Сметанови торти
Торта “Ветрило”
Прoдукти: 10 яйца, 200 г захар, 230 г брашно, лимонова кора, ванилия; зa крема: 500 г сметана, 300 г пудра захар, 1 суп. л. смляно кафе, 150 г захар за карамелена глазура, 300 г шоколад, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци. Разбиваме с миксер жълтъците с по-голямата част от захарта. Когато побелеят, снемаме ги от огъня. Отделно разбиваме белтъците на твърд сняг. Добавяме останалата захар към белтъците. С леко бъркане съединяваме белтъците с жълтъците. Добавяме чрез ръсене брашното, ванилията и настърганата лимонова кора. Разделяме пухкавата смес на 4-5 части и ги изпичаме по отделно на дъното на тортена форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Разбиваме сметаната за крема в порцеланов съд, поставен върху лед. Добавяме захарта, стопения хладък шоколад и кафето. Разбиваме до получаване на еднородна смес. Накрая ароматизираме с ванилията. Оставяме опечените пластове до изстинат и ги слагаме един върху друг, като между тях намазваме с крема. Единия от блатовете оставяме ненамазан. Върху него изсипваме разтопената захар, която е получила светлокафяв цвят. С остър нож, намазан с масло, разрязваме триъгълници, които нареждаме, след като изстинат, върху най-горната кора но тортата, предварително намазана с много тънък пласт крем.
Домашна сметанова торта
Прoдукти: 4 яйца, 200 г кристална захар, 4 с.л. галета, 1 с.л. какао, 1 к.ч. смлени орехи, 1 пакетче бакпулвер, 500 мл сметана, 5 с.л. пудра захар, 5 с.л. конфитюр, 1 млечен шоколад.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с 4 с.л. хладка вода и кристалната захар. Прибавяме последователно галетата с бакпулвера, какаото и смлените орехи. Изсипваме сместа във форма, намазана с масло и покрита с пергаментова хартия. Печем в предварително загрята умерена фурна. Изваждаме изпечения блат от тавата едва когато изстине напълно и го разрязваме на две. Разбиваме сметаната с пудрата захар до сгъстяване. Намазваме едната половина на блата с конфитюра и отгоре с част от сметановия крем. Поставяме отгоре втората част от блата и намазваме с останалия сметанов крем. Украсяваме тортата с настърган шоколад.
Сметанова торта с портокали
Прoдукти: 6 яйца, 300 г захар, 300 г бяло брашно, 6 с. л. вода, 1 бакпулвер, 30 г краве масло, чер-вена боя за сладки; за крема и сиропа: 500 г сметана, 1 портокал, 100 г захар, портокалова есен-ция.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците, поставяме ги в дълбок съд и прибавяме към тях водата и захарта. Разбъркваме и разбиваме до гъст крем, като прибавяме червената боя. В отделен съд разбиваме белъците на сняг и ги прибавяме към горната смес. Смесваме брашното с бакпулвера, преся-ваме и прибавяме към сместа. Разбъркваме до получаване на еднородна маса. Намазваме тортената форма с масло и в нея изсипваме 1/3 от приготвеното тесто. Печем в предварително силно загрята фурна. Оставяме блата да се охлади и внимателно го изваждаме от формата. По същия начин изпичаме и другите два блата. Поставяме един блат за основа. Приготвяме сироп от захар и вода в съотношение 1:1 като добавяме и 1-2 капки потокалова есенция. Варим сиропа до разтваряне на захарта. Сиропираме блата с 1/3 от сиропа. Раз-биваме сметаната и с част от нея намазваме блата. Повтаряме процедурата и с останалите блатове. Офор-мената торта намазваме с дебел слой сметана. Отделяме кората на потокала, след което я варим в три води. С остър нож изрязваме от кората тънки лентички, с които украсяваме тортата. Портокала нарязваме на сит-но и подреждаме в основата на тортата. Оставяме я на студено да се стегне.
Торта “Еспресо”
Прoдукти: 125 г захар, 4 яйца, 125 г брашно, 30 г разтопено краве масло; зa крема: 4 жълтъка, 125 г захар, 500 г сметана, 50 мл ликьор или ром, 3 ч. л. какао, 6 к. ч. силно кафе.
Нaчин на приготвяне: На водна баня разбъркваме яйцата заедно със захарта, докато получим гъста пяна. Прибавяме на тънка струйка брашното, след това - разтопеното масло. Изсипваме сместа в намаслена форма и печем на 150°С около 20 мин. На водна баня разбиваме жълтъците за крема заедно със захарта, докато сместа се сгъсти. Оставяме да изстине. Прибавяме сметаната и ликьора. Разрязваме хоризонтално на колкото се може повече слоеве изпечения блат. Сиропираме всяка част със свареното кафе, отгоре намазваме с крем, поставяме друга част и така повтаряме, докато подредим тортата. Намазваме отгоре и по желание поръсваме с горчиво кафе или украсяваме с белтъчен сняг.
Торта „Шварцвалд”
Прoдукти: 700 г вишни от вишновка (без костилките), 1 шоколадов блат за торта (25 см диаметър), 750 мл сметана, 100 г захар, 1 с. л. царевично нишесте, 1 пръчица канела, вишновка, шоколадови стърготи-ни.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме блата на три тънки пласта. Оставяме вишните да се изцедят. От-деляме 1 чаша вишновка. С част от нея разбъркваме нишестето на кашица. Кипваме вишновката с 2 с.л. за-хар и канела. После изваждаме канелата и прибавяме разтвореното нишесте. Слагаме вишновката отново да заври, добавяме вишните (оставяме 12 за украса) и разбъркваме внимателно, докато се сгъсти.
Сваляме от огъня и оставяме да изстине. В голяма купа разбиваме сметаната с останалата захар, докато за-почне да образува твърди връхчета. Намазваме първия блат с тънък слой сметана. С помощта на шприц прибавяме отгоре 4 близко разположени купчинки сметана и запълваме останалото място с половината вишни. Поставяме втория блат и леко го притискаме. Покриваме последователно с останалите вишни и де-бел слой сметана. Поставяме третия блат, поръсваме го с вишновка и покриваме тортата отгоре и отстрани с останалата сметана. Правим с шприца 12 розички от сметана, върху всяка поставяме по една вишна, а средата на тортата и отстрани покриваме с шоколадови стърготини.
Торта „Капучино”
Прoдукти: 10 яйца, 300 г брашно, 250 г захар, 2 с.л. какао, 1/2 ч.л. сол; зa крема: 1 л сладкарска сметана, 1-2 с.л. капучино на прах; зa сиропа: 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, 20 мл ром (или есенция); крокан и шоколадови формички за украса.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците на яйцата. Към жълтъците прибавяме захарта, към белтъците солта и разбиваме поотделно. След това ги смесваме, като внимателно разбъркваме само в една посока. Добавяме пресятото брашно и какаото. Полученото тесто изсипваме върху застлана с хартия форма за торта (с махащи се стени) Печем блата на 180°С до готовност. Изваждаме от фурната, оставяме да изстине и го разрязваме хоризонтално на 3 части. Получените 3 блата сиропираме със захарния разтвор и слепваме помежду им с разбитата сладкарска сметана. По желание половината от нея можем да оцветим с капучино или какао. Отстрани и в средата декорираме тортата с крокан. Отгоре нареждаме готови шоколадови формички.
Великденска торта
Прoдукти: 500 г бисквити, 1 с.л. ром /ликьор/, вода; зa крема: 150 г краве масло, 150 г захар, 50 г смлени бадеми, 3 жълтъка, 1 к.ч. ром /коняк, ликьор/, сладко по избор, шоколад, кофичка разбита сметана
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото и захарта на пухкава пяна. Прибавяме един след друг жълтъците като след всеки бием 1-2 мин. Разбъркваме в този крем рома и смлените бадеми. В тортена чиния редим пласт бисквити, топнати само от долната страна в леко подсладена вода или прясно мляко и ароматизирано с рома. Нанасяме пласт крем, аранжираме цели плодчета от сладкото и така постъпваме до изчерпване на продуктите. Последният пласт трябва да е бисквитен. Отгоре и отстрани намазваме със сметана и гарнираме с настърган шоколад.
Дунапренена торта “Дюни”
Прoдукти: 50 г обикновено брашно, 25 г какао на прах, 3 яйца, 125 г пудра захар; за гарниране: 140 мл разбита сметана, пресята пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме заедно брашното и какаото. Слагаме яйцата и захарта в съд и разбиваме на водна баня до по-твърдо и подобно на мус състояние (ако се работи с миксер не е необходима водна баня). Добавяме внимателно брашното. Изливаме в тава с диаметър 20 см, покрита с фолио и омаслена. Печем в предварително загрята, умерено топла фурна при 190°С, в продължение на 30-35 мин, докато блатът започне да заема първоначалната си форма при лек натиск с пръсти. Изваждаме готовия блат от тавата и охлаждаме. След това го разделяме хоризонтално на два слоя, които слепваме със сметаната. Разпръскваме върху горната част на тортата пудра захар.
Руска торта
Прoдукти: 7 яйца, 280 г захар, 140 г брашно, 150 мл прясно мляко, 600 мл сметана, 6 г ромова есенция, 10 г желатин, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Смесваме 5 яйца и 60 г захар в емайлиран съд. Разбиваме с миксер и добавяме постепенно 120 г брашно. Замесваме тесто. Изпичаме го в тава, намазана с масло и покрита с пергаментова хартия. За да приготвим крема е необходимо да смесим млякото и два предварително разбити жълтъка. Към тях добавяме останалото брашно и 40 г захар. Оставяме сместа да кипне. Разбиваме 450 г сметана, като постепенно добавяме към нея 120 г захар и подготвената яйчно-млечна смес. След това добавяме разтопения в топла вода желатин, ромовата есенция и разбъркваме добре. Към останалата сметана добавяме останалата захар и разбиваме. Разрязваме изпеченото и изстинало тесто на 3 хоризонтални блата. Намазваме всеки блат с крем и ги поставяме един върху друг. Украсяваме с разбита сметана.
Орехова вкуснотийка
Прoдукти: 4 ч. ч. смлени орехи, 1 ч. ч. захар, 3 яйца, 1 малка кофичка сметана, настърганата кора от 1 портокал, 1к.ч. галета, щипка бакпулвер, 1 бурканче сладко от кайсии или малини; зa крема: 125 г масло, 1 горчив или натурален шоколад, 2 жълтъка, 1 к.ч. пудра захар, 1-2 каф.л. водка.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер жълтъците със захарта. Сипваме сметаната и продължаваме да бием. Съединяваме с разбитите на сняг белтъци и разбъркваме внимателно. Добавяме орехите, портокаловата кора, бакпулвера и галетата, разбъркваме и изсипваме в намаслена форма. Печем 50 мин при температура 180 градуса. Изстиналия блат режем на 3 части. Едната мажем със сладко, втората с крем – приготвен от маслото, жълтъците, захарта и шоколада, разтопен с 1 лъжица масло, малко сметана и водката. Покриваме с третата част от блата и поръсваме с пудра захар или мажем с глазура.
Торта “Праскова”
Прoдукти: 1 готов блат за торта, 1 буркан компот от праскови /обелени/, 1 ч.ч. конфитюр, 1 1/2 кофички сметана, 4 с.л. пудра захар, 1 с.л. желатин, 2 с.л. ром, 1 пакетче ванилия, 1 к.ч. счукани запечени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Изваждаме прасковите от компота и ги отделяме настрана. Разрязваме блата на две части, които напръскваме леко с част от сиропа на компота, ароматизиран с рома. Накисваме желатина с малко вода, заливаме с 1 к.ч. сироп от компота и разтопяваме на водна баня. Загряваме останалата част от компота, прибавяме разтопения желатин, разбъркваме и оставяме леко да се охлади. Разбиваме сметаната с пудрата захар и ванилията в съд със закръглено дъно. Слагаме едната половина от блата във форма за торти и намазваме с част от разбитата сметана. Намазваме и с размития в малко вода конфитюр. Слагаме втората половина от блата, леко притискаме и отново намазваме със сметана. Отгоре нареждаме прасковите и заливаме с охладения до полужелиране сироп. След като желето стегне напълно, отгоре украсяваме с останалата сметана.
Орехова торта с южни плодове
Прoдукти: 240 г смлени орехи, 10 яйца, 10 сушени смокини, 10 фурми, 240 г захар, 1 к.ч. галета, 1 шоколад, 1 ванилия; зa крема: 1 кофичка заквасена сметана, 1 к.ч. захар, смлени орехи за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта, добавяме орехите, почистените и нарязани на кубчета фурми и смокини, настъргания шоколад и ванилията. В намаслена тавичка изсипваме готовото тесто и печем в умерена фурна. Изчакваме блатът да изстине и го прехвърляме в чиния за торти. Намазваме го от всички страни със сметаната, която сме разбили със захарта, и поръсваме със смлени орехи.
Автор: recepty.bg