Още рецепти » Подгответе мястото за новите фиданки

 Подгответе мястото за новите фиданки

Преди да засадите нови овощни дръвчета, трябва да извършите някои задължителни мероприятия. Те се отразяват благоприятно върху засаждането, прихващането, отглеждането и развитието на фиданките.
Ако ще създавате по-голяма овощна градина, трябва да почистите мястото от камъни, дънери и храсти и ако е необходимо, да направите основно подравняване особено ако ще поливате гравитачно. После наторете площта със 150-160 кг/дка фосфорни и 80-100 кг/дка калиеви торове.
Риголването на дълбочина 50-70 см е много важно, защото се подобряват физичните свойства на почвата и се унищожава основната част от плевелите. То трябва да се извърши 2-3 месеца преди засаждането, за да улегне почвата. Оборският тор в обем 3-5 тона на декар се разхвърля след улягане на риголваната площ и се заорава на дълбочина 30-35 см.
Преди засаждането подравнете и маркирайте площта, на мястото на всяко дръвче забийте колче. Изкопаването на посадъчните ямки в този случай се извършва с навесен ямокопател.


При дворните градини подходът е друг

За дворните овощни градини посочените мероприятия не могат да се приложат, особено трудно е риголването. При тях се почиства и подравнява теренът. Ако наклонът е над 12 градуса, се изграждат тераси, широки 4-5 м. В тези градини 1-2 месеца преди засаждането ръчно се изкопават посадъчни ямки, широки 80-100 см и дълбоки 60-70 см. Горният хумусен слой до 25 см се поставя от едната страна на ямката, а долният - от другата. Преди засаждането хумусният слой се смесва с 10-15 кг угнил оборски тор, 150-180 г суперфосфат и 80-100 г калиев тор. Калиевият тор може да се замести от една кофа дървесна пепел. При засаждането част от тази смес се поставя на дъното на ямката във вид на пирамида и се покрива с тънък слой чиста почва, за да не попаднат корените върху тора. С останалата част се запълва останалата част от ямката.
За да се постави дръвчето точно на мястото, където е било маркираното колче (то при изкопаването на ямката се изважда), се използва садилна дъска. Тя е дълга около 150 см и широка около 15-20 см. В двата края и в средата има по един изрез, разположени в права линия.
Преди изкопаване на посадъчните ямки дъската се поставя така, че маркираното колче да попадне в централния изрез, а в другите два се забива по едно допълнително колче. При засаждането дръвчето трябва да попадне в централния изрез.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Водна градина у дома

Става дума за едно чудесно допълнение. Включването на водния елемент прави градината по-приветлива и създава отпускаща атмосфера. Въпреки, че много хора предпочитат по-мащабните по размер езерца, това...

Домашни милинки

Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...

Долмабахче – Версай край Босфора

Този дворец обикновенно остава извън стандартните маршрути на организирания туризъм в Истанбул. Долмабахче обаче превъзхожда по красота и блясък всички други обекти край Босфора и е сравним с най-пред...

Растителните композиции

Ако сте приключили със строителството и сте решили да обърнете внимание на градина, в главата ви сигурно нахлуват безброй въпроси. Един от тях със сигурност е какви растения да засадите и как да ги ра...

Начало