Още рецепти » Водата в интериора

 Водата в интериора

Водата е живот, а в интериора е един от най-ярките елементи на декора. Декоративни фонтанчета или водоеми обикновено се поставят в зоните за отдих или особено интимни кътчета. Представете си шума на бълбукащ ручей, до който се отпускате и успокоявате след труден ден. Мислите ви се освежават, а ручейчето – незабележимо изпълнява ролята и на естествен овлажнител на въздуха. Затова наличието на малка каскада или фонтан в жилището не е някаква приумица, а е нещо напълно естествено.
Вътре в къщата, както и в градината, може да са постави практически всякакво водно съоръжение. Основните проблеми са съизмеримостта на обекта с габаритите на помещенията, вписването му в общия интериор и въздействието от присъствието на вода върху окръжаващата обстановка. Специалистите намират изхода за възможните усложнения, те предлагат технически и естетически решения в зависимост от индивидуалните особености на вашия дом. Според предпочитанията е възможно използването на две основни декоративни форми на водата – статична и динамична.
Статичната форма на водата може да бъде представена във вид на декоративни водоеми, които прекрасно ще се впишат в стая за отдих, зимна градина или оранжерия. По своята същност такъв водоем представлява умалено копие на природен или изкуствен водоем (особено колоритно изглежда японското езерце). Не бива да се забравят и традиционните аквариуми, които отдавна вече не приличат на стъклени сандъци. Вие може да поръчате аквариум, вграден в стената или стоящ на място, което се вижда от всички страни. Може да съчетаете водоем с аквариум, слагайки рибите в декоративни миниезерца с прозрачна предна стена.
Динамичната форма е представена изключително разнообразно, но тук ние ще разгледаме основните представители на тази група.

Малки фонтани

Готовите форми са популярни, прости за експлоатация, не изискват специални грижи. Идеални са от гледна точка на бързо поставяне в интериора, изработват се в богат асортимент и класически форми.
Индивидуалните проекти могат да бъдат планирани както при проектирането на цялостния интериор, така и да се впишат във вече съществуващия. Колосалното преимущество на такива проекти е заключено именно в неповторимостта на съоръжението. То носи определен естетически почерк и разкриват индивидуалните черти на клиента. Разбира се, с тази задача е най-добре да се заеме дизайнер професионалист. Имайте пред вид, че водните съоръжения, в които се използват автономни системи, може да се поставят във всякакви интериори и в тях да се прилагат най-различни материали.

Стенни фонтанни композиции

При тях водата излиза от стената или от други декоративни източници и се стича надолу по вертикална повърхност. Съществени са плюсовете в подобна конструкция. Първо, такова съоръжение функционира безшумно; второ – повърхността, по която водата се стича, може да бъде оформена по най-изискан начин. Тя може да притежава естествена красота (природен камък с шлифована или грапава повърхност) или да бъде оформена във вид на пано (мозайка от цветни камъни или стъклени мъниста), или дори витраж, осветен отвътре. Трето, такова устройство особено ефективно овлажнява въздуха, което е важно за растенията, затова може да го съчетаете напълно със зеленината. А това ще придаде на вашето място за отдих определен чар и дори шик. И четвърто, такъв елемент, вписан в интериора, ще бъде истинско произведение на изкуството…

Изработване и монтаж

Основните технически условия за всички пристенни композиции е добрата хидроизолация на цялото съоръжение, а също и хидроизолационната обработка на всички повърхности на интериора, заобикалящи дадената композиция. Това се отнася за пода, стените, тавана и т.н. Самите работни части се изработват от най-различни материали. Това може да бъде метален скелет с мембранна хидроизолация, както и изработена от стъкло, фибростъкло и полипропилен чаша. При изработването на декоративните елементи, украсяващи дадена композиция, също се използва широк диапазон от съвременни продукти.

Декоративни материали

Познатият на всички природен камък притежава голяма гама от оттенъци, най-различни структури, разнообразни размери и форми. Чрез съчетаването на тези характеристики може да се създадат уникални причудливи каменни композиции. Освен това естественият камък подлежи на обработка в качеството си на облицовъчен материал.
Полимербетонът е изкуствен материал на основата на цимента. Влизащите в неговия състав добавки – пластификатори, позволяват с висока точност да се декорира съоръжението. Това му придава както структура, имитираща почти всеки природен материал, така и форма на всеки заамислен орнамент или релефно изображение. Цялата конструкция представлява лек метален скелет с нанесен върху него работен слой. Тази технология се използва много често там, където е невъзможно да се създаде конструкция от останалите материали. Особено добре се отдава имитирането от полимербетон на естествени едри обекти и умалени копия на природен ландшафт. Подобни имитации могат с успех да изобразят и тези видове камъни, които са несъвместими с вода (пясък, варовик, глина).

Креативно направление в композициите

Насочваме вашето внимание към няколко съвременни, принципно нови типове водни съоръжения, които могат да бъдат поставени в помещения.
Водни пушки (Jumping jet) – специално фонтаниращо устройство, което изхвърля ламинарна (непрекъсната) струя, в строго определена точка по зададена траектория. Те могат да се използват например в качеството на своеобразна арка под която може да се преминава, тъй като устройството не прави пръски. Вътре в самата „пушка” се намира вградено осветително тяло, способно ефектно да осветява водната струя по цялото й протежение.
Водните панели с мехурчета представляват напълно прозрачна конструкция, в чиято вътрешност с помощта на компресор се създават верижки или шлейфове от изплуващи въздушни мехурчета. Такава конструкция се пълни с вода или по-гъста течност (за по-забележимо изплуване на мехурчетата). Течността също може да бъде оцветена в приятни тонове. Добър ефект се постига и с използване на разноцветно осветление.
Композиции в стил хай-тек – във водните съоръжения се използват неръждаема стомана, стъкло и други характерни за стила материали. Идеята за такава композиция може да бъде най-неочаквана и зависи от вашата фантазия на дизайнер – система от жлебове с течаща вода; каскади от метални полусфери; съчетания от стъклени тръби с вода; стоманени повърхности (дори цели ветрила от цели листове), по които бавно се стича вода и т.н. Независимо каква идея ще изберете, то безусловно ще ви потрябва квалифицирано изпълнение на замислената композиция. Всяко водно съоръжение поместено в интериора трябва да бъде старателно вписано в него. Необходимо е да се предвидят гореописани технически условия. Крайно важна е и декоративната му страна и стойност.

Автор: арх. Таня Иванова

Представяме Ви:

Основни правила за резитба на прасковата

Характерна особеност на прасковата е, че всяка година залага много повече плодни пъпки и се претоварва с плодове. Това налага всяка година да се извършват много силни резитби за плододаване. Оставени ...

Снегът пo раменете

В древен Китай лекували пърхота със смес от мед и оризово брашно. В средата на 19 век англичанките изплаквали косите си с подсолена дъждовна вода. Вече преполовихме първото десетилетие на новия век, н...

Сан Марино – романтичният хълм

Разположена насред Италия около хълма Монте Титано (н.в. 750 м), Република Сан Марино привлича многобройни туристи от цял свят. Вие също можете да прекарате незабравими часове в историческата част на ...

Леонардслий – зелен рай насред Англия

Разположени в усамотена гориста долина в западен Съсекс, градините Леонардслий са сред най-обширните по площ и сред най-пищните градини в Англия. Обхващащи живописна котловина от 240 акра земя, градин...

Начало