Консервиране на камби
Парени камби
Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън.
Нaчин на приготвяне: Камбите изчистваме от семките, нарязваме на четири и поставяме в съд с вряла вода. Захлупваме с капак и ги оставяме, докато изстинат. Нареждаме в буркани, като помежду им слагаме дафинов лист и скилидки чесън. Заливаме с преварената и изстинала саламура. Съхраняваме на хладно.
Мариновани камби
Прoдукти: 13 кг камби, 2 л вода, 1 л оцет, 3 с.л. олио, сол на вкус, 1 с.л. захар, 1-2 дафинови листа, черен пипер на зърна
Нaчин на приготвяне: Изчистваме камбите от семенната част. Възвираме марината от изброените продукти и бланшираме в нея камбите 3-4 мин, докато леко си променят цвета. Отцеждаме, нареждаме ги в буркани и ги заливаме с маринатата. Затваряме херметически и стерилизираме 15 мин.
Рязани камби
Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг моркови, 4-5 глави чесън, 2 глави карфиол, 3 връзки магданоз; зa саламурата: 2 л вода, 2 л оцет, 1 ч. ч. мед, 2 к. ч. сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистените от семките камби нарязваме на четири или на шест, чесъна обелваме, карфиола накъсваме на розички, магданоза нарязваме на едро, а морковите – на кръгчета. В буркани редим ред камби, ред от останалите зеленчуци. Заливаме с преварената и изстудена саламура. След четвъртия ден претакаме 3-4 пъти. Съхраняваме на хладно.
Печени камби
Прoдукти: 5 кг средно големи камби, за всяка камба 1 ч.л. олио, 1 ч.л. оцет, 1/3 ч.л. захар, 1/3 ч.л. сол, по 1 скилидка чесън, ситно нарязан магданоз
Нaчин на приготвяне: Изчистваме семенната част на чушките и ги нареждаме в плитка тава. Във всяка камба слагаме от изброените продукти и повечко магданоз и печем на 180°С, докато по повърхността им се появат леки кафеникави петънца. Вадим горещите камби, натъпкваме ги плътно в затоплени буркани, заливаме със сока, който са си пуснали, затваряме херметически и стерилизираме 10-15 мин. Вариант на тази туршия е да се настържат на ситно ренде моркови, да се смесят с наситнен чесън и магданоз и тази плънка да се натъпче добре в чушките.
Печени камби с аспирин
Прoдукти: 3 кг червени камби, чесън, оцет, олио, захар, сол, аспирин.
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от семенната част и ги нареждаме плътно в тава. Във всяка камба слагаме по 1 ч.л. оцет и олио, по 1 к.л. захар и сол, както и мънички парченца чесън. Печем в силна фурна, докато по камбите започнат да се появяват кафеникави петна. Вадим ги и още горещи ги редим много плътно в топли и сухи буркани. Във всеки буркан слагаме по 1 аспирин, заливаме със соса от печенето и затваряме херметически. Обръщаме ги да стоят с дъната нагоре. След 5-6 дни прибираме на хладно.
Фаршировани камби
Прoдукти: 2 кг по-едри и здрави червени камби, 1 малка бяла зелка, 1 глава целина, 5 моркова, 5 зелени доматчета, 10 скилидки чесън, сол, захар, оцет
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от семките и на дъното на всяка камба слагаме 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. оцет. Нарязваме зелето на ситно и го претриваме с малко сол, за да омекне. Настъргваме целината и морковите на едро ренде. Наситняваме зелените доматки и чесъна. Разбъркваме зеленчуците, леко ги посоляваме и пълним с тях камбите. Подреждаме ги в тавичка и печем в предварително загрята умерена към силна фурна около 15 мин. Нареждаме ги плътно топли в бурканите, заливаме със соса, който са си пуснали при печенето, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.
Туршия от камби със синап
Прoдукти: 3 кг камби, 4 с.л. синапено брашно; зa саламурата: 3 ч.ч. вода, 1 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. олио, 1/2 к.ч. сол, 1 к.ч. захар, 2 дафинови листа, 10 зърна бахар
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от дръжките и семената и ги нарязваме по дължина на 6 парчета. На дъното на буркана, в който ще ги редим, слагаме двуслойна марлена торбичка с 2 с.л. от синапеното брашно. Нареждаме камбите плътно в буркана и заливаме с охладената саламура, която предварително сме приготвили. Отгоре слагаме втора марлена торбичка с останалото синапено брашно. Свиваме венче от листа целина и притискаме камбите да не изплуват. Саламурата трябва да покрива туршията 2-3 см. След 12 дни туршията е готова за консумация.
Туршия с камби и краставички
Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг корнишони, 1 кг малки лукчета (арпаджик), 800 мл оцет; зa саламурата: на 2 л вода - 150 г сол, 150 г захар
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от семенната част и ги режем на 8 парчета. Избираме млади и пресни краставички и ги режем на колелца. Кипваме 2 л вода заедно със захарта и солта. В буркани сипваме по 80 мл оцет, след това редим плътно краставички, камби, лукчета и отново камби. Доливаме с горещата марината и запечатваме бурканите херметически. Стерилизираме 15 мин.
Туршия с камби, моркови и зеле
Прoдукти: 3-4 кг камби, 1 кг моркови, 1 голяма глава карфиол, 1 малка червена зелка, черен пипер, дафинов лист, чесън, магданоз, целина; зa саламурата: на 500 мл вода – 300 мл оцет, 100 г захар, 400 г сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на ивици. Карфиола накъсваме на розички. Смесваме водата, солта, захарта и загряваме до кипене. Добавяме оцета и дърпаме съда от огъня. На дъното на бурканите слагаме по 1 дафинов лист, 10 зърна черен пипер, 4-5 скилидки чесън, листа магданоз и целина. Върху тях редим по равно от зеленчуците и заливаме с охладената марината. Запечатваме и стерилизираме само 5 мин.
Цели камби с листа
Прoдукти: 60 камби, 1 глава целина, 2 глави чесън, 15-20 листа от вишна, 7-10 листа от дюля, 25 зърна черен пипер; зa саламурата: 2,5 лвода, 1 л оцет /6%/, 500 г захар, 1 ч.ч. сол.
Нaчин на приготвяне: Надупчваме камбите около дръжките и ги нареждаме в 3-литрови буркани. Между тях слагаме парченца целина, скилидки чесън, листата и зрънца черен пипер. Възваряваме саламура от посочените продукти, оставяме да изстине и наливаме при камбите. Претакаме 3-4 пъти през 2 дни, затваряме с капачки и съхраняваме на хладно.
Камби, пълнени с грозде
Прoдукти: 4 кг камби, 1 кг моркови, 1 кг грозде, 1 глава целина с листата, 5-6 дафинови листа, хрян, 150 мл растително масло; зa саламурата: на 1,5 л вода – 1 л оцет, 200 г сол, 150 г захар, 150 г мед
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от дръжките и семето. Кипваме водата заедно с оцета, захарта, меда и 2/3 от солта. В горещата марината попарваме камбите, колкото да променят цвета си. Изваждаме ги, отцеждаме и ги поръсваме от вътрешната страна с останалата сол. Настърганите моркови и целина слагаме в марлена торбичка и варим 10 минути в същата марината. След като изстинат, смесваме ги със ситно нарязаните листа целина. С получената смес напълваме камбите, като във всяка предварително поставяме по няколко зърна грозде. Нареждаме ги в буркани, а помежду им слагаме дафинови листа и парчета хрян. Притискаме ги и заливаме с прецедената марината, а най-отгоре наливаме олио. Запечатваме бурканите и стерилизираме 10 мин.
Пълнени камби
Прoдукти: 4 кг камби, 1,5 кг моркови, 1,8 кг карфиол, 300 г глави целина с листата, 180 г сол, 150 г захар, 250 мл олио, 1 л оцет, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от семената и ги посоляваме. Нареждаме ги в тава с отвора нагоре. Морковите нарязваме на тънки кръгчета, посоляваме и смесваме с целината и карфиола, нарязани на малки кубчета. Размесваме добре продуктите и ги оставяме да престоят 10 часа. Отделеният сок отцеждаме и смесваме с оцета, олиото, захарта и черния пипер. Кипваме саламурата за 10 мин. Отцедените камби пълниме със зеленчуковата смес. Нареждаме ги в съд с отвора нагоре и заливаме с врялата саламура. След 2-3 часа отцеждаме камбите и ги нареждаме в 3 литрови буркани. Отново кипваме саламуратата, охлаждаме я и изсипваме върху камбите. Туршията зрее на хладно място.
Камби с дребни плодове
Прoдукти: 8 кг камби, 1 глава целина с листата, 1,5 ч.ч. плодове по избор /боровинки, касис, арония/, 1 връзка магданоз, 1/3 корен хрян, 4 глави чесън, черен пипер, бахар; зa саламурата: 7 л вода, 1 л ябълков оцет /6%/, 600 г сол, 300 г мед.
Нaчин на приготвяне: Надупчваме камбите около дръжките и ги нареждаме в 3-литрови буркани. Между тях слагаме плодчетата, парченца хрян и целина, скилидки чесън, листа зелении и зрънца черен пипер и бахар. Възвираме саламура от посочените продукти, оставяме да изстине и наливаме при камбите. Затваряме бурканите и съхраняваме на хладно.
Камби с карфиол и грозде
Прoдукти: 3-4 кг червени камби, 1 глава карфиол, 1 кг моркови, грозде (бяло и червено), 1 глава целина с листата, магданоз, хрян; зa саламурата: 1 л оцет, 1 л вода, 120 г сол
Нaчин на приготвяне: Избираме месести, добре узрели червени камби и ги почистваме от семенната част. Загряваме водата, оцета и солта и във врящата марината попарваме камбите 2 мин, за да омекнат леко. Режем листата целина и магданоз на ситно и пълним камбите, а отворът запълваме с розичка от цветно зеле. Пълнените камби подреждаме в подходящ съд, дъното на който сме застлали с вишневи листа. Между редовете поставяме малки чепки ароматно грозде /напр. от сорта Болгар/, тънки резенчета хрян, кръгчета моркови и целина, нарязани с къдрав нож. Заливаме със студена саламура, приготвена от водата, солта и оцета. Притискаме отгоре с венче от лозови пръчки и листа от вишна. Държим на студено.
Камби с мед
Прoдукти: 6 кг камби, 2 кг карфиол, целина, черен пипер на зърна, хрян, лозови листа; зa саламурата: 2 л оцет, 500 г пчелен мед, 250 г сол, 1 л вода
Нaчин на приготвяне: Избираме здрави и месести камби. Отрязваме им дръжките, надупчваме ги с игла и ги подреждаме в подходящ съд. Между редовете слагаме розички карфиол, листа от целина, нарязан на тънко хрян, зърна черен пипер и лозови листа. Разбъркваме оцета, солта и водата и кипваме за 5 минути. Снемаме съда от огъня и добавяме меда. Разбъркваме, докато меда се разтвори. С леко охладената саламура заливаме туршията. Отгоре притискаме с венче от лозови пръчки и прибираме на хладно място.
Лютеница с камби
Прoдукти: 10 кг камби, 2 кг моркови, 800 г доматено пюре, 2 ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме камбите, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка. Сваряваме морковите и също ги прекарваме през месомелачката. Прибавяме чушките, подправяме с черен пипер и сол на вкус и сипваме олиото. Разбъркваме много добре, сипваме лютеницата в бурканчета, затваряме и стерилизираме 10 мин.
Автор: recepty.bg