Още рецепти » Пържени кюфтенца

 Пържени кюфтенца

Кюфтета по цариградски

Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 филийка сух бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 к.ч. брашно, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. олио, четвърт пакетче краве масло, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба в млякото, изцеждаме го, натрошаваме го и го омесваме с каймата, нарязаните на дребно лук и магданоз, яйцето, черния пипер и сол на вкус. От сместа оформяме кюфтенца с големината на орех, овалваме ги в брашното и ги пържим в сгорещената мазнина.

Кюфтенца с бира

Прoдукти: 300 г кайма, 1 глава лук, 1 к.ч. галета, 3 яйца, 1 бира, лимонов сок, лют сос, черен пипер, 1 ч.ч. кетчуп, хрян, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с лука, галетата и яйцата. Оформяме малки кюфтенца, изпичаме ги във фурната или ги изпържваме до златисто. Отцеждаме ги от излишната мазнина върху кухненска хартия. В тиган смесваме останалите продукти и оставяме да врат около 15 минути. Изсипваме кюфтенцата вътре и оставяме ястието на слаб котлон още 30 минути.

Кюфтенца със сирене

Прoдукти: 500 г кайма, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, 1 яйце, сол, черен пипер, червен пипер, кимион, 100 г сирене, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, прибавяме счукания чесън, каймата, брашното, яйцето и подправките. Омесваме добре и оформяме от сместа малки топки, в средата на които притискаме по парче сирене. Изпържваме кюфтенцата в сгорещената мазнина.

Вълчи кюфтета

Прoдукти: 500 г свинска кайма, 2-3 глави лук, 100 г бекон, 250 г печурки, 3 с.л. олио, магданоз, кимион, чубрица, черен пипер, сол; зa гарнитурата: 500 г картофи, 40 г краве масло, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука, гъбите и бекона на ситно и ги задушаваме в сгорещената мазнина. После ги смесваме с каймата, прибавяме подправките и омесваме добре. Оформяме от сместа кюфтета, които изпържваме от двете страни в тефлонов тиган без мазнина. Сваряваме картофите в разтопеното масло, обелваме ги и ги нарязваме на дребно. Запържваме картофите в разтопеното масло и ги поръсваме с наситнен копър.

Панирани кюфтета

Прoдукти: 500 г кайма, 2 глави лук, 2 к. ч. ориз, 1/2 китка магданоз, черен пипер, сол, 2 с. л. брашно, 2 с. л. галета, 2 яйца, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, прибавяме го към каймата, добавяме изчистения и измит ориз, магданоза, черния пипер и солта. Месим продуктите около 10 мин. Оформяме плоски кюфтета, овалваме ги в брашно и ги сваряваме. След като се сварят, ги оставяме да се отцедят. Овалваме ги в галета, потапяме ги в разбитото яйце и ги изпържваме до златисто оцветяване.

Пълнени картофени кюфтета

Прoдукти: 1 кг картофи, 1 яйце, сол, мазнина за пържене; зa плънката: 300 г телешко месо, 4 с.л. олио, 1-2 глави лук, 1 зелена чушка, 1 парче джинджифил, 2-3 зърна бахар, 1 ч.л. червен пипер, кориандър, кимион, индийско орехче, канела, черен пипер, сол; зa панировката: 2 яйца, 2-3 с.л. ситно нарязан магданоз, 150 г галета.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, намачкваме ги и ги омесваме с яйцето. Нарязваме на ситно лука, джинджифила, чушката и месото. Загряваме олиото и пържим 1-2 мин лука и джинджифила. Прибавяме чушката, а след 1-2 мин – месото. Когато месото побелее, добавяме подправките, пържим още 2-3 мин и отстраняваме от огъня.
С намазнени ръце разстиламе кръгове от картофеното пюре и слагаме във всеки по малко от плънката. Загъваме плънката в картофеното пюре и оформяме кюфтета. Потапяме кюфтетата в разбитите яйца, към които сме прибавили наситнения магданоз, овалваме ги в галетата и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.

Пържени кебапчета

Прoдукти: 600-700 г кайма, 2 яйца, 3 с.л. галета, сол, черен пипер, смлян кимион, 1 ч.ч. кисело мляко, галета за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Омесваме добре каймата с яйцата, галетата, сол, черен пипер и кимион на вкус и оставяме за 1 час в хладилник. След това оформяме кебапчета, овалваме ги в галета и ги пържим в сгорещена мазнина. Разбиваме киселото с няколко лъжици от мазнината, в която сме пържили кебапчетата и посоляваме. Непосредствено преди сервиране заливаме кебапчетата с киселото мляко.

Пъстри кюфтета

Прoдукти: 200 г телешко месо. 200 г шарено свинско месо, 200 г пилешко месо, 400 г картофи, 100 г гъби, 1 глава кромид лук, 1 яйце, 80 г кашкавал, сол, кимион, суха чубрица, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Измиваме месата и ги смиламе заедно на машинка, прибавяме почистените, измити и нарязани на ситно лук и гьби, яйцето, подправките и изместваме много добре каймата. Оформяме 4 големи и сплеснати кюфтета, които изпържваме в сгорещеното масло. Настъргваме кашкавала и с част от него поръсваме кюфтетата. Обелваме картофите, нарязваме ги и ги изпържваме в силно сгорещеното олио. Гарнираме с тях кюфтетата, като и картофите поръсваме с кашкавал.

Фрикадели

Прoдукти: 600 г кайма /смес/, 3 с.л. олио, 2 яйца, сол, черен пипер, магданоз, 2-3 с.л. галета, 1 ч.ч. кисело мляко
Нaчин на приготвяне: Измесваме добре каймата, като слагаме яйцата, магданоза и останалите подправки. Оформяме дълги кебапчета, които овалваме в галета и пържим в сгорещената мазнина. Вадим ги и ги слагаме в топъл съд. В мазнината от пърженето прибавяме киселото мляко, размесено с малко брашно и сгъстяваме соса на котлона с непрекъснато бъркане. Заливаме с него фрикаделите.

Кюфтета от кайма и зрял фасул

Прoдукти: 2 ч.ч.зрял фасул, 4-5 картофа, 2 глави лук, 300 г кайма, 2 яйца, 1 филия сух хляб /без кората/, 1 к.ч.галета, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ фасула в студена вода. На другия ден го сваряваме в подсолена вода, отцеждаме и го претриваме през цедка, като отстраняваме люспите. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги намачкваме с вилица. Прибавяме бобеното пюре, каймата, ситно нарязания лук, разбитите яйца, накиснатия и отцеден хляб. Подправяме със ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме сместа и оформяме от нея малки кюфтенца. Овалваме ги в галетата и ги изпържваме всгорещената мазнина.

Кюфтета от кайма и спанак

Прoдукти: 750 г нетлъста кайма, 500 г спанак, 1 малка глава лук, 2 яйца, 1 връзка магданоз, сол, брашно за овалване, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме спанака, измиваме го и го задушаваме в подсолена вода. След като омекне, го отцеждаме и го нарязваме на много ситно. Прибавяме каймата, яйцата, лука и магданоза, нарязани на дребно. Посоляваме и омесваме. Оформяме кюфтенца, овалваме ги в брашно и ги изпържваме в сгорещената мазнина.

Кюфтета от месо и картофи

Прoдукти: 400 г нетлъсто свинско месо, 200 г картофи, 1 яйце, 1-2 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме месото през месомелачка и го смесваме с обелените и настъргани картофи. Прибавяме яйцето, посоляваме и омесваме добре. Оформяме от сместа малки топчета, които опичаме в намаслен тефлонов тиган.

Кюфтета по шуменски

Прoдукти: 1 кг овнешка кайма, 1 глава лук, 1 връзка магданоз, 3 яйца, счукан кимион, сол, черен пипер, брашно, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Измесваме каймата с настъргания лук, яйцата и подправките. Оформяме кюфтета, които овалваме в брашно и пържим до поруменяване в сгорещеното олио.

Кюфтета с гъби и кашкавал

Прoдукти: 200 г телешко месо, 200 г свинско месо, 200 г пилешко месо, 100 г гъби, 1 глава кромид лук, 1 яйце, 80 г кашкавал, чубрица, кимион, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Смиламе трите вида месо, прибавяме лука и гъбите, нарязани на ситно, яйцето, чубрица, кимион и сол и омесваме каймата много добре. За всяка порция оформяме по едно голяма сплеснато кюфте, което изпържваме в сгорещено масло. Настъргваме кашкавала и поръсваме с кюфтетата, докато са още топли.

Кюфтета с ориз и кашкавал

Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 100 г настърган кашкавал, 3 яйца, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. брашно, магданоз, копър, суха чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме почистения и измит ориз, охлаждаме го и го смесваме с каймата. Прибавяме ситно нарязания лук, настъргания кашкавал, 1 яйце, черен пипер, чубрица, ситно нарязани магданаз и копър, сол на вкус. Омесваме добре и оставяме сместа да престои половин час в хладилник. През това време разбиваме яйцата с малко сол. Оформяме от каймата кюфтета, потапяме ги в разбитите яйца и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.

Кюфтета със сусам

Прoдукти: 500 г кайма, 2 жълтъка, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 ч.л. стрита мащерка, 50 г овче сирене, черен пипер, сол, сусамови семена, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Омесваме добре каймата с жълтъците, ситно нарязания лук, счукания чесън, мащерката, сол и черен пипер на вкус. От сместа правим топчета, като във всяко топче слагаме по парченце овче сирене. Овалваме така приготвените кюфтенца в сусамовите семена и ги пържим в сгорещената мазнина.

Гръцки кюфтета с бадеми

Прoдукти: 500 г кайма, 3 сварени картофа, 1 яйце, 30 г смлени бадеми, 30 г стафиди, мащерка, копър, сол, черен пипер, 5-6 с. л. олио за пържене, брашно за овалване, доматен сос за гарнитура
Нaчин на приготвяне: Намачкваме сварените и обелени картофи с вилица, прибавяме каймата, яйцето, всички подправки, бадемите и измитите стафиди. Омесваме добре тази смес и оформяме кюфтета. Овалваме ги в брашното, пържим ги от двете страни в предварително сгорещената мазнина и ги сервираме с доматен сос.

Кюфтета от пиле

Прoдукти: 1 пиле, 1 филийка бял хляб, 150 мл прясно мляко, 1 яйце, магданоз, 2 с.л. брашно, черен пипер, 1 к.ч. мазнина, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме суровото пиле, посоляваме месото и го смиламе. Прибавяме накиснатия в млякото и изцеден хляб, яйцето и подправките. Омесваме и оставяме сместа да престои на студено около 1 час. След това оформяме кюфтенца, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в сгорещената мазнина.

Кюфтета от пилешко месо и гъби

Прoдукти: 1 пиле, 200 г гъби, 1 глава лук, 1 яйце, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. галета, 1 к.ч. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ситно, задушаваме ги в 3 с.л. мазнина и ги оставяме да изстинат. Настъргваме лука на ситно ренде. Сваряваме пилето в леко подсолена вода, обезкостяваме го и прекарваме месото през месомелачка. Прибавяме настъргания лук, задушените гъби, разбитото яйце, стритата чубрица, галетата, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре сместа и оформяме от нея кюфтета, които овалваме в брашното и пържим в силно сгорещената мазнина.

Кюфтета от пилешко месо и картофи

Прoдукти: 1 пиле, 300 г картофи, 100 г сирене, 5 яйца, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. галета, 1 ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода. Обезкостяваме го и прекарваме месото през месомелачка. Сваряваме картофите, пасираме ги и ги смесваме с намачканото сирене. Прибавяме пилешката кайма, 3 яйца, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре сместа и оформяме кюфтенца, които овалваме в брашното, потапяме в останалите разбити яйца, овалваме в галетата и пържим от двете страни в силно загрятото олио.

Кюфтета от пилешко месо с кашкавал

Прoдукти: 1 пиле, 4 яйца, 1 к. ч. брашно, 1 ч. ч. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол, мазнина.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода, към която сме прибавили малко мазнина. Обезкостяваме и го нарязваме на кубчета. Разбиваме яйцата с настъргания кашкавал, брашното и ситно нарязания магданоз. Добавяме месото, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Гребем с лъжица от тази смес и оформяме кюфтенца, които изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.

Кюфтета от пилешко месо с праз

Прoдукти: 800 г бяло пилешко месо, 2 глави лук, 3-4 стръка праз, 2-3 яйца, черенпипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Накълцваме бялото месо на ситно и го смесваме със ситно нарязания и запържен лук и ситно нарязаната бяла част от праза. Подправяве с черен пипер и сол и разбъркваме. Прибавяме яйцата и омесваме много добре. Оставяме сместа да почива 10 мин. След това с помощта на лъжица оформяме топки, които изпържваме в сгорещеното олио.

Кюфтета от пилешко месо със сирене

Прoдукти: 600 г пилешко месо, 400 г спанак, 1 глава лук, 80 г сирене, 1 яйце, лимонов сок, чубрица, 40 г краве масло, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме пилешкото месо и го смиламе. Настъргваме лука и сиренето на ренде. Смесваме с месото, чубрицата, малко сол, яйцето и част от маслото. Омесваме каймата и я оставяме да престои на хладно място 2 часа. Оформяме кюфтета, които изпържваме в сгорещено масло. Попарваме спанака в подсолена вода и го нарязваме на ситно. Задушаваме го в останалото краве масло и го подправяме с лимонов сок.

Пилешки кюфтета с ябълки

Прoдукти: 1 кг пилешко месо, 100 г ябълки, 3 яйца, 1 глава лук, 3 с.л. прясно мляко, 1 филия бял хляб, галета за паниране, 1 с.л. ром, олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме пилешкото месо и го смиламе заедно с лука и обелените и почистените от семето ябълки. Прибавяме накиснатия в мляко и отцеден хляб, сол, рома, черен пипер и 2 белтъка. Омесваме много добре. При омесването прибавяме малко галета, за да се получи по-стегната смес. Оставяме да отлежи на хладно място. Оформяме кюфтета, които панираме в галета и разбитите яйца и ги пържим в сгорещено олио.

Кюфтета от риба и ориз

Прoдукти: 600-700 г риба, 1 к.ч. ориз, 3 яйца, 60 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 11/2 ч. ч. прясно мляко, копър, сол, черен пипер, галета, 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата, обезкостяваме и смачкваме место с вилица. Запържваме брашното леко в маслото и разреждаме с прясното мляко. Варим соса, като бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти. След като изстине, смесваме с рибата, сварения ориз, разбитите яйца, ситно нарязания копър, сол и черен пипер. Разбъркваме сместа добре, оформяме от нея кюфтенца, които овалваме в галета и пържим в сгорещената мазнина.

Кюфтета от прясна риба

Прoдукти: 400 г филе от прясна риба, 3 моркова, 1 парче целина, 1 яйце, 3-4 с.л. брашно, 6-7 с.л. олио, лимонов сок, черен пипер, сол, галета, мазнина.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме рибата през месомелачка, подправяме с лимонов сок, сол и черен пипер и оставяме да отлежи на хладно 1 час. Варим зеленчуците, нарязани на едро в 1/2 ч. ч. подсолена вода и 1 ч. л. олио, докато омекнат. Отцеждаме и ги нарязваме много ситно. Прибавяме ги към рибата заедно с брашното и яйцето. Омесваме добре и оформяме от сместа кюфтета, които овалваме в галета и пържим в силно сгорещено олио до зачервяване. Поднасяме кюфтетата студени.

Кюфтета от риба по коринтски

Прoдукти: 500 г рибно филе, 100 г сланина, 1 главичка лук, 1 филия хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 3 с.л. галета, 3 с.л. краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба в млякото и изстискваме добре. Смиламе рибата заедно със сланината и лука. Прибавяме хляба, яйцето, солта и черния пипер. Правим от сместа кюфтета, които овалваме в галета и пържим във вряло масло.

Кюфтета от риба по селски

Прoдукти: 600-700 г дребна речна риба, 150 г сланина, 2 средно големи глави лук, 2-3 картофа, 1 яйце, черен пипер, кимион, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата и я прекарваме два пъти през месомелачка, заедно със сланината. Прибавяме ситно нарязания лук и настърганите картофи. Поръсваме със сол, черен пипер и кимион, прибавяме яйцето и омесваме добре сместа. След това оформяме от нея кюфтенца и ги пържим в сгорещената мазнина без да ги овалваме в брашно.

Китайски кюфтенца

Прoдукти: 600 г свинска кайма от плешка, сол, черен пипер, 1 ч.л. полусухо шери, 1 ч.л. сусамово олио, 1/2 ч.л. джинджифил, 2 ч.л. ситно нарязан пресен лук, 1 яйце, 2 с.л. царевично брашно, 1 с.л. топла вода, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Измесваме пухкава смес от каймата, яйцето, лука, сусамовото олио, шерито, царевичното брашно, подправките и водата. С мокри ръце оформяме малки кюфтенца, които овалваме в брашно. Сгорещяваме олиото и пържим в него кюфтенцата до поруменяване. Отцеждаме ги от мазнината и ги сервираме веднага със салата от китайско зеле и задушен ориз.

Ароматни американски кюфтета

Прoдукти: 500 г кайма (смес), 1 яйце, 50 г изчистени слънчогледови семки, 40 г кашкавал, 1 скилидки чесън, по щипка босилек и магданоз, 1 ч. л. горчица, 75 г галета, сол, черен пипер и олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Изпържваме семките без допълнителна мазнина и ги смиламе. Прибавяме към тях счукания чесън, настъргания кашкавал, босилека, магданоза и всичко объркваме с 3 с. л. олио. Измесваме каймата с яйцето, галетата, горчицата и 2 с. л. топла вода. Подправяме със сол и черен пипер и оформяме с мокри ръце кюфтетата. Във всяко правим вдлъбнатина в средата, която пълним със слънчогледовата смес. Покриваме плънката с част от каймата и пържим кюфтетата в силно сгорещеното олио.

Шведски кюфтенца

Прoдукти: 400 г смляно говеждо месо, 1 глава лук, 30 г краве масло, 1 филия твърд бял хляб, 1 люта чушка, 150 мл месен бульон, 150 г заквасена сметана, 1 с. л. брашно, магданоз, индийско орехче, сол
Нaчин на приготвяне: Изпържваме ситно нарязания лук в половината от маслото. След като изстине, го прибавяме към каймата. Добавяме и накиснатия и изцеден хляб, посоляваме, прибавяме ситно нарязан магданоз и малко настъргано индийско орехче. Омесваме от каймата малки кюфтенца, които изпържваме в останалото масло. Изваждаме кюфтенцата и в същата мазнина наливаме бульона, възваряваме го и прибавяме разбитата с брашно сметана. Връщаме кюфтенцата в соса и ги оставяме да врят няколко минути на тих огън. Поднасяме ястието с варени картофи, полети с разтопено масло и поръсени със ситно нарязан копър.

Кюфтета от телешко шкембе

Прoдукти: 500 г шкембе, 1 глава лук, 2-3 с.л. брашно, 3 яйца, 1 бучка маргарин, 1 ч.л. доматено пюре, галета, настърган кашкавал, сол, черен пипер, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Накълцваме почистеното и сварено шкембе на ситно и го оставяме да отлежи. Приготвяме от маслото, брашното, малко вода и 1 жълтък гъст сос, към който прибавяме шкембето,ситно нарязания и запържен лук, черен пипер и сол на вкус. От сместа оформяме големи кюфтета, потапяме ги последователно в брашно, разбити яйца и галета. Изпържваме ги до златисто в гореща мазнина. Веднага след изваждането ги разпределяме в чинии и ги наръсваме с кашкавал. В мазнината прибавяме останалото брашно, размито в малко вода, доматено пюре, по 1 щипка сол и захар и по 1-2 капки оцет и коняк. Сипваме соса в основата на кюфтетата.

Кюфтета от черен дроб

Прoдукти: 680 г черен дроб, 60 г краве масло, 2 яйца, 1-2 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме почистения и измит дроб през месомелачка и го смесваме с накиснатия и отцеден хляб. Прибавяме яйцата, посоляваме и омесваме. Получената смес е рядка и от нея трудно се правят кюфтета, ето защо гребваме с лъжица, овалваме в брашното, оформяме кюфтенца и пържим в гореща мазнина.

Кюфтенца от воденички

Прoдукти: 1 кг пилешки воденички, 1 средно голяма глава лук, 1 ч. л. черен пипер, 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. чубрица, 1 яйце, 1 с.л. кисело мляко, 1 с.л. галета, 1 картоф, 1 с.л. кашкавал, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме воденичките в подсолена вода и ги прекарваме през месомелачка. Прибавяме ситно нарязания лук, настърганите картоф и кашкавал, яйцето, киселото мляко и галетата. Подправяме с чубрица, черен и червен пипер. Посоляваме и омесваме много добре. Каймата е готова за пържене, когато започне да се отделя от съда, в който сме я месили. Оформяме средно големи кюфтенца и ги пържим в сгорещена мазнина.

Кюфтенца с шунка и картофи

Прoдукти: 200 г шунка, 2 картофа, 1 глава лук, 2 картофа, 2 яйца, 4 с.л. брашно, 1 каф.л. бакпулвер, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги настъргваме. Нарязваме лука и шунката на ситно и ги смесваме с картофите. Прибавяме брашното с бакпулвера, разбитите яйца, черен пипер и сол навкус. Разбъркваме добре и с помощта на лъжица оформяме от сместа малки кюфтенца, които изпържваме в сгорещената мазнина.

Кюфтета от мозък

Прoдукти: 1-2 по-малки телешки мозъка, 2 яйца, 1 филия сух бял хляб, 1 к.ч прясно мляко, 1 главичка лук, брашно, галета, магданоз, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Накисваме мозъка в хладка вода, за да отстраним ципата и после го пресоваме. Месим го с изцедения от млякото хляб, ситно нарязания лук, изпържен в масло, и 1 яйце. Подправяме с магданоз, черен пипер и сол на вкус. Оформяме кюфтета, които овалваме в брашно, галета и топим в разбитото яйце. Пържим ги в сгорещено масло.

Агнешки кюфтенца

Прoдукти: 1 кг агнешка кайма, 2 глави лук, 300 г зелени пиперки, 2 белтъка, 4 лимона, 50 г корени от джинджифил, 8 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 2 с.л. стрити листа от кориандър, 1 щипка сода бикарбонат, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно пиперките, лука и чесъна и ги прибавяме към каймата. Подправяме с настъргания джинжифил, кориандъра и сол на вкус. Прибавяме содата и омесваме. От получената смес оформяме малки кюфтенца, които овалваме в разбитите белтъци и пържим в сгорещената мазнина до златисто оцветяване.

Кюфтета от охлюви с ориз

Прoдукти: 1 кг охлюви, 500 г ориз, 5 яйца, 2 глави лук, магданоз, галета, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме охлювите, изваждаме месото и го нарязваме на ситно. Сваряваме ориза и го прекарваме през преса. Смесваме получената каша с месото на охлювите. Добавяме 4 яйца, ситно нарязания лук, малко ситно нарязан магданоз, малко галета, черен пипер и сол. От получената смес правим кюфтета, които овалваме в разбито яйце, галета, пак яйце и пържим в сгорещена мазнина.

Кюфтета от миди

Прoдукти: 1,5 кг миди с черупките, 1-2 яйца, 1 глава лук, 1 картоф, 1-2 с.л. брашно, черен и червен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме мидите с много малко вода, за да се отворят. Изваждаме месото, доваряваме го и го нарязваме на дребно. Прибавяме яйцата, ситно нарязания лук и сварения и пресован картоф. Посоляваме, поръсваме с черен и червен пипер и омесваме добре сместа. Оформяме кюфтета, които овалваме в брашно и изпържваме в сгорещената мазнина.

Кюфтета от октопод

Прoдукти: 2 кг октопод, 2 яйца, 2 филета аншоа от консерва, 3-4 скилидки чесън, 3-4 с.л. зехтин, 1 с.л. галета, 1 ч.л. вегета, магданоз, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Почистваме октопода, отделяме месото и го варим в малко безсолна вода, докато омекне. Отцеждаме, изчакваме да изстине и го прокарваме през месомелачка заедно с филетата аншоа. Добавяме разбитите яйца, ситно нарязаните магданоз и чесън, вегетата, зехтина и галетата. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и омесваме. Оформяме от каймата малки кюфтета, които изпържваме в сгорещената мазнина.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мебелите Тетрис

Мнозина още си спомнят прочутата игра “тетрис”, завладяла всички компютри и игрални зали през 90-те години на миналия век. В пространството летяха малки частички с причудлива форма, които се стараехме...

От какво се нуждаят хризантемите

Очарователните и пищни хризантеми украсяват градините от юли до късна есен, когато повечето растения отдавна са завършили своя цъфтеж и вече се готвят за следващия сезон. Независимо от дъждовете, ветр...

За какво мисли вашето бебе?

Зрелите хора си служат с думи, когато искат да формулират мислите си. А малките човечета? Те какво правят? Допреди трийсетина години учените бяха убедени, че интелектът им започва да се развива от мом...

Подвижни форми на цветните композиции

Всичко, което расте около нас, претърпява промени в своята форма и развитие. Ние сме свидетели как от семенце се появява стръкче, появяват се листенца и цветове. Това е движение, което макар и незабе...

Начало