови движения отляво надясно и обратно, а след това, захващайки венеца от външната и вътрешната страна, все едно че “доите” всеки зъб. Всичко това усилва кръвообръщението и подобрява храненето на тъканите, заобикалящи зъба. А при почистване на зъбите с паста, съдържаща флуор, оставяйте я в устата за 5 – 10 минути: флуорът укрепва емайла на зъбите и дентина и помага за усвояването на калция. Имате още една възможност - да отидете при стоматолог, който ще покрие вашите зъби с флуорен лак.
Изкуствена защита
Ако процесът на ерозия е доста напреднал и се е образувал клиновиден дефект, едва ще е възможно да се възстанови емайла по естествен път. Ще се наложи да се прибегне до изкуствена защита – покриване на зъба със стъкловидна смола. Съвременните материали позволяват да се направи това, без да се пили зъбът.
Чимширът е бавнорастящ вид. Той понася добре резитбата. Използва се за изграждане на бордюри, живи плетове и други архитектурни форми и тела. Чимширът е вид, който е силно привързан към влажността на ...
Преди да започнем да месим, изваждаме продуктите от хладилника и ги оставяме да престоят час-два на стайна температура. В малка купичка наливаме 1 к.ч. горещо мляко, сипваме малко брашно и забъркваме ...
В последните години интересът у нас към културната боровинка непрекъснато се увеличава. Ако и вие искате да имате този вълшебен плод в двора си, изберете слънчево място. Важно е да се знае, че растени...
Натискът, упражняван от кръвта върху стените на артериите, се нарича кръвно налягане. Когато излезе извън нормите, и то за постоянно, заболяването може да се превърне в сериозна заплаха за организма. ...