Още рецепти » Умеем ли да дишаме правилно?

 Умеем ли да дишаме правилно?

Може би се чувствате напрегнати или пък отпуснати и уморени? Мнозина не знаят, че често причината за това е неправилното, повърхностно дишане.
Чистият въздух е необходим, за да се чувствате физически и психически добре. Осигуряването на достатъчно кислород в кръвта и тъканите е въпрос и на правилно дишане. Проблемът е, че ние често без да си даваме ясна сметка дишаме повърхностно и неритмично. Последицата е, че мускулите не се снабдяват с необходимото им количество кислород. Затова се чувстваме уморени и вяли и получаваме мускулни крампи.

Добрата новина

Лесно можете да се научите да дишате правилно, ако съблюдавате следните съвети:

• Внимавайте за добрата си стойка. Когато стоите, седите или вървите съблюдавайте тялото ви да е изправено, гръдният кош отворен. Гърбът е изправен, раменете изтеглени назад, гърдите са леко напред. Така въздухът може безпрепятствено да достигне белите дробове.
• Дишайте съзнателно. Ние отново трябва да се научим на това, което бебето прави спонтанно – т.е. да извършваме дълбоки дихателни движения така, че да осигурим коремно и странично дишане.

Малко гимнастика

Упражнявайте се в това като за целта легнете удобно на постелка на земята или седнете. Отпуснете ръцете свободно върху корема. По желание може да затворите очи. Сега вдишайте дълбоко през носа – въздухът да достигне почти до корема като повдигне леко ръцете ви, положени върху него. Задръжте за кратко и издишайте максимално през устата като изкарате колкото може повече въздух. Повторете упражнението 10-12 пъти дневно. По този начин повече въздух достига белите дробове и кръвта се насища с повече кислород. Така ще се почувствате тонизирани и изпълнени с енергия.
• Движете се повече на открито, на чист въздух. Правете разходки сред природата. Карайте колело, плувайте, изпълнявайте подходящи физически упражнения. Порцията чист въздух симулира обмяната на веществата и подобрява настроението.
• Не носете прекалено тесни дрехи (панталони, сутиени, поли). Те ограничават притока на въздух. Тогава дишането не може да бъде дълбоко, коремно, а става повърхностно.
• Намалете килограмите. Наднорменото тегло води до затруднено дишане и кислороден недостиг.
• Научете се да се справяте със стреса. Не взимайте всичко присърце. Стресът, страхът, възбудата нарушават ритъма на дишането.
• Открийте своя собствен ритъм на дишане било при ходене, изкачване на стълби или спорт.

Автор: Д-р Галина ТОДОРОВА

Представяме Ви:

Новогодишни специалитети

Новогодишна питка Прoдукти: 800 г брашно, 2 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 3-4 с.л. олио, 3 с.л. захар, 1 изравнена ч.л. сол, 1 жълтък за намазване. Нaчин на приготвян...

Евкалиптът – модерното растение за балкон

Евкалиптът - това чудо на природата, през зимния сезон ще бъде едно от модерните екзотични саксийни растения в Европа. Родът обхваща около 660 вида дървета и храсти, произхождащи от Австралия и Танзан...

Сиена – бляскавата перла на Тоскана

Сиена е най-съвършенният средновековен град в Италия. В сърцето му се намира Пиаца дел Кампо – най-невероятният, изграден във формата на раковина и прочут с конните надбягвания – палио, които се прове...

Ниското кръвно и жегите

Хипотониците също имат своите летни неволи и те се понасят трудно, без да са непременно опасни. Ще припомним, кои стойности на кръвното налягане се приемат за хипотония: за хората до 30 години – под 1...

Начало