Преди да започнем да месим, изваждаме продуктите от хладилника и ги оставяме да престоят час-два на стайна температура. В малка купичка наливаме 1 к.ч. горещо мляко, сипваме малко брашно и забъркваме рядка кашичка. Изчакваме да изстине толкова, че пръстът ни да търпи спокойно температурата й, и я смесваме с маята, която сме размили с малко прясно мляко и 1 с.л. захар. Захлупваме купичката и оставяме на топло да втасва. Разделяме жълтъците и белтъците на 8 яйца (които задължително сме извадили от хладилника поне 3-4 часа преди месенето) и поотделно леко ги разбиваме. Върху котлона разтваряме 250 г захар в 1 ч.ч. мляко и оставяме сместа да изстине. Пресяваме 1 кг брашно с 1 щипка сол, правим в средата “кладенче” и изсипваме там приготвената закваска, подсладеното мляко, разбитите белтъци и жълтъци. С намазнени ръце започваме да месим, като на части прибавяме 1 ч.ч. разтопено краве масло. Месим интензивно, докато тестото започне да прави шупли. Покриваме го с чиста кърпа и го оставяме на топло да втасва. Докато тестото втасва, намасляваме си формите за печене, разделяме тестото в тях, като то трябва да заема половината от обема им, тук там слагаме накиснати в ром стафиди и повторно оставяме козунаците на топло да втасват, докато поизпълнят формите. Накрая ги намазваме с разбит жълтък, тук-там набождаме попарени и обелени от люспите бадеми, поръсваме козунаците със захар и ги печем в предварително загрята умерена към силна фурна. Оставяме готовите козунаци да изстинат във фурната.
Габровска яхния от охлюви Прoдукти: 1,5 кг охлюви, 3 глави лук, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1-2 магданозени корена, 1 стрък чубрица, 2-3 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 с.л. доматено п...
В днешно време мебелите се произвеждат като на конвейер. Проектират се стандартни модули, а те, както и да са разположени, придават на жилището вид на хотел, към който човек привиква, но никога не се ...
Парени камби Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън. Нaчин на приготвяне: Камбите изчиства...
Калкан плакия Прoдукти: 1 калкан /около 1 кг/, 1 глава лук, 2 глави чесън, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 лимон, връзка магданоз, 1 с.л. галета, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме калкана на п...