Още рецепти » Избрано от китайската кухня

 Избрано от китайската кухня

Печени ребра по китайски

Прoдукти: 1.4 кг предни свински ребра, 1 щипка зелен китайски чай, 500 мл кипяща вода, 50 мл соев сос, 4 скилидки чесън, 3 зърна карамфил, 1 зърно анасон, 40 г захар, 40 г краве масло, 2 големи глави лук
Нaчин на приготвяне: Заливаме чаените листа с кипящата вода, киснем 5 мин и прецеждаме чая. Добавяме соевия сос, карамфила, анасона, половината захар и счукания чесън. Оставяме маринатата да изстине. Варим ребрата около 20 мин. Изваждаме ги и ги обливаме с топла вода. Хубаво ги накисваме в маринатата и оставяме съда 4 часа в хладилника, като периодично обръщаме ребрата. Загряваме фурната на 180°С. Нареждаме ребрата на пергаментова хартия върху решетката на фурната и печем 45 мин като периодично ги мажем с маринатата. В тиган с дебело дъно стопяваме маслото. Задушаваме нарязания на много тънки филийки лук 2-3 мин. Поръсваме с останалата захар и малко засилваме котлона. Продължаваме да пържим, докато лука поруменее равномерно. Бъркаме постоянно. Наливаме 75 мл от маринатата и намаляваме котлона. Оставяме лучената смес да покъкри 5 мин., прехвърляме я в купа и пасираме на каша. С част от този сос намазваме ребрата и печем още 5 мин. Сервираме ги заляти с останалия сос.

Свинско задушено “Сун Дунпо”

Прoдукти: 2 кг свинско месо от рибиците, 10-15 с.л. соев сос, 8 с.л. захар, 10 с.л. вино, 1 голяма глава лук, 5 ч.л. джинджифил.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на едри парчета. Потапяме го за малко във вряща вода, а после го изплакваме със студена. Слагаме месото в дълбок съд с капак. Заливаме със соевия сос и виното, добавяме ситно нарязания лук и задушаваме на силен огън. Когато месото стане светлокафяво, добавяме захарта и доливаме вряща вода, колкото да го покрие. Поръсваме с джинджифил. Задушаваме ястието като първия половин час задушаваме на посилен огън, а след това намаляме огъня и задушаваме още половин час. Сосът трябва да стане плътен. Преди да поднесем ястието, пресипваме го в по-дълбока чиния и на водна баня задушаваме още 10 мин.

”Червено” свинско месо

Прoдукти: 250 г свинско месо със сланина, 2 с.л. соев сос, 2 с.л. червено вино, 1 ч.л. захар, 3 с.л. олио, 1 ч.л. ситно нарязан пресен джинджифил или половин ч.л. смлян, 1 малка главичка лук, 1 с.л. нишесте, размито с малко вода, щипка сол, щипка канела, щипка анасон или 1 цвят от анасон.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки кубчета, а лука на ивички. Загряваме тигана, сипваме олиото и когато запуши, добавяме захарта, като разбъркваме непрекъснато, докато покафенее. Прибавяме месото, лука, джинджифила, канелата и анасона. Бъркаме, докато месото се покрие със захарната смес. След това добавяме виното, соевия сос, посоляваме и пак леко разбъркваме. Доливаме вода, колкото да се покрие месото, и оставяме на слаб огън дасе задушава около 2 часа. Накрая добавяме размитото нишесте.

Пилешка супа с шунка

Прoдукти: 1 к.ч. сварено пилешко месо, 1 к.ч. шунка, нарязана на кубчета, 1 к.ч. бамбукови връхчета, 1 с.л. червено вино, 1 ч.л. олио, 1 непълна ч.л. сол, 3 ч.ч. бульон.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилешкото месо и бамбуковите връхчета на ивички, а шунката - на много малки кубчета. Слагаме бульона да заври, посоляваме и пускаме в него бамбуковите връхчета. Непрекъснато обираме пяната. Добавяме виното, след 5 мин пилешкото месо, след още 5 мин - шунката, а накрая - олиото.

“Ю-ми-танг”

Прoдукти: 2-3 млади царевички или 100 г зърна от млечна царевица, 100 г пилешко месо /може дреболии или останало по костите от друг вид ястие пиле, нарязано на лентички/, 1 глава стар лук или 2 стръка пресен лук, 50 г шунка, 1.5 л пилешки бульон, 1 с.л. нишесте, 1 с.л. десертно вино, 1 ч.л. настърган корен от джинджифил, сол, щипка лют червен пипер, 1-2 белтъка, 1-2 с.л. прясно мляко, магданоз, див чесън
Нaчин на приготвяне: Нарязваме царевичките надлъжно на няколко парчета, стария лук режем на филийки, а пилешкото месо или дреболиите – на късчета. Кипваме бульона и слагаме изброените продукти. Ако използваме царевица от консерва, слагаме я към края на готвенето. Щом зеленчуците и месото омекнат, прибавяме наситнената шунка. Размиваме нишестето в малко водичка, слагаме го в супата, наливаме виното и подправяме с джинджифила, лютия пипер, счукания чесън и сол на вкус. Оставяме супата да поври пет-шест минути, сваляме я от огъня, а като поизстине, я застройваме с разбитите в млякото белтъци. Сервираме я в купички, наръсена със ситен магданоз.

Китайска салата с фиде и репички

Прoдукти: 1 к. ч. сварена леща, 1 к. ч. сварен боб, 1 голям морков, 1 зелена салата, 30 г фиде, 2 с. л. олио, 1 с. л. мед, 2 с. л. ситно нарязани ядки (лешници или др.), сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Начупеното фиде запържваме до златисто. Сварените и отцедени леща и боб смесваме с накъсаната на едро зелена салата и нарязаните на кръгчета репички и нарязаните на ивички моркови. Овкусяваме със сол и черен пипер и добавяме заливката, приготвена от олиото, оцета, ядките и меда. Поръсваме салатата с изпърженото фиде.

Пържен спанак по китайски

Прoдукти: 500 г спанак, 1-2 глави лук, скилидки чесън, 2 резена джинджифил, 1 1/2 с.л. соев сос, 2 с.л. зеленчуков бульон, 1 с.л. червено вино, 5 с.л. олио.
Нaчин на приготвяне: Добре почистения спанак измиваме, отцеждаме и нарязваме на ситно. Нарязваме на ситно лука, джинджифила и чесъна и ги запържваме в сгорещеното олио. След 2-3 мин добавяме спанака и пържим още 2 минути при непрекъснато бъркане. Посоляваме, наливаме соевия сос и бульона и пържим още 1 минута. Поръсваме с виното и сваляме от огъня. Сервираме ястието горещо.

Пържени пресни гъби

Прoдукти: 500 г пресни гъби (печурки или манатарки), 1-2 зелени пиперки, 1 белтък, 1 ч. л. смлян джинджифил, 2 с. л. нишесте (или брашно), 1 к. ч. олио, 1 к. ч. бульон, 1 с. л. вино, сол
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и бланшираме гъбите за няколко минути във вряща вода. След това ги изплакваме, подсушаваме ги и ги нарязваме на тънки филийки. Приготвяме смес от белтъка, малко нишесте, джинджифила и сол на вкус. Прибавяме гъбите и разбъркваме. След това ги пържим в сгорещеното олио, докато парчетата започнат да се отделят едно от друго. Изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят от мазнината. Отливаме част от олиото, като оставяме толкова, колкото да покрие дъното на тигана. Загряваме го отново и изпържваме нарязаните пиперки. Изваждаме ги при гъбите. Сипваме в тигана бульона и останалото нишесте, размито с малко вода. Посоляваме на вкус и оставяме соса да ври. Щом започне да се сгъстява, прибавяме към него гъбите и пиперките. Разбъркваме добре и преди да отстраним от огъня, поръсваме с виното.

Зеленчуци по китайски

Прoдукти: 150 г соеви или бобени кълнове, 1 жълта пиперка, 1 червена пиперка, 1 морков, 1 малка тъмнозелена тиквичка, 1 парче целина, 1 глава лук, 1 к.ч. нарязан млад зелен фасул, 2-3 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 1 с.л. ситно настърган джинджифил, 2 с.л. кафява захар, 2 с.л. соев сос.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука, моркова, тиквичката и целината на филийки, а чушките нарязваме на ивички. Сипваме в сгорещеното олио джинджифила и ситно нарязания чесън и с бъркане пържим 30-40 сек. Прибавяме нарязаните зеленчуци и пържим още 2-3 мин. Накрая прибавяме кълновете, захарта, лимоновия сок и бульона и задушаваме, докато зеленчуците омекнат.

Ориз с плодове

Прoдукти: 3-4 ч.ч. сварен рохкав ориз, 2 с.л. захар, 1 с.л. накълцана говежда лой /или краве масло/, плодове по желание /пресни или сушени/.
Нaчин на приготвяне: Смесваме ориза със захарта и говеждата мазнина и разбъркваме. В намаслена форма за пудинг разстиламе пласт от ориза. Отгоре разпределяме част от плодовете и покриваме с нов пласт ориз. Продължаваме така, докато се изчерпят продуктите. Завършваме с пласт от ориз. Варим 30 мин на водна баня. Отстраняваме от огъня, изчакваме малко течността да се поизпари, изсипваме в подходящ съд и поднасяме ориза топъл.

Китайски кюфтенца

Прoдукти: 600 г свинска кайма от плешка, сол, черен пипер, 1 ч.л. полусухо шери, 1 ч.л. сусамово олио, 1/2 ч.л. джинджифил, 2 ч.л. ситно нарязан пресен лук, 1 яйце, 2 с.л. царевично брашно, 1 с.л. топла вода, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Измесваме пухкава смес от каймата, яйцето, лука, сусамовото олио, шерито, царевичното брашно, подправките и водата. С мокри ръце оформяме малки кюфтенца, които овалваме в брашно. Сгорещяваме олиото и пържим в него кюфтенцата до поруменяване. Отцеждаме ги от мазнината и ги сервираме веднага със салата от китайско зеле и задушен ориз.

Пролетни рулца

Прoдукти: 2 ч.ч. олио, 500 г брашно, 1 ч.ч. вода, 2 ч.л. сол; зa плънката: 100 г моркови, 100 г лук, 100 г гъби, 100 г ситно нарязани чушки; 250-300 г свинска или телешка кайма, сол, черен пипер и чесън на вкус, 1 с.л. соев сос /по желание/.
Нaчин на приготвяне: Замесваме твърдо тесто от брашното, водата и солта и го оставяме да престои 30 мин. Поръсваме с брашно масата, върху която работим, и оформяме с ръце от тестото руло, което нарязваме на парчета с дебелина 2 см. От всяко парче оформяме малка тънка питка. Намазваме всяка питка с олио от едната страна и слепваме питките две по две откъм намазаните им страни. След това ги разточваме на палачинки, големи колкото тигана, в който ще пържим. Затопляме тигана на умерен огън, намазваме го с мазнина и пържим палачинките от двете страни. Накрая разделеме слепените палачинки. Сгорещяваме в дълбок тиган 2 с.л. олио и в него изпържваме ситно нарязаните зеленчуци без лука, след което ги изваждамие в отделна чиния. Доливаме още 2 с.л. олио и запържваме до златисто-кафяво ситно нарязания лук и няколко скилидки чесън. Засилваме огъня, добавяме каймата и я изпържваме. Прибавяме зеленчуците, разбъркваме добре и пържим 10-15 секунди на силен огън. По желание прибавяме соевия сос. Във всяка палачинка слагаме по 1-2 с.л. от плънката, като затваряме краищата, за да не излезе плънката. Изпържваме така приготвените рулца в много мазнина, докато станат златисто-кафяви. Вместо палачинки може да се използват готови фини кори.

Пържен ориз

Прoдукти: 350 г сварен ориз, 200 г ситно накълцано сварено месо, 2 глави лук или 1 стрък праз, 2 яйца, 3 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: В силно сгорещено олио запържваме ориза за 10 мин. Добавяме месото и го пържим, докато се зачерви. Заливаме всичко с разбитите яйца, разбъркваме добре, посоляваме и изсипваме в чинията за сервиране. Нарязваме лука на тънки ивички и го подреждаме върху още горещото ястие.

Патладжани по китайски

Прoдукти: 500 г патладжани, 300 г месо от свински бут, 150 г алабаш, 5 с. л. олио, 4-5 скилидки чесън, 2 с. л. оцет; зa соса: 3 с. л. соев сос, 2 с. л. червено вино, 1/2 ч. ч. телешки бульон (може и от кубче), 1 ч. л. нишесте, 1 ч. л. захар, вегета.
Нaчин на приготвяне: Обелените патладжани нарязваме на колелца и пържим в сгорещено олио. Месото нарязваме на тънки филийки, посоляваме, овалваме в брашно и изпържваме при непрекъснато бъркане. Прибавяме ситно нарязания алабаш, чесъна, оцета и патладжаните. Разбиваме добре продуктите за соса и заливаме с него ястието. Разбъркваме и задушаваме.

Пилешко с бамбукови връхчета

Прoдукти: 200 г пилешки гърди, 200 г бамбукови връхчета /1 консерва/, 1 с.л. вино, 2 с.л. брашно, 1 малка глава лук, 1 малка глава чесън, 1 ч.л. джинджифил, 1 белтък, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме бамбуковите връхчета и ги попарваме в малко вода. Разбиваме белтъка и го смесваме с брашното, размито в малко вода. Нарязваме месото на ивички и го потапяме в белтъчната смес. Сгорещяваме олиото и изпържваме месото, като непрекъснато бъркаме. Изваждаме го, прецеждаме олиото и отново го загряваме. Изпържваме ситно нарязания лук и бамбуковите връхчета. Наливаме виното, посоляваме и подправяме с джинджифила. Връщаме месото, поръсваме ситно нарязания чесън и разбъркваме.

Пилешки кюфтенца “Бял нефрит”

Прoдукти: 100 г пилешки гърди, 6 белтъка, четвърт глава лук, 1 ч.ч. бульон, 5 с.л. олио, 1 ч.л. нишесте, 1 непълна ч.л. джинджифил, 1 непълна ч.л. сол, 1 щипка захар.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме месото на конци или го нарязваме на много дребни парченца. Разбиваме три белтъка с малко олио и сол и добавяме в тази смес пилешкото месо. В друг съд разбиваме на пяна останалите три белтъка и ги прибавяме към месото. Разбъркваме всичко, докато стане на паста. Отделно слагаме на огъня 2 ч.ч. вода да заври. С лъжица пускаме във врящата вода по малко от пилешката паста. Щом топчетата се сварят, изваждаме ги с решетеста лъжица и ги слагаме в съд със студена вода. Сгорещяваме 3 с.л. олио и в него запържваме ситно нарязания лук и джинджифила. Доливаме бульона, посоляваме на вкус, добавяме и захарта. Щом бульонът заври, пускаме вътре топчетата и оставяме ястието да ври няколко минути. Преди да снемем от огъня, добавяме нишестето, размито с малко вода, и оставяме сосът да се сгъсти .

Кюфтенца от свинско и раци

Прoдукти: 300 г месо от раци, 100 г по-тлъста свинска кайма, 2 яйца, 1 с.л. червено вино, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме месото от раците на конци и го размесваме с каймата. Добавяме яйцата, виното, солта и пипера. Омесваме каймата добре и оставяме да престои 10 мин на хладно. Оформяме кюфтенца с големина на орех, овалваме ги в брашното и пържим до златисто в сгорещената мазнина.

Калмари по китайски

Прoдукти: 500 г месо от калмари, 1 малка краставица, 1-2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 2 с.л. царевично нишесте, 1-2 с.л. бяло вино, 1 ч.ч. пилешки бульон, 3-4 с.л. олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме калмарите на малки ивички и ги попарваме в кипяща подсолена вода. Отцеждаме и ги сипваме в сгорещеното олио. Пържим 1-2 мин и прибавяме ситно нарязания чесън, лука, нарязан на филийки, нарязаната на кубчета краставица, виното, нишестето, размито с малко вода, и бульона. Посоляваме, разбъркваме и задушаваме, докато сосът се сгъсти. Поднасяме готовото ястие с наситнен магданоз и поднасяме веднага.

Нудли

Прoдукти: 500 г фиде или тънки спагети, 10 броя зелеви листа от сърцевината, 4 с.л. соев сос, 1 непълна ч.л. лют червен пипер, 3 с.л. зехтин, 2 с.л. разтопена мас, четвърт глава ситно нарязан лук.
Нaчин на приготвяне: Пущаме фидето във вряща вода и варим, докато омекне. Нарязваме зелевите листа на много тънки ивички и няколко минути преди да свалим фидето от огъня, прибавяме зелевите ивички. В 6 купички разпределяме по равно всички останали съставки. Накрая разпределяме и горещоото фиде в купичките и разбъркваме добре.

Спагети по сечуански

Прoдукти: 300 г тънки и къси спагети, 200 г бяло пилешко месо, сварено, нарязано на парченца и изпържено в зехтин или масло, 50 г печено кашу; за соса:4 малки главички лук, 2 скилидки чесън, 30 г пресен кориандър, 30 мл фъстъчено масло, 30 мл сладък сос “Чили” /сладък кетчуп/, 15 мл соев сос, 15 мл шери, 15 мл сусамено олио, 30 мл зехтин, 30 мл пилешки бульон или вода, 10 препечени пуканки
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в 1 л подсолена вода, като внимаваме да не се разварят. Отцеждаме ги в гевгир и ги измиваме със студена вода. Докато спагетите се варят смесваме в купа нарязаните на ситно зеленчуци, както и останалите съставки за соса. Леко загряваме соса, без да му позволяваме да заври, объркваме спагетите с този сос, разпределяме ги по чиниите и ги гарнираме с изпържените до поруменяване пилешки хапки, с пуканките и с кашуто. Сервираме веднага.

Фиде на дългия живот

Прoдукти: 1 пакет оризово фиде или тънки спагети, сол, 1 с.л. свинска мас, 3 с.л. олио, 100 г свинско месо, 50 г черен дроб, 100 г пилешко месо, 2 стръка пресен лук или 1 голяма глава стар лук, 2 скилидки чесън, 1 малък патладжан, 2 чушки, 50 г праз или целина, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 с.л. джинджифил, щипка лют червен пипер, 2 с.л. соев сос, 1 с.л. десертно вино, сол, бульон; зa соса: 1 шепа малки печурки, 1 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 200 мл бульон, пресен лук, 1 ч.л. соев сос
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в олио нарязаните на ситно лук и чесън. Прибавяме нарязаното на тънки ивички свинско и пилешко месо, а малко по-късно и нарязания на тънки филийки дроб. Пържим с бъркане. Добавяме нарязания на кубчета и отцеден патладжан. Пържим малко и прибавяме останалия наситнен зеленчук. Продължаваме задушаването като бъркаме непрекъснато. Поръсваме със сол, лют пипер и настъргания корен джинджифил, наливаме соевия сос и виното и готвим още 1-2 мин. Тогава добавяме бульон или вода, кратко задушаваме, посоляваме и дръпваме от котлона. Възвираме повечко подсолена вода. Сваряваме фидето /спагетите/, отцеждаме ги, изплакваме ги със студена вода, връщаме ги на котлона и ги объркваме с 1 с.л. мас. Държим ги на топло. Загряваме олиото и пържим почистените печурки, наръсваме с брашно и продължаваме пърженето, докато придобият златист цвят. След това ги заливаме с малко бульон, клокваме ги, наливаме соевия сос и кратко готвим, бъркайки непрекъснато. Разпределяме фидето по чиниите за сервиране, отгоре слагаме месната смес и поливаме със соса.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Елегантната нолина ще преобрази хола

Нолина е интересна най-вече с формата на ствола, която е бутилкообразна и е един вид резервоар за влага през сухите периоди. В естествената си среда нолината е необикновено дърво, достигащо на височин...

Фрезията - аристократка от Кейптаун

Изящна и нежна, чаровна и изтънчена – тези качества на фрезията са дали повод на флористите да я наричат аристократка. И са абсолютно прави. Прелестта на съцветията й е ненадмината. Тънкото, слабо раз...

Боденското езеро и приказните гледки

Боденското езеро е известно като Бодензее, езерото Констанц или Швабско море, защото неговата голяма северна част се намира в Германия. Швейцария също е успяла да запази за себе си частичка от този ра...

Апетитни понички

Козуначени понички Прoдукти: 500 г козуначено тесто, 1 ч.ч. конфитюр, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване. Нaчин на приготвяне: Разделяме тестото на две топки и разточвамe от всяка т...

Начало